Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Test pompy PFN 3500

diver - 2012-05-20, 23:23
Temat postu: Test pompy PFN 3500
Serdecznie witam wszystkich, przedmiotem mojego testu jest POMPA FONTANNOWA PFN-3500 firmy Aquael.
Jest to pompa moim zdaniem nadająca się idealnie do małych/średnich oczek wodnych w granicach do 5m3 które stanowią przeważającą większość wszystkich przydomowych zbiorników w naszym kraju. Produkt ten moze być uniwersalnie stosowany zarówno do dekoracyjnych fontann czy kaskad jak również jako część systemu filtracyjnego w połączeniu z filtrem i/lub UV.

Zasilanie: 230V, 50hz
Moc: 42 W
Wydajność max: 3500 l/h
Wysokość podnoszenia : 250 cm
Długość kabla zasilającego: 10 m

Decydując się na tą pompę otrzymujemy solidne urządzonko wyposarzone w 10 m kabel jakże potrzebny na działce czy większym podwórku gdy skrzynka z zasilaniem lub zabudowania są oddalone.
Podobne jak w większych wersjach także ta posiada bardzo pomysłową obudowę, którą cenię za:
-prosty i szybki demontaż
-wydajną filtrację większych zanieczyszczeń - nie blokują wirnika
-funkcjonalną rączkę oraz podstawę z miejscem na wkręty

Kolejna bariera przed zanieczyszczeniami 'prefiltr PFN' - wynalazek świetny ponieważ eliminuje on uzywaną zazwyczaj 'byle jaką' gąbkę która się bardzo szybko zapychała a jedyne co pozostawało z nią zrobić aby jej nie czyścić co chwilę (w oczu z rybami) to ja wyrzucić. Jednak mam zastrzeżenie do tego prefiltra ze mógłby być zrobiony solidniej, ponieważ zatrzaski trzymające dwie jego części bezwiednie sie rozchodzą.

Dostepu do silnika bronią imbusy, a tam ceramiczny wirniczek i silnik z układem samoczynnego wyłączania chroniącym przed przegrzaniem - wg producenta oraz dotychczasowego użytkowania jest to zestaw nie do zdarcia :)

Mamy gwarancję bezpieczenstwa i niezawodności pompy podczas jej pracy zarówno w jak i poza zbiornikiem wodnym; po okresach przestoju bez kontaktu mechanizmu z wodą; oraz w sytuacji sporadyczne ekspozycji wirnika na drobiny piachu do 3mm.

To co przy dużych pompach sie nie sprawdza, a przy tej na pewno zda egzamin to króciec wylotowy z 3 optymalnymi średnicami węży dla zaopatrywania niewielkich zbiorników przydomowych.

Końcówka fontannowa zdaje egzamin, głowica pozwala na łatwą i płynną regulację strumienia zaś łącząca nią z pompa teleskopowa rura wysokość fontanny - dając możliwość stawiania pompy zarówno na płytkich pułkach jak i na tych 'strefy średniej'.

[ Dodano: 2012-05-21, 00:32 ]
Miałem możliwość przy skromnych środkach porównać wydajnośc tej pompy z jej mniejszym poprzednikiem - aquael 3300.

Wersja 3500 zrobiła duzy skok na przód w stosunku do 3300, piszę tu o całym szeregu rozwiązań wymienionych powyżej których niestety ta mniejsza nie ma. Niemniej jak to się mówi 'mały ale wariat' i w testach (zależnie od próby) wykazywała ona wydajnośc zbliżona lub taką samą do wersji większej.

[ Dodano: 2012-05-21, 00:41 ]
REASUMUJĄC
PLUSY
- solidna, ceramiczna budowa wirnika pozwalająca na wzmożoną pracę zarówno w oczku jak i poza nim.
- pomysłowa obudowa, zapewniająca doskonałą barierę dla zanieczyszczeń jednocześnie eliminując częste jej czyszczenie. Obudowa jest stabilna i ma użyteczną rączkę.
- króciec wylotowy z możliwością montażu trzech wielkości węża.
- niewielkie zużycie prądu (deklarowane)
- cicha praca!
- mechanizm samoczynnego wyłączania w sytuacji zagrożenia przegrzaniem
- 10 m kabel
- funkcjonalna i łatwa w użyciu dysza fontannowa

