Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko agi

agawiśnia - 2012-06-05, 12:06
Temat postu: oczko agi
Witam

Jestem nowym forumowiczem ale odwiedzam waszą stronę już dawno
Oczko założyłam 8 lat temu z siatkobetonu ale niestety mała wiedza i wady konstrukcyjne sprawiły że oczko popękało i przeciekało I tak stało puste od 2 lat.W tym roku na wiosne doczekało sie przeróbek

Oczko ma 7 tyś l.Zrobione jest z foli pcv 1,1 mm
Kaskada zasilana jest z filtra zrobionego z beczki 120 l z wkładem:peszle,mata kokosowa , bio ceramika, mata ,keramzyt,bio ceramika.
Pompa to Eko 4600( działa całą dobę)
Rosliny pozbierana po-części z pobliskiego bagna wysterylizowane :czermień , pałki ,kaczeńce lilia wodna ,przęstka i kilka innych .Ryby 4 na próbę .

Oczko działa od 2 mieśięcy i niestety po jakimś czasie woda zaczeła się mącić. Jakieś 2 Tygodnie temu włożyłam torf ale poprawy nie widzę

co może być przyczyną Pomóżcie

Aznar33 - 2012-06-05, 12:12

Jest mętna, czy zielona?

Filtr czyścisz?

Lampę UV masz?

Jak często karmisz ryby?

Zdjęcia masz? Dasz?

agawiśnia - 2012-06-05, 12:14

Aznar33 - 2012-06-05, 12:26

Jak dodasz zdjęcia, to zobaczymy, co dolega wodzie.
Na razie wygląda na to, że masz potężny filtr przy tej ilości ryb/pojemność oczka - raczej niepotrzebny. Potężna pompa - przewymiarowana.

Ryby karmisz codziennie - raz? Jak szybko znika karma?
Nie musisz ich przyzwyczajać do siebie. To nie są pieski.

Ładny avatar. Jeśli zdjęcia oczka będa podobnej jakości, to już się nie mogę doczekać.

Edit: masz glony. Kup lampę UV około 10W.

agawiśnia - 2012-06-05, 12:33

Woda jest jak na moje brunatna a nie zielona >Lampy UV nie mam bo różne opinie na ten temat czytałam i sama nie wiem. Ryby karmie co dziennie ale w niewielkich ilościach po to miedzy innymi aby się do mnie przyzwyczaiły . filtr czyściłam bo dokładałam materiały filtracyjne.

A zdjęcia dodam ale muszę przestudiować jak to zrobić bo coś mi nie wyszło i zamiast dodać zdjęcie to wykasowałam post :)

Aznar33 - 2012-06-05, 12:40

agawiśnia napisał/a:
coś mi nie wyszło i zamiast dodać zdjęcie to wykasowałam post :)

No trochę namieszałaś ;)

Śliczne te paprocie. Lampę UV dodaj przed filtr.

agawiśnia - 2012-06-05, 12:43

Rybki nie od razu przypływają ale karmę zjadają w przeciągu pól godziny.

Pomocy jak wstawiać zdjęcia? :((

[ Dodano: 2012-06-05, 13:44 ]
ok. więc zakupy czas zacząć!

Aznar33 - 2012-06-05, 12:46

agawiśnia napisał/a:
Rybki nie od razu przypływają ale karmę zjadają w przeciągu pól godziny.

Za dużo. Karm tyle, żeby zjadły w minutę. Ja moim sypię na 10 sekund jedzenia, a i to jest za dużo.
Rzęsę wodną możesz dodać jako karmę zapasową.

Cytat:

Pomocy jak wstawiać zdjęcia? :((

No przecież już wstawiłaś kasując przy tym post.

Roślin wodnych dodaj - masz za mało.

To zielone, długie niby zamaskowane, to wąż od pompy? Jaka średnica?

vivit - 2012-06-05, 12:51

Przydało by się troszkę więcej zdjęć z różnych stron. Na podstawie jednego trudno ocenić. :roll: Jeżeli jest taka możliwośc pokaż więcej fotek .
agawiśnia - 2012-06-05, 12:54

Roślinki ciągle dokupuję .Tak to wąż jest niezamaskowany ponieważ liczę na to że rośliny w przyszłości go zasłonią taki był plan aby cała tylnia częśc oczka porośnięta bedzie wysokimi roślinami a średnica weża to 3/4 cala
Aznar33 - 2012-06-05, 13:03

agawiśnia napisał/a:
Roślinki ciągle dokupuję.

