Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Dutch

Dutch - 2012-03-19, 16:41

Witam,
jestem nowym użytkownikiem niniejszego forum i pragnę wszystkich powitać.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze pompy, filtra , lampy UV+ reszty potrzebnego sprzętu. Właścicielem oczka jestem 2 sezon i do tej pory służył mi poniższy zestaw - niestety nie wiem jakiej produkcji:

Muszę przyznać że wszystko funkcjonowało całkiem nieźle. Początkowo ryb miałem 5 a po tym jak sąsiad który likwidował swoje oczko dostarczył mi kolejne 5 to w sezonie jesiennym z 10 rybek zrobilo mi się okolo 40 sztuk narybku!!!

Niestety tuż przed zimą popsuły się lampa UV (początkowo wymieniłem żarnik jednak po tygodniu padła cała lampa) jak i filtr. Oczko które mam wygląda tak:

Doradźcie co kupić.

ontario_ab - 2012-03-19, 17:38

Filtr miałem taki sam - to Maxi z Aquaela i pewnie tylko dlatego dawał radę, że działała też lampa. Lampę łatwo naprawić - swoją już naprawiałem - podaj co konkretnie z nią się dzieje.

Żeby pomóc ci w dobraniu filtra musielibyśmy wiedzieć jaką masz pojemność oczka. Mi na oko wygląda na max 9 m3. Masz mało roślin więc filtr musi to zrekompensować.

Dutch - 2012-03-19, 18:38

Witam,

dziękuję za info. A więc oczko wraz ze wszystkim dostałem " w spadku" po poprzednim właścicielu. Niestety nie wiem ile dokładnie jest m3 jest w oczku.
Filtr był podłączony poprzez otwór u góry i woda się wlewała do środku - były gąbki, mata kokosowa i jakieś takie okrągłe kulki. Jednak ma to już swoje lata i po jakimś miesiącu pracy wszystko było zasyfiałe. Do tego doszła wymiana filtra UV - było to dwa razy. Poprzedni przepalił żarnik a następnie przewody przy gnieździe. Zakupiłem nową lampę UV i to samo- przewody przy gnieździe przepalone po tygodniu. Na koniec rura mocująca pompę na dnie oczka wyłamała się wraz z gniazdem.

W związku z tym planuję zakup nowego zestawu i tu prośba o pomoc.No i ostatnie pytanie- czy taki zestaw musi chodzić non stop?Czy można go włączać wtedy jak mam niższa taryfę?

ontario_ab - 2012-03-19, 19:44

Podaj wymiary oczka i głębokość, to w przybliżony też sposób pomoże w dokładnym doradzeniu filtra. Ja osobiście proponuję zrobić filtr samodzielnie - poszukaj opisów w dziale technika. Wydasz niewiele, a efekt rewelacyjny. Lampa na pewno baaaardzo pomoże i też ją polecam. Na pewno musisz dosadzić roślin i to ile się da. Jeśli nie chcesz robić filtra samodzielnie to mamy tu sklep z takim sprzętem: http://sklep.oczkowodne.net/ Tu nie podejmuję się rad bo stronię od gotowych filtrów, szczególnie przy oczkach innych niż te najmniejsze.

Nie rozumiem o co chodzi z filtrem UV - co to w ogóle jest ? Nie rozumiem też o co chodzi z rurą mocującą pompę na dnie. Pompa powinna stać na dnie bez jakiegokolwiek mocowania, no chyba, że jest zamocowana do filtra. Dziwią mnie awarie lampy, ale na fotce widzę, że to jakaś chińszczyzna więc może niepotrzebnie. Gdzie była zainstalowana lampa na powierzchni czy pod wodą ?

ps. filtr musi chodzić non stop, lampa nie.

leszek50-57 - 2012-03-19, 20:24

Witamy cię na forum,ale najlepiej jak byś się przedstawił-a'
a co do oczka to bardzo fajnie zamaskowane,ale tak jak pisał Arek
brak obsady roślin,które będą twoim podstawowym filtrem,
w dziale technicznym jest opis co można usunąć z filtra,
i zastosować nowe akcesoria :P
poz.Leszek
-------------