MINUSY
- prefiltr PFN - dość wątła budowa, GROMADZI sporo szlamu co jednak nie wpływa na wydajność pompy
- sporo większa od 3300 co niemniej jest w pełni rekompensowane funkcjonalnością obudowy
- cena (rzecz subiektywna)

JAREK G - 2012-05-20, 23:59

diver napisał/a:
Dostepu do silnika bronią imbusy, a tam ceramiczny wirniczek i silnik
Tymi imbusami to jest przykręcony silnik tylko do podstawy z uchwytem. Dostęp do wirnik zabezpieczony jest dekielkiem z uszczelka i pierścieniem z dwoma zatrzaskami.
AurorA - 2012-05-21, 01:12

diver napisał/a:
króciec wylotowy z 3 optymalnymi średnicami węży dla zaopatrywania niewielkich zbiorników przydomowych.

jakie to średnice?

Elendil - 2012-05-21, 07:00

Identyczny ten krociec jak w filtrze Aquaszut Extreme8 czy jak on się tam teraz Aquael klaarpressure nazywa :) Z tego co pamiętam to tam jest 3/4, 1, 5/4.

BTW, ja mam identyczną jak ta mniejsza, określoną przez Divera jako 3300 a na pudle mam PFN 3500..... Kupowana 3 lata temu.

violettaxx - 2012-05-21, 07:45

Super test :brawo: ; który mnie utwierdza w tym wszystkimi ,że z pompą tak już jest /wyniki podawane przez producentów to laboratoryjne daleko odbiegające od realu?

Czyli jak rozumie ,że spadek mocy pompy przy wysokości 110cm bez obciążenia to około 25% przy wężu 3/4cala
a z obciążeniem / czyli filtrem/ moc spad aż około 87% !!! teraz rozumie zasadę przewymiarowania pompy na zbiornik !

diver - 2012-05-21, 20:24

JAREK G napisał/a:
diver napisał/a:
Dostepu do silnika bronią imbusy, a tam ceramiczny wirniczek i silnik
Tymi imbusami to jest przykręcony silnik tylko do podstawy z uchwytem. Dostęp do wirnik zabezpieczony jest dekielkiem z uszczelka i pierścieniem z dwoma zatrzaskami.

Dokładnie tak jak piszesz - usprawiedliwię się 'skrótem myślowym' :oops:

Cytat:
Identyczny ten krociec jak w filtrze Aquaszut Extreme8 czy jak on się tam teraz Aquael klaarpressure nazywa Z tego co pamiętam to tam jest 3/4, 1, 5/4.

BTW, ja mam identyczną jak ta mniejsza, określoną przez Divera jako 3300 a na pudle mam PFN 3500..... Kupowana 3 lata temu.

co do króćca wylotowego to rozmiar jest właśnie taki, przypuszczam że ten sam różnież znajduje się we szystkich pozostałych wielkościach pomp.

Ta mała pompka to 3300 wg tego co ja kupowałem :P
ze specyfikacją zarówno tego rodzaju produktu jak i wielu innych z rożnych dziedzin życia bywa i tak... - marketing robi z swoje, a z dwóch identycznych rzeczy robi zwyklaka oraz ulepszoną super funkcjonalna nowość, dając klientowi możliwość wyboru...i zakupu dowolnej :P (oczywiście bez aluzji do żadnej marki)

Cytat:

Super test ; który mnie utwierdza w tym wszystkimi ,że z pompą tak już jest /wyniki podawane przez producentów to laboratoryjne daleko odbiegające od realu?

Czyli jak rozumie ,że spadek mocy pompy przy wysokości 110cm bez obciążenia to około 25% przy wężu 3/4cala
a z obciążeniem / czyli filtrem/ moc spad aż około 87% !!! teraz rozumie zasadę przewymiarowania pompy na zbiornik !

