| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - kolorowe karpie
Rafal22 - 2013-06-28, 21:10 Temat postu: kolorowe karpie Witam, jestem nowy na forum, więc bardzo proszę o wyrozumiałość. Jestem posiadaczem (nie zupełnie planowanie: kupiłem niedawno dom i okazało się, że w ogródku jest oczko) niewielkiego oczka. Trochę je "ogarnąłem" i wpuściłem kilka rybek kupionych w sklepie zoologiczno-wędkarskim. Z akwarium z "żywcem" wybrałem sobie cztery pomarańczowe i dwie pstrokate rybki. Jak się okazało, cztery pomarańczowe to : 2xorfa + 2xkaraś ozdobny. I tu dochodzę do sedna: dwie pstrokate, żółto/czarne wyglądają na karpie (jeden pełnołuski a drugi lustrzeń), ale nie chce mi się wierzyć, że w takim "zestawie" (razem z żywcami) trafiły mi się koi. Czy są jakieś inne formy barwne (nie koi) karpia? Zastanawiam się czy to nie jest jakaś krzyżówka karpia z ....? Jak dam radę je uchwycić to pstryknę im zdjęcie i wstawię?
Pozdrawiam wszystkich
KILERK1 - 2013-06-28, 22:26
Rafal22, bez problemu mogłeś kupić wraz z żywcem koi (dokładnie EURO KOI),sprawdź czy mają wąsiki- wtedy to są karpie , tym różnią się od zwykłych karasi
lasoch - 2013-06-29, 07:57
na początek witam nowego Oczkomaniaka oprócz koi nie ma innej odmiany barwnej zwykłego karpia , chyba , że chodzi Ci o ich rasy np. Bekko czy Schowa . tak jak Ci pisze KILERK1, żeby sprawdzić czy to karpie sprawdź czy maja wąsiki , karasie ich nie maja , więc możesz porównać je z tymi pomarańczowymi w większości zoologów można kupić koi , ale tylko euro koi , japończyki z hodowli lub przez internet . jak dodasz zdjęcia to będzie wszystko jasne , będzie można je rozpoznać
Rafal22 - 2013-06-29, 14:28
Dzięki za info. to sobie tylko doczytam co to są te euro koi .Jak mi się uda pstryknąć zdjęcie to wstawię. Pozdrawiam
KILERK1 - 2013-06-29, 16:31
Euro koi to są takie same karpie jak japońskie.Różnica polega najczęściej na ich ubarwieniu. Dla mnie jako amatora i pewnie dla wielu innych odróżnić euro koi ( np. z hodowli w Chocimiu) od koi sprowadzonego z Japoni jest niemożliwe .
Dlatego dla mnie euro koi ,to karpie rozmnożone w stawach, oczkach na chybił trafił.
Ich kolorystyka jest w tedy najczęściej chaotyczna ( sam mam takie 3 szt. i bardzo je lubię ) (takie trochę bezklasowce) i nie ma porównania do produkcji zamierzonej, dlatego ich cena jest bardzo niska, najczęściej w cenie np. karasia
lasoch - 2013-06-30, 08:34
w tym Chocimiu też można by kupić tak jakby rasowe japońce , po prostu mają kilka japońców z jakiejś rasy i doprowadzają do ich tarła , ale tylko osobników z jednej rasy , no nie wiem w osobnym zbiorniku a ich potomstwo będzie przecież takie jak one czyli przecież tez rasowe , dla mnie były by to i tak japońskie koi , euro koi od japońców można odróżnić poprzez ich regularną barwę , chociaż np. Showa ma nieregularne czerwone plamy , euro mają przeróżne kombinacje , ale np. czasami wyglądają jak rasowe , pamiętam ,że ktoś miał takiego euro koi który wyglądał tak samo jak Bekko
|
|