Nie żałuj. Szczególnie na lilie. Ludzie sobie chwalą sklep Aurory.

Cytat:

Tak to wąż jest niezamaskowany ponieważ liczę na to że rośliny w przyszłości go zasłonią taki był plan aby cała tylnia częśc oczka porośnięta bedzie wysokimi roślinami a średnica weża to 3/4 cala

Jeśli ta pompa to Jebao 4600, to średnica węża jest za mała. Jak potrafisz, to puść wodę przez rurę PCV 1,5 cala. Jak nie, to wężem o możliwie największej średnicy - też będzie dobrze.

Jak osiągniesz równowagę biologiczną, to ten filtr nie będzie potrzebny (w sumie teraz też jest tak średnio). Oczywiście zakładając, że nie będziesz chciała zarybiać.

Chętnie zobaczę więcej zdjęć oczka, jak i ogrodu.

agawiśnia - 2012-06-05, 14:04

Ok rozumiem .Tak to ta pompa ale po co szerszy wąż ?

Zastanawiam się też nad nienapowietrzaniem mam kupione używkę oasy 400 jak myślicie?

Aznar33 - 2012-06-05, 14:18

agawiśnia napisał/a:
ale po co szerszy wąż ?

Żeby wydajność pompy nie spadała. Z czasem pompa będzie przepychać wszystko, co w nią wpadnie. Nawet piasek i wodorosty, czy inne fragmenty roślin. Szlam będzie pokrywał ścianki itd.
Do tego długość węża też swoje robi.
...a właśnie - gdzie masz pompę? Pod kaskadą, czy po drugiej stronie oczka?

Cytat:
oasy 400 jak myślicie?

Szkoda prądu. Jak bardzo chcesz, to możesz zrobić test wody na zawartość tlenu.
Oczywiście jak włączysz, to tylko będzie lepiej, ale nie jest to konieczne. Tym bardziej, ze masz kaskadę.
Zimą się bardzo przyda.

agawiśnia - 2012-06-05, 14:27

Pompe mam po drugiej stronie kaskady nie na dnie ale na specjalnie zrobionej do tego celu pułki .

Jak mąż zjedzie spróbujemy wymienic ten wąż na taki jak mówisz ale nie łatwie to bedzie bo idzie pod kaskadą

Prace przy budowie:

Tak to wygląda:

A płotek wokół oczka dlatego:

[ Dodano: 2012-06-05, 15:42 ]
udało się :yahoo:

Aznar33 - 2012-06-05, 14:43

agawiśnia napisał/a:
Pompe mam po drugiej stronie kaskady nie na dnie ale na specjalnie zrobionej do tego celu pułki.

Wlot wody do pompy powinien być możliwie jak najdalej od jej wylotu, czyli w Twoim przypadku od ujścia kaskady. Ma to za zadanie wymusić obieg wody w oczku.

Cytat:
Jak mąż zjedzie spróbujemy wymienic ten wąż na taki jak mówisz ale nie łatwie to bedzie bo idzie pod kaskadą

To nie jest pilne. I tak ten Twój system filtracyjny na razie działa na zasadzie kwiatka do kożucha.

Jakie masz te rybki? Będziesz chciała więcej?

ewa535 - 2012-06-05, 15:01

Witaj Aga
oczko fajne . Pokaż wiecej , bo tez jestem ciekawa. Tu masz step by step jak z tymi fotkami działać
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=71

Aznar ale po co Aga ma wymieniać wąż ? Przecież ona nie narzeka , że jej za malo wodospad tryska ? Nic nie wspomina, że chce Niagarę, tylko o zielonej wodzie najbardziej. Chyba , że czegoś nie rozumiem ...
Im wolniejszy przepływ przez ten filtr tym lepiej chyba ?
U mnie wydajność spadła właśnie z uwagi na zaglonienie pewnie i ze strumieni ledwo ciurka ale ja się tym nie przejmuję. Im wolniej leci , tym lepiej się oczyści.

