Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Rośliny o dlugich lodygach

matyg1111 - 2012-04-02, 15:26
Temat postu: Rośliny o dlugich lodygach
Witam.
Mam do zagospodarowania beczke debowa o wys 60 szer 45cm.

Poszukuje roslin o dlugim systemie lodygowym , ''zwisajacych ,uciekajacych'' do ozrobienia donicy wodnej. Z moich typow: niezapominajka , tojeść rozesłana , czermien blotna, ta ostatnia chyba odpasc musi bo donica przez wiekszosc dnia jest na sloncu.
Jakie sa wasze sugestie? Rosliny moge umocowac na dowolnej glebokosci 0-60cm. Przez donice przeplywa woda.
Pozdro.
Ps.
W drugiej donicy po przeciwnej stronie beda kosacce i ponderia (typowal Aurora) :good:

Piotrek.P. - 2012-04-02, 15:46

Ze zwisającymi możesz mieć mały problem , metalowe obejmy mogą je przypalać . Miałem taki pojemnik przez jeden sezon w miejscu słonecznym i tak się działo.

Ja bym zdecydował się na jakąś mniejszą odmianę pałki , np. Pałka drobna :

Lub turzyca:

Zbadaj do jakiej temp. dochodzą obejmy , może da się coś wykombinować ;) muszą być koniecznie zwisające?

AurorA - 2012-04-02, 17:02

Turzyce maja liście przewieszające się jak fontanna. Podobnie sitowie leśne. Niezapominajka się nie sprawdzi tu.
matyg1111 - 2012-04-03, 08:31

piopil napisał/a:
muszą być koniecznie zwisające?

nie musza byc , jednak donica jest pokaznych rozmiarow ,a zwisajace tworza kobierce co pozwoli pokryc czesc powierzchni. Nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia w temacie roslin dlatego pytam bo nie chce pstrokacizny . Swoja droga ta wizualizacja jest bardzo interesujaca.
Dziekuje za dotychczasowe propozycje i prosze o wiecej