Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Budujemy oczko wodne - oczko Prosze o pomoc

pawel9 - 2012-05-01, 22:34
Temat postu: oczko Prosze o pomoc
Witam mam pytanie.Potrzebuje pomocy a mianowicie przydzielono mi ogrod w ktorym znajduje sie wykopana przez poprzednika dziura o wielkosci 50 na 50 cm w ktorej zbiera sie woda i utrzymuje sie bardzo dlugo .Moje pytanie jesli bym powiekszyl dziure czy mogl bym zrobic z tego oczko wodne dzis gdy rozkopalem ja troszke to po wykopaniu 30 cm ziemi znajduje sie w okolo glina pod ziemia mysle ze utrzymuje sie z tego powodu tam woda.Ale czy woda nie bedzie uciekac jak to zrobic wylozyc folia w foli dziury i nie wiem czy woda naplywa od dna czy scianami dziury jak to zrobic prosze o pomoc.
duzers - 2012-05-01, 23:13

Powiększ dziurę i się przekonasz,jeżeli będzie się utrzymywać woda,foli nie musisz wykładać
pawel9 - 2012-05-01, 23:48

Dodam jeszcze ze sasiad obok ma wykopana studnie wylozona kregami betonowymi tylko ze strasznie zamulona juz jest i tam woda jest caly rok ok 1m glebokosci bo zamulona ,a jak bym wykopal glebiej i wylozyl folia tak by utrzymywala sie woda jak najdluzej to dziury w foli zrobic ,tak od dna trzeba czy w brzegach bo tego nie wiem.Dziekuje za podpowiedzi.
kordiankw - 2012-05-02, 07:54

pawel9 napisał/a:
jak bym wykopal glebiej i wylozyl folia tak by utrzymywala sie woda jak najdluzej to dziury w foli zrobic ,tak od dna trzeba czy w brzegach bo tego nie wiem
Albo wykładasz całe oko folią i masz szczelny zbiornik (ubytki wody tylko ze względu na parowanie wody) i poziom wód gruntowych nie ma wpływu na poziom wody w oczku, albo nie dajesz żadnej folii i masz naturalne oczko wodne ze zmieniajacym się poziomem lustra wody w zależności od tego jaki jest poziom wód gruntowych. Nie wydaje się bądź co bądź dużych pieniędzy na zakup folii by ją potem dziurawić. Jak przewertujesz to forum zo znajdziesz wiele postów ludzi proszących o radę co zrobić by zakleić dziurę która powstała przypadkowo. Nie idź ta drogą. Jeżeli u sąsiada poziom wody w studni jest 1 metr poniżej poziomu gruntu (bo tak zrozumiałem z twojego postu) to musisz sie liczyć z tym że w suche lata woda w oczku głebokim na 2-3 metry może całkowicie wysychać. Szwagier ma dość duży staw i na wiosnę ma w nim jakieś cztery metry głębokości wody, a w suche lata potrafi tam być jedynie 1 - 1,5 m głębokości. Przy małym oczku, jeżeli woda będzie przy optymistycznym założeniu tylko 1 metr poniżej poziomu gruntu to bedzie sie wiązało z wysokimi brzegami co zakłóci harmonię całego oczka. Doznania estetyczne niektórych osób na forum o bardziej wysublimowanym smaku, a oceniających efekt końcowy mogą ulegać dewiacji.

Dopiero teraz doczytałem, że u sąsiada woda w studni ma 1m głębokości, co wcale nie oznacza, że w wykopanym oczku również woda będzie miała taki sam poziom. W studniach poziom wody również podlega wahaniom niezależnie od tego czy jest czerpana woda czy nie. Na wiosnę potrafi być równo z poziomem gruntu a w suche lato kilka metrów poniżej.

pawel9 - 2012-05-02, 20:35

Dziekuje za podpowiedz,a jeszcze takie pytanko czy jak bym brzegi uszczelnial to woda by sie dluzej nie utrzymywala .Moze ma ktos jakies pomysly jeszcze.Prosze o pomoc.
krzysztof988 - 2012-05-02, 22:59

