| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - znikająca moczarka-amura brak ;)
termometr123 - 2013-07-08, 23:09 Temat postu: znikająca moczarka-amura brak ;) Witam,mam pewien problem z moczarką,którą przynoszę w dużych ilościach do swojego stawu,następnie przyciskam ją kamieniem i okazuje się że następnego dnia jej nie ma! zostają tylko małę kłącza pod kamieniem. Z ryb żyjących w stawie są karpie,liny,karasie. jest jeden karp ok 3kg,kilka po 1kg i ok 40 takich po pół kg. Czy możliwe że to one się nią zajmują? muszą ją zjadać a nie wyrywać bo gdyby tak było to kłącza pływałyby gdzieś na powierzchni luzem. To samo dzieje się z rzęsą wodną. wrzucam do stawu kilogramami i po maks 2 dniach nie ma po niej śladu. Moje karpie to roślinożercy?
edit//dodam jeszcze że żadna roślinka nie chce się u mnie rozwinąć,tzn. sadziłem już rok temu wspomnianą moczarkę,rogatka,grążele,czermień błotną i nic z tego nie ma. czrmień było widać przez kilka dni i nagle znikała w nocy, jeden grążel wyczułem że przetrwał i wypuścił jakieś liście,oby urósł na brzegach powsadzałem pałkę wodną i ona jest nietknięta,nawet młode rosnące pałeczki spokojnie wzrastają,nic ich nie rusza a wszystko inne niestety. tak bardzo bym chciał moczarkę,co zrobić?
lasoch - 2013-07-09, 09:43
karpie są wszystkożerne, rzęsę będą raczej wszystkie ryby jadły, co do pałki to żadna ryba w niej nie gustuje, oprócz amura, w czeremieni raczej też nie , a jak głęboko ją posadziłeś ? no i jak wielki jest twój staw , bo tak zakładam po ilości ryb, że to staw , jakie masz jeszcze rośliny , no i czy karmisz ryby ?
Artur - 2013-07-09, 09:59
| termometr123 napisał/a: | | 3 lata temu wykopałem staw o niejednolitym kształcie. nie wiem jaki jest duży,coś koło 150m^2 na pewno. |
termometr123 - 2013-07-09, 13:27
Czermień sadziłem bliżej brzegów,nie powiem przez jakiś czas rosła,nawet kwitła i po pewnej nocy nagle zniknęła mam brzegi obsadzone pałkami,tatarakami i bobrkami trójlistnymi(ok 20szt) no i jeden grążel którry niby zniknął a się okazało że puszcza liście przy dnie tych wszystkich roślin nic nie rusza no ale moczarka nie ma prawa bytu u mnie nie wiedziałem że karpie ją zjadają. w takim razie przywioze jej z 50kg i poprzygniatam kamieniami,będą miały wyżerke i zanim ja zjedzą to może zdązy się coś ukorzenić ryby dokarmiam codziennie kukurydzą ok 1kg namoczoną dzień wcześniej. czasem rzucam chleb żeby i małe rybki miały co zjeść. zauważyłem też że jest szczur wodny (na pewno ma jakąś dachową nazwe) chodzi czasem brzegami, no ale na pewno nie zjada tyle moczarki bo by nie dał rady kurcze ciężka sprawa musiałbym chyba odgrodzić kawałęk stawu i tam posadzić moczarke żeby się rozrosła,ale to nie takie łatwe chciałbym żeby dno było porośnięte a nie takie zamulone i piaszczyste no ale chciało się karpi,coś za coś
lasoch - 2013-07-10, 13:15
"dachowa" nazwa szczura wodnego to chyba karczownik, szczur wodny. ryby zjedzą moczarkę bo jest jakby niebyło "miękka"
Artur - 2013-07-10, 13:21
Bardziej "dachowa" to Piżmak, bardziej szczura przypomina
termometr123 - 2013-07-10, 13:29
heheh przepraszam miało być fachowa a nie dachowa czy wyrządza jakieś szkody taki piżmak czy tam karczownik oprócz tego że porobił kanały przy brzegach prowadzące do stawu?
Artur - 2013-07-10, 13:59
Karczownik żywi się roślinnością wodną a w ogródku obgryza korzenie drzew i krzewów.
Cytat za wikipedią.
Piżmaki są roślinożercami, ale nie gardzą również pokarmem zwierzęcym, takim jak skorupiaki i mięczaki.
Piżmaki mogą wywoływać szkody niszcząc groble przeciwpowodziowe lub stawów rybnych. Są zaliczane w polskim Prawie Łowieckim do kategorii zwierzyny łownej z okresem ochronnym. Okres polowań ustalony przez Ministra Środowiska przypada na czas od 11 sierpnia do 15 kwietnia.
rider - 2013-07-10, 21:37
dodam tylko że karczownik to nie to samo co piżmak, mimo że na oba się mówi szczór wodny, karczownik jest sporo mniejszy, u mnie denerwują mnie kopaniem masy tuneli przy wodzie, w ogrodzie też dają czadu ale tam powiedzmy nie mój problem jakiś czas temu zjadły mi irysy i kaczeńce ale już się uspokoiły i nie widać ściętych roślin a tamte ładnie odrosły.
Artur - 2013-07-11, 07:47
| rider napisał/a: | | dodam tylko że karczownik to nie to samo co piżmak, |
No ma sie rozumieć.
|
|