Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Test Pompy AQUAEL AQUAJET PLUS PFN 10.000

violettaxx - 2012-05-17, 23:31
Temat postu: Test Pompy AQUAEL AQUAJET PLUS PFN 10.000
Dzięki uprzejmości firmy AQUAEL i naszego kolegi z forum AurorA

Krótki Test Pompy AQUAEL AQUAJET PLUS PFN 10.000

Wygląd i wrażenie ogólne :

Pompa jak na swoją moc ma niewielkie rozmiary; posiada dwa kosze zabezpieczające wirnik przed uszkodzeniem, które bardzo łatwo można zdemontować. Model PFN Plus właściwie bardzo przypomina swoją budową pompę fontannową testowaną wcześniej przez Jarka !
Jedyną różnica rzucająca się od razu w oczy to sterownik i włącznik pompy zastosowany w oddzielnej obudowie. /dużej obudowie z dodatkowym chłodzeniem/
Pompa może też być używana poza zbiornikiem poniżej lustra wody.

Króćce przyłączeniowe to rozmiary : 20/25/32mm /Szkoda, że przy większej mocy pompy nie zastosowano 38mm, które ja osobiście używam w swoim oczku.

Również brakuje mi drugiego wejścia do pompy, którym można by podłączyć dodatkowo skimer lub satelitę . /ale to kwestia potrzeb użytkownika?/

Za to największą zaletą jest sterownik, którym można płynnie ustawiać żądaną moc pompy oraz włącznik pompy umieszczony na sterowniku; umożliwia to włączenie i włączenie pompy w dowolnym momencie bez konieczności sięgania do wtyczki urządzenia elektrycznego.

Jako ciekawostką jest fakt, że pompę można podkręcić ponad skale regulacji do prawie 130 Wat a producent podaje maksymalną moc 100 Wat.

TEST POMPY :

W teście zastosowałam największy wąż przyłączeniowy czyli 32mm : 1, 1/4 cala/wykonałam go w łazience i przy oczku ;napełnianie 50l beczki/ wysokość podnoszenia około 100cm oraz dodatkowo mierzone zużycie prądu w trzech zakresach mocy : minimalne, średnie i maksymalne.

WYNIKI :

-Minimalna moc zużywała około 48 Wat i na godzinę dawała około 52l/minutę = 3.120l/h

-Połowa regulowanej skali około 70 Wat i na godzinę dawała około 70l/minutę = 4.200l/h

-Maksymalna moc poza kreską około 130 Wat i na godzinę około 90l/minutę = 5400l/h

WNIOSKI :

PLUSY :
-niewielkie wymiary na moc 10.000l/h
-praca poza oczkiem wodnym tzw. „na sucho”
-płynna regulacja mocy w zakresie 48-130 Wat
-włącznik pompy na sterowniku
-dwa kosze zabezpieczające wirnik

MINUSY:
-brak drugiego wejścia do pompy /przyłączenia np. skimer, satelita/
-największa średnica przyłączeniowa to 32mm

Test wykonany po 2 tygodniach użytkowania pompy AQUAJET PFN 10000PLUS /dalsze spostrzeżenia i testy z użytkowania będą uzupełniane w trakcie eksploatacji sprzętu/.

[ Dodano: 2012-05-18, 01:18 ]
Dane producenta :

Potężna pompa fontannowa o bardzo dużej wydajności przeznaczona do stawów ogrodowych o pojemności pow. 20 m3. Jest przystosowany do pracy ciągłej zarówno w zanurzeniu jak i na zewnątrz poza wodą. -nowoczesny silnik -cicha praca i najwyższa efektywność -ceramiczna oś zapewniająca najwyższą trwałość -gwintowany wlot i wylot -prefiltr mechaniczny o dużej powierzchni ograniczający konieczność czyszczenia -zabezpieczenie pompy przed przegrzaniem -10 metrowy przewód zasilający Maksymalna wysokość 5 m Maksymalna wydajność 10000 l/h Moc 100 W

AurorA - 2012-05-18, 01:39

Tak czułem że Wioletta się przyłoży i zrobi to porządnie :brawo:
ewa535 - 2012-05-18, 09:29

Też Ci Viola pogratuluję :brawo:
Lubię bardzo jak się potrafi podejść do zadania tak profesjonalnie. Niestety to rzadkość.
Analiza jest przejrzysta i rzetelna i wyczerpująca . Ta firma oprócz pompy powinna dać Ci premię ;) Jarkowi oczywiście też !

pawelrad - 2012-05-18, 09:57

Witam

Żart z alledrogo poskutkował jeden test więcej jest..