Śliczne dzięki za miłe słowo! :-D tak jak piszesz wykresy wykresami a pompy tłoczą różnie i z pewnością cięzko jest odwzorować krzywą ilustrowana na opakowaniu choć daje ona pewien pogląd na efektywność urządzenia.
Filtr berdzo bardzo zmienia wydajność przepływu! Ja dysponuję niewielkim filtrem którego przepływ jest najmocniej wg mnie spowalniany przez gęste gąbki oraz mosięzny zawór klapowy. Niemniej jak by nie było wydajność pompy spada znacząco w połączeniu z filtrem zaś w niewielkim stopniu ze względu na gł. zanurzenia.

pozdrawiam

Aznar33 - 2012-05-22, 08:47

violettaxx napisał/a:
Super test :brawo: ; który mnie utwierdza w tym wszystkimi ,że z pompą tak już jest /wyniki podawane przez producentów to laboratoryjne daleko odbiegające od realu?

Skąd te wnioski? Podane wyniki raczej wskazują na to, że pompy bardzo dobrze trzymają swoje parametry.
Diver - podali krzywe przepływu na pudełku? Ciężko je znaleźć w internecie.

Cytat:
teraz rozumie zasadę przewymiarowania pompy na zbiornik !

Idea podobna do włączenia kaloryferów na maksa i regulowania temperatury w domu przez otwieranie okien. Ja tego z kolei nigdy nie zrozumiem.

hns - 2012-05-23, 15:25

A może by tak parę testów przepływu przy różnych wysokościach podnoszenia bez filtra?
Wydajność w zależności od głębokości zanurzenia nic nam nie mówi, to raczej długość węża może mieć wpływ,a nie głębokość zanurzenia.

Zachęcam do paru dodatkowych pomiarów dla H np. 0; 0,5, 1m bez filtra, aby zweryfikować dane producenta.

diver - 2012-05-23, 16:41

Cytat:
Diver - podali krzywe przepływu na pudełku? Ciężko je znaleźć w internecie.

na necie gdzieś widziałem tego rodzaju wykres, taki jak na opakowaniu i podobny do tych zamieszczonych w poradniku Aurory.

Cytat:
A może by tak parę testów przepływu przy różnych wysokościach podnoszenia bez filtra?
Wydajność w zależności od głębokości zanurzenia nic nam nie mówi, to raczej długość węża może mieć wpływ,a nie głębokość zanurzenia.

Zachęcam do paru dodatkowych pomiarów dla H np. 0; 0,5, 1m bez filtra, aby zweryfikować dane producenta.

test bez filtra również jest w formie porównania, a nie sądzę żeby wartości były inne od metody sugerowanej przez Ciebie bo wydajność spada w zależności od wysokości podnoszenia słupa wody który jest taki dam gdy pompa jest na gł metra lub gdy jest w pojemniku i wąż jest wyciągnięty na metr do góry. Długość węża bez zmian wysokości też nie zmienia znacząco wydajności - pisane było o tym gdzieś w dziale filtry, pompy.[/code]

violettaxx - 2012-05-23, 16:46

Aznar33 mam wrazenie że nie czytasz do końca postów? :

cyt "Skąd te wnioski? Podane wyniki raczej wskazują na to, że pompy bardzo dobrze trzymają swoje parametry"

Odpowiedz była w tym samym poście wyżej:

oraz kolega diver
tak jak piszesz wykresy wykresami a pompy tłoczą różnie i z pewnością cięzko jest odwzorować krzywą ilustrowana na opakowaniu

Aznar33 - 2012-05-23, 18:33

diver napisał/a:
na necie gdzieś widziałem tego rodzaju wykres, taki jak na opakowaniu i podobny do tych zamieszczonych w poradniku Aurory.

Właśnie o coś takiego mi chodziło. Szukałem z dobre 10min i nie znalazłem. Myślałem więc, ze może na pudełku dali. W sumie powinni byli dać... albo w instrukcji.

violettaxx napisał/a:
Aznar33 mam wrazenie że nie czytasz do końca postów?

Czytam, czytam. Dlatego też jestem ciekaw, dlaczego na podstawie tego, co zamieściłaś, doszłaś do tak piramidalnych wniosków. Jak już się zarzuca producentowi nierzetelność, to dobrze byłoby to jakoś uargumentować.

diver - 2012-05-23, 18:43

Aznar33 napisał/a:

Czytam, czytam. Dlatego też jestem ciekaw, dlaczego na podstawie tego, co zamieściłaś, doszłaś do tak piramidalnych wniosków. Jak już się zarzuca producentowi nierzetelność, to dobrze byłoby to jakoś uargumentować.

