Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Oczko wodne z folii. - Oczko wodne - przebudowa

kamil_amag - 2012-08-14, 18:52
Temat postu: Oczko wodne - przebudowa
Witam,
Jestem nowym członkiem tego forum, zatem witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Znalazłem się tu ponieważ podobnie jak i Wy mam oczko, które to swojego czasu pochłaniało większość mojego wolnego czasu :) Zostało wykonane przeze mnie 5 lat temu (młody zapaleniec), przez pewien czas miało się bardzo dobrze :) niestety ostatnio okazało się, że folia jest do wymiany stąd pomysł aby oczko pogłębić, zmienić jego kształt ( głównie szerokość i głębokość półek).
Wymiary obecnego oczka: ok 3,5m x 5m.
Poniżej zamieszczam rysunek oczka (niezbyt idzie mi rysowanie [hide])

a poniżej zdjęcie które znalazłem (jak znajdę jakieś lepiej obrazujące oczko to dodam)

Chciałbym aby nowe oczko miało szersze półki i miało głębie 110 cm. Natomiast tą półkę na głebokości 30 cm chce jakoś zmienić, obecnie leżały na niej kamienie maskujące folię.

Nowy pomysł zakłada; Pierwszą połkę zrobiłbym 5/10 cm poniżej gruntu i na niej położył kamienienie maskujące folie a następną półkę gdzieś na głębokości 40 cm i szeroka na 50 cm, następną na 70 cm i na całą szerokość oprócz głębi i cała głębia na 110 cm głębokości.

Jak myślicie oczko wodne o takich wymiarach będzie dobrze wykonane ?

kamil_amag - 2012-08-16, 12:03
Temat postu: nowy projekt oczka
projekt nowego oczka
Zac - 2012-08-16, 12:46

Ja bym zrobił jeszcze jedną półkę na 35cm głębokości.
Jak myślisz o wpuszczeniu karpi koi to wykop 30cm głębiej.

vivit - 2012-08-16, 13:55

Dokładnie tak jak pisze Zac.
Jeszcze jedna półka 25-35cm by się przydała. No chyba, że w zbiorniku będą same lilie.
Musisz przewidzieć coś na inne rośliny, a te tak głęboko nie sadzi się zazwyczaj...

KILERK1 - 2012-08-16, 16:25

Koledzy mają rację ,może poszerz to oczko o płycizny ok 20 -35 cm i zrób głębokość do 180 cm ,w przyszłości może się przydać , a później będzie to trudno zrobić, w miarę lat koncepcje się zmieniają - pomyśl ;)
kamil_amag - 2012-08-16, 22:21

Moje obecne oczko ma taką półkę (25, 30 cm gł. i 30 cm szeroka) wokół i nie chciałbym drugi raz mieć tak samo (półka była wyłożona kamieniami aż do gruntu zakrywając tym samym widok folii)

Może np na 1/3 oczka zrobić taką półkę ? (tylko na 50 cm szeroką) i wtedy wysypałbym na niej drobne kamyczki i posadził rośliny. W moim obecnym oczku ładnie wrosły się roślinki w kamienie, co dawało na prawdę naturalny wygląd, myśle żeby teraz też tak zrobić

KILERK1 - 2012-08-16, 22:33

Pomysł , chyba dobry. Nie musisz tworzyć takiej półki na całości 1/3 ,1/2 wystarczy. W moim oczku głębokość zaczyna się od 50 cm i to był błąd ,bo mam problem z posadzeniem roślinności bagiennej.Sadzę w wysokich doniczkach :-(
kamil_amag - 2012-08-16, 22:34

KILERK1, kamil_amag, tak głęboko nie będę kopał, ale dzięki za zainteresowanie ;) z tego co pamiętam to jak kopałem obecne oczko to własnie wyszło ok 70/80 cm głebokie bo natrafiłem na gline i troche ciężko się kopało :x mam nadzieje, że jednak inny powód był tego, że nie kopałem dalej bo inaczej teraz będzie ciężkawo :???: ale jak się już człowiek zaweźmie... :-D
Zac, jeśli da radę to spróbuje jeszcze trochę pogłębić ;)

[ Dodano: 2012-08-16, 23:43 ]
KILERK1, półka na 30 cm powinna być pod lekkim kątem (np 10 stopni) tak aby kamyki i cała reszta z niej nie spadała czy wystarczy aby była w poziomie ?

KILERK1 - 2012-08-17, 08:08

lekki spadek,rzeczywiście może lepszy będzie..... a co do głębokości to kop,kop...zimą ryby będą miały lepsze warunki (przy dużych mrozach),strat nie będziesz miał
...zresztą przy takiej glinie najwyżej pół dnia więcej.jak się :evil: :evil: zaweźmiesz,
a jak później będziesz potrzebował głębsze to co zrobisz?
ja to wykopałbym jeszcze większe(szrsze i dłuższe), (takie jak u oleńki),ale działkę mam 5 arów z domem i niestety miejsca brak :(( :bum:

kamil_amag - 2012-10-15, 17:04

Witam! ;)
Praca, wieczny brak czasu oraz kilka sporych problemów przy przebudowie oczka troche opózniły pokazanie efektów końcowych (tzn reszta prac upiększających na wiosne, w tym roku już tylko wycinam to co zmarzło i zwiędło...)

Zapraszam do obejrzenia zdjęć :)
Co prawda to nie najlepsza pora, bo lilie już wycięte, trawa zazieleni się dopiero na wiosne a rybki już pływają bliżej dna ale warto utrwalić to co udało się osiagnąć ;)

Gosik - 2012-10-16, 16:46

Trochę kosmetyki i będzie całkiem fajne. Załóż na zimę napowietrzacz, aby była wymiana gazowa.
leszek50-57 - 2012-10-16, 19:17

Ja myślę,że bardzo fajno zrobiłeś swoje oczko,na piątkę,teraz na wiosne jak roślinki
dadzą znać o sobie to będzie super,rybki też są super :brawo:
poz.Leszek
--------------------

kamil_amag - 2012-10-17, 10:16

W następny weekend troche nad nim popracuje, jednak większość prac już na wiosnę ;)
Gosik ten napowietrzacz jest potrzebny ? szczerze mówiąc do tej pory nie korzystałem z żadnych urządzeń w oczku poza pompą dopuszczającą wodę :P

Gosik - 2012-10-17, 18:08

Konieczny?, to drogie dziecko PODSTAWA dobrej wymiany gazowej, zachodzących procesów chemicznych pod lodem ( głównie siarkowodoru) Jeżeli masz ryby ( a masz), to one muszą mieć czym oddychać ( nawet jak są w stanie hibernacji zimowej) Brak wymiany gazowej spowoduje że Twoje ryby może i zimę przetrwają, ale na wiosnę już się nie wybudzą.Powietrze jest ogromnie do życia potrzebne ;)
kamil_amag - 2012-10-17, 18:35

hehehe :-D
Babciu kochana teoria a praktyka... już mi 5 zim przeżyły i chyba czują się dobrze bo się rozmnażają :P także myśle że nie jest on NIEZBĘDNY

krzysztof988 - 2012-10-18, 08:17

kamil_amag napisał/a:
Babciu kochana teoria a praktyka...

No to już po Tobie .... :bum:

Gosik - 2012-10-18, 18:15

kamil_amag napisał/a:
hehehe :-D
Babciu kochana teoria a praktyka...

Ja ci dam babcię :crazy: masz szczęście że nie znalazłeś się pod moją śliczną rączką i jeszcze piękniejszą rózgą :hehe: , a tak na serio...nie przejmuje się, a właściwie, to chciałabym już zostać babcią ;)

kamil_amag - 2012-10-19, 16:14

heheh :) tylko żartowałem, do babci jeszcze daleka droga... :-D