Witaj
jesli chcesz mieć oczko i cieszyć oko to nie kombinuj tylko wykop dołek ( większy dołek - wieksze oczko :-D ) wyłóż folią do oczek i finito.
Jak kolega pisał - w zalężności od roku - suchy czy mokry zmienia się poziom lustra wody i ciągle muszisz kombinować żeby było dobrze - chyba że lubisz stres i ciągłą pracę. Muszisz pilnować aby rośliny nie nie przyschły, albo rybki nie odpłynęły ;) . Poczytaj na forum o budowie, coś napewno znajdziesz, ajak masz pytania to pisz pisz i pisz. Lepiej pięć razy napisać niż coś sknocić i potem ciągle poprawiać :P

pawel9 - 2012-05-02, 23:26

chcialem wykorzystac ta wode ktora sie zbiera by zrobic oczko bo mam zbyt daleko ogrod od domu by zasilic woda z kranu jest taka mozliwosc bym wykorzystal ta gruntowa i ja utrzymal dzieki.
kordiankw - 2012-05-03, 09:11

pawel9 napisał/a:
chcialem wykorzystac ta wode ktora sie zbiera by zrobic oczko bo mam zbyt daleko ogrod od domu by zasilic woda z kranu jest taka mozliwosc bym wykorzystal ta gruntowa i ja utrzymal dzieki.
Tak, jeśli tak zaprojektujez oczko by brzegi oczka znalazły sie poniżej poziomu wód gruntowych. Zwykle można uzyskać to na wiosnę gdy jest wysoki poziom wód lub po bardzo obfitych opadach deszczu.
pawel9 - 2012-05-03, 16:05

a mozna wode utrzymac caly sezon chodzi mi jak uszczelnic to oczko by woda sie utrzymala,uszczelnic dno czy brzegi.
kordiankw - 2012-05-03, 16:25

pawel9 napisał/a:
a mozna wode utrzymac caly sezon chodzi mi jak uszczelnic to oczko by woda sie utrzymala,uszczelnic dno czy brzegi.
Na forum wiekszość z nas posiada oczko uszczelnione tak by utrzymać w nim wodę przez cały sezon, tylko nieliczni szczęściarze maja naturalne oczka wodne które nie są niczym uszczelnione, ale ci z kolei borykają się z większą zmianą poziomu wody w zależnosci od pory roku. Przewertuj kilka tematów np. tu:
http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=3
http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=4
http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=14
i znajdziesz wiele pytań na swoje odpowiedzi, a jak jeszcze będziesz miał wątpliwości to pytaj.

Gosik - 2012-05-03, 16:27

Jak byś nie kombinował z wodami gruntowymi, zawsze przyroda Cię zwycięży. Jak będzie lało-wody będą wysokie. Jak będzie susza-wody nie będziesz miał wcale. Przyroda ma swoje prawa i nic nie wykombinujesz. Albo folia i oczko szczelne, albo bez folii i oczko naturalne. Połowicznie to nawet w ciążę się nie zachodzi, albo się w niej jest, albo nie.
pawel9 - 2012-05-03, 16:48

Witek dziekuje bardzo linki bardzo przydatne.Witek a powiedz mi jak to wykonac wykopie glebsza dziure wyloze folia a ktoredy sie bedzie woda napelniala.Mam tylko uszczelnic boki woda naplynie dnem czy uszczelnic dno a woda napelni sie scianami juz zglupialem jak to zrobic pomozcie dziekuje.
kordiankw - 2012-05-03, 17:22