Każdy wypuszczany produkt jest poddawany serii testów, przy użyciu określonych metodyk, jeśli wyniki się mieszczą w 'widełkach' to idzie dalej.
Metodyk aquaela nie znamy, ale jeśli pompa jest w obiegu lipą być nie może co z resztą można przeczytać powyżej. Moim skromnym zdaniem powinno nas interesować to jak dany produkt sprawdza się w życiu codziennym...normalne oczko, wąż doprowadzający wodę do filtra itp. To samo tyczy się wielu innych rzeczy.

Pozdrawiam[/quote]

Aznar33 - 2012-05-23, 19:37

diver napisał/a:
Moim skromnym zdaniem powinno nas interesować to jak dany produkt sprawdza się w życiu codziennym...normalne oczko, wąż doprowadzający wodę do filtra itp. To samo tyczy się wielu innych rzeczy.
Pozdrawiam

Trudno się nie zgodzić z tym, co piszesz.
Tylko że nadal nie wiemy, czy Twoje pomiary odbiegają od tego, co podał producent.

violettaxx - 2012-05-23, 19:39

Dokładnie jak kolega diver powiedział nie mam na celu udowadniać lub zarzucać producentowi jego nierzetelność !

Nie wiem czy widziałeś wcześniej dokonałam pomiaru na 3 różnych pompach w tym Oase Firma, która każe sobie płacić 5x tyle co inne pompy i tolerancja błędu była podobna :???: dlatego taki jest mój wniosek !

Aznar33 chodzi mi o to co powiedziałam wcześniej czyli jaki jest real pompa podłączona pod filtr wyszło np . w tym wypadku daje około 13% swojej mocy i to jest dla mnie szokująca wiadomość !!!

Bo do tej pory myślałam ,że skoro moja pompa tłoczy 12000 l/h to przy przepływie przez filtra jej wydajność może spaść max do 50% ale okazało się że może spać nawet o 87% / i może wychodzić 1200l/h a nie 6000l/h o których myślałam?/ :-(

Aznar33 - 2012-05-23, 20:00

violettaxx napisał/a:
Nie wiem czy widziałeś wcześniej dokonałam pomiaru na 3 różnych pompach w tym Oase Firma, która każe sobie płacić 5x tyle co inne pompy i tolerancja błędu była podobna :???: dlatego taki jest mój wniosek !

Tak, widziałem. Nie bardzo wiem, co masz na myśli pisząc o tolerancji błędu.
Kłopot w tym, że wyniki Divera bardzo konkretnie różnią się od Twoich.

Cytat:
chodzi mi o to co powiedziałam wcześniej czyli jaki jest real pompa podłączona pod filtr wyszło np . w tym wypadku daje około 13% swojej mocy i to jest dla mnie szokująca wiadomość !!!

No, ale to przecież NIC nie ma wspólnego z pompą, a jeszcze mniej z konkretnym producentem pomp.

Może to świadczyć na przykład o tym, ze Diver dawno filtra nie czyścił. U mnie z kolei największy filtr zupełnie nie ogranicza przepustowości.

violettaxx - 2012-05-23, 20:40

Aznar33 dlatego obal to co wyszło w naszych testach przeprowadz go sam bez obciążenia na samy wężu 32mm lub 38mm ! Chętnie obejrzę twoje rezultaty i wtedy będziemy polemizować co i jak nawet przy :piwko:

cyt"U mnie z kolei największy filtr zupełnie nie ogranicza przepustowości" ale w to kompletnie nie wierzę !!! ;)

hns - 2012-05-23, 20:58

diver napisał/a:
bo wydajność spada w zależności od wysokości podnoszenia słupa wody który jest taki dam gdy pompa jest na gł metra lub gdy jest w pojemniku i wąż jest wyciągnięty na metr do góry

No tutaj różnica jest zasadnicza! Zgodnie z fizyką pompując wodę z dna zbiornika na powierzchnię energia zamieniana jest tylko na energię kinetyczną ruchu wody, a podnosić nic nie podnosimy (tylko mieszamy).
W przypadku podnoszenia wody powyzej lustra wody dopiero zmienia się energia potencjalna zwiazana z wysokościa!
To taka różnica jak między pływaniem pod wodą, a próbą wyskoczenia nad lustro wody.

