Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ryby w oczku wodnym - coś dziwnego dzieje się z rybami

bartekk - 2013-06-16, 15:09
Temat postu: coś dziwnego dzieje się z rybami
witam jestem tu nowy i proszę o wybaczenie wszystkich błędów... na pobliskim stawie nałapałem karasi 5-6 sztuk ok. 9cm... po wpuszczeniu do oczka przestały się pokazywać, nie jedzą karmy i w ogule co to morze być??? proszę o pomoc! a i te karasie w 80% żyją bo nie mogę ich wybrać podbierakiem ,,uciekają,, oczko ma głębokość 1,2m a widoczność ok.80cm dlatego nie widać co się tam dzieje...
shiftman - 2013-06-16, 15:11

Witaj na forum. Możliwe ze jest to spowodowane tym ze ryby wcześniej nie pobierały pokarmu z powierzchni wiec spróbuj dać im na pellet taki 3mm albo mniejszy. A jest tez możliwość ze ryba przez dluzszy czas po nadzianiu się na haczyk nie zeruje przez pewien czas
bartekk - 2013-06-16, 15:20

pelet 3 mm... chodzi o rozmiar pokarmu tak???

[ Dodano: 2013-06-16, 16:25 ]
w stawie były dokarmiane chlebem może to pomoże??? :good:

shiftman - 2013-06-16, 15:55

Tak 3mm to rozmiar. Sprobuj z chlebem ale jak nie chca podplynac to daj im pelet z dna zjedza a chlebem nie jest tez dobrze karmic ryb
rewi - 2013-06-16, 16:08

Powoli są wystraszone i w nowym miejscu muszą się oswoić z nową sytuacją ;)
Artur - 2013-06-16, 19:57

Jak zwykle rewi ma rację, nie rób nic przez kilka dni, po 2-3 dniach podkarm odrobinkę.
lasoch - 2013-06-16, 20:05

wg mnie są po prostu zdziczałe , moje jak dostały się do oczka ( kolorowe karasie ) to kilka dni się nie pokazywały , każdego dnia sypałem trochę karmy i po kilku dniach tego "karmienia" jedna spróbowała , no i tak się zaczęło , że każda już jadła , teraz są bardzo oswojone no i prawie jedzą mi z ręki :oops:
Gosik - 2013-06-17, 15:01
Temat postu: Re: coś dziwnego dzieje się z rybami
bartekk napisał/a:
witam jestem tu nowy i proszę o wybaczenie wszystkich błędów... i w ogule co to morze być??? proszę o pomoc!

Witaj na forum. Na moją POMOC możesz liczyć w 100% :cmok: , jestem do kwadratu wredna, jeżeli chodzi o polską pisownię, więc uważaj jak piszesz. Nie na darmo ( właściwie to darmo ) wstawili mi " Polonistka Forum"

dlaryus - 2013-06-18, 22:12

Hehe, czekałem kiedy Gosia zareaguje ;)
Też mi się wydaje, że oswoją się z czasem, nie ma się czym martwić.