Dutch - 2012-03-20, 17:16

A więc posprawdzałem i filtr to niestety jakaś chińszczyzna. Co do instalacji to pompa leżała sobie na dnie i zasysała wodę- potem rurką do lampy UV która także leżała na dnie- a stamtąd do znajdującego się na zewnątrz filtra. Znalazłem kilka fotek które powinny nieco objaśnić:

Co do wymiarów to - 460x460x140, głębokość to w najgłębszym miejscu nieco ponad 1 m:

No i nie bardzo wiem co macie na myśli pisząc o roślinach ponieważ w oczku takowe się znajdują - spójrzcie na foto:

I nie bardzo wiem gdzie miałbym upchnąć kolejne.

Znalazłem zestaw na alledrogo który bardzo przypomina ten co miałem:

pozdrawiam,

Łukasz

Regulamin forum, - nie dajemy linków do alledrogo

rewi - 2012-03-20, 17:26

Oko na prawdę bardzo fajne szczególnie fotki z lata ;)
pozdrawiam, Rewi

Gosik - 2012-03-20, 17:48

Naprawdę milusie oczko i nawet ten mostek do niego pasuje.
Dutch - 2012-03-20, 18:44

Bardzo dziękuje za miłe komentarze. Niestety jestem nowicjuszem jeśli chodzi o oczko. Tzn. trochę już czytałem, wiem jakie są rodzaje glonów i jak próbować z nimi walczyć - testowałem u siebie ale jeśli chodzi o filtr, lampę i jak to dobrać do oczka, zainstalować- tu niestety liczę na waszą pomoc.

No i kolejne pytanie - ile ryb w takim oczku może pływać? chodzi mi o to jaka ilość jest odpowiednia - ponieważ mam 5 rybek większych i około 20 narybku (te malutkie rybki). Pod koniec zeszłego sezonu bardzo mi się ryby zaczęły rozmnażać - oddałem 2 słoiki znajomym - tak po 15 rybek i jeden do sklepu zoologicznego. Myślałem że po zimie większość nie przetrwa ale ze zdziwieniem - zważywszy na głębokość oczka odnotowałem że bardzo dużo narybku szczęśliwie przezimowało.

Piotrek.P. - 2012-03-20, 18:47

Bardzo ładne oczko , jedno co razi po oczach to te barierki na mostku, są one wymagane ? zmniejszają bardzo oczko wizualnie. Brawa za świetną robotę. :brawo:

Ilość ryb uzależniona jest od wielkości ryb, powierzchni oczka, rodzaju ryby i od filtracji. Potem można coś doradzać.

Dutch - 2012-03-20, 19:49

Ech..no właśnie działało...jakiś czas. Jak pisałem, wyżej "odziedziczyłem" oczko jaki i "instalację" do niego. Poprzedni właściciel powiedział mi "że tak ma być" więc niczego nie zmieniałem. Czas leciał, lampa UV się przepaliła bodajże 2 krotnie, potem kupiłem nową lampę i to samo.
Teraz planuję zakupić nowy zestaw i dlatego proszę Was o pomoc. Oczywiście z instrukcją jak to wszystko ładnie podłączyć.

AurorA - 2012-03-20, 22:19

Dutch, może pomyśl o ciśnieniowce z uv. Oczko nie jest duże to powinna się sprawdzić.
Dutch - 2012-03-20, 22:45

A mógłbym prosić o jakieś dokładniejsze info? Czym jest ta "ciśnieniówka"?
AurorA - 2012-03-21, 01:33

http://oczkowodne.net/technika/filtry.php
http://www.sklep.oczkowod...isnieniowe.html

Dutch - 2012-03-21, 08:38

Bardzo dziękuję za linki z informacjami. Muszę jeszcze sprawdzić ale coś mi się wydaję że będę miał problem- tzn miejsce pod filtr - poprzednio miałem filtr grawitacyjny i pod nie jest zrobione miejsce - obudowa z wylaną nalewką z cementu:

http://images50.fotosik.p...77f9f906d6d.jpg

A jaka pompa do takiego filtra ciśnieniowego?

ewa535 - 2012-03-21, 09:29

Chyba niekoniecznie musisz rezygