Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Niezbyt dobrze czyszczący filtr

matyg1111 - 2012-06-05, 18:26
Temat postu: Niezbyt dobrze czyszczący filtr
Witam.
Jak w temacie. Mam filtr cisnieniowy Fishmate 10000 9UV . @ rodzaje gąbek odstojnik na dole i kamienie na górze mimo to wciąż duszo syfu wraca do oczka. Po zastosowaniu.... ;) podkolanówek żony :hehe: (w kolorze czarnym oczywiscie) klarownosć wody wzrosła o 50% jednak wciąż sporo farfocli pływa w wodzie. Filtr kupiłem używany jednak w dobrej kondycji , szczelny. Gdzie mam szukać przyczyny? Czy wymienić gąbki na nowe czy kupić filtr z niższej półki za te same pieniądze ale nowy?
Pozdro.

Aznar33 - 2012-06-05, 18:47
Temat postu: Re: Niezbyt dobrze czyszczący filtr
matyg1111 napisał/a:
Gdzie mam szukać przyczyny?

Filtr nie jest w stanie zakomodować zanieczyszczeń. Jak często go czyścisz? Fishmate mają łatwy system samoczyszczący.

Cytat:
Czy wymienić gąbki na nowe

Coś dolega gąbkom, które masz?

matyg1111 - 2012-06-06, 09:00

Technicznie są ok ,żadnych mechanicznych uszkodzeń , pierscienie uszczelniające ok nawet wiadro odkamieniłem.
Aznar33 - 2012-06-06, 13:32

matyg1111 napisał/a:
Technicznie są ok ,żadnych mechanicznych uszkodzeń , pierscienie uszczelniające ok nawet wiadro odkamieniłem.

Jakbyś koniecznie chciał wymieniać gąbki, to chyba je mam gdzieś w szopie. Myślę jednak, ze wymiana nic tu nie da. Zwróć uwagę na strukturę gąbki - ona ma ogromne pory. Ten Fishmate to filtr ciśnieniowy i pewnych ograniczeń technicznych się nie da przeskoczyć.
Przypuszczam, że rozwiązaniem będzie dodanie dodatkowej filtracji mechanicznej.

:crazy: mode on
Jeśli jedna pończocha działa w 50%, to dodaj drugą. Wzmocnij efekt pasem do pończoch. Na mnie działa w 100%. Na farfocle też powinno.
:crazy: mode off
;)

matyg1111 - 2012-06-06, 19:27

Dziwi mnie , że filtr tak znanej marki (czyt drogi) nie zdaje egzaminu , bo jak wytłumaczyć że kilka godz. po wyczyszczeniu ciagle lecą syfu do wody. Łapię wodę na wylocie i wciąż masa farfocli. Kolega kupił filtr o połowę tańszy firmy krzak i ma spokój. Nie wiem czy to nie będzie rozwiązaniem i dla mnie.
Teraz doszły glony nitkowe i boję się , że polegnę zupełnie :dupa:

ontario_ab - 2012-06-06, 19:51

Nie masz za mocnej pompy ? Producent zaleca max. przepływ 5000L/h
JAREK G - 2012-06-06, 23:34

Przede wszystkim napisz jakie masz duże oczko, bo może "ocean" chcesz wyczyścić naparstkiem
Aznar33 - 2012-06-07, 09:16

Tomku, jeśli piszesz, że farfocle z filtra zaczynają płynąć kilka godzin po przeczyszczeniu, to oznacza to, że na tyle wystarcza jego pojemność i co tyle czasu trzeba go czyścić. Niestety, ryb masz sporo i to ma swój impakt na czystość wody.

Jeśli chodzi o gąbki, to nie wiem, czy widziałeś, ale większość filtrów grawitacyjnych ma przynajmniej ze trzy warstwy gąbek o różnej gęstości. Gęstość +- taka, jak w fishmate jest stosowana jako filtracja wstępna. Dopiero później idą gąbki gęste.

Zwróć też uwagę na wielkości filtrów. Tutaj na forum popularne są beki 200l. Jak zerkniesz na youtube na japońskie koi, to tam mają systemy filtracyjne wielkości szop. Ty masz... wiaderko... ile tam tego jest? 20l? 15l?

