Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Mini pompa fontannowa do mini oczka (90l)

hesus - 2012-08-24, 15:14
Temat postu: Mini pompa fontannowa do mini oczka (90l)
Witam!
Mam mini oczko wodne (kastra budowlana) , mam tam okresowo żółwia (Zazwyczaj siedzi w 200l akwarium) pomyślałem żeby tam zamontować (bardziej babcia, mi głównie zależy na filtracji) pompę fontannową, chciałem się zapytać jaka pompa by tam najbardziej pasowała.

Wymiary oczka:
Średnica: 61 cm
Głębokość: 36

Fauna:
Trachemys scrpita troosti (Żółw Żółtolicy, 16 cm)

Flora:
Rzęsa wodna
Wgłębka wodna

Pzdr hesus!

Piotrek.P. - 2012-08-24, 16:23

Pierwsza sprawa... Twoje "oczko" nie nadaje się dla takiego dużego żółwia, nie mówiąc już o akwarium. Koszt folii nawet budowlanej to grosze wiec pomyśl nad tym aby mu coś większego wykombinować. Pompa Ci nie oczyści wody, a tym bardziej ta gąbka w niej. Nie wspominam już o tym jak zamierzasz ją tam umieścić? zabierasz cenne miejsce dla żółwia.

Koszt wykonania oczka z budowlanki o pow. około 7m2 i o 50cm głębokości to 100zł (z pompą do napowietrzania).

hesus - 2012-08-24, 16:34

Głównie chodzi o wygrzewanie się na słońcu (UV, w akwa ma tylko grzewczą) a nie o pływanie, chyba nie zrozumiałem o co ci chodziło z tym akwarium ( ja zrozumiałem że jest za małe, wymiary akwa 80x50x50), a tak "dużego" oczko nie mogę zrobić przez najbliższe 2-3 lata (budowa domu na wsi, póki co to oczko mogę zrobić jedynie u babci), zawsze by coś pompa dała (myślałem żeby uciąć trochę gąbki i na to miejsce dać watę). Może za rok nakłonię babcie na większe oczko, chociaż coś mi się to nie widzi...
Żółw ma 13,5 cm (dopiero teraz dokładnie zmierzyłem wcześniej robiłem na oko :oops: )
Pzdr hesus!

Piotrek.P. - 2012-08-25, 08:27

Tak, chodzi mi o pojemność . Akwarium jak i kastra są za małe, kupując zwierzaka powinniśmy się zastanowić czy zapewnimy mu "godne" warunki.
Co do pompy to kup coś małego np. Aquael PFN-500. Nadal nie rozuzmiem jak będziesz ją chciał zainstalować aby miejsca nie stracić. Ty podobno jakąś formę miałeś kupować?

hesus - 2012-08-25, 10:21

Miałem kupować ale nie wyszło, mój wujek miał oczko wodne i ma jeszcze folie (w kiczowate kamienie, obrócę na czarną stronę :D , jeśli ta czarna strona wgl jest, chyba tak :) ) nie wiem dlaczego sądzisz że akwarium jest za małe, może powiedz jakie było by odpowiednie? po przeprowadzce prawdopodobnie będę miał akwa 150x50x50 :) . na forum o żółwiach wyczytałem że na jednego żółwia wystarczy 200l a na każdego następnego 100l (jeśli mam jednego żółwia to 200l a jak dwa w jednym akwa to 300l), na razie nie mam miejsca na większe akwa :-( .
Pzdr hesus!

Piotrek.P. - 2012-08-25, 11:25

hesus napisał/a:
nie wiem dlaczego sądzisz że akwarium jest za małe, może powiedz jakie było by odpowiednie?

Ponieważ widziałem co te żółwie wyprawiają w ogrodach które odwiedziłem w celu konserwacji. Przejedź się do jakiegoś ogrodu zoologicznego gdzie mają żółwie na "wolności" z dużym zbiornikiem wodnym.

Może inaczej. Zapytaj kogoś kto był w więzieniu i czy mu było wygodnie w celi. :bum: dla mnie to głupota trzymać takie zwierzęta w akwariach. Rybki małe tak ale nie żółwie czy aksolotle i inne stworki. To samo jest z trzymaniem psów (dużych) w blokach.

hesus - 2012-08-25, 11:59

Idąc tym tokiem myślenia (inaczej nie umiałem sformułować) nie można by trzymać żadnych zwierząt w akwariach, w jednym się zgodzę (po części :) ) że nie powinno się trzymać (moim zdaniem żadnych) psów w blokach, no może jedynie yorki (widziałem yorka miniaturkę nie miał nawet 20 cm a miał 4 lata, bardzo wredny ugryzła mnie menda :-D ) i inne miniaturki. Ptaszniki potrzebują naprawdę małych terrariów (ja zawsze daję większe terrarium od standardów), np. lasiodora parachybana (ptasznik olbrzymi) który osiąga do ponad 10 cm długości ciała i ponad 20 razem z odnóżami potrzebuje terrarium 30x30x25.
Pzdr hesus!

Piotrek.P. - 2012-08-25, 12:57

hesus napisał/a:
Idąc tym tokiem myślenia (inaczej nie umiałem sformułować) nie można by trzymać żadnych zwierząt w akwariach

To już od człowieka zależy. Sam bardziej szanuję zwierzęta od niektóych ludzi. Dla mnie koniec tematu. Pozdrawiam ;)

hesus - 2012-08-25, 18:23

Znalazłem taką pompę :
http://alledrogo.pl/pompa-f...2547344757.html
nie za mocna?

NIE linkujemy do alledrogo. Regulamin forum.
Tym razem nie usunę postu, ale proszę wziąć to pod uwagę.