Jeżeli zdecydujesz się na folię to należy wyłozyć nią całą powierzchnię oczka. Trudno mi doradzać na odległość bez żadnych zdjęć terenu. Gdybym to ja budował takie oczko to w miejscu gdzie zbiera się woda i jej poziom byłby na tyle wysoki, że dałoby się napełnić oczko na zasadzie przelewu górą, podkopałbym mały wykop pod skrajem folii w dogodnym miejscu i przycisnąłbym folię do ziemi tworząc w tym miejscu zagłębienie, by woda mogła sie dostać do oczka. Szwagier ma staw naturalny wykopany 5 metry od rowu melioracyjnego. Na wiosnę przekopuje rowek głębokości 0,5m, a za rowkiem robi tamę z desek i w ciągu kilku godzin ma napełniony staw. Normalnie rów jest suchy ale na wiosnę całą jego szerokością płynie woda. Nie wiem czy dość jasno to wytłumaczyłem, zawsze możesz jeszcze dogadać się ze strażakami i jeżeli poziom wód gruntowych będzie na tyle nisko że nie napełni ci całego oczka, a z pewnością tak będzie, to resztę mogą ci oni uzupełnić.
pawel9 - 2012-05-03, 17:49

masz racje dziekuje za pomysl .
kordiankw - 2012-05-03, 18:14

Nie ma za co. Możesz jeszcze poza oczkiem wykopać głębszy dołek w którym będzie się zbierała woda i jeśli w miarę szybko napływała, gdy ją będziesz wybierał, to tak jak się spuszcza wino z gąsiora można spróbowac zassać wodę tylko rurką taką ca. 0,5", ale będzie to trwało wieki i tylko do wyrównania poziomów. Później pozostaje wiaderko.
krzysztof988 - 2012-05-03, 22:06

Jeśli masz glinę to nie licz na napływ wody od dna, kombinuj górą - przelewem może obok oczka dołek z pompą do przelewu jesli masz prąd, jak nie to wiqderko jak pisze kolega, lecz nie wyżej niż poziom wody gruntowej, nawet jak dolejesz wiaderkiem to po czasie wyrówna się do poziomu wody gruntoej natury nie oszukasz, musisz się zdeydować czego oczekujesz.Oczko szczelne to brak problemu z ubytkiem wody ( wyjątek to parowanie) naturalne to różne poziomy wody przy suszy to problem. Moja rada to wyłóż folią i zajmij się resztą - jest czym . Przy oczku musisz dbać o rośliny i ryby - jeśli będziesz miał rybki mniej zmartwień ( poziomy wody ) to więcej przyjemnosci. Pokombinuj Na początku, by zapełnić wodą oczko, a potem kożystaj z uroku. Mam koleżankę, która lubi się umartwiać z byle powodu, ale jak nioe ma powodu to jest chora :)
pawel9 - 2012-05-20, 21:00

Mam taki pomysl w wykopanej dziurze gdzie sie zbiera woda zrobie delikatny przelew z filtrem do oczka ktore wykopie ponizej i ktore bedzie wylozone folia i zatrzyma to ta wode ktora sie zbiera .Jak myslicie dobry pomysl??????

[ Dodano: 2012-05-20, 23:50 ]

pawel9 - 2012-06-24, 17:43

pomoze ktos dziekuje
rewi - 2012-06-24, 17:53

Chodzi Ci o to, że w tym miejscu ma się zbierać nadmiar wody?
W sumie to dobry pomysł zawsze później możesz uzupełnić braki w oczku ;)

Aznar33 - 2012-06-25, 19:01

Moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie kombinujesz, zamiast zastosować sprawdzone rozwiązania.
Jak daleko masz dom od miejsca, gdzie chcesz wykopać oczko? Chodzi mi o podciągnięcie prądu.

aquarius - 2012-06-25, 20:54

pawel9 nie za bardzo rozumiem twój zamysł. Czy ma to być jedno oczko z spadem z jednej strony gdzie woda się będzie przelewać i wracać przy pomocy pompy z powrotem, czy chcesz tam trzymać nadmiar wody? Bo ni jak nie kumam. ;)
pawel9 - 2012-06-25, 23:46

TO juz tlumacze tam gdzie widac wode zbiera mi sie woda gruntowa ale przy suszy znika ,tej wody podczas deszczu jest tam sporo,i z tego miejsca miala by sie ona przelewac do oczka ktore bylo by wylozone folia ktore znajdowalo by sie nizej .folia by powodowala to ze woda by sie utrzymywala .jak myslicie. Tam gdzie widac wode woda zbiera sie na zasadzie takiej ze wybija po deszczu z pod ziemi.

