| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Dwie pompy?
MrMateusz - 2012-05-03, 10:16 Temat postu: Dwie pompy? Witajcie,
Zabrałem się za budowę oczka z wodospadem i strumykiem,
Pojemność oczka około 3-4tys litrów, strumień gł. ok. 10-15cm długość 7m szer 90-120cm
Zastanawiam się nad doborem pompy a właściwie dwóch, zdaję sobie sprawę że aby efekt płynącego strumienia był widoczny wydajność musi być duża, myślę o pompie 16000-20000l/h
Jednak koszt użytkowania takiej pompy 24/h dobę jest spory a i filtry i lampy uv do tego przepływu też sporo kosztują, wpadłem na pomysł zamontowania dwóch pomp:
-jednej tańszej np JEBAO FTP 20 000, która pracowała by bez filtra i lampy- tylko tłoczyła by wodę na kaskadę i była by włączana okazyjnie
- drugiej małej o wydajności np 3000-5000l/h za to lepszej np coś z Oase aquamax która połączona była by z filtrem i lampą UV i pracowała by 24/h dobę
Co sądzicie o tym rozwiązaniu?
Pozdrawiam
Mateusz
Adalbert - 2012-05-03, 15:04
| MrMateusz napisał/a: | | Co sądzicie o tym rozwiązaniu? |
Spotkałem się już z takim rozwiązaniem. Kolega ma wodospad wysokości ponad 1 m z którego na okrągło ciurka woda podawana przez mniejszą pompę a na pokaz i gdy mu sie zechce przełącza wajchę i robi się mała Niagara. Ja też mam małą pompę, która daje non stop na filtr g-k i drugą, nieco mocniejszą, która przez filtr ciśnieniowy z lampą UV zasila kaskadę. Obecnie, ze względu na wiosenne glony (lampa), chodzi na okrągło ale później puszczam przez wyłącznik czasowy i działa tylko wtedy gdy najczęściej bywamy na ogródku - między 16. a 20.
Aznar33 - 2012-05-03, 17:13
Pomysł ograniczenia kosztów poprzez zastosowanie dwóch pomp bardzo dobry, ale
-będzie Ci się chciało włączać tę kaskadę od czasu do czasu? Chyba, ze planujesz ten gadżet na jakieś towarzyskie spotkania typu grill/garden party.
-masakrycznie silne te pompy planujesz w stosunku do wielkości oczka.
MrMateusz - 2012-05-03, 19:43
Tylko kaskada jest około 1m nad poziomem terenu, strumień nie jest wyżej od oczka zrobiłem tak że dno strumyka przy ujściu do oczka jest jakieś 15-20cm poniżej poziomu terenu a początek przy kaskadzie jakieś 5cm poniżej terenu, czyli po napełnieniu wodą oczka prawie pod wierzch woda wypełni również strumień czyli przy wyłączonej pompie robi się jedno duże oczko więc wydaje mi się że pompa nie obniży poziomu wody- chyba że coś błędnie kombinuje.
@Aznar33 myślę że z włączaniem pompy będzie jak z włączaniem oświetlenia czyli pyk pilotem i woda leci:)
Serio myślisz że wydajności za duże? Robiłem kiedyś test na prowizorycznej kaskadzie z cegieł i foli szerokości około 0,5m, przy zasilaniu tego z wodociągu przy przepływie coś około 2500l/h(mierzyłem na wodomierzu) woda praktycznie ledwo się sączyła.
Przy tej wysokości podnoszenia(1,5-2m) i stratach na wężu, patrząc na wykresy powinno być około 12 000l/h
AurorA - 2012-05-03, 22:22
| Aznar33 napisał/a: | | będzie Ci się chciało włączać tę kaskadę od czasu do czasu? |
| MrMateusz napisał/a: | | @Aznar33 myślę że z włączaniem pompy będzie jak z włączaniem oświetlenia czyli pyk pilotem i woda leci:) |
U Szymka był niegdyś zamontowany czujnik ruchu taki zwykły z marketu do oświetlenia i gdy ktoś podchodził do oczka to załączała się kaskada.