Jedyny maleńki drobiazg, na ktory zwrócilam uwagę to rant folii wokół oka. Sorry, że tak z butami... , na powitanie... Jesli uważasz, że jest ok. to nie ma tematu. Ale jakbyś chciała to zmienić to daj znać , bo mam pomysł :) Takie wykończenia to jednak sprawa indywidualna :)

agawiśnia - 2012-06-05, 15:07

Pompa znajduje sią po drugiej stronie kaskady więc myślę ze jest ok
No pewnie że planuję miec wicej rybek .A tak przy okazji co to za zasada "kwiatka do kożucha" :?

ewa535 - 2012-06-05, 15:08

ups. Rozczytałam się i zdjęcia przeoczyłam. No bardzo ładne oko i chłopaczki też :)

Nie zebym ja się czepiała Drogi Aznarze , ale dlaczego Ty uważasz, że filtr nie jest ok?
Moim zdaniem FILTR IDEALNY JEST i pasuje jak róża do smokingu ;) a jedyne co nie jest ok. to ilość roslin. Aga koniecznie zdobądż albo kup jeszcze duuuzo roslin. Kosaćce, pałki, mięta to w kazdym rowie jest. I będzie ok. :good:

agawiśnia - 2012-06-05, 15:13

co do wykończenia to zgadzam sie z Tobą trzeba to doszlifować mam już plan na folie z kamieniami nie wiem czy to dobry pomysł ale na razie innego nie mam .Tak myślę że fajnie by się to zlało z resztą
Aznar33 - 2012-06-05, 15:18

ewa535 napisał/a:
Aznar ale po co Aga ma wymieniać wąż ?

Po to, żeby było zrobione porządnie. Jak można, to dlaczego ma być byle jak? Pisałem jednak, ze to nie jest pilne. Nie zapominaj jednak Ewa, że to ma być konstrukcja na lata.

Cytat:
Przecież ona nie narzeka , że jej za malo wodospad tryska? Nic nie wspomina, że chce Niagarę

No, ale przecież to bez sensu kupować pompę 5000l/h a potem ją dławić i mieć z tego 1000l/h. Jak przepływ jest za duży, to się kupuje pompę 2000l/h. Jest tańsza przy zakupie i mniej prądu ciągnie.

Cytat:
Chyba , że czegoś nie rozumiem ...
Im wolniejszy przepływ przez ten filtr tym lepiej chyba ?

Ojej...
Nie jest lepiej.

No chyba, ze masz na myśli dekantatory w oczyszczalniach ścieków, ale to inna liga jest. Choć tam też bardziej chodzi o laminarność przepływu, a nie o jego prędkość.

Cytat:

U mnie wydajność spadła właśnie z uwagi na zaglonienie pewnie i ze strumieni ledwo ciurka ale ja się tym nie przejmuję.

Ech Ewka...
Może jednak się przyłóż i to sobie przeczyść, co?

Cytat:

Im wolniej leci , tym lepiej się oczyści.

Nie.

Cytat:

Jedyny maleńki drobiazg, na ktory zwrócilam uwagę to rant folii wokół oka.

Aga pisała, że będzie to poprawiać, ale jak masz pomysł, to się dziel.

Kwiatek do kożucha, to coś, co istnieje, ale w sumie nie bardzo jest potrzebne.

ewa535 - 2012-06-05, 15:22

agawiśnia napisał/a:
co do wykończenia to zgadzam sie z Tobą trzeba to doszlifować mam już plan na folie z kamieniami nie wiem czy to dobry pomysł ale na razie innego nie mam .Tak myślę że fajnie by się to zlało z resztą

No własnie to Ci chciałam polecić ! :) U mnie sprawdziło sie rewelka w miejscach gdzie nie dały rady kamienie i rosliny. Po innych Twoich fotkach widzę ,że w sumie tylko z jednej strony by się przydała.
Wyślę Ci na priv namiar na firme z rozsądną ceną

Aznar33 - 2012-06-05, 15:32

ewa535 napisał/a:
Drogi Aznarze , ale dlaczego Ty uważasz, że filtr nie jest ok?
Moim zdaniem FILTR IDEALNY JEST

Ja nie pisałem, że filtr nie jest OK. Po prostu na razie jest mało przydatny. Co Ty tam chcesz filtrować teraz?

agawiśnia - 2012-06-05, 15:35

ok w sumie masz rację tylko z jednej strony jest to potrzebne bo z drugiej mam posadzone takie liście które tak sie superowsko rozrastaję ze w poprzednim oczku nie było wcale widac brzegu i jeszcze cień dawały

