| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Glony - SERA ALGO KILL
diona-15 - 2012-03-30, 15:48 Temat postu: SERA ALGO KILL Witam,
Po zimowych roztopach w moim oczku nie odnotowałam dużych strat wodę miałam przejrzysta az do dna rybki harcowały...
A od tygodnia zauważyłam ze woda robi sie coraz bardziej zielona i pływa w niej coraz więcej glonów. Zastanawiałam sie jak temu zaradzić i znalazłam na alledrogo ten o to środek:
SERA ALGO KILL
http://www.youtube.com/watch?v=F3P5IZxldDg
http://www.youtube.com/watch?v=vuASRid3E3o
I sie zastanawiam czy ktoś go juz przetestował? czy efekt był tak widoczny jak piszą?
Warto go kupić?
Piotrek.P. - 2012-03-30, 15:58
Stosowałem Niemiecki odpowiednik (starsza wersja, ta podobno jest ulepszona) rok temu (tamten sezon), w małych oczkach sprawdza się tak jak widać na filmie. Jedyny warunek to musisz zebrać to w ciągu 15 minut po wypłynięciu wszystkiego na powierzchnię i to bardzo dokładnie ponieważ jak zacznie się znowu rozkładać w oczku to będzie nieciekawie
diona-15 - 2012-03-30, 16:03
A ryby i inne stworzenia przeżyją?
Piotrek.P. - 2012-03-30, 16:56
Tak, chociaż rośliny zahamowały na kilka dni wzrost. Ale nie jest to regułą.
diona-15 - 2012-03-30, 19:00
hmn to warto przetestować jeśli wszystko będzie ok zdam relacje
AurorA - 2012-03-30, 20:22
pisaliśmy o tym niedawno, przede wszystkim roślin nie można posypać bo aktywny tlen je spali, no i nie można tego stosować w oczkach z jesiotrami
JAREK G - 2012-03-30, 22:00
Może byłoby to i dobre późną jesienią żeby oczko "odkurzyć" przed zimą ,
diona-15 - 2012-03-31, 10:59
Wczoraj zrobiłam mały test na akwarium 126l w którym zimowałam moje karasie i powiem ze efekt jest zadowalający, woda jak kryształ brak mułu na kamieniach jednym słowem marzenie
Jak przestanie sypać śnieg i jutro będzie świecić słońce to przetestuje ten preparat na oczku wodnym:)
JAREK G - 2012-03-31, 22:45
Ciekawe jak to działa na życie biologiczne w oczku. Czy "wybije wszystko w pień" i walka o równowagę biologiczna od początku czy jednak nie
Piotrek.P. - 2012-04-01, 07:33
| JAREK G napisał/a: | Czy "wybije wszystko w pień" i walka o równowagę biologiczna od początku czy jednak nie |
Jak zabija to wszystko , dlatego zalecają wyłączyć filtr na czas zabiegu.
Bartosz_n - 2012-04-01, 09:33
Może i dobry sposób na pozbycie się glonów. Ale czy daje to efekt długotrwały?
Wydaje mi się, że jednak rośliny i odkurzacz zrobi to o wiele lepiej.
Piotrek.P. - 2012-04-01, 09:35
| Bartosz_n napisał/a: | Może i dobry sposób na pozbycie się glonów. Ale czy daje to efekt długotrwały?
Wydaje mi się, że jednak rośliny i odkurzacz zrobi to o wiele lepiej. |
Średnio sypie się co miesiąc/dwa , w zależności od obsady i pojemności. Odkurzaczem musisz pracować nawet kilka godzin i mieć do niego cierpliwość. Tu wystarczy pomachać siatką kilka razy
Bartosz_n - 2012-04-01, 09:38
| piopil napisał/a: | | Średnio sypie się co miesiąc/dwa |
Nie wiem czy w końcu nie odbiłoby się to na zdrowiu rybek i innych organizmów wodnych.
| piopil napisał/a: | | Odkurzaczem musisz pracować nawet kilka godzin i mieć do niego cierpliwość. Tu wystarczy pomachać siatką kilka razy |
No tak zgadzam się w 100% . No to jakieś tam zalety ten preparat posiada
asianko - 2012-04-01, 20:29
| piopil napisał/a: | | Tu wystarczy pomachać siatką kilka razy |
No nie wiem. Stosowałam kiedyś ten środek i to "machanie siatką" nie należy do najlepszych rozwiązań.