[ Dodano: 2012-06-26, 00:48 ]
aquarius, witaj i co myslisz o moim poscie odpisz na temacie ok

vivit - 2012-06-26, 10:23

Myślę, że nie warto sobie zawracać głowy tym, że po większych deszczach pojawi się tam woda. Szczelne oczko gwarantuje, że i tak tej wody Ci nie zabraknie. Bo duży deszcz uzupełni stan wody.

Spodziewałbym się tu innego problemu. Jeżeli wody gruntowe masz wysokie to może Ci rozmywać brzegi i zawsze będziesz miał kupe roboty z utrzymaniem ładnej lini brzegowej. Dodatkowo szybka zima po obfitej jesieni może deformować wszystko.

Nie wiem czy jest sens sobie zawracać głowę "zyskami" z tej wody. :?

Gosik - 2012-06-26, 14:44

[quote="pawel9"]Mam taki pomysl w wykopanej dziurze gdzie sie zbiera woda zrobie delikatny przelew z filtrem do oczka ktore wykopie ponizej i ktore bedzie wylozone folia i zatrzyma to ta wode ktora sie zbiera .Jak myslicie dobry pomysl??????

Kiepski pomysł. Jeżeli wody gruntowe są wysoko, a Ty zrobisz oczko niżej, to po każdym deszczu katastrofa "oczkowa" gotowa. Nie daj boże ulewy ( które są coraz częściej), a Twoje niżej usytuowane oczko będzie całkowicie zalane. Wiem co mówię, przeszłam takie zalewania i robiłam podmurówkę wokół oczka. Jak chcesz zobaczyć całkowicie zalewane oczko przez deszcze, a w tym wody gruntowe, spojrzyj w moją galerię ( oczko z 2010r)

aquarius - 2012-06-26, 14:52

No to już rozumiem. Ale przyjdzie moment, że nie będziesz w stanie zapanować nad jej stanem, no chyba, że masz znajomości z Wszechmogącym. ;) . I wtedy katastrofa gotowa. Słusznie Cię ostrzega Gosik na własnej skórze doświadczyła, co to znaczy mieć za dużo wody w oczku i doskonale wie co mówi. Zaufaj sprawdzonym metodom. Nie kombinuj bo wody w oczku, aż tyle nie ubywa. A poza tym, jak pisałeś chciałbyś uzupełniać oczko, ale w upalne dni i tak nie będziesz miał czym, bo tam wody gruntowej nie będzie. A w deszczowe, to i w oczku wody nie zabraknie. Więc podsumowując nie widzę sensu takiego rozwiązania. I nie umieszczaj oczka w takim miejscu bo możesz mieć kiedyś problem. Wody nie okiełznasz. Mieszkam na terenie zalewowym i wierz mi, wiem co mówię. :)
pawel9 - 2012-06-26, 21:45

Ale w tym miejscu gdzie widac wode ona sie zbiera ale po paru dniach wsiaka wiec musial bym uszczelnic a wtedy nie bedzie ona miala jak sie dostac ,stad pomysl jednej dziury w ktorej zbiera sie woda a z niej przelew do uszczelnionego oczka w ktorym ona bedzie sie utrzymywala .proste .Jesli tej wody bedzie za duzo w oczku to tam bedzie przelew bo teren jest spadzisty.nie bardzo rozumiem co radzicie by zapelnic woda oczko, jaki macie pomysl nie mam jak pociagnac tam wody z kranu za daleko to jest jedyna woda jaka moge wykorzystac .
Gosik - 2012-06-27, 10:45

Zaproś strażaków-napompują ci wody ile będziesz chciał. Wcale nie żartuję-sąsiedzi, którzy mieszkają troszkę dalej ode mnie tak właśnie zrobili.
vivit - 2012-06-28, 14:03

Możesz zrobić jak uważasz. Nam się wydaje, że to nie najlepszy pomysł z różnych względów. Jednak Ty możesz pomysł wdrożyć i zobaczyć za i przeciw. :lol: