| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Nie wybarwiające się rośliny.
lasoch - 2013-07-25, 13:57 Temat postu: Nie wybarwiające się rośliny. Mam taki problem od początku tegorocznego sezonu oczkowego . Liście moich lilii bardzo wolno się wybarwiają, a jak się już zazielenieją, to ta ich zieleń jest bardzo jasna . Liście Colorado są bardziej brązowe niż zielone. Ten problem mam też teraz z limnobium - jego liście są brązowo- zielone i z hiacyntem - liście jasno zielone . Tak też jest z krwawnicą, marsylią oraz kilkoma innymi roślinami bagiennymi . Gdzieś tu w jakimś temacie na forum czytałem, że to chyba przez niedobór żelaza w wodzie. Jeśli tak, to jak ten niedobór żelaza "wypełnić" . Z góry dzięki za odpowiedzi .
Aznar33 - 2013-07-25, 15:12
To raczej niedobór azotu.
AurorA - 2013-07-25, 15:41
Warto by dodać nawóz wpłynie, np. plantamin. ale wtedy i glon się może ruszyć. Ja jak dodaje bioflorin to od razu kolor mocniejszy .
Aznar33 - 2013-07-25, 16:24
Jak u Ciebie wyglada filtracja?
lasoch - 2013-07-25, 20:22
A jak zlikwidować ten niedobór azotu? W oczku nie ma żadnej techniki.
Aznar33 - 2013-07-26, 15:34
Hmm... sam nie wiem... doradziłbym Ci wzmocnienie filtracji biologicznej (to tam produkowane są składniki przyswajane przez rośliny), ale jak ma nie być techniki w oczku, to nie bardzo mam pomysł jak to rozwiązać.
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zaakceptowanie sytuacji tak jak to jest w tym momencie. Ja tam nie widzę bardzo poważnego deficytu azotu na tych zdjęciach. Z całą pewnością nie jest to poziom alarmujący.
Na pewno nie dodawałbym nawozów - i bez tego masz już wystarczający problem z glonami.
rewi - 2013-07-26, 16:05
Również przez słabe podłoże jak masz posadzone hydroponiczne i w wodzie mało azotanów i fosforanów to jest tak z zielenią, ale to nie powód do zmartwień
lasoch - 2013-07-26, 20:32
Szczerze mówiąc nie bardzo mi to przeszkadza, ale chciałem po prostu wiedzieć dlaczego tak jest . Dziękuję za odpowiedzi .
|
|