Po pierwsze te zbite glony ,które należy wyłowić przelatują przez siatkę (każdą -bardzo gęstą nawet). Lepszym sposobem jest wyciągnięcie tego świństwa odkurzaczem - poza oczko oczywiście.Bardzo ważna jest wielkość oczka ,w moim takie "brudy" wypływały bez końca . Nie da rady usunąc ich całkowicie i glony wracają z prędkością światła.Wracają też pewnie właśnie z powodu zaburzenia równowagi biologicznej .Skład środka jest podany i nie jest to sama natura ...niestety, w związku z czym ginie wszystko. Sama lubię iść na łatwiznę i w piątek wsypuję nowe "cudo "
( teischlamme )- to przynajmniej ekologiczny środek i najwyżej nie zadziała ...przeproszę się z odkurzaczem i wszystko wróci piorunem do " równowagi biologicznej"
Piotrek.P. - 2012-04-01, 20:46
| asianko napisał/a: |
No nie wiem. Stosowałam kiedyś ten środek i to "machanie siatką" nie należy do najlepszych rozwiązań.
|
Nie wiem jaką siatką to łapiesz ale używałem kobiecych rajstopek (4 warstwy)
Bardzo ważna jest wielkość oczka ,w moim takie "brudy" wypływały bez końca . Nie da rady usunąc ich całkowicie i glony wracają z prędkością światła.Wracają też pewnie właśnie z powodu zaburzenia równowagi biologicznej . |
Stosowałem to w oczkach do max 3000 tys. litrów, w większych staje się to nieopłacalne. Jeżeli środek jest stosowany regularnie (powiedzmy co miesiąc) to do wyławiania jest niewiele , nie oczekujmy cudów po wsypaniu środka raz czy dwa razy
( teischlamme )- to przynajmniej ekologiczny środek i najwyżej nie zadziała ...przeproszę się z odkurzaczem i wszystko wróci piorunem do " równowagi biologicznej" |
Jak już zastosujesz to zdaj relację , może się przerzucę . Jak z ceną?
asianko - 2012-04-01, 20:57
| piopil napisał/a: | | Jeżeli środek jest stosowany regularnie (powiedzmy co miesiąc |
Oj ,co miesiąc ? to można zapytać po co rośliny i dążenie do równowagi?
Ja zastosowanie takich cudownych środków rozumiem jako doraźne usunięcie strasznego ,kilkuletniego " syfiku ".
Teischlamme porcja na 20 tyś.litrów koszt -198,00zł. Zdam relację ,nawet foto relację zrobię.Cudów nie oczekuję (mam 50 cm. mułu w najgłębszym/miejscu).
Piotrek.P. - 2012-04-01, 21:01
Oj ,co miesiąc ? to można zapytać po co rośliny i dążenie do równowagi?
Ja zastosowanie takich cudownych środków rozumiem jako doraźne usunięcie strasznego ,kilkuletniego " syfiku ". |
Chemia to chemia , tylko reg. stosowanie daje jakieś tam skutki/efekty
Teischlamme porcja na 20 tyś.litrów koszt -198,00zł. Zdam relację ,nawet foto relację zrobię.Cudów nie oczekuję (mam 50 cm. mułu w najgłębszym/miejscu). |
A nie lepiej Ci zainwestować te pieniądze w pompę z rozdrabniaczem? wyciągnie Ci wszystko co masz na dnie
asianko - 2012-04-01, 21:11
Wypompować mogę odkurzaczem ,wyciąga wszystko .
Chodzi mi o oczyszczenie wody z obumarłych glonów,mułu resztek roślin i innych świństw ,jednak bez wymiany wody.Ten preparat to 2 składniki ,składnik A-mineralny ,składnik B- biologiczny (żywe bakterie). Tak sobie wydedukowałam ze składu i właściwości ,że będzie to bezinwazyjne i przedewszystkim nieszkodliwe .Jak będzie zobaczymy ........ .
ontario_ab - 2012-04-01, 21:50
Te środki to chwilowy efekt i wyrzucanie kasy.
Dlaczego po prostu nie odpalicie filtrów czy UVC ? Ja swój zestaw włączyłem 2 tyg. temu i z zielonej wody mam totalny klar, że z 1,5m głębokości siatką mogę wybierać pojedyncze listki z dna.
Piotrek.P. - 2012-04-01, 21:58
| ontario_ab napisał/a: |
Dlaczego po prostu nie odpalicie filtrów czy UVC ? Ja swój zestaw włączyłem 2 tyg. temu i z zielonej wody mam totalny klar, że z 1,5m głębokości siatką mogę wybierać pojedyncze listki z dna. |
U siebie nigdy bym tego nie wsypał , wodę mam klarowną do dna , działa sam kubeł z gąbką. Żadnych UV i strumieni.
