Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Jeśli nie szczotka filtracyjna ? To co ?

Bartosz888 - 2012-06-05, 18:59
Temat postu: Jeśli nie szczotka filtracyjna ? To co ?
Wiele w starych tematach l mówi sie o filtracji wstępnej i jest coś na rzeczy
Do tej pory nie zwracalem na to uwagi ale chciał bym dopracować filtr
Obecnie woda idzie od razu na mate kokosowa i dość szybko ja zapycha
Może ktoś ma propozycje sprawdzone czym można zamienić piekielnie drogie szczotki
Szlyszalem o kamieniach lamanych , siatkach podtynkowych czy rozpaczkanych sznurkach na wstążki ale pytam
Kto i co poleca przy ograniczeniu kosztów do minimum

Ps moderator - moim celem jest odnowienie tematu o nowe doświadczenia
Gdyż poprzednie sięgają 2007 roku
Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-06-05, 20:01 ]
Ps nie blasze tylko nowe
iPad mi wariuje

ontario_ab - 2012-06-05, 19:14

Z mojego punktu widzenia i doświadczeń informatycznych wynika, że nowe technologie wspomagają pisanie tekstów. Twój Ipad musi mieć okropnie stary OS ;) bo błędów w twoim tekście sporo...

Szczotki to najlepsze medium na wstępne oczyszczanie wody, w tanich filtrach można spotkać gąbkę z dużymi porami.

ewa535 - 2012-06-05, 19:17

Szczotki do mycia butelek. Są w sklepach AGD bardzo różniaste. Po wielu z nimi doswiadczeniach znalazłam ostatnio idealne: bardzo gęste, szerokie a względnie miękkie.
Wszystkie szlamy mi na tym zostają a dzięki miękkości wystarczy spłukać i jak nowe.
Mam je ustawione na dnie filtra w koszyku bez dna po 1/4 butelkach (szklanych) coca-coli

Bartosz888 - 2012-06-05, 19:17

A jaki zamienik byś zaproponował bo na beczke 160 l to chyba ze 20 by mi potrzebne było

No a iPad 3 to akurat tylko z laptopa na tablet to masakra

[ Dodano: 2012-06-05, 20:19 ]
To jeszcze zapytam powiny one stać czy leżeć

ewa535 - 2012-06-05, 19:34

Bym zaproponował tak :
Widziałam gdzies takie szczoty o długości 50 cm i bardzo szerokie . Chyba to było do czyszczenia tych najwiekszych baniaków na wino. Poszperaj w necie. Może akcesoria winiarskie czy gastronomia. To jest na pierwsza filtrację najlepsze. Zadne maty, siatki Ci tego nie dadzą. Warto poszukac

BiBi - 2012-06-05, 19:41

ja mam szczotki do mycia wc całe dno beczki jest ułozone bardzo gesto jedna obok drugiej oczywiscie poodcinałm rączki
Bartosz888 - 2012-06-05, 19:46

Dziękuje za rady a zapytam jeszcze jako mężczyzna . Wlosie powine być miekie jak pani Ewa uważa czy nie gra to roli .
Dziękuje Paniom za rady

silpe - 2012-06-05, 19:54

Do wstepnego oczyszczania to najlepszy jest Sieve Filter można samemu wykonac
siatka nierdzewka 200 osobiscie kupiłem chyba 300 tak drobna że sie najdrobniejszym
piaskiem zapycha :-(
no a szczotki to swoją drogą na 2 miejscu ,może nie tanie ale warto -patrz ebay
u mnie do beki 220 litr weszło 12 szt 15x 90

[ Dodano: 2012-06-05, 20:55 ]
Bartosz888 napisał/a:
Wlosie powine być miekie

jak najbardziej ;)

JAREK G - 2012-06-06, 00:31

Bartosz888 napisał/a:
To jeszcze zapytam powiny one stać czy leżeć
Lepiej jak stoją
Aznar33 - 2012-06-06, 07:56

silpe napisał/a:
siatka nierdzewka 200 osobiscie kupiłem chyba 300

Pamiętasz może gdzie kupiłeś?