Tak patrze na ten twój test wydajności pompy to wychodzi na to, że producent chyba oszukuje podając 10.000l/h jak tobie z testu wychodzi tylko 5200l/h? Albo ja to źle rozumiem

Aznar33 - 2012-05-18, 10:07

pawelrad napisał/a:

Tak patrze na ten twój test wydajności pompy to wychodzi na to, że producent chyba oszukuje podając 10.000l/h jak tobie z testu wychodzi tylko 5200l/h? Albo ja to źle rozumiem

Dobrze rozumiesz. Z testu wynika, że producent zawyżył wydajność i zaniżył pobór prądu.
Na wysokości 1m podobne parametry (teoretycznie) ma pompa Jebao 6500, a ona ciągnie tylko 65W (znowu teoretycznie).

pawelrad - 2012-05-18, 10:23

Aznar33 napisał/a:
pawelrad napisał/a:

Dobrze rozumiesz. Z testu wynika, że producent zawyżył wydajność i zaniżył pobór prądu.
Na wysokości 1m podobne parametry (teoretycznie) ma pompa Jebao 6500, a ona ciągnie tylko 65W (znowu teoretycznie).

Więc tak

Pompa PFN 10000PLUS kosztuje 816

Parametry:

Zużycie energii:

Podane 100W bierze 130W

Litry wody na h:

Podane 10000L/H jest 5200L/H

Czyli można powiedzieć, że pompa lipa względem ceny, kosztów ekspleatacji i wydajności.

Co do pomp FTP to konsultowałem się z jednym z użytkowników, który posiada pompę FTP 4600 i powiedział, że parametry trzyma i jest ok.

Ja zamierzam kupić na dniach pompę FTP i sam zrobię taki test na forum więc zobaczymy czy to prawda.

Aznar33 - 2012-05-18, 10:28

pawelrad napisał/a:

Nie zapominaj, ze test był wykonany na wysokości 1m.

Nadal jednak pompa nie wydaje się być najlepszym wyborem ze względu na ekonomię.

pawelrad - 2012-05-18, 10:56

Aznar33 napisał/a:
pawelrad napisał/a:

Nie zapominaj, ze test był wykonany na wysokości 1m.

Nadal jednak pompa nie wydaje się być najlepszym wyborem ze względu na ekonomię.

Ja to rozumiem ale koszt pompy i parametry to kiepski produkt. Bo jak sam podałeś konkurencja przy mniejszej cenie i lepszych parametrach wypada dużo lepiej.

Aznar33 - 2012-05-18, 11:10

pawelrad napisał/a:
Ja to rozumiem ale koszt pompy i parametry to kiepski produkt.

Ja nie posuwałbym się tak daleko we wnioskach. Raczej w tym miejscu przyglądnąłbym się metodologii badań, ewentualnie przetestował konkurencję w tych samych warunkach.

Niemniej jednak wyniki testu są faktycznie bardzo niepokojące.

violettaxx - 2012-05-18, 18:04

AurorA , ewa535 , Adalbert bardzo dziękuje za superlatywy !!! :piwko:

Aznar33 dokładnie masz rację moim zdaniem osiągi pisane przez producentów są testowane w laboratoriach a nie w domowych warunkach i dotycz to wszystkich firm !

Jednak komentarz pawelrad nie dawało mi spokoju i postanowiłam dodatkowo przetestować dwie pompy w podobnych warunkach tylko z krućcem 38mm. Jedna sąsiada JEBAO 8500 95 Wat ,który użyczył mi na godzinę a druga to moja pompa ,która po prawie 3latach non-stop pracy odmówiła posłuszeństwa i w ramach gwarancji 5lat dostałam najnowszy model pompy OASE AquaMax Eco Premium 12 000/12V /cena zawrotna !!!/

1.JEBAO 8500 95W /dane producenta/

Wysokość podnoszenia około 1m ; zużycie mierzone 108,5 Wat ; wydajność około 90l/minutę = 5400l/h

2.OASE AQUAMAX ECO PREMIUM 12 000 /12V/ 90 Wat /dane producenta/

Wysokość podnoszenia około 1m ; zużycie mierzone 97 Wat ; wydajność około 113,5l/minutę = 6800l/h

ontario_ab - 2012-05-18, 21:29

To zaskakujące!
Za co w końcu płacimy ? A może popełniany jest jakiś błąd ?
Za ciężką wodę może masz ? :hehe:

Adalbert - 2012-05-18, 21:42

violettaxx, nazwy tych pomp zapewne zawierają maksymalną wydajność na poziomie "0". Jak się mają te pomiary do charakterystyki podanej przez producentów dla wysokości 1 m?
AurorA - 2012-05-18, 22:06

Adalbert napisał/a:
Jak się mają te pomiary do charakterystyki podanej przez producentów dla wysokości 1 m?

trzeba by spojrzeć na wykresy wydajności, ale myślę ze na poziomie zero powinna trzymać parametry

pawelrad napisał/a:
Zużycie energii:

Podane 100W bierze 130W

Litry wody na h:

Czyli można powiedzieć, że pompa lipa względem ceny, kosztów ekspleatacji i wydajności.

