| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - JAKIE WKŁADY TO TAKIEGO FILTRA??
matlac - 2013-05-31, 10:19 Temat postu: JAKIE WKŁADY TO TAKIEGO FILTRA?? Witam wszystkich forumowiczów.
Ponieważ mam beznadzieny i nic nie dający filtr kupiony na alledrogo
mam zamiar wykonać taki filtr jak na rysunku (mój pomysł ).
Po 1.
Czy taki filtr wg was będzie dobrze działał?
Po 2.
Jakie zastosować warstwy filtracyjne do odpowiednich komór?
Po 3.
Jaka powinna być wielkość poszczególnych pojemników do oczka 7000l?
Czytałęm różne posty i dlatego założyłem nowy temat bo jednoznaczej odpowiedzi co jest najlepsze na poszczególne warstwy nie znalazłem (albo źle szukałem:).
Piwo ze mnie.
Pozdrawiam
matlac
Aznar33 - 2013-05-31, 11:15 Temat postu: Re: JAKIE WKŁADY TO TAKIEGO FILTRA??
| matlac napisał/a: | Po 1.
Czy taki filtr wg was będzie dobrze działał?
|
Będzie.
...ale:
Jeśli zrobisz tak, jak planujesz, to w trzeciej beczce ruszt Ci nie będzie potrzebny.
W trzeciej beczce najczęściej umieszcza się medium biologiczne. Jak dasz spust na dole, to będzie stała pusta. Dodatkowo takiego filtra nie będzisz mógł zakopać.
Daj wyjście na górze i połączenie jak z beczki 1 do 2.
| Cytat: |
Po 2.
Jakie zastosować warstwy filtracyjne do odpowiednich komór? |
Zależy na co Cię stać i jak bardzo nie chce Ci się tego czyścić.
| Cytat: |
Po 3.
Jaka powinna być wielkość poszczególnych pojemników do oczka 7000l?
|
Pojemność oczka nie ma znaczenia. Liczy się ilość zanieczyszczeń w oczku, a te zależą głównie od ryb (choć nie tylko).
Im więcej tym lepiej.
matlac - 2013-05-31, 11:28
Właśnie w 3 beczce planowałem filtr biologiczny,
zrobiłem metodą zraszania bo myslalem że będzie lepiej działał jak będzie dostęp powietrza.
Jeśli chodzi o wkłady to nie muszą być jakieś najtańsze.
Aznar33 - 2013-05-31, 11:53
| matlac napisał/a: | zrobiłem metodą zraszania bo myslalem że będzie lepiej działał jak będzie dostęp powietrza.
|
Duży plus za pomysł dostarczenia tlenu bakteriom nitryfikacyjnym. Realizacja niestety trochę gorsza.
| Cytat: | | Jeśli chodzi o wkłady to nie muszą być jakieś najtańsze. |
Jeśli pieniadze nie sa jakąś wielką przeszkodą, to proponuję 6 beczek po 100l (w sumie nie powinno być dużo drożej niż 3*200l). Początkowe to szczotki, a w ostatniej jakieś medium pływające typu kaldnes.
Do pierwszej beczki też dałbym wejście od góry, a nie od dołu. Na tej samej zasadzie, co w pozostałych beczkach, czyli rura wchodzi górą, ale idzie na dół beczki.
Do filtra idealnie pasowałby strumień obsadzony roślinami, lub dużo roślin w samym oczku. Najlepiej jedno i drugie.
Całość proponuję zakopać. Nie będzie tak szpeciło otoczenia i wydajność będzie dużo większa.
Napowietrzanie wkładu biologicznego przy pomocy pompki powietrznej.
Jeśli dasz szczotki i medium pływające, to kłopotliwa instalacja rusztów nie będzie konieczna.
Pompę do wody brudnej masz? Jak masz, to spusty denne też będą zbędne, a czyszczenie będzie banalnie proste i przyjemne.
PIOTR.P - 2013-06-04, 21:42
| matlac napisał/a: | | Ponieważ mam beznadzieny i nic nie dający filtr kupiony na alledrogo |
jeśli ten filtr z alegro to nie samoróbka(zle zrobiony morze nie działać )
a firmowy , nie jest beznadziejny tylko coś zle podłączony albo za słaba lub za mocna pompa, pomylone kierunki lub za mały do oczka, masz złe parametry wody itp poczytaj tu
http://www.forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=34
odrazy winisz filtr a winnych może być wiele więcej
diver - 2013-06-04, 22:05
na 7000l aż 6 100l beczek nie potrzebuje, to bynajmniej moje zdanie. Ogólnie duże znaczenie ma tutaj moc pompy bo nie jeden z forumowiczów przekonał się że opisywana wydajność jest różna od rzeczywistej.
3 razy 100 l powinno być spoko (takze pod względem zajmowanego miejsca) do tego wydajna pompa i dobrej jakości złączki - przelewy. Albo 2 beczki (nawet mniejsze) i kilka metrów filtra glebowo-korzeniowego.
Poczatek to jakieś szczotki lub grubszy kamień żwir dalej b. dobre są maty kokosowe, i gąbki (nie za gęste) a nawet w miarę wyczucia wata perlenowa i inne wypełnienia syntetyczne kołder (ale woda musi być dość czysta bo inaczej zaraz się zapchają).
ostatnie to biologia - peszel, keramzyt i inne "biobale"
P.S. Instaluj możliwie duże zawory spustowe! Lubią się strasznie zapychać.
matlac - 2013-06-13, 10:39
| PIOTR.P napisał/a: | | matlac napisał/a: | | Ponieważ mam beznadzieny i nic nie dający filtr kupiony na alledrogo |
jeśli ten filtr z alegro to nie samoróbka(zle zrobiony morze nie działać )
a firmowy , nie jest beznadziejny tylko coś zle podłączony albo za słaba lub za mocna pompa, pomylone kierunki lub za mały do oczka, masz złe parametry wody itp poczytaj tu
http://www.forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=34
odrazy winisz filtr a winnych może być wiele więcej |
Witam,
filtr nowy w oryginalnym opakowaniu. Napisane na nim było że chyba do 10000l.
Filtr kupiłem w komplecie z pompą "dedykowaną do filtra".
Parametry OK.
Jeśli chodzi o link to nasze forum to czytam regularnie;)
PS. filtr beczkowy skończyłem i zainstalowałem. Po 4 dniach poprawa czystości wody z 10 cm widoczności do ok 40-50cm.
Nadal uważam że ten filtr to DZIADOSTWO.
Aznar33 - 2013-06-13, 16:46
No to się pochwal, jak wyglądał końcowy projekt i realizacja.
Zdjęcia byłyby dodatkową atrakcją.
matlac - 2013-06-14, 08:20
jak tylko bedzie chwilka wolnego to prześlę fotki.
|
|