Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - Wykładanie oczka kamieniem

pawelrad - 2012-09-10, 22:25
Temat postu: Wykładanie oczka kamieniem
Witam

Moje oczko jest już po pierwszym przeglądzie technicznym i teraz czeka mnie urządzanie oczka. Chciałem się zapytać was czy wykładać oczko wodne kamieniami czy nie bo tu z kilkoma osobami rozmawiałem to powiedzieli ze nie koniecznie. Ja przewidywałem 2 opcje albo wyłożę oczko kamieniami całe albo tylko górne półki. Jak zachowają się kamienie zimą czy nie będą napierać na ścianki z siatkobetonu i ich nie uszkodzą oraz drugi problem czy te kamienie same w sobie nie uszkodzą oczka wiadomo będzie to kilka ton kamienia czyli dodatkowe obciążenie...

AurorA - 2012-09-11, 00:08

Ja uważam ze to zbędny wysiłek i koszt.
czester 1 - 2012-09-11, 06:53

witam,
a juz mialem zakladac nowy temat ;)

jak jest w przypadku foli, chcialbym ja jakos zamaskowac, zakryc rowniez donice z roslinami na najwyzszej polce. mam zamiar to zrobic z otoczakow.

ile +/- z 1t otoczaka mozna wylozyc m2? otoczak nie przekracza wielkosci glowy.

Gosik - 2012-09-11, 18:39

Folia sama zajdzie ci mułem i wodorostem, u mnie w ogóle podwodnej folii prawie nie widać, faluje tylko przyczepiony do niej taki wyglądem przypominający mech-glon. Co do kamieni, to i tak zajdą mułem, więc po co dawać tony kamienia?, ogranicza tylko rybom powierzchnię. Można dać kilka dla ozdoby przy strefie płytkiej, wtedy ładnie to wygląda. Najlepiej strefę płytką wysypać kamieniem płukanym ( daje się go do rowów drenażowych ), ma kolorowe kamyki.
Piotrek.P. - 2012-09-11, 18:48

Przy odpowiedniej chemii kamienie będzie widać jak by były włożone nowe , czysciutkie itd. ;)
Gosik - 2012-09-11, 18:49

Chemia, chemia, chemia...oj Piotrek :bum:
Piotrek.P. - 2012-09-11, 18:55

Zależy co chcesz uzyskać , nikogo nie zmuszam przecież :)
pawelrad - 2012-09-17, 09:11

Witam

Chodzi o to, żeby zamaskować betonowy wieniec oraz doprowadzić wyglądam ciut do naturalnego. Wiem, że nie ma naturalnych oczek czy stawów wykładanych kamieniami ale innego materiału nie widzę. Może i wykładanie całego oczka to nie ma sensu ale brzegi i pulki na samej górze chyba tak....

jurek47 - 2012-09-17, 12:34

Piotrek.P. napisał/a:
odpowiedniej chemii kamienie
O jakiej chemii myślisz,bo jestem zainteresowany.