Możliwe że przy tych 130 W wydajność jest większa od 10 tys l/h a wtedy byłby to atut a nie wada bo żadnych innych pomp nie można regulować. Trzeba by po prostu sprawdzić wydajność na poziomie zero.

zobaczcie na test aqua-ela

piotr5875 - 2012-05-18, 22:07

Co do oceny pompy byłbym ostrożniejszy .
Cena pompy wynika z płynnej regulacji przepływu - zerknijcie ile markowi producenci życzą sobie za takie cacko .
Co do poboru mocy trudno oceniać na podstawie wskaźnika , który zastosował Jarek i Wiolettaxx nie jest to rzetelny pomiar i nie podawał bym go do publicznej wiadomości .
Co do wydajności pompy 10 000 l/h na poziomie zero na 1 m - ? jutro podam wynik mojego pomiaru .
Pompa na pewno fajna bo nadaje się do oczka o pojemności 3tys i 10 tys litrów poprzez płynną regulacje przepływu i co za tym idzie mniejszy pobór prądu - a nieraz przydało by się na początku sezonu przegonić wodę szybciej aby oczyścić oczko po zimie
pozdrawiam

AurorA - 2012-05-18, 22:13

piotr5875 napisał/a:
Pompa na pewno fajna bo nadaje się do oczka o pojemności 3tys i 10 tys litrów poprzez płynną regulacje przepływu i co za tym idzie mniejszy pobór prądu - a nieraz przydało by się na początku sezonu przegonić wodę szybciej aby oczyścić oczko po zimie

Tez myślę ze ta regulacja to ciekawy patent biorąc pod uwagę że spada pobór mocy.

pawelrad - 2012-05-18, 22:20

Vilettaxx tu nie chodzi o laboratorium bo pompy używamy w stawach w warunkach naturalnych i w laboratorium to mogą badać sobie wytrzymałość bezpieczeństwo itp ale coś mi się tu nie podoba w tych twoich pomiarach. Ponieważ u Jarka pomiar energi wyszedł sporo na plus dla pompy i producenta. Zazwyczaj producenci sprzętów podają jakieś parametry i te parametry powinny być takie jak na opisie oraz ciut lepsze. Musisz jeszcze ten miernik podmienić na inny i wtedy sprawdzić bo aż dziwne to. Tak samo wydajność L/H sporo u ciebie obcina prawie 50% jak ty to mierzysz?

Co do ceny tej pompy to znalazłem ją w jednym ze sklepów bo produkt jeszcze nie bardzo dostępny i taka cena tam była.

Fajnie by było żeby przedstawiciel producenta pojawił się na forum i wyjaśnił te wątpliwości. obawiam się, że raczej wina leży po stronie testującego. Zobaczymy jak inni zrobią test i co tam wyjdzie.

Jeszcze jedno pompa powinna być jak najbardziej energooszczędna bo koszt jej pracy w całym okresie jest spory.

violettaxx - 2012-05-18, 22:27

AurorA właśnie tak ! podejrzewam, że w poziomie "0" parametry były by zbliżone do producenta ! a to; że Aquajet daje się podkręcić do 130W nazwała bym zaletą ponieważ owe 130W jest kręcone poza skalą /jak wcześniej wspomniałam/ i faktycznie na poziomie "0" jej wydajność może być większa niż 10 000l/h ? A sam włącznik i regulator jest naprawdę bardzo funkcjonalną rzeczą !

[ Dodano: 2012-05-19, 00:02 ]
pawelrad też jestem zaskoczona wynikami wszystkich pompa ? Jeśli chodzi pomiar jest on widoczny na ostatnim zdjęciu ; czyli pompa leży na płyciźnie woda jest tłoczona do wiadra wysokość podnoszenia około 1m i pomiar stoperem.

Pomiar poboru prądu wykonano urządzeniem firmy http://www.brennenstuhl.de/
może to nie miarodajne ?

Wcześniej dokonałam pomiaru w domu :

1. nap. do akwarium JBL Prosilent 3W /dane producenta/ zmierzone 2,7W
2. filtr akwarium Tetra 21W /dane producenta/ zmierzone 54W
3. filtr Unimax 700 38W /dane producenta/ zmierzone 73W
4. nap. Sera 8W /dane producenta/ zmierzone 7W

JAREK G - 2012-05-18, 23:39

Ja swój miernik sprawdziłem na standardowej żarówce 60W i tyle dokładnie pokazał , natomiast na świetlówce akwariowej 11w nie pamiętam dokładnie ile ale pokazał mniej. Co do wydajności to przy pompach 10000 l/h spadek na wysokości 1m powinien być około 1500 l więc tu jest dość spory :? Jak będę u siebie wyciągał pompę do czyszczenie ( na razie się nie zapycha :) ) to sprawdzę jaka to wygląda w pfn 5500
Aznar33 - 2012-05-19, 10:17

violettaxx napisał/a:
Jeśli chodzi pomiar jest on widoczny na ostatnim zdjęciu ; czyli pompa leży na płyciźnie woda jest tłoczona do wiadra wysokość podnoszenia około 1m i pomiar stoperem.