MrMateusz - 2012-05-04, 06:17
Tylko trochę się obawiam tej pompy JEBAO FTP 20 000 na stronie producenta największe są 18 000 a na alledrogo mają te 20 000 i sprzedawca twierdził że mają oś metalową a nie ceramiczną. Poza tym czy aby na pewno podawana jest realna wydajność dla tych pomp? Są ponad 3 razy tańsze od Oaze czy Gardeny a parametry niby te same. Czy ktoś z forumowiczów ma JEBAO FTP w swoim oczku?
Aznar33 - 2012-05-04, 09:03
| AurorA napisał/a: |
U Szymka był niegdyś zamontowany czujnik ruchu taki zwykły z marketu do oświetlenia i gdy ktoś podchodził do oczka to załączała się kaskada. |
Ja bym nie szedł tą drogą. Strumień włączałby przechodzący kot, pies, inne zwierze, lub nawet wiatr. Poza tym, nawet, gdyby w ogrodzie był człowiek, to i tak wszystko działałoby na zasadzie czkawki.
Mateusz - przypuszczam, że system odpalany pilotem (szczególnie działającym na podczerwień) nie będzie praktyczny. Stosunkowo prosto możesz natomiast zamontować przełącznik przy oczku.
Pompy Jebao ma wielu oczkomaniaków. Ja też mam, ale nie używam. Ponoć trzymają parametry.
Gdybyś mógł zrezygnować z kaskady i był w stanie zadowolić się samym strumieniem, to może wziąłbyś pod uwagę pompę Jebao JKP 16000. To "tylko" 100W, a gdybyś dobrze zaplanował strumień, to mógłbyś mieć prawie maksymalną wydajność tej pompy.
Naprawdę myślę, że dobierasz zbyt duże pompy do tego oczka. 3000l to malutko. Chodzi tu o proporcje. Oczywiście przepływ wody w strumieniu jest kwestią gustu i indywidualnych upodobań.
Jeśli to będzie działało na zasadzie czkawki, to faktycznie będziesz miał duże wahania wody w oczku.
MrMateusz - 2012-05-04, 10:58
Na czujnik ruchu na pewno nie zrobię- siadam sobie na tarasie i co?-woda nie płynie, będzie przełącznik lub na pilot(ale radiowy) myślę o takim rozwiązaniu, że włączam kaskadę na te 3-4h wieczorem.
Co do wahań wody to nie bardzo rozumiem- jak pompy nie działają to stoi woda zarówno w strumieniu jak i w oczku - jeden poziom, sama kaskada ok 80-100cm wysokości myślę że więcej jak 100l pojemności między kamieniami nie będzie czyli tylko ze 100l zabierze z oczka- czy coś źle rozumuję?
Adalbert - 2012-05-04, 12:33
| MrMateusz napisał/a: | | Co do wahań wody to nie bardzo rozumiem- jak pompy nie działają to stoi woda zarówno w strumieniu jak i w oczku - jeden poziom, sama kaskada ok 80-100cm wysokości myślę że więcej jak 100l pojemności między kamieniami nie będzie czyli tylko ze 100l zabierze z oczka- czy coś źle rozumuję? |
Dobrze kombinujesz. Wody ubędzie tyle ile czas spływu z kaskady x wydajność pompy w tym czasie. Tam myślę
Aznar33 - 2012-05-04, 17:28
Żeby strumień miał przepływ, to musi być różnica wysokości pomiędzy początkiem i końcem. ubytek wody w oczku zależy od tego, jak dokładnie to sobie wypoziomujesz i ile wody wejdzie do strumienia.
W skrajnym przypadku do oczka spłynie cała woda ze strumienia.
MrMateusz - 2012-05-04, 19:48
Koryto strumienia wypoziomowałem tak że przy kaskadzie jest około 5cm poniżej terenu, a przy ujściu do oczka jest około 18cm poniżej terenu, myślę że za wykładanie dna kamieniami zabiorę się jak już będę miał pompę, żeby w razie czego podnieść trochę dno i zrobić płytszy strumień gdyby nie było widać że woda płynie.
Brzeg oczka i strumienia jest na tym samym poziomie, więc przy oczku wypełnionym wodą 5cm poniżej terenu również strumyk jest zalany wodą.
Dlatego też myślę o dużej wydajności pompy żeby było widać przepływ wody w strumieniu, nie chciałem takiej sytuacji że przy wyłączonej pompie strumyk jest suchy.
Dam znać jak to w praktyce wyjdzie.
|
|