ontario_ab - 2012-06-06, 09:15

Super wykonany Sieve Filter zobaczycie tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=5jrIj74VQvc

ewa535 - 2012-06-06, 09:43

Ciekawskie ! Od razu zaczęłłam kombinować, ze gdzieś taką blaszkę widziałam , tylko gdzie i w czym ? Bingo ! Z tyłu mnie aktualnie ;) bo siedzę w kuchni. NA dole zmywarki taka blaszka jest ! z mikroskopijnymi dziurkami .
Zakladamy temat , kto ma na zbyciu części po starej zmywarce ? :hehe:
i kombinujemy nowe flltry ?

ontario_ab - 2012-06-06, 09:59

Aktualnie zaczynam test (non stop bez wyłączania) alternatywnego rozwiązania opartego na workach filtracyjnych z tym samym rozmiarem szczelin - 300 mikronów. Zamiast siatki metalowej można zastosować taką jak ta w workach filtracyjnych, ale niemal niemożliwa do kupienia (mi udało się, bo poprosiłem o kawałek kupując worki od producenta).
Pamiętajcie jednak o pewnej kwestii: oczko to nie laboratorium. Resztki organiczne służą roślinom i pożytecznym bakteriom. Ja sam będę przepuszczał przez tą dokładną filtrację nie więcej niż 30% wody.

vivit - 2012-06-06, 12:41

A ja coraz bardziej dorastam do stanu wyeliminowania filtrów. Wszak i tak najważniejsze jest aby większe kawałki nie dostały się do pompy. Czyli trzeba chronić pompę w pierwszej kolejności. Potem lepiej zrobić biologiczny filtr o ile teren pozwoli....
Jednak sprawa istotna jest dla tych co nie mają zbyt wiele terenu.

silpe - 2012-06-06, 19:34

Aznar33 napisał/a:

ebay - wpisz Bogensieb , u niemców kupisz wszystko :)

DJMazi - 2012-06-06, 20:34

Jeśli ktoś ma namiary na taką siatkę poproszę bardzo dobre rozwiązanie i nawet do zwykłego filtra jako 1 osłona przed brudami :) !! dzięki mam już pomysł jak zrobić to u siebie w KlarJet FILTR 15000 choć i tak na górze filtra mam ułożone blisko siebie szczotki to i tak bym zastosował przed nimi jeszcze siatkę.
Jak coś proszę o info na PW z linkiem do siatki :) DZIĘKI !

JAREK G - 2012-06-06, 23:28

DJMazi, nie nadaje Ci się taka siatka do KlarJet FILTR 15000
Bartosz888 - 2012-06-07, 07:44

Jeden pan proponuje na all,,ro wstępne złożę filtracyjne wykonane z tworzywa składające sie z bardzo dużej ilości wstazek i nitek O szerokości kilku mm do kilku cm
Ma to zastępować szczotki koszt jest kilkukrotnie mniejszy niż szczotek . :)
ten sam pan ma tez zamienik maty japońskiej jako-
Wstępne złożę filtracyjne z pp i pe
Takie białe jakby rozmiemlane sznurki :???:
Przepraszam ze piluje temat ale może ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi materiałami .
:-D

Aznar33 - 2012-06-07, 09:03

Slipe - dzięki.

Bartosz - pocięte wstążki sprawdzą się świetnie, jako wstępne oczyszczanie i nawet jako złoże biologiczne. Jeśli oczywiście dasz ich odpowiednią ilość.
Podobnie sprawdzą się pocięte podkoszulki, sznurówki, małe kamyczki itp...
Jest tylko jedno małe "ale":
-Zastanów się, jak Ty to będziesz czyścił.

jurek47 - 2012-06-07, 09:24

Cytat:
Wpisz w wyszukiwarkę siatki filtracyjne ,jest tego sporo.
Bartosz888 - 2012-06-07, 12:30