Przy takim pomiarze z definicji błąd jest zbyt duży. Jeśli masz możliwość, to spróbuj z beczką 200l. Do tego odpal pompę wcześniej i zacznij mierzyć dopiero od momentu, kiedy skierujesz wąż do beczki.
Do tego wcześniej przydałoby się zmierzyć faktyczną pojemność beczki.

Elendil - 2012-05-19, 12:15

Co do poboru mocy to zwracam tylko uwagę, że nie wiadomo co kto ma za mierniki i wyniki mogą być nieporównywalne. Z tego co pamiętam ze szkoły średniej to są watomierze mierzące moc czynną lub bierną, z przesunięciem fazowym lub bez (czy jakoś tak). Szopen byłby w stanie pewnie więcej napisać, u mnie minęło 15 lat od skończenia elektronika więc na 100% nie mam pewności, ale bywa tak, że przy niektórych watomierzach wskazanie trzeba odpowiednio przeliczyć, żeby uzyskać faktyczny pobór.

Pomiary najlepiej robić na licznikach takich jak w domu w stosunku do jednostki czasu i policzyć. Wtedy mamy 100% faktyczny pomiar.

violettaxx - 2012-05-19, 18:32

Aznar33 zrobię pomiar na beczce 200L /mam wiadro 30l dokładnie odmierzone po 1L/ a poprzednie pomiary zawsze były robione po około 10minut pracy każdej pompy !

Jeśli chodzi o pomiar poboru prądu to było robione kilkanaście krotnie na każdej pompie a rozbieżności wynikowe sięgały góra 2-2,5 Wata !!! /może to i zawodne urządzenie?/

Ale jeśli chodzi o wydajność naszych pomp zachęcam wszystkich z forum może faktycznie mam ciężką wodę ? jak to powiedział Ontario_ab :-D

Aznar33 - 2012-05-19, 19:38

violettaxx napisał/a:
poprzednie pomiary zawsze były robione po około 10minut pracy każdej pompy !

Nie bardzo rozumiem. Przecież przez 10min pompy tej mocy wg Twoich pomiarów przepompują niecały 1000l. To jak Ty mierzyłaś to wiadrem?

violettaxx - 2012-05-19, 20:12

Anzar33 cyt "Do tego odpal pompę wcześniej i zacznij mierzyć dopiero od momentu, kiedy skierujesz wąż do beczki

"poprzednie pomiary zawsze były robione po około 10minut pracy każdej pompy ! "
Chodziło mi; że każda pompa była rozgrzana nie startowała na tzw. zimno !

A pomiar wykonywany został napełnianiem wiadra 30L inaczej mówiąc np :
pompa napełnia wiadro 30l w 20sekund tzn. że 90l/min tj; 5400l/h każdy pomiar był wykonywany 3x /różnica max do 1sekudny zawyżałam na korzyść pompy/

pawelrad - 2012-05-21, 09:01

violettaxx napisał/a:
Aznar33 zrobię pomiar na beczce 200L /mam wiadro 30l dokładnie odmierzone po 1L/ a poprzednie pomiary zawsze były robione po około 10minut pracy każdej pompy !

Jeśli chodzi o pomiar poboru prądu to było robione kilkanaście krotnie na każdej pompie a rozbieżności wynikowe sięgały góra 2-2,5 Wata !!! /może to i zawodne urządzenie?/

Ale jeśli chodzi o wydajność naszych pomp zachęcam wszystkich z forum może faktycznie mam ciężką wodę ? jak to powiedział Ontario_ab :-D

Witam

Violettaxx ale się porobiło hehe:)

Wiesz co tak sobie myślałem o tych pomiarach i tak:

Energia miernik sprawdź na żarówce 60W tak jak Jarek i podaj nam foto.

W przypadku podłączenia pompy to podłącz ją jako fontanna i pod miernik ale obserwuj czy energia na mierniku będzie stabilna. To musi być dłuższy pomiar. Ja badałem też pompę do wody w oczku i właśnie tam było tak, że na początku pobierało powiedzmy 112 potem spadało i spadało, aż się unormowało i na 70W i tu tak skakało 69-70-71 i po dłuższej obserwacji wyszło średnio 70W. Tak samo musisz ty zrobić.

