| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - EPDM
adamski - 2012-09-21, 08:32 Temat postu: EPDM Witam serdecznie po raz pierwszy. Jestem tu nowy. W sumie to czytam to forum już dosć długo, ale po raz pierwszy zabieram w nim głos. Otóż postanowiłem wiosną zbudowac oczko z folii EPDM. Ogólny zarys już mam, więc powoli gromadzę materiały. Tu pytanie, czy moze ktoś z was ostatnio kupował folię EPDM? Podzielcie się namiarami na dobre sklepy, w których mozna to cudo kupić w miarę rozsądnej cenie. Pozdrawiam
adamski - 2012-09-21, 10:36
Czy ktoś z was zna wzór na obliczenie rozmiaru potrzebnej folii ?
Adalbert - 2012-09-21, 11:05
| adamski napisał/a: | | Czy ktoś z was zna wzór na obliczenie rozmiaru potrzebnej folii ? |
szerokość + 2x głębokość + 2x zakładki na brzegu. Tak samo z długością. Ale radzę przewidzieć nieco terenu na ewentualne poszerzenie oczka np. o płycizny bo ta metoda jest przybliżona i potem szkoda obcinać nadmiar. Najdokładniej jest zmierzyć gotowy już wykop w najdłuższym i najszerszym miejscu (przechodząc przez najgłębsze) sznurkiem lub miękką taśmą mierniczą.
adamski - 2012-09-21, 11:33
Czyli najpierw wykom i dopiero folia?
luzio - 2012-09-21, 12:40
| adamski napisał/a: | | Czyli najpierw wykom i dopiero folia? | Tak.
Polecam także w sumie sklep podany przez Gosik Tam właśnie kupiłem ze 2 miesiące temu swoją. Ja kupiłem tą o szerokości 12,2m - wyszło 30zł/m Potrzebowałem o szerokości 9m. i tak mi przyszło do głowy że z tego 12 zrobię długość a to 9 będzie szerokość.
Warto wziąć pod uwagę że ta folia świetnie się rozciąga i spokojnie jako wzór można wziąć pod uwagę szerokość/długość x 2x głębokość. Nie warto brać tej folii na zapas bo się naciąga i tylko zostaje nadmiar.
Ja ją pacnąłęm z grubsza na oczko, bez żadnego przytrzymywania kamieniami na brzegach, wisiała z metr nad dnem. Naciągnęła się elegancko. Sama, tylko dzięki nalanej wodzie.
ewa535 - 2012-09-21, 13:34
Jesteś pewien ,ze takie naciąganie dobrze robi tej folii? Tzn. jest bez znaczenia dla wytrzymałości folii ? Na przykład uszkodzeń mechanicznych ? Tak myślę ,ze ostry przedmiot rzucony na naciągniętą jak sprężyna folię może ja uszkodzić, co nie nastąpiłoby pewnie tak łatwo w przypadku bez naprężenia. Czytałam, że folia powinna leżeć normalnie bez zbytniego naciągania. Ale może EPDM to insza inszość. Może jeśli ja się nie mylę to niech ktoś skoryguje zanim Adamski ponaciąga swoją do granic mozliwości ?
hns - 2012-09-21, 15:18
Folia EPDM ma 10-krotną rozciągliwość (mniej więcej!)
Nie polecam nikomu by z metra folii (lepiej brzmi gumy:)) robił oczko 10m²,
ale rozciągnięcie o 5, 10% nie ma wielkiego wpływu na wytrzymałość.
Guma jest wtedy trochę ciensza i to wszystko.
AurorA - 2012-09-21, 18:11
Ta tańsza to Oase, lepsza jest firestone.
adamski - 2012-09-21, 18:30
Na pewno nie będę oszczędzał poprzez naciąganie. W sumie to moje drugie oczko. Pierwsze było c PCV. Teraz przy domu chce mieć wszystko jak należy. Mam już zaplanowane miejsce. Zgromadziłem część roślin nadbrzeżnych i kamieni. Nawet posadziłem już dość dużego nutkaja pendula. Jesli pozwolicie to zamieszczę kilka fotek. Dobre rady mile widziane
rewi - 2012-09-21, 18:35
Wstawiaj foty śmiało
ILUSION - 2012-09-21, 23:49
Ja mam Firestone, nie mam nic naciągnięte i nawet sobie nie wyobrażam jak można to naciągnąć w oczku To naprawdę solidna guma i mogę ją z czystym sumieniem polecić. Mam 3 psy które wchodziły do oczka, masę kamieni w oczku po których chodzę bardzo często i nic się nie dzieje. Jestem z niej bardzo zadowolony i myślę, że jest bardzo wytrzymała, chociaż Oase pewnie też
luzio - 2012-09-22, 08:36
To ja jeszcze o rozciąganiu.