Aznar33

No właśnie jak to wyczyścić ... :-(
Ale mam nieograniczony dostęp do sznurka pp takiego do dużych bel słomy
Kilka set kilo rocznie w gospodarstwie na śmieci idzie .
Wiec myśle ze porozpaczkaniu , że tak powiem na snureczki jak sie zabrudzi dam nowe.
Szczotki filtracyjne maja 40 , 60 cm długości to pewnie trzeba by tez taka warstwę tego wstawić.
Tylko w co to wstawić w worki po kartoflach ? Znów czy nie sprasuje sie to pod ciężarem wody lub innych wkładów wyżej umieszczonych ? :???:
Myśle przedzielic to kilka krotnie siatkami od styropianu żeby tak sie nie zbijalo..
Myślicie ze wyda :???:

ewa535 - 2012-06-07, 13:04

Nie wiem jaki ten filtr masz ? okrągły czy prostokątny ? Przy prostokątnym dobrze się sprawdzają ( w celu rozdzielenia warstw i uniknięcia zbijania się ) takie dziurkowane koszyki na sztućce do szuflad. Rozmiar idealny jest ! Takie starego typu, bo te nowoczesne nie mają dziurek.
JA mam tak rozdzielone gąbki a w ostatim takim koszyku leżą luzem biobale.
Ty mógłbyś w kilka takich koszykow (warstwami) włożyć te tasiemki.

DJMazi - 2012-06-07, 13:10

Jarek a dla czego nie będzie pasowała ? Jak bym ja położył od góry ? Filtr trochę przerobilem bo małe ciśnienie bylo wody te małe natryski zabijaly się często teraz mam jedną dużą rurę w ktorej porobilem otwory i z nich ładnie woda leci.
Bartosz888 - 2012-06-07, 13:35

Pani ewo
Pojemnik na filtr to beczka 160 litrów fi55 cm a ze mam tych beczek poddostatkiem to potne na kregi i wspawam te siatki żeby porobic komory

Jeszcze zapytam choć ta blacha dziurkowana mnie nie interesuje to po co szczotki jak ona jest i nic grubszego nie przepuści

ewa535 - 2012-06-07, 15:34

Doradzałam tak według tego co ja mam :) Temat zatytułowano: Jeśli nie szczotki filtracyjne to innego ? Szczotki oryginalne są ponoć drogie z tąd takie moje zastępstwo w filtrze z bebechami własnej produkcji ;)
U mnie to zdaje egzamin doskonale. Szczotki do butelek ( srednica 10 cm. długość włosia 40 cm.) kupilam w cenie 4,50 jedna w jakimś chińskim namiocie w Rowach ;)
Jednemu pasują szczotki , drugiemu blachy ;) a jeszcze inny da wszystko razem ;) W praniu wychodzi czy to działa i ułatwia życie z czyszczeniem czy nie ;)

p.s.
mozesz mówić Ewa , bez pani ;)

Jeszcze w kwestii zastosowania tych koszyków na sztućce. U Ciebie też zda to egzamin jeśli o oddzielenie warstw idzie. Po prostu daj dwa po srodku i żeby się nie zapadało po bokach przykryj całość sztywną zieloną siatką wyciętą w okrag pasującą do powierzcnni filtra. TAkie sztywne siatki (zielone) są do kupienia na metry w Castoramie np. Stosuje się to jako płoty czy coś. Oczka pół cm. chyba. Ale to nie ważne jeśli o oddzielenie tylko idzie. Na to np gąbka czy mata i znów te koszyki . Takie oddzielenie warstw podobno lepiej sie sprawdza niż gęsto gabka, mata itd.

JAREK G - 2012-06-08, 00:22

DJMazi napisał/a:
Jarek a dla czego nie będzie pasowała ? Jak bym ja położył od góry ?
Bo zapcha Ci się szybciej niż ta deszczownia która z filtra wywaliłeś. "Blacha " jak zauważyłeś w takich filtrach jest pod katem, po to aby dość duży przepływ jednocześnie spłukiwał z niej zanieczyszczenia do odstojnika. Jest to zazwyczaj już któryś filtr w zbiorniku i służy żeby dopieścić mechanicznie i tak już krystalicznie czystą wodę