Co do pomiaru przepływu wody to te dane z filmiku ni jak się mają do realnego pomiaru. Tak samo wyszło tobie zrobił ci się mega błąd. Ja bym ci proponował zrobić pomiar wodomierzem, gdzie pomiar będzie prawdziwy i też nie od samego początku włączenia pompy tylko powiedzmy po 30 min-1h. Jak masz wodomierz robisz foto ze stanu z godziny 00:00 i potem z godziny 01:00 oraz jak ci się zechce to z 4h potem z 10 lub 12h no i z 24h.

Wtedy uzyskamy i wydajność i pobór energi. Na tym mierniku możesz ustawić czas pomiaru i będzie wiadomo na przykład ile bierze na 24h. Pomiar proponuje robić dla wysokości powiedzmy 1-1,5m tak jak mniej więcej do filtra jest lub do kaskad.

violettaxx - 2012-05-21, 14:00

pawelrad Daje zdjęcie żarówka 14W Philips pokazuje pobór 14,6W ale samo urządzenie pobiera 0,3W co daje nam 14,3W

pawelrad - 2012-05-22, 08:57

violettaxx napisał/a:
pawelrad Daje zdjęcie żarówka 14W Philips pokazuje pobór 14,6W ale samo urządzenie pobiera 0,3W co daje nam 14,3W

[url=http://images37.foto...med.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images37.foto...med.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images50.foto...med.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images41.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]

To potwierdza, ze twój miernik jest raczej walnięty. Dlaczego? Ponieważ jak kupowałem żarówki energooszczędne w sklepie przyszedł taki upierdliwy klient i obsługa musiała mu udowodnić, że pobierają tyle ile na opakowaniu. Sprzedawca na podobnym mierniku sprawdził z 20 żarówek i większość 90% wskazywała zawsze mniejszy pobór niż na opakowaniu. Ja potem jak kupiłem taki miernik to dla sprawdzenia sam zrobiłem taki test z żarówek co mam i wyszło mi to samo. Na foto jest żarówka markowa, która nie ma prawa przekroczyć tych 14W. Musisz pożyczyć inny miernik i sprawdzić.

[ Dodano: 2012-05-22, 10:09 ]
U mnie jest tak

[ Dodano: 2012-05-22, 10:59 ]
tak

violettaxx - 2012-05-22, 12:09

pawelrad nie obrażając nikogo właśnie celowo nie kupiłam tego chińskiego miernika ze zdjęcia !

Bo :

-niema podanej tolerancji błędu, która w przypadku BRENNENSTUHL wynosi 3% /również nie twierdze, że to fantastyczna firm itp./
-jaką masz pewność że twój miernik akurat jest dobry?
z tego testu wynika że twój jest skopany ?

nie twierdze ,że mój jest dobry! ale 0,3W to dla mnie dopuszczalna błąd ?

Chyba ,że chcesz mi powiedzieć że żarówka, która ma na oznaczeniu 14W pobiera 12W ???

Jeśli chodzi o żarówki energo-oszczędne proszę przeczytaj na inter… informacje na ten temat ! /więcej niż 95% żarówek energo-oszczędnych pobiera więcej niż na oznaczeniach !!!

Ale w tym teście chodzi o przybliżony pobór a nie o 1-8W !!!

Ps. Nie widzę na twoim mierniku ile pobiera ta żarówka energo….

pawelrad - 2012-05-22, 21:27

Przyglądnij się dobrze i jest 8W i żarówka bierze 8W. O tych żarówkach to piepsz.... głupot. Biorą tyle ile jest podane. Wtedy co tak ten sprzedawca pokazywał gościowi tyle żarówek bo on w internecie wyczytałem, że one tyle biorą i wcale nie są energo oszczędne itd. Chiński a twój jaki jest amerykański tak samo jak twoje żarówka philipsa chińska tak samo moja OSRAM też chińska tyle w temacie. :)
piotr5875 - 2012-05-22, 22:12

Pawelrad i Violettaxx proponuje Wam rozbrojenie .
Powiem dlaczego te mierniki to raczej wskaźniki i nie pokazują rzeczywistej mocy pobieranej przez sprzęt a test który ostatnio zamieściła Violettaxx z YouTube robił kompletny debil , który nie ma pojęcia o elektryczności i pomiarach .
Nie ma sensu kruszyć kopi bo to do niczego nie prowadzi .
Violettaxx tez testuje pompę PFN 10 000 l/h i pomiar mocy wskazuje 100-108 W ale mierzyłem miernikiem profesjonalnym napięcie i prąd co dało wynik w miarę rzeczywisty ale nie uwzględniający poboru mocy biernej bo nie miałem kompenstora do tego służą bardziej profesjonalne przyrządy a wy mierzyliście moc czynną czy bierną ?
pozdrawiam

violettaxx - 2012-05-22, 22:24

piotr5875 dokładnie jestem tego samego zdania Jest to tylko zarys pomiaru !

pawelrad Nie ma co się denerwować !

Większość firmowych rzeczy wykonane jest CHRL wszystko zależy tylko od kontroli jakości?