[ Dodano: 2012-06-05, 16:42 ]
a więc w sumie to nie wiem co powoduje to zbrunatnienie wody?
a może dać trigger ale piszecie że daje się to wczesną wiosną i jesienią wiec nie wiem czy jest sens .Kupię tą uv i zobaczymy.

ewa535 - 2012-06-05, 15:44

Aznar33 napisał/a:
ewa535 napisał/a:
Drogi Aznarze , ale dlaczego Ty uważasz, że filtr nie jest ok?
Moim zdaniem FILTR IDEALNY JEST

Ja nie pisałem, że filtr nie jest OK. Po prostu na razie jest mało przydatny. Co Ty tam chcesz filtrować teraz?

Moze jak Aga bedzie go czysciła to nam fotkę pokaże co tam jest ;)
Przeciez lada moment chce ryby miec.
A i to zielone właśnie w filtrze sie osadzi.
Aznar ja Cie lubie bardzo ale po watku z filtrem to ja juz nie wiem czy Ty z UK jestes czy z jakiejś bezglonowej Galaktyki ? ;) U nas w kazdym razie filtr jest konieczny, niezbedny i bez niego ani rusz ! Chyba, że ktos lubi total naturalne stawy bagienne ;) .
JAk tak policzyłam na okrągło proporcje oczko Agi-jejfilt i moje oko - moje 3 filtry. To w proporcjach mamy podobnie. Nie uważam zeby to było żle miec taką czystą wodę non stop.
TAk ja uważam a Aga mieszka blizej mnie ;) Ale może i spodoba Jej się Twoja opcja ;)

agawiśnia - 2012-06-05, 15:46

A uv może być 9 w czy musi być 10 w

[ Dodano: 2012-06-05, 16:50 ]
to forum odwiedzam już od zeszłego lata i strasznie podobają mi sie wasze PRZEJRZYSTE oczka Według waszych wskazówek robiłam to oczko .Folia ,rodzaj pompy filtr i nie rozumiem dlaczego woda u mnie nie jest tak czysta jak u was? i to mnie wkurza :ziew:

tak to wygląda

ewa535 - 2012-06-05, 15:51

agawiśnia napisał/a:
ok w sumie masz rację tylko z jednej strony jest to potrzebne bo z drugiej mam posadzone takie liście które tak sie superowsko rozrastaję ze w poprzednim oczku nie było wcale widac brzegu i jeszcze cień dawały

[ Dodano: 2012-06-05, 16:42 ]
a może dać trigger ale piszecie że daje się to wczesną wiosną i jesienią wiec nie wiem czy jest sens .Kupię tą uv i zobaczymy.

Trigger - wiosną, jesienią- profilaktycznie a kiedy sytuacja z wodą sie pogarsza- kazdorazowo- tak na opakowaniu pisze producent.
A jeden forumowicz - Wojtek - to nawet raz w miesiacu daje . JA też dałam niedawno dodatkowo.
LAmpa- na pewno ok.
MAło roslin masz i pwewnie oko w pełnym słońcu-tak się zdarza.

Aznar33 - 2012-06-05, 15:58

agawiśnia napisał/a:

Glony.
9W może być, ale będziesz musiała dodać roślin i karmić rozsądnie.
U mnie 8W spokojnie sobie radzi z 5m3 w jakieś 2 tygodnie.

Ewa - Chyba nie rozumiemy się do końca. Kluczowe jest tutaj użycie czasów (teraźniejszy, przyszły, przeszły). Mam wrażenie, że nie do końca wiesz, która warstwa w filtrze za co odpowiada, dlatego też pytałem, co Ty tam teraz chcesz filtrować.

agawiśnia - 2012-06-05, 16:03

A tak włąściwie ile można mieć ryb w takim jak moje oczko? Bardzo podobają mi się karpie koi ale te europejskie bo na japońskie to chyba mnie nie stac :)
Aznar33 - 2012-06-05, 16:06

Nie ma generalnej zasady. Dobrze zachować umiar... jeśli się jest w stanie opanować. Zależy od systemu filtracyjnego, bo im więcej ryb i im większe one są, tym bardziej wydajny system filtracyjny musi być.

Ja bym powiedział, że 10 koi byłoby dobrze. Max 20.