Fotki z dzisiaj (nie umiem robić zdjęć żeby nie było widać nieba) :
Chemia była walona głównie w zbiornikach bez roślin i bez filtracji , za to było dużo ryb. Coś za coś .
Wielokrotnie pisałem że filtr z gąbką jest w zupełności wystarczający a biologią zajmą się rośliny.
asianko - 2012-04-01, 22:01
Jeżeli chodzi tylko o zieloną wodę i glony ,to lampa i filtr jak najbardziej.Dzięki lampie od lat nie stoduję już chemi. Jednak mułu to nie zlikwiduje niestety.
ontario_ab - 2012-04-01, 22:04
asianko, no właśnie też chciałem zastosować coś na muł, ale dzisiaj jak zaświeciło słonko i obejrzałem całe dno widzę tylko wymyty jasny piasek. Gdzie wcięło ten muł ?
Trzeci rok nie czyszczę dna, bo też nie mam czym.
[ Dodano: 2012-04-01, 23:05 ]
| piopil napisał/a: | Filtr polaryzacyjny chyba , nie wiem | chyba właśnie ten !
asianko - 2012-04-01, 22:15
| ontario_ab napisał/a: | | Gdzie wcięło ten muł ? |
Matko jedyna ? Pewnie złota rybka z oczka spełniła życzenie..... mówisz i masz.
U mnie od początku ,czyli od 2007 roku nie czyściłam najgłębszej części .2 tyg temu wyglądało okropnie zwłaszcza ,że moje koi kopią strasznie.Być może w jakiejś części "kulturalne bakterie" mieszkające w oczku same zrobią porządek .Reszcie trzeba czasem pomóc .
diona-15 - 2012-04-02, 17:20
Wiec tak jak obiecałam zdaje relacje:
1 Oczko przed wlaniem preparatu :
2. Po pierwszych 3 minutach od wlania preparatu:
3. Po 10 minutach:
4.Po 15 minutach:
5. Po 30 minutach:
6.po godzinie:
7. Po 2 godzinach:
8.Etap końcowy:
Podsumowując : preparat nic specjalnego słabo działa w oczku w temp powietrza 6 stopni.
Lepiej spisał się w akwarium. No ale cóż w końcu to czysta chemia:)
ontario_ab - 2012-04-02, 17:45
Pozostawmy to bez komentarza
Piotrek.P. - 2012-04-02, 17:57
Nie wiem czy ma na to wpływ temp. ale przy stosowaniu w lecie efekt był zupełnie inny
asianko - 2012-04-02, 18:41
| piopil napisał/a: | | przy stosowaniu w lecie efekt był zupełnie inny |
Dokładnie. Zupełnie inaczej to powinno wyglądać .
Szkoda,że tak wyszło -może należy poczekać ? może właśnie temperatura wody zbyt niska? ...mierzyłaś temperaturę wody?
diona-15 - 2012-04-02, 19:43
Niestety nie miałam czym ale w słońcu na termometrze było u mnie 6 stopni wiec wnioskuje ze woda była poniżej zera.
Na opakowaniu nie pisze w jakich warunkach należy stosować preparat by efekt był optymalny.
No ale nic spróbuje w wakacje jeszcze raz.
Choć przyznam ze dość sporo glonów udało mi sie wyłowić z dna poruszając trochę sitkiem
natomiast te które porastają kamienie na polce wyglądają jakby były poparzone i same wypływają na tafle..
ILUSION - 2012-04-02, 21:47
| diona-15 napisał/a: | | wiec wnioskuje ze woda była poniżej zera. |
Myślę, że jednak powyżej zera
diona-15 - 2012-04-03, 08:33
Tak czy owak cosik preparat w niej nie zadziałał:) no ale cóż będę jeszcze próbować:)
No i obserwować może po dwóch dniach woda się zrobi przejrzysta:)
Pomarzyć można:D
Gosik - 2012-04-03, 15:33
U mnie działają dwa filtry mechaniczne i strumień, wodę mam klar do samego dna. Niestety nie stać mnie na tak drogą chemię, więc zostawiam pracę filtrom. Oglądałam jeszcze raz ten film z Serą, myślę, że to jak każda reklama, trochę koloryzuje, a efekty są przede wszystkim w akwariach.
|
|