Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - moje oczko wodne z wykorzystaniem pagórka proszę o poradę

adrian1996ad1 - 2012-07-27, 13:13
Temat postu: moje oczko wodne z wykorzystaniem pagórka proszę o poradę
witam jestem nowym urzytkownikiem i proszę o poradę co można albo trzeba zmienić w tym oczku jako że jeszcze nie ma rozwiniętej foli mógłbym coś zmienić

rewi - 2012-07-27, 13:27

No kształt fajny ale ja bym jeszcze trochę strefę bagienną powiększyła ;)
Najpierw przymierz folie i zobacz czy masz nadwyżki wtedy możesz jeszcze powiększyć tak jest wszystko ok ;) Półki na rośliny są zapowiada się ciekawie :piwko:

Piotrek.P. - 2012-07-27, 14:24

Ja bym zmienił kształt kaskady jeżeli masz jeszcze taką możliwość.
adrian1996ad1 - 2012-07-27, 14:48

Piotrek.P. napisał/a:
Ja bym zmienił kształt kaskady jeżeli masz jeszcze taką możliwość.

ok ale co dokładnie, w jaki kształt???

Gosik - 2012-07-27, 16:19

Wcisnę swoje 2 grosze- z dwóch półek zrobiłaby jedną, a szerszą i nachyleniem skierowaną w zewn. ściany oczka, aby ewentualne kosze z roślinami nie zsuwały się do oczka. Szersza półka daje lepsze pole manewru ;)
Piotrek.P. - 2012-07-27, 17:08

Zrobił bym dwa stopnie kaskady ale tak żeby dać płaskie duże kamienie na całą szerokość stopnia.
twister47 - 2012-07-27, 20:55

Tak tak Gosik dobrze radzi szersza półka i spadek lekki do zewnatrz oczka. Ja robiac w pospiechu mam troch za waskie półki po 25 do 30 cm i wyszły prosto i z lekkim spadem do srodka oczka a to błąd ogromny. A lepiej jak bym zrobil takie na 40cm.
leszek50-57 - 2012-07-27, 21:10

Witam cię w śród oczkomaniaków,może trochę półki za małe dla roślin,
lepiej teraz po myśleć niż po tym żałować :P
poz.Leszek
---------------

Bajbas - 2012-07-28, 10:01

Półki porażka, mniej, a dużo większe. Pomyśl co na której będziesz sadził. Ja bym dał po prostu strefę przybrzeżną ma maksa, a potem już przejście "na dno" gdzie pójdą lilie. Nie jestem specem od układania folii, ale teraz to chyba byłaby niezła zabawa i "zmarszczki". I to co Ci Goska radzi pochylenie lekko do brzegu by kosze nie zsuwały się do wody.
:piwko: Bajbas

czester 1 - 2012-07-28, 10:13

sprawdz (najlepiej niwelatorem) jak rozlozy ci sie poziom wody. bo wg pierwszej fotki to te gorne polki przy kaskadzie nic nie dadza :?
adrian1996ad1 - 2012-07-28, 10:54

Bajbas napisał/a:
Półki porażka, mniej, a dużo większe. Pomyśl co na której będziesz sadził. Ja bym dał po prostu strefę przybrzeżną ma maksa, a potem już przejście "na dno" gdzie pójdą lilie. Nie jestem specem od układania folii, ale teraz to chyba byłaby niezła zabawa i "zmarszczki". I to co Ci Goska radzi pochylenie lekko do brzegu by kosze nie zsuwały się do wody.
:piwko: Bajbas

poziom wody będzie tam gdzie zaznaczyłem a te półki górne mam zamiar wyłożyć płaskim kamieniem więc chyba dobry pomysł

Bajbas - 2012-07-28, 15:21

jak Ci się podoba to dobry, zawsze najważniejszy jest gust inwestora!
Półki jak pisali wszyscy wąskie! Te pozostałe ... moim zdaniem ten kamień przytłoczy oko, ale może się myle i ... wróć do zdanie nr 1
Bajbas

agent 007 sumek - 2012-07-28, 15:29

wydaje mi się że tak jak piszą koleżanki i koledzy półki są troszkę za wąskie ja kopiąc u siebie zrobiłem dużo szersze i jestem z tego zadowolony ponieważ większość doniczek mogę postawić co do kaskady ok jak dla mnie a te stopnie które chcesz wyłożyć kamieniami bym zlikwidował ewentualnie jeden zostawił pod kamienie które mają zapobiegać osuwaniu się ziemi ;) Powodzenia i czekam na dalsze zdjęcia z postępu prac przy oczku :good:
adrian1996ad1 - 2012-07-28, 19:39

ja mam zamiar od brzegu wzwyż pokryć całą górę płaskim kamieniem piaskowym i według mnie będzie to najlepsze wyjście i wokół oczka dużo rośli tak jak i w oczku no i oczywiście kaskada :)
vivit - 2012-07-29, 08:17

Jeżli kolorem czerwonym zaznaczyłeś poziom wody to zdaje mi się, że półka jest za niska. Jeżeli odliczysz wyskokość kosza to zostane niewiele wody lub prawie nic. Ciężko określić tę wysokoś na podstawie fotki, ale dobrze to przemyśl ;)
adrian1996ad1 - 2012-07-29, 14:13

ja nie mam zamiaru dawać żadnych koszy tylko na rośliny przedział zrobię z kamienia żeby naturalnie wyglądało
adrian1996ad1 - 2012-08-04, 11:41

witam ponownie po kilku dniowej przerwie na forum kamienie się powoli układają w oczku ;) postaram się wrzucić jakieś fotki ale mam całkiem inne pytanie czy taka pompa dała by radę posłużyć jako pompa do kaskady ????

pompa solarnaNie linkujemy portali aukcyjnych, regulamin.

rewi - 2012-08-04, 16:22

Raczej nie, musisz mieć słońce promienie słoneczne bez tego ani rusz :???:
adrian1996ad1 - 2012-08-26, 15:25

Witam kupiłem taki zestaw: Kolego, czytaliśmy regulamin??

i mam problem pompa wczoraj pochodziła kilka ładnych godzin i dzis rano chcę załączyć a tu nic niby słychać że pracuje ale nie podaj wody jaki moze byc problem ??

Bartosz_n - 2012-08-26, 19:10

Może coś zahaczyło się na wirniku i skutecznie go blokuję.