Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - Uszczelnienie oczka wodnego...

AdrianP - 2012-07-13, 10:18
Temat postu: Uszczelnienie oczka wodnego...
Witam.

Mam problem z szczelnością oczka wodnego. Bardzo ciężko powiedzieć z którego miejsca ucieka woda, ale z tego co zauważyłem, z każdego miejsca po trochę.

Szukam czegoś, co pomoże mi w tej sytuacji. Tutaj zdjęcie jak wygląda to oczko:

http://www.fotosik.pl/pok...dda6c91ade.html

Znacie jakieś środki, które najlepiej by temu zaradziły? Zastanawiam się czy istnieje coś co działa na zasadzie innego, sprytnego "gadżetu"...

Przebijając oponę w samochodzie można wprowadzić do niej (przez wentyl) coś w rodzaju spray'u, który w oponie krąży i skleja od wewnątrz tak długo, aż zaślepi tę dziurę.
Czy istnieje więc jakiś płyn lub substancja, który po wprowadzeniu do oczka zapełnionego wodą zaklejał te mikroszczeliny czy miejsca, które nie są szczelne?

Jeżeli nie, macie na to jakiś pomysł?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc..

Artur - 2012-07-13, 10:41

Kolego, a czy od czasu Twojego zarejestrowania się na forum, przeczytałeś cokolwiek?? Chyba jednak nie. Życzę miłej lektury i witam serdecznie na forum. :piwko:
AdrianP - 2012-07-13, 11:57

"Coś tam" przeczytałem... - kilka tematów dot. uszczelnień. Staram się zapoznać z tematem od 2 dni, ale nic konkretnego nie znalazłem, stąd chciałem spróbować uzyskać pomocy tutaj.

O czymś takim jak pisałem wyżej nie udało mi się tu przeczytać.

Geowłóknina z folią, laminowanie i tym podobne prace wiążą się z rozbiórką tych kamieni i układaniem od nowa, a tego chciałbym uniknąć.

Sylikon - tak jak przypuszczałem - kompletnie się do tego nie nadaje.
Pianka z tego co przeczytałem też niestety nie...

Dowiedziałem się o zaprawie cementowej CR65, ewentualnie CR 166 i czymś takim jak "Aquaszczel".

Nie wiem natomiast czy to się nada do mojej sytuacji..

vivit - 2012-07-13, 18:43

Za mało danych ale po kolei..

Rozumiem, że dokoanłeś odkrycia iż twoje oczko wyłożone z folii jest nieszczelne. To zaiste juz duży sukces, ale do zwycięstwa daleka droga...

Nikt nie każe ci rozbierać niczego więc spokojnie.

1. Niestety musisz wypompować wode z oczka i dokładnie je oczyścić.
2. Potem optycznie spróbować zlokalizować cm po cm ewentualną dziurę.
teraz sa dwie drogi. Albo uda Ci się znaleźć to coś, więc spróbować zakleić. Sposób w zależności od rodzaju folii.
Albo jeżeli wynik negatywny spróbować zrobić coś ala sitako beton na folii. Jest to możliwe choć pracochłonne. Pytanie czy nie lepiej rozebrać te kamienie i zrobić nowe ? To zostawiem do przemyślenia dla Ciebie.