| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Ryby w oczku wodnym - Zniknęły karasie z mojego oczka
mates08 - 2012-07-18, 16:07 Temat postu: Zniknęły karasie z mojego oczka Pomóżcie bo nie wiem co robić. Mam oczko 2500l zrobione z folii i wokół kamienie. Miałem w nim około 20 karasi. Dlaczego miałem? Otóż: jeszcze 2 tygodnie temu jak je dokarmiałem to widziałem, że kilka podpłynęło do karmy-jak zwykle. Natomiast ostatnio przez jakieś prawie 2 tygodnie nie zauważyłem, żadnej rybki. Zawsze do jedzonka, albo jak było ciepło na dworzu, lub była słoneczna pogoda rybki pływały sobie na powierzchni wody (aż miło było patrzeć). Natomiast teraz ani jednej. Woda co prawda jest czysta, ale daje wrażenie zielonej bo oczko jest praktycznie cały dzień nasłonecznione i glony osadziły się na folli, więc nie widać czy rybki są na dnie czy nich nie ma. Dzisiaj zaniepokojony zanurzyłem siatkę i z 5 minut zagarniałem wodę, chcąc sprawdzić czy rybki nie pływają czasem na dnie. Czasem jak tak robiłem to się trochę płoszyły i widać je było, natomiast teraz, ani jedna nie wypłyneła. Zdechnąć nie mogły bo pływały by martwe na powierzchni wody. Czy jest możliwość, że wyłapała je jakaś kuna, czy kot, albo inne szkodniki? Nie zauważyłem, żadnych dziur, czy śladów wokół oczka. Co Się mogło stać? Proszę o pomoc.
jurek47 - 2012-07-18, 16:10
Nie ma co przesadzać jest dość gorąco i pewno siedzą na dnie .a jak lecisz siatką to tym bardziej się pochowają.
ewa535 - 2012-07-18, 17:34
Szczur !
żmija
kuna
albo ptak drapieżny
I żaden z nich nie pozostawi Ci żadnych śladów .Mi też kiedyś zniknął jeden karaś, jak kamfora - jak ginie jeden albo dwa to ptak może być. Te poprzednie mogą załatwić całą populację.
Gosik - 2012-07-18, 17:53
2500 to nie jest duży akwen. Nic nie napisałeś o głębokości. Zamiast machać siatką i jeszcze bardziej płoszyć ryby, usiądź i spokojnie obserwuj wodę, może pokaże się jakaś, a jak nie, to tak jak napisała Ewa-zwierzęta śladu nie pozostawią.
ILUSION - 2012-07-18, 22:19
| jurek47 napisał/a: | | jest dość gorąco |
Chyba raczej nie jest za gorąco, moje karasie pływały prawie zawsze na widoku, zwłaszcza jak sypałem karmę, to małe oczko i raczej trudno nie zauważyć w nim ryb, chyba że woda jest "szczawiowa"? Myślę jednak, że stały się pokarmem, obym się mylił
leszek50-57 - 2012-07-19, 08:56
No właśnie,jak się sypie karmę i nie wychodzą jeść to na pewno ich tam nie ma ,
mógł wyłapać kot lub inne zwierzę
poz.Leszek
---------------------
mates08 - 2012-07-19, 10:48
Oczko mam 80 cm głębokie. Do karmy zawsze wychodziły, a przez ostatni tydzień nie jest u mnie gorąco. Co najlepsze to one przeważnie w upały wychodziły na wierzch. Niestety musiały stać się pokarmem.
shiftman - 2012-07-19, 14:43
Nie jest to do końca prawdopodobne że zostały zjedzone. Nidy nie łów w oczku kasarkiem bo ryby sie stresują
rewi - 2012-07-19, 19:45
Zawsze możesz upuścić wody do jakiś pojemników sprawdzić czy są ryby a potem wlać z powrotem jak Ci bardzo zależy
twister47 - 2012-07-19, 20:40
Amba fatima wcięło i nima. Amba to takie zwierze co wszystkie rybki ci wybierze. Znajomy miał taki problem w zeszłym roku tez szukał rybek po jakimś czasie kupił kilka nowych i znów pare dni i rybek brak ale od tamtej pory już rozwiazał problem znikajacych rybek I mnie też nie znikają.
tomasz_st88 - 2014-03-19, 11:07
Odkopuję temat. Miałem całkiem pokaźne stadko karasi. Teraz pozostała ich może 1/4. Obstawiam, że to jakieś ptaszysko, ponieważ pewnego razu znalazłem ok.6-7cm rybę na środku ścieżki z dużą dziurą, jakby rana kłuta, w okolicach skrzeli. Zmagał się ktoś z czymś takim?
Leszek Garwolin - 2014-03-19, 12:12
Mam znów ten sam problem,ale z kotami sąsiadów.Pomimo prósb nadal łażą bezpańsko.Chyba znów wrócę do starych ,sprawdzonych sposobów.
Radzionek - 2014-03-19, 13:12
Tutaj prośby i groźby nie pomogą. Kot i inne drapieżniki to łowcy bez skrupułów. Ty śpisz, a one jak złodziej. Rozmawiałem kiedyś z doświadczonymi rybakami w czasie odłowów. Zanim ryby trafią do sieci, mewy tłuką po oczach. To pierwszy etap agonii. Podejrzewam, że sroki też, bo lubią moją wodę. Jak nie urok, to s....ka
Gosik - 2014-03-19, 17:22
Ja na wyspie zainstalowałam siatkę, wygląda tak sobie, ale okoliczne koty nie mają jak łowić.
|
|