Jeśli ktoś nie chce to nie musi naciągać. Jednak według mnie to traci w ten sposób najważniejszą chyba zaletę tej folii(gumy). To rozciąganie przydaje się najbardziej przy przy bardziej skomplikowanych kształtach. Okrągłych dziurach itp. Ja u siebie mam twardą glinę, w której mogę kształtować podobnie jak w plastelinie. Ściany mam niemal pionowe więc w przekroju pionowym mam dużo kątów prawie prostych. Natomiast same półki itd są po okręgach z czymś w rodzaju zatoczek. Zrobiłem nawet jedną eksperymentalną półkę w rodzaju jaskini (powiedzmy), która wcina się troszkę wgłąb ściany.
Do tego wszystkiego folia ładnie jakby się przyssała, dokładnie odwzorowując pierwotne kształty wykopu. Przy czym nie ma zbyt wiele fałd. No i tak naprawdę to praktyczne wcale tej folii nie układałem. Nie robiłem zakładek. Po prostu rzuciłem z grubsza na oczko i nalałem wody. Sam byłem ciekaw co się stanie. Myślałem że woda zacznie ściągać folię z brzegów w dół wykopu. A tu nie. Tylko trochę ściągnęła a w większości po prostu się naciągała i dostosowywała do kształtu wykopu. Więc z naciąganiem to nie ma w sumie większej filozofii. Myślę że ktoś kto ma z nią wprawę potrafiłby naprawdę super ją ułożyć. Tak by fałd i zakładek było naprawdę niewiele i nie rzucały się w oczy (przy skomplikowanym kształcie wykopu) U mnie nie jest może idealnie ale też jak na samo układające się fałdy to wyszło nieźle.
Co do wytrzymałości to nie obawiałbym się zbytnio. Jeśli tylko nie ma żadnych fabrycznych wad, uszkodzeń podczas transportu itp. Bo najbardziej naciąga się tam gdzie jest głęboko i na ścianach. Więc tam gdzie się zbytnio nie chodzi i gdzie grubsza warstwa wody chroni przed jakimś gwałtownych uderzeniem. Natomiast w strefie płytkiej, po której zwykle się chodzi, folia nie jest praktycznie wcale naciągnięta gdyż właściwie nie da jej się jej tam zbytnio naciągnąć gdyż za małe ciśnienie wody.
Ja polecam wykorzystanie tej właściwości EPDM. Naciąganie nie jest trudne, a daje oszczędność materiału i przy skomplikowanych kształtach wykopu fajny efekt jakby oblania go gumą
adamski - 2012-09-23, 07:19
Zawsze szukam, tylko moje zdjęcia są zbyt duże. Robię wszystko jak w instrukcji i ciągle pojawia sie informacja, ze plik jest za duży.
jurek47 - 2012-09-23, 07:40
Musisz zainstalować program do obróbki zdjęć ,wtedy je dopasujesz aby ci wchodziły.
[ Dodano: 2012-09-23, 08:42 ]
Mam prosty program Zoner foto studio 10 i jest wystarczający.
adamski - 2012-09-27, 08:36
Czy jest szansa, ze zimą EPDM stanieje?. Wiem z doświadczenia, ze zima materiały budowlane trochę tanieją.
vivit - 2012-09-27, 14:40
Na to raczej bym nie liczył
Ale może okazja się trafić...
AurorA - 2012-10-17, 18:13
Rok temu w zimę zdrożała o 30%.
adamski - 2012-10-19, 09:56
To mnie pocieszyłeś. Ja potrzebuję 100m kw. Takie mam plany. Jeżeli jeszcze zdrozeje , to rozważę PVC.