Z tego, co pamiętam, to masz dwie beki robiące za fontanny. Nie chciałbyś ich wykorzystać do filtracji?

matyg1111 - 2012-06-07, 20:17

Aznar33 napisał/a:
Z tego, co pamiętam, to masz dwie beki robiące za fontanny. Nie chciałbyś ich wykorzystać do filtracji?

Zaczynam zastanawiać się coraz intensywniej. Pewnie wkrótce zacznę pytać o wasze doświaczenia w tej materii.
Pozdro

matyg1111 - 2012-07-16, 18:28

Witam ponownie.
Woda czysciutka, a to za sprawą dołożenia extra gąbki która cuda sprawiła niemniej chcę zacząć zbierć porady jak zbudować filtr(y) grawitacyjny w beczce/donicy.
Poniżej foto:

Jak widać mam w niej roliny i chcialbym aby zostały , dlatego też wymagane będzie utrzymanie poziomu wody. W tej chwili woda leci z góry a poziom mam dzięki przelewowi który odprowadza ją do ujscia na dole beczki.
Czy całą powierzchnie potraktować jako filtr, czy może wpasować kwadratowy pojemnik i w nim media?
Jak wspominałem mam 2 beczki , w drugiej są rosliny wysokie jak irysy , ponderia i doniczki mają na dnie i chę aby tam pozostały . Jeden z userów sugerował zrobienie 1 mechanicznego i 1 biologicznego :brawo: . Proszę o podpowiedzi i sugestie.
BTW oczko ma pojemnosć 3600l i pompę o wydajnosci 4600. W beczkę o wys 46 cm mogę wpisać kwadrat o bokach 42x42.
Pozdro.

ewa535 - 2012-07-16, 21:31

A musisz koniecznie tam wkładać jakiś pojemnik ? Nie lepiej bezposrednio do beczki warstwami rózne media filtracyjne ? Szczotki gąbki, keramzyt czy coś ?
matyg1111 - 2012-07-17, 21:33

ewa535 napisał/a:
warstwami rózne media filtracyjne ? Szczotki gąbki, keramzyt

raczej szeregowo chyba? Myślałem o zasilaniu od dołu i (korek czyszczący również) i czysta woda tak samo jak teraz spływa sobie przelewem do oczka ale to tylko w beczce z roślinami umocownymi u góry beczki. Druga natomiast ma doniczki na dnie i co tam zrobić?
Niemniej dziękuję za sugestie

ewa535 - 2012-07-18, 08:17

Szeregowo to chyba łatwiej w prostokątnym zbiorniku a w okrągłym ? utrudniasz sobie bardzo.. Jak doniczki stoją w drugiej na dnie to raczej filtra nie zrobisz. Rozważ czy nie zrezygnować z nich. Albo filtr albo kwiatki ;) A na upartego jak te kwiaty to konieczność to , zrób tak jak w pierwszej.
matyg1111 - 2012-08-21, 13:27

Witam ponownie.
Odgrzewam kotleta.
Warstwy na całej powierzchni beczki
od dołu licząc będą:
ruszt
szczotki
ruszt
maty japońskie
bio media ?
siatka przykrywająca
Zalilanie od dołu.

Pyt.
1 czy szczotki i maty wystarczą?
2 jak duża poinna być grubosć mat?
3 jakie media na wierzch
4 ma ktos patent na zawór zwrotny?
Dzięki bardzo

JAREK G - 2012-08-21, 20:51

Zawór zwrotny musisz dać klapowy nie ogranicza przepływu i się nie zapycha. Kolejność złóż :good:
matyg1111 - 2012-08-22, 10:06

JAREK G napisał/a:
Zawór zwrotny musisz dać klapowy

Poproszę o jakies namiary? Szukałem na all..go i :dupa:
Dzieki.

matyg1111 - 2012-08-26, 12:55

Czy nie będzie problemu jeżeli do wierzchniej wastwy filtra (bio media) będą miały dostęp slimaki? Mam ich sporo w beczkach i są wspaniałym pokarmem dla ryb , ale w oczku nie ma szans na rozród.
jurek47 - 2012-08-26, 13:39

Taki zawór kupisz w sklepie z hydraulika.Ja tak kupiłem.