Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Czyszczenie wody bez prądu na działce

damian77198 - 2012-04-15, 12:43
Temat postu: Czyszczenie wody bez prądu na działce
Cześć mam pytanie buduje oczko na działce z siatkobetonu rok temu miałem z folii i postanowiłem rozbudować planuje jak już wspomniałem wybudować z siatkobetonu tylko nie wiem jak czyścić wodę w oczku(na działce nie ma prądu, by podłączyć filtr)
Pomocy

Piotrek.P. - 2012-04-15, 12:55

O jaki rodzaj oczyszczania Ci chodzi? chcesz żeby wizualnie była czysta? Duża ilość roślin , mała ilość ryb . Temat wałkowany... wielokrotnie. Zacznij czytać forum ;)
twister47 - 2012-04-15, 12:55

Duzo, duzo, duzo, roslin z przewaga natleniajacych i oczyszczajacych wode. A jakie to rosliny to musisz szukac na tym forum jest tu wszystko. W dobrej cenie i opisane ma rosliny w sklepie oczkowym AurorA wejscie na sklep na samej gorze strony.

[ Dodano: 2012-04-15, 14:04 ]
Rogatek sztywny, Limnobium gąbczaste NOWOŚĆ!, Pistia stratiotes, Grubosz Helmsa NOWOŚĆ!, Moczarka kanadyjska, Rogatek sztywny, Rdestnica kędzierzawa. To kilka roslin pomocnych w utrzymaniu czystej wody. Oczywiscie trzeba zachowac umiar w ilosci ryb.

[ Dodano: 2012-04-15, 14:09 ]
Pomocny w oczyszczaniu wody jest rowniez torf kwasny mozna go umiescic na dnie w ponczochach ale co jakies dobre 2 miesiace trzeba wymienic.

Gosik - 2012-04-15, 16:23

twister47 napisał/a:

Pomocny w oczyszczaniu wody jest rowniez torf kwasny mozna go umiescic na dnie w ponczochach ale co jakies dobre 2 miesiace trzeba wymienic.

Torf nie nadaje się do każdego rodzaju wody.

damian77198 - 2012-04-19, 14:15

nie bedzie kolorował wody na brązowo??
ontario_ab - 2012-04-19, 14:31

Na początku na pewno. Torf jest nietrwałym i w zasadzie niemal nieskutecznym sposobem na wodę bez glonów. Po 3 tygodniach zaczyna gnić w wodzie i trzeba dać nowy. Jest skuteczny tylko w miękkiej wodzie więc najpierw sprawdź czy taką masz. Moim zdaniem odpuść tą metodę, posadź roślin ile się da i czekaj na ich wzrost. Jak jesteś niecierpliwy to skup się na roślinach, które się mocno rozrastają, choć nie są szczególnie urodziwe. Oczko w cieniu też będzie sprawiało mniej kłopotu, ale nie wszystkie rośliny wodne dobrze rosną w cieniu.