... ja mam dużo za dużo... ale tylko ze względu na słabą siłę woli. ;)

[ Dodano: 2012-06-05, 17:09 ]
agawiśnia napisał/a:
nie rozumiem dlaczego woda u mnie nie jest tak czysta jak u was? i to mnie wkurza :ziew:

Bo filtrujesz co innego. Trzeba dobrać odpowiednią metodę do odpowiedniego problemu. Po prostu w układance brakuje Ci pewnego elementu - UV

ewa535 - 2012-06-05, 16:12

Aga tu masz cały temat na ten temat ;) .
http://forum.oczkowodne.n...?t=1248&start=0
NA specjalną uwagę załuguje trzeci post Św. pamięci Pawła Wojnowskiego w sprawie obsady. W ogóle wszystkie Jego posty zasługują, bo był to Duży Spec i Fachura w tematach oczkowych.
p.s
doczytaj do dołu, bo akurat Peaweł pomylił sie z przecinkiem co prostuje nizej tej strony

Elendil - 2012-06-05, 20:37

Deliberujecie o filtrach, lampach i innych przepływach a temu oczku po prostu ewidentnie brakuje roślin. Tylko tyle i aż tyle ;)

PS. Witamy kolejną zakręconą oczkomaniaczkę :) Z otwartymi rękoma i gorąco. Piersi na forum nigdy za wiele :crazy: :piwko: ;)

agawiśnia - 2012-06-05, 21:03

byłam na pachcie i dosadziłam całe wiaderko czermieni i kosacców >Oczywiście zakupie jeszcze jakieś roślinki bo miejsca mam dużo ale musiałam coś zrobić po waszych postach.Oczko jest młode wiec nie chciałam za dużo sadzić do rośliny się rozrastają ale jak mówicie dużo roślin to sadzę .Mam tylko dylemat Częsc roślin mam wsadzone w doniczkach a te dzisiejsze wsadziłam bezpośrednio do wody nie zaszkodzi to foli?Wsadziłam je w tej mojej płyciźnie bo tam mam kamienie .Fakt kamienie mam wysypane na takich starych workach lniane.
ILUSION - 2012-06-05, 21:06

Będzie ok możesz sadzić w kamieniach, zwłaszcza te mocno czyszczące wodę, np kosaćce :)
agawiśnia - 2012-06-05, 21:19

A czy te ogrodowe kosaćce też można sadzić do oczka? Ja znalazłam na bagnach kilka sadzonek więc je wzięłam i wsadziłam do siebia ale w ogrodzie mam swoje też
olean - 2012-06-05, 22:15

Witaj! Do oczka nadaje sie tylko Irys zółty (Iris pseudacorus) no i ewentualnie kosaciec syberyjski (Iris sibirica) który przez dwa sezony u mnie bardzo dobrze sie miał natomiast w tym roku jest bardzo marny wiec nie wiem jak z nim tak do konca jest bo moze to przez ta zwariowana zime. Napewno do oczka nie nadaja sie kosaciec bródkowy (Iris barbata) :-D Pozdrawiam Olean
agawiśnia - 2012-06-06, 12:23

Witam. Lampę uv kupiłam 9 w mam nadzieję ze coś się zmieni ,na lepsze oczywiście :lol:
Dam zdjęcie jak podłączę !

Aznar33 - 2012-06-06, 13:42

agawiśnia napisał/a:
ze coś się zmieni ,na lepsze oczywiście

Zmieni się, zmieni. UV to metoda brutalna, prymitywna (by nie powiedzieć prostacka), kosztowna, ale łatwa w zastosowaniu i skuteczna, więc większość z nas (włączając i mnie) ją stosuje.
Pamiętaj, że promienie UV są szkodliwe dla zdrowia i bardzo szkodliwe dla oczu, więc nie ma co tam do środka zaglądać.

A wracając do rybek. Teraz jest dobry moment, żeby przemyśleć, jakie i ile chcesz mieć. Ja osobiście bardzo żałuję, ze wpuściłem karasie. Mnożą się jak dzikie i wyłapać je trudno, jak jest dużo roślin. Osobiście chętnie chciałbym je wyeksmitować, ale one mają odmienne zdanie.
Jeśli więc chciałabyś koi, to teraz jest dobry moment, żeby wyłapać potencjalnych niechcianych lokatorów, zanim się rośliny rozrosną.

agawiśnia - 2013-02-21, 12:10

Witam

Po bardzo długiej nieobecności znowu sie pojawiam.
Moje oczko sezon przetrwało ,problem z wodą sie rozwiązał .Lampy UV nie zakładałam chociaż ją zakupiłam ,ponieważ woda ładnie się wyklarowała ,przypuszczam ,że słaba widocznośc wynikała z faktu zanurzenia torfu ,ale po jego wyciągnięciu i jakimś tygodniu widocznośc był do samego dna . Teraz w oczku pracuje napowietrzacz Oase 400 z jednym dużym kamieniem i jak na razie (odpukać) wszystko działa .Wczesniej ,przed kolejnym atakiem zimy rybki pływały i dobrze sie miały

Oby do wiosny 8)

Plany na ten sezon zakup DUZEJ ilości roślin najprawdopodobniej od AurorA nie będę eksperymentowała z alledrogo bo różnie to bywa.

A tak ap ropo kiedy można już zacząc zamawiać roślinki?

[ Dodano: 2013-02-21, 12:15 ]
moja zima

[ Dodano: 2013-02-21, 12:17 ]
moja zima

[ Dodano: 2013-02-21, 12:20 ]

Waldemar - 2013-02-22, 11:30

Witaj Aga. Oczko pięknie puchem przykryte, przerębel widoczny tyle ,że chyba nie masz węża napowietrzającego przy samym dnie bo byś zburzyła rybkom sen.Ryba jak zapewne wiesz zimuje w stanie letargu dzięki czemu pobiera mało tlenu z wody. Wiedz ,że
temp. przy dnie winna osiągać około 4stop. Celsjusza przy głębokości około 1.20. Kamień napowietrzający może zlikwidować tę równowagę będąc przy samym dnie. Ja w swoim stawie 0.70 ha. robię tylko przeręble lub wstawiam styropian wypełniony od wew. strony słomą a na zew. wychodzą rury PCV dzięki którym poprzez słońce w cieplejsze dni roztapia się woda. PCV lubi się nagrzewać i to ciepło oddaje. U mnie liny są w stanie nawet zakopać się po część w mule dlatego nie powinno się całkowicie likwidować osadu dennego ale i nie można przechodzić w skrajność. Przerębel przede wszystkim służy do odprowadzenia gazów które tworzą się z osadu dennego. Co do oczyszczania wody to nie proponuję żadnej chemii ,środków jak i półśrodków, obsadź roślinnością -dużo roślin a woda będzie czysta. Przekrój węża masz wystarczający-poprzednicy dobrze pisali im wolniej woda płynie tym lepiej bakterie filtrują. Najważniejsze ,latem warto ryby przegłodzić na pewno nie padną one już znajdą sobie pożywienie, dwa lampa UV jest dobra ale należy ją włączać tylko raz na jakiś czas bo zabija bakterie nitryfikacyjne. Co do klarownej wody to torf jest bardzo dobry tyle ,że po 3-4 tyg należy go podmienić. Na stawie mam torfowisko (niestety tego nie usunę) a woda brunatna ,że dna nie widać. Tym bardziej ,że ryba w poszukiwaniu pokarmu wszystko wzburza.Na wiosnę proponuję wrzucić rogatka a problem powinien zniknąć nim się inne rośliny zaaklimatyzują.Pozdrawiam.

agawiśnia - 2013-02-22, 13:57

witam

Kamień napowietrzający znajduje się jakieć 10 cm pod powierzchnią wody tyle co udał mi sie sylikonu uszczelniającego wepchnąć do wężyka aby zabezpieczyć przed zamarznięciem .Jak miałam poniżej tego to potrafiło mi podmarznąć Mam napowietrzasz troszeczkę przymkniety aby nie zrobił mi sie gejzer z wody i jak na razie sie sprawdza ?Technika" prób i błędów "

No i czekam z utęsknieniom na wiosnę

Co do rogatka ,taki mam plan w niego zainwestować bo czytałam że świetnie natlenia i pomaga w walce z glonami

Posiadamy z mążem staw rybny 1200cm2 ale zimą nic tam nie robimy .Podłoże to właśnie torf ,który świetnie przepuszcza powietrze i tym samym natlenia wodę >Jest też sporo naturalnej trzciny co dodatkowo natlenia w zimie wode i jakoś tak 3 rok jest OK.