ILUSION - 2012-10-19, 19:23
Ja też kupowałem 100m, ale spory kawałek mi został (kształt nerki), będzie w przyszłości na jakąś przeróbkę
Sylwester79 - 2013-03-12, 16:21
Witam, może ktoś obeznany w tym temacie poda namiary gdzie można kupić epdm na wymiar wysyłkowo, z góry bardzo dziękuję .
Artur - 2013-03-12, 16:29
Leniuuuuuuuuuuu
http://sklep.oczkowodne.net/k33,folia-epdm.html
Sylwester79 - 2013-03-12, 17:38
Spoko, fajna folią ale tą już widziałem , a może ktoś zapoda namiary na coś tańszego??
Artur - 2013-03-12, 18:40
No raczej na forum sklepu, nikt nie będzie robił antyreklamy.
Sylwester79 - 2013-03-12, 18:54
| Artur napisał/a: | | No raczej na forum sklepu, nikt nie będzie robił antyreklamy. | .Jak ja podawałem namiary na producenta granulatu dla ryb to było oki....... poza tym potrzebuje około 200 merów kwadratowych tej że izolacji i ponawiam zapytanie : czy ktoś z szanownych kolegów miałby jakieś namiary gdzie mógłbym zamówić na wymiar (nie przepłacając ) geomembranę epdm ??jeżeli znalazł by się ktoś życzliwy to poproszę o prywatną wiadomość
Artur - 2013-03-12, 19:20
Nie żebym atakował. Ale może wtedy Arek nie miał jej w ofercie . Ja tu tylko sprzątam.
luzio - 2013-03-12, 21:04
Ja latem zeszłego roku trochę szukałem taniego rozwiązania i ... tak naprawdę to chyba wszędzie są takie same ceny. Myślę że możesz śmiało brać z tutejszego sklepu, z linku powyżej.
Mi się udało szczęśliwie trochę zakombinować. Potrzebowałem kawałka z grubsza szerokiego na 9m a długiego na 12m. I tak wpadłem na pomysł żeby zamiast brać z rolki o szerokości 9m to wziąć z rolki o szerokości 12m, która była tańsza (za m²) Ale dzisiaj jak widzę to ceny wszystkich rolek są takie same.
Trochę się bałem bo potrzebowałem więcej niż 9m. szerokości ale w EPDM jest naprawdę fajne to że świetnie się rozciąga i można jej spokojnie wziąć nieco mniej niż wychodzi z obliczeń. Dzięki czemu różnica w cenie do PCV robi się mniejsza a EPDM ma także inne zalety.
Co do wymiaru to chyba najszersze w jednym kawałku są 15m. I takim czymś musiałbyś kombinować w przypadku większej powierzchni. Jedyną inną alternatywą jest chyba zgrzewanie na miejscu. Co nie dziwne. Folia ta jest dość ciężka: 200m² to będzie 260kg. Nie taka łatwa sprawa do rozkładania.
kordiankw - 2013-06-19, 07:07
Przez przypadek znalazłem producenta EDPM w sąsiedniej miejscowości. Z ciekawości wysłałem maila z zapytaniem o cenę. Oto odpowiedź:
witam
Hydrogum EPDM- folię hydroizolacyjną sprzedajemy również dla odbiorców detalicznych.
Cena netto:
# 0,8mm jednostonny molet 14,80zł/m2
# 1,0mm jednostronny molet 16,85zł/m2
Szerokość 1400mm
Długość odcinków: 20mb( 28m2)
www.santochemia.pl
Jednocześnie wyjaśniam że nie jestem przedstawicielem ani handlowcem firmy, więc proszę nie nękać mnie pytaniami o folię. Cena wydaje mi się atrakcyjna, dlatego pozwoliłem sobie na zamieszczenie informacji. Może komuś pomoże w podjęciu decyzji jaką folię zastosować w oczku.
Adalbert - 2013-06-19, 07:11
| kordiankw napisał/a: | | Szerokość 1400mm |
Dojdzie do poziomu innych cen jak trzeba to będzie pokleić w płachtę
kordiankw - 2013-06-19, 07:14
| Adalbert napisał/a: | | kordiankw napisał/a: | | Szerokość 1400mm |
Dojdzie do poziomu innych cen jak trzeba to będzie pokleić w płachtę | O to nie pytałem, ale może oferują też klejenie w rozsądnej cenie.
|
|