Chodzi mi o to ,że prędzej uwierzę w urządzenie jakieś firmy niemieckiej gdzie jest dystrybutor na Polskę od kompletnego no name niewiadomego pochodzenia ?

Ale nie oto nam chodzi w tym poście? powtórzę jeszcze raz te 0,3W jest nie istotne!

Chodzi nam o większą skale błędu pobierania prądu !

AurorA - 2012-05-22, 23:34

piotr5875 napisał/a:
ostatnio zamieściła Violettaxx z YouTube robił kompletny debil , który nie ma pojęcia o elektryczności i pomiarach .

czy chodzi ten film który ja wrzuciłem, bo innego w temacie nie widzę?

piotr5875 - 2012-05-22, 23:40

Film zamieszczony przez Violettaxx 3 posty wyżej ,Twój był Aquaela
pozdrawiam

violettaxx - 2012-05-23, 10:15

hns zamieszczając ten film właśnie to miałam na myśli , że granice błędu są różne ! i nie jest istotne te 0,3W a nawet 5-8W przy poborze 100W ani to czy to CHRL czy Mercedes ważne żeby granica błędu była nie duża dająca ogólny zarys poboru prądu !

Powtórzę się za kolegą i samą sobą zachęcam do zrobienia testu wydajności pompy bo tutaj jest duża granica błędu z danymi producentów :-o

hns - 2012-05-23, 10:55

No to ja jeszcze zadam pytanie (może głupie)
Czy przy pomiarze przepływu ta przejsciowka na wylocie pompy była obcięta na największy wymiar?
Bo jak nie to pomiar wydajności można o d... potłuc.

violettaxx - 2012-05-23, 13:17

Tak dokładnie krućce zostały przycięte w przypadku Aquael 32mm a Oase i Jebao 38mm
hns - 2012-05-23, 14:49

Hallo Violettaxx!
Moi zdaniem wyniki pomiaru nie są takie złe.
Producent podaje przepływ maks. dla wysokości 0m (czyli bez oporów)
Takiego pomiaru nie dokonano więc nie można twierdzić że parametry są okłamane.

Proponuję wykonać taki test ( jak są jeszcze siły i chęci ;-)

Ja robiłem to tak:
Zdejmowałem przejściówkę i zakładałem pusty wielki worek foliowy bezpośrednio na gwint zawiązując sznurkiem.
Cała pompa z workiem do wanny lub oczka i włączałem na 10 s i patrzyłem ile jest wody w worku.
Różnica między 1m, a 0 jest spora:
h=0m ---> 5,04 m³/h
h=0,4m ---> 3,96 m³/h
h=0,75m---> 2,97 m³/h
h=1m ---> 2,16 m³/h
h=1,3m ---> 1,26 m³/h
h=2m ---> 0,54 m³/h

http://forum.oczkowodne.n...ghlight=#102514

violettaxx - 2012-05-23, 22:38

hns dzięki podbudowałeś mnie !!! :piwko:

Czyli rozumie, że u Ciebie różnica między punktem 0 a 1m wyskokości wynosiła około : 50-60% spadku mocy pompy !!!

Postaram się zrobić jeszcze test z workiem

[ Dodano: 2012-05-24, 12:39 ]
Dlatego dokonałam swojego testu na wysokości 1m bo doszłam do wniosku, że tak najczęściej używane są nasze pompy?

Niczego nie chcę udowadniać i zarzucać producentom! Test miał na celu pokazać zarys ; Powtórzę się po raz kolejny dla kolegi Anzar33 i innych : real jest troszkę inny od wyników w laboratorium !

wniosek dawno napisany : "teraz rozumie zasadę przewymiarowania pompy na zbiornik "

Przykład pompa Oase udało mi się znalez wykres podnoszenia z którego wynika,że wydajność 1m powinna być około 9600l/h a w teści było około 6800l/h / tyle powinno być przy 2m/

Jeszcze raz zachęcam wszystkich do sprawdzenia wydajności swoich pomp ! /w celu weryfikacji rezultatów/

AurorA - 2012-05-27, 22:00

W tym odcinku "Maja w ogrodzie" można zobaczyć PFN 10 000 plus (od 11 minuty)

http://tvnplayer.pl/seria...E375,10887.html

pawelrad - 2012-05-29, 11:55

Podsumowując

pompa jest

1. Droga.

2. Mało wydajna

3. Prądożerna

Po co komu pompa za taką kasę, która może trzyma parametry na 0, a na 1m gubi już 50%.

[ Dodano: 2012-05-29, 12:58 ]
konkurencja jak widać z tabeli pomp FTP taką ilość wtłoczy na 3m

Bajbas - 2012-05-29, 20:10

Cytat:
Podsumowując

pompa jest

1. Droga.

2. Mało wydajna

3. Prądożerna

Po co komu pompa za taką kasę, która może trzyma parametry na 0, a na 1m gubi już 50%.
szybki jesteś w tych wnioskach. Po pierwsze pompy chyba zawsze i wszystkie mają podawaną wydajność maks na tym samym czyli zerowym poziomie. W tych próbach co wyżej, wyloty różniły się średnicą o 6 mm. To sporo. Z tego co wiem w tej pompie jest niezły bajer w postaci tego sterownika. Ja testuje najsłabszą. Na razie podoba mi się.
:piwko: Bajbas

violettaxx - 2012-05-29, 21:02

Bajbas masz rację :piwko: patent ze sterownikiem jest naprawdę świetnym rozwiązaniem !
A jeśli chodzi o wydajności na poziomie 1m to podobne zachowują się 3 testowane pompy !

Aznar33 - 2012-05-29, 22:20

violettaxx napisał/a:
Powtórzę się po raz kolejny dla kolegi Anzar33 i innych : real jest troszkę inny od wyników w laboratorium !

"Troszkę inny"? Przecież tak na oko licząc parametry podawane przez producenta są tak ze 40% zawyżone w stosunku do tych otrzymanych przez Ciebie.
To gdzie to laboratorium było? Na księżycu?

Poza tym być może jestem człowiekiem starej daty, ale jak ja robiłem pomiary w laboratorium, to kilogram był kilogramem tak w, jak i poza laboratorium.
No chyba, że w realu, czyli w warzywniaku u Pani Zosi kilogram ziemniaków ważył 80 deko. Ja jednak w stosunku do takiej rzeczywistości składam swój wyraźny sprzeciw.

hns - 2012-05-30, 04:47

Aznar33 napisał/a:
parametry podawane przez producenta są tak ze 40% zawyżone

Moim zdaniem nie są zawyżone.
Czy podane jest 10m³/h dla wysokości 1m?

Aznar33 - 2012-05-30, 07:54

hns napisał/a:
Czy podane jest 10m³/h dla wysokości 1m?

9600 l/h w przypadku Oase.

...zresztą w przypadku Twojego testu też jest bardzo źle.
Na wysokości 1m jest 2,16 a powinno być 3,4m3/h.
:-(

Muszę z ojcem pogadać, może on mi wyjaśni co jest grane.

pawelrad - 2012-05-30, 09:33

Bajbas napisał/a:
Cytat:
Podsumowując

pompa jest

1. Droga.

2. Mało wydajna

3. Prądożerna

szybki jesteś w tych wnioskach. Po pierwsze pompy chyba zawsze i wszystkie mają podawaną wydajność maks na tym samym czyli zerowym poziomie. W tych próbach co wyżej, wyloty różniły się średnicą o 6 mm. To sporo. Z tego co wiem w tej pompie jest niezły bajer w postaci tego sterownika. Ja testuje najsłabszą. Na razie podoba mi się.
:piwko: Bajbas

Niestety tak jest ty testujesz mniejsza pompę i na takiej mniejszej nie będzie widać tak bardzo zawyżonych parametrów. Tak to jest im większa pompa tym bardziej gubi parametry.

Jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć do tej pompy tej tabelki z słupami wody. Do tego trzeba dodać, że pompa po pewnym okresie użytkowania może dodatkowo tracić na wydajności więc jeszcze będzie miała gorsze parametry.

Wogle producenci powinni podawać parametry od 1 m bo po co komu parametr na poziomie 0 i tylko tym się szczycić.

Violettaxx te twoje laboratorium producenta to chyba nie istniało bo po wyjściu z laboratorium nie trzyma parametrów nic, a nic.

Aznar33 - 2012-05-30, 10:12

pawelrad napisał/a:
Wogle producenci powinni podawać parametry od 1 m bo po co komu parametr na poziomie 0 i tylko tym się szczycić.

Hola, hola - nie bądź taki egocentryk. To, że Ciebie interesuje 1 metr, nie oznacza jeszcze, że producenci powinni się tym sugerować.
Krzywe przepływu powinny być kompletne od 0 do maksymalnej wysokości tłoczenia.

U mnie dla przykładu wejście do filtra jest na poziomie 10cm od maksymalnego poziomu oczka. Jak się wezmę za modernizację, to pewnie to jeszcze kilka centymetrów obniżę.

Piotrek.P. - 2012-05-30, 10:18

pawelrad napisał/a:

Po pierwsze te pompy są "fontannowe" ich zastosowanie jest inne niż podłączenie do filtra dlatego są badane na poziomie "0" . Pompy do filtrów są zupełnie inne. Niestety u nas praktycznie niedostępne. Trochę myślenia nie zaszkodzi , najpierw dowiedz się do czego ta pompa służy ,a potem wyciągaj wnioski.
Pompy fontannowe są za delikatne na filtry. Mają mieć jedynie funkcję dekoracyjną. Nie widziałeś chyba w życiu pompy typowo do filtra.

