Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Leśne oczko Majtka M

majtek8 - 2013-02-02, 14:20
Temat postu: Leśne oczko Majtka M
Witam to mój pierwszy temat odnośnie mojego leśnego oczka wodnego więc proszę o wyrozumiałość forumowiczów:) Oczko o wymiarach ok 10x6x1,2m. Oczko istnieje od 8lat ale co rok zmienia sie jego otoczenie i budowa( uczę się na błędach) Jak widać znajduje sie ono pośrodku zagajnika o powierzchni ok 20 arów. nieopodal płynie strumyk z którego kilka razy w roku uzupełniana jest woda. oczko jest wykonane z foli budowlanej i puki co nie narzekam. wiadomo co kilka lat trzeba ja wymienić albo dołożyć kolejna warstwę ale to i tak niewielkie koszty w porównaniu z profesjonalna folią do oczek wodnych. musze jeszcze dodać ze to oczko tworzyłem majac ok 17 lat wiec jak na moje ówczesne umiejętności i stan portfela był to efekt mnie zadawalający. o Szczegółach technicznych innym razem:) tutaj jest kilka zdjęć oczka oraz jego okolicy i istot w nim występujacych poza rybami.

Artur - 2013-02-02, 14:40

Brawo, bardzo mi się podoba. Nie musisz oddawać fartucha. :) Bardzo lubię takie klimaty.
Powiedz, czy w związku ze sporym zacienieniem, nie masz problemów z kwitnięciem Lilii??

majtek8 - 2013-02-02, 15:01

Większych problemów nie mam. wiadomo ze nie kwitną tak intensywnie jak w słońcu i szybciej się zamykają ale i tak jest dosyć dużo paków i kwiatów.
Adalbert - 2013-02-02, 15:17

Piękny zakątek :brawo: Tylko siedzieć sączyć :piwko: i karmić komary ;)
Super klimacik :good:

ewa535 - 2013-02-02, 16:19

Witaj, bardzo mi się podoba. Takie prawdziwe leśne jeziorko :brawo:
Chyba nie masz problemów z glonami w takim półcieniu ?
Lilie aż się gotują !
Dobre brzegi i fajny placyk na stolik, ścieżka z funkiami cudna !
Mieszkasz w tym lesie czy to tylko miejsce wypadowe ?
Co jest tej żabie na ostatnim ? cała jakby owrzodzona czy co?

majtek8 - 2013-02-02, 16:36

Ten las to taki przydomowy ogródek:) jakies 30 metrów od domu:) a odnośnie do żaby a raczej kumaka to ten typ tak ma:) "owrzodzony" od czasu kiedy już nie jest kijanką:)
leszek50-57 - 2013-02-02, 21:08

Bardzo fajnie to wygląda,ale dla mnie troch za ciemny zakątek,brakuje słoneczka,
ale może ty wolisz cień,twoja wola,ale wykonanie na piątkę :brawo:

Gosik - 2013-02-02, 21:32

Zgadzam się z wypowiedzią poprzedników, oczko bardzo ładne, szkoda tylko że folia budowlana. Przy każdej wymianie zabijasz ekosystem, no i jeżeli to trwa od 8 lat, to zrównało się cenowo z PVC a nawet EPDM. Ścieżka przy stoliczku chyba nowa, bo jeszcze nie zarosła, a po 8 latach powinna już dawno. Ogólnie prezentuje się bardzo ładnie, mimo swoich "niewielkich" rozmiarów :good: Mam nadzieję, że masz pozwolenie na tak duży akwen?
rewi - 2013-02-03, 10:32

Miejsce wspaniałe lubię takie leśne klimaty :)
Oczko prezentuje się bardzo ładnie, a co do folii to jak na budowlankę w lesie dobrze się trzyma :good:

castleman - 2013-02-03, 11:35

Bardzo fajne oczko, :brawo:
ale tego zaskrońca lepiej się pozbądź.

majtek8 - 2013-02-03, 12:41

Lubie słońce. Co do Sciezki przy stoliku to jak wspomniałem co roku dochodzi cos nowego i powoli zmienia sie otoczenie oczka:) Co do wymiany foli zgadzam sie z czesciowym zniszczeniem ekosystemu ale narazie tylko raz byłem do tego zmuszony. a i tak zwierzeta z oczka wszystkie trafiaja do pobliskiego strumyka i z niego wracaja po jakims czasie:) A jesli chodzi o folie w lesie trzyma sie dobrze co mnie też dziwi czasem:) wiekszym problemem niz korzenie sa spadajace gałezie z drzew ale to i tez ograniczyłem:) człowiek uczy sie na błedach:) Dziekuje za rady napewno sie przydadza;) a co do zaskrońca w pobliżu oczka i strumyka jest ich kilka i puki co poluja na żaby których jest bardzo dużo. ale i mają wielu wielbicieli:) (rzęsorki i zaskrońce) staram sie nie mieszac w odwieczna rywalizacje drapieżnik ofiara.
rewi - 2013-02-03, 15:13

Tylko wiesz żabki są pod ochroną jest ich już trochę mało niż w poprzednich latach naturalne siedliska żab są niszczone lub zabudowywane, a węże dadzą sobie radę :oops:
Artur - 2013-02-03, 15:43

Ale to przyroda sama sobie z tym poradzi. Zaskrońce też są pod ochroną. :)
majtek8 - 2013-02-03, 16:00

Wszystko ma prawo do życia. a ja się ciesze z każdego mieszkanca oczka jak i jego okolicy:) czy to żaba czy to wąż czy to jeż czy wiewiórka:)
rewi - 2013-02-03, 16:43

Ale ja nie mówię o tym, aby go uśmiercić po prostu odizolować od żab ;)
Żabki są fajniejsze :)

Adalbert - 2013-02-03, 17:03

rewi napisał/a:
Żabki są fajniejsze :)

E tam! Moje zaskrońce były fajniejsze. Poza tym widziałem jak oczkowe żabki wcinały moje chronione porobnice mularki ! Czyli co? Eksmisja?
I dlatego podoba mi się podejście do tematu majtek8, że po to budujemy te oczka by zbliżyć się do natury takiej jaką jest w istocie a nie jaką chcieli byśmy aby była.

Piotrek.P. - 2013-02-03, 17:28

Piękny stawik. Co do natury, mój znajomy miał przy oczku gniazdo takich "węży", nie ukrywam że zabrał się za to ponieważ miał małe dziecko i wtedy pomogła straż pożarna. Mimo to rok po oczyszczeniu wszystko wróciło na swoje miejsce ;)