| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Staw - Staw w podłożu piaskowo-kredowym
bedziu - 2012-09-04, 08:53 Temat postu: Staw w podłożu piaskowo-kredowym witam
byłem wczoraj na działce na której chcę w przyszłości wykopać staw, zrobiłem kilka dziur w ziemi, okazało się, że pod warstwą 40-50cm murszu jest piasek który z biegiem metrów przechodzi w kredę łąkową(margiel jeziorny, kreda jeziorna).
Czy to nie przeszkadza w zbudowaniu stawu ?
Kreda o odczynie zasadowym, możliwe ze pH wody będzie zbyt wysokie ?
pozdrawiam i proszę znawców o wypowiedź
TOMY - 2012-09-05, 20:55 Temat postu: Re: Staw w podłożu piaskowo-kredowym
| bedziu napisał/a: | witam
byłem wczoraj na działce na której chcę w przyszłości wykopać staw, zrobiłem kilka dziur w ziemi, okazało się, że pod warstwą 40-50cm murszu jest piasek który z biegiem metrów przechodzi w kredę łąkową(margiel jeziorny, kreda jeziorna).
|
Zasadnicze pytanie skąd będziesz miał w nim wodę?
bedziu - 2012-09-07, 15:22 Temat postu: Re: Staw w podłożu piaskowo-kredowym
| TOMY napisał/a: | | bedziu napisał/a: | witam
|
Zasadnicze pytanie skąd będziesz miał w nim wodę? |
z woda nie ma problemu, wiosną woda 'stoi' na łące, obecnie jest na 40cm pod powierzchnią, chwile po zrobieniu odkrywek, piasek, czy też kreda były zalane
Zac - 2012-09-08, 09:47
Jak staw będziesz kopał to przeciez nie na 40cm głębokości tylko myśle ze chociaz na 2 metry a ta kreda łąkowa moze się kończyć po 60cm głębokości moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie wykopania tam stawu tylko czy woda na 100% będzie stała przez cały rok(lato,susze) na początek wykopał bym mały stawik taki 4na4 głębokośćok1.5 sprawdzić czy woda będzie tam cały rok!
|
|