AurorA - 2012-05-30, 19:42

pawelrad napisał/a:

wynik będzie rożny w zależności od zastosowanego węża, wiec na poziomie zero jest najbardziej miarodajny

[ Dodano: 2012-05-30, 20:49 ]
pawelrad napisał/a:
Jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć do tej pompy tej tabelki z słupami wody.

na opakowaniach z pompami PFN 3500 i PFN 5500 są pełne wykresy wydajności wiec mysle ze i na PFN 10 000 jest. Jak znajdę chwile to wrzucę zdjęcie z krzywa wydajności.

hns - 2012-05-30, 19:51

Aznar33 napisał/a:
w przypadku Twojego testu też jest bardzo źle.
Na wysokości 1m jest 2,16 a powinno być 3,4m3/h

a skąd ty to wytrzasnąłeś????
Pompa ma wydajność 4500 i hmax 2,6m, czyli nawet przy liniowej charakterystyce dla 1m powinno być koło 2770l\h.

pawelrad napisał/a:

to nie producenci, a raczej nauka wymyśliła, aby opisując charakter pompy podawać wydajność dla h=0m i hmax. W ten sposób wiemy o pompie wszystko.
A co by było gdyby pompa podawała tylko na wysokość 0,9m? to co wtedy podawać na opakowaniu 0?

Aznar33 - 2012-05-30, 20:00

hns napisał/a:
Aznar33 napisał/a:
w przypadku Twojego testu też jest bardzo źle.
Na wysokości 1m jest 2,16 a powinno być 3,4m3/h

a skąd ty to wytrzasnąłeś????

Na pudełku mam. A co? Tobie nie dali?

Cytat:
wydajność dla h=0m i hmax. W ten sposób wiemy o pompie wszystko.

Akurat wtedy będziesz znał tylko wydajność dla h=0 i hmax, bo krzywe przepływu to nie są wykresy liniowe.

JAREK G - 2012-05-30, 23:42

piopil napisał/a:
Po pierwsze te pompy są "fontannowe" ich zastosowanie jest inne niż podłączenie do filtra
Piopil, pompy AQUAJET PFN PLUS od 10000 w górę nawet nie maja na wyposażeniu końcówek fontannowych , spokojnie również mogą pracować poza zbiornikiem, wiec nie są to na pewno typowe pompy fontannowa a wręcz przeciwnie Te są akurat przeznaczone głównie do zasilanie strumieni kaskad, wodospadów i filtrów . Oczywiście jak chcesz fontannę tez możesz sobie zrobić
Aznar33 - 2012-05-31, 09:51

hns napisał/a:
Jestem gotów się założyć że te 3,4 to trochę "krzywo" odczytałeś.
http://images.wiltec.info...50049_curve.jpg

Dobrze odczytałem. Mój wykres jest trochę bardziej "optymistyczny". Pewnie spece od marketingu się przyłożyli. Ja mam taki - Aurora wpadł na genialny pomysl i zeskanował krzywe przepływów z pudełka:

http://sklep.oczkowodne.n...p-4600-eco.html

Trzecie zdjęcie na dole.

Ten Twój wykres nadal jednak pokazuje 3000 litrów (z małym hakiem) na 1 metrze, a Tobie wyszło 2000l z małym hakiem. Nadal 1000l gdzieś wyparował, a powinno być o 50% więcej w stosunku do Twojego pomiaru.

Cytat:
Czy jesteś zadowolony?

Na razie się nie wypowiadam, bo ta Jebao leży pod schodami jako zapasowa. Czekam, aż mi moja Tetra padnie. U mnie pompa będzie tłoczyła wodę jakieś 5cm nad powierzchnię oczka, więc pewnie będę zadowolony. W sumie tak ogromny przepływ nie jest mi potrzebny, bo oczko mam tylko 5m3, więc się nie śpieszę.

Dla mnie jedną z największych zalet tej pompy jest łatwość podłączenia jej przez rurę PCV 1,5 cala i dostępność zapasowych wirników.

Cytat:

Ja zastanawiam się nad jakimś dodatkowym prefiltrem typu "liść sałaty" bo często muszę czyścic zapchany wirnik.

Żartujesz... nie przejęzyczyłeś się? Wirnik się zapycha a nie obudowa?

Cytat:

Oczywiście że wykres obrazuje nam wszystko dokładnie, ale te dwa parametry pozwalają nam w przybliżeniu poznać możliwości pompy.
Wykresy wiele od linii nie odbiegają (bląd na poziomie 10%) i są w miarę podobne.

No nie... niestety to nie jest takie proste. Na przykład moja Tetra ma bardzo gwałtowny spadek wydajności od poziomu 1,2m.
Ja chcę wykres i tego się będę trzymał.