No i jeszcze coś - pomiar przepływu z filtrem nic nie pokazuje, bo filtr filtrowi nie równy.
Testy trzeba przeprowadzać na konkretnych wysokościach, przyczym najważniejsza jest wydajność przy h 0m i maksymalna wysokość podnoszenia. Te dwa parametry określają dokładnie charakter pompy, i co najważniejsze to pomiary wykonane przez różne osoby będą dawały podobne wyniki!

Z powyższego testu można tylko wywnioskować iż mieszając wodę z różnych głębokości (czyli praktycznie nie wykonując żadnej pracy) pompa daję prawie taki przepływ jak producent deklaruje dla h=0, a podłączając filtr przepływ spada prawie do 10% obojętnie na jakiej wysokości bo przepływ zależy wtedy tylko od filtra który więcej jak te 10% nie wydoli!

Aznar33 - 2012-05-23, 21:07

violettaxx napisał/a:
Aznar33 dlatego obal to co wyszło w naszych testach

Dlaczego miałbym cokolwiek obalać?

Cytat:

cyt"U mnie z kolei największy filtr zupełnie nie ogranicza przepustowości" ale w to kompletnie nie wierzę !!! ;)

W tym akurat nie ma niczego cudownego, żeby aż wiary wymagało.
Postawisz :piwko: to Ci opiszę zasadę. W sumie jest prosta jak drut.
;)

violettaxx - 2012-05-23, 21:16

Aznar33 obalić zle się wyraziłam !!! Daj przykład jak to ma miejsce u Ciebie ?
mało takich testów mamy ?

Obawiam się że u mnie twoja metoda się nie sprawdzi /moje filtry podłączone są ciśnieniowo !/

Ale zawsze możemy podyskutować :piwko: ;)

Aznar33 - 2012-05-23, 22:37

violettaxx napisał/a:
Daj przykład jak to ma miejsce u Ciebie ?
mało takich testów mamy ?

Tia... a żeby to mi się jeszcze chciało chcieć. Zbieram się do tego już od ponad roku.

Cytat:

Obawiam się że u mnie twoja metoda się nie sprawdzi /moje filtry podłączone są ciśnieniowo !

Ano filtry ciśnieniowe z definicji ograniczają przepływ.
...ale widzę,, że skoro o tym wspomniałaś, to się już zorientowałaś o co chodzi z tym zerowym wplywem na przepustowość ;)

Diver... a takie pytanie z głupia frant... w tej Twojej tabelce ta wysokość, to jest wysokość, czy głębokosć?

diver - 2012-05-24, 22:28

[/quote]Diver... a takie pytanie z głupia frant... w tej Twojej tabelce ta wysokość, to jest wysokość, czy głębokość?
Cytat:

miałem tu na myśli ogólnie wysokość tłoczonego słupa wody, ale dla jasnosci wszystkie tesrt odbywały się na zaznaczonych uprzednio kolorem czerwonym półkach w oczku, czyli zasadniczo była to głębokość.

hns na hydrodynamice cieczy nie uważałem a teraz żałuję ;) jednak praca wykonana na 'mącenie' wody poniżej lustra (na rożnych gł. ) ogranicza wydolność pompy w sposób dość znaczący.
A wg Ciebie wydajność powinna być zbliżona niezależnie od tego czy pompa jest 4m pod powierzchnią czy 4cm bo to tylko mącenie a prawdziwa energia zużywana jest na podnoszenie powyżej tego poziomu?...

oczywiście ze filtr filtrowi nie równy, niemniej pewien pogląd na sprawę można zyskać.
Ja mam jedynie i aż 60l - ruszt, żwir, 5 razy luźno mata kokosowa, 3 razy gąbka i 'biobale'.

dla zespojenia ciekawości mogę wykonać kolejne testy, jednak nie wiem kiedy to nastąpi ponieważ praca skutecznie ogranicza mi czas na cokolwiek...

Serdecznie pozdrawiam

Aznar33 - 2012-05-27, 22:57

Wysokość podnoszenia słupa wody przez pompę liczy się od powierzchni wody. Nie dodaje się do tego głębokości, na którą zanurzona jest pompa.

Wyniki dla pompy z filtrem są bardzo do siebie podobne, bo przypuszczam, ze manipulowałeś pompą pod wodą, a filtr stał na tej samej wysokości. Tak?