Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Filtr z akwarium

Leszek Garwolin - 2013-01-25, 15:52
Temat postu: Filtr z akwarium
Witam wszystkich.Na wstępie proszę o wyrozumiałość.Mianowicie mam pytanie,czy w oczku o poj.ok 1500litrów można zastosować filtr zewnętrzny[JBL e1500]z akwarium.Na wiosnę mam zamiar zlikwidować akwa i stąd ten pomysł.Chodzi w 200 litrach,dojrzały biologicznie,wydajny.Proszę o jakąś podpowiedz.

Mam na zbyciu sam nie wiem ile, glonojady albinosy małe, i samca młodego,zbrojnika niebieskiego.

Piotrek.P. - 2013-01-25, 16:02

Można ale są pewne warunki. Będziesz go czyścić codziennie. No może przesadzam, co drugi dzień. Co chcesz trzymać w tym oczku? Sprzedaj ten filtr, dorzuć kilka stówek i kup sobie jakąś ciśnieniówkę, do 1500l idealna.
Leszek Garwolin - 2013-01-25, 16:23

A jak by jakiś prefiltr dobry zastosować?
Piotrek.P. - 2013-01-25, 16:37

Ale co Ci to da? przecież na jedno wyjdzie. Chcesz oczyszczać wodę prefiltrem i nie czyścić filtra czy mieć oczyszczoną wodę?
Bartosz_n - 2013-01-25, 17:15

Piotrek.P., dobrze Ci radzi. Sprzedaj ten filtr i kup sobie jakiś trochę mocniejszy.
Nie planujesz powiększać oczka ? Może lepiej kupić jakąś chińską głowice i zrobić jakiś mały filtr kubełkowy . nie będziesz musiał tak często go czyścić.
Ja właśnie w tym roku robię takie coś do swojego małego oczka ok. 2000 l.
Filtr z pojemnika 50 l , a wodę będzie dostarczała chińska pompa kupiona na alledrogo za chyba 32 zł. Wydajność 1400l/h więc na pewno wystarczy. Jest napisane , że jest to filtr do akwarium ale ja podobny stosuje w oczku już drugi rok. Jak coś to mogę podesłać Ci link na PW.

Leszek Garwolin - 2013-01-25, 17:28

Bartosz_n, to poproszę ten link.