Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Ogrodnictwo - Jak cieniujecie agawy lub pistie i hiacynty kupione zimą

ewa535 - 2013-05-01, 15:31
Temat postu: Jak cieniujecie agawy lub pistie i hiacynty kupione zimą
Jak w temacie. A szczegółowo chciałabym poznać Wasze doświadczenia, bo mi mimo starań nie wyszło i agawy, hiacynty i pistie już przypalone :-(

JA to robiłam intuicyjnie tzn. agawy wystawione ze 4 tygodnie temu skrzętnie okrywałam przed słońcem białą cienką włókniną. W dni niesłoneczne patrzyły na niebo gołe, nieokryte.
Uznałam ,ze już czas je trochę przyzwyczajać. Dosłownie pół godziny były odkryte i już są przypalone. Pistie cały czas w cieniu ale na skrawek listków padło kawałek popołudniowego słońca i też są przypalone.

Są chyba jakieś zasady jak to robić ? MAcie jakieś patenty ?

lasoch - 2013-05-01, 19:42

a czy te agawy miały wcześniej dostęp do słońca , czy były w miejscu cienistym ,ciemnym , ja swoje wyniosłem z tydzień temu i nic nie widzę , przez zimę były w widnym garażu, zresztą jak co roku
z resztą roślin nie miałem doczynienia

Zac - 2013-05-01, 21:16

Ja kupilem 2 pistie i to samo 30 min i przypalone teraz jest w piwnicy i tez nie wiem co dalej...
leszek50-57 - 2013-05-02, 07:00

Ewcia,agawy jak były zimowane w ciemnicy to musisz ich cieniować przy najmniej 14 dni,
to są sukulenty i cieniuje się ich jak kaktusy po zimowaniu,najlepiej cieniować cienką włukniną

ewa535 - 2013-05-02, 12:35

Agawy zimowały jak bóg przykazał w miejscu widnym i chłodnym.
Wiele lat temu nic o cieniowaniu nie wiedziałam , wystaiałam i już - nic nie było spalone.
Może teraz słonce inne jest ?

lasoch - 2013-05-02, 19:49

ewa535 napisał/a:
Może teraz słonce inne jest ?

może zmniejszyła się objętość ozonu gdzieś tam w ozonosferze :? ostatnio jak słońce świeciło to sobie szyje i uszy poparzyłem , czyli jakby więcej promieniowania UF
a czy pistie , limnobium , salwinie i chiacynty też tak trzeba cieniować włokniną , bo niedługo mam zamiar kupić

ILUSION - 2013-05-03, 20:50

Ludziska nie spieszcie się tak z tymi egzotykami, poczekajcie aż będzie naprawdę ciepło. Po co roślinki maja się męczyć, a Wy będziecie patrzeć jak marnieją :P
lasoch - 2013-05-04, 18:12

ILUSION napisał/a:
Ludziska nie spieszcie się tak z tymi egzotykami, poczekajcie aż będzie naprawdę ciepło. Po co roślinki maja się męczyć, a Wy będziecie patrzeć jak marnieją

to akurat wiem , ale mi chodzi o to czy jak kupie za kilka tygodni te roślinki no i wtedy będzie ciepło , no to i tak trzeba je będzie zacienić , czy już nie ?

Zac - 2013-05-04, 20:36

mmi tydzien temu sie przypalila a teraz w piwnicy zaczyna gnic mimi,ze jest jasno i przez ok 2 godziny w sloncu przez szybę!!!
ILUSION - 2013-05-04, 21:17

lasoch napisał/a:
no to i tak trzeba je będzie zacienić , czy już nie ?

Pewnie że nie, wszystko będzie ok ;)

lasoch - 2013-05-05, 13:03

ILUSION napisał/a:
Pewnie że nie, wszystko będzie ok

dziękuje za odpowiedź :)

Elendil - 2013-05-06, 08:55

Mi Arek przysyła pływające z reguły wcześniej niż innym, ląduja w duuużej balii w szklarni na jakieś 2-3 tygodnie i tam sobie dochodzą do ładu. Nigdy problemów nie miałem i specjalnie nie cieniowałem.
ewa535 - 2013-05-06, 10:28

To jest właśnie cieniowanie :brawo: Ponad tydzień na słońcu ale nie bezpośrednim tylko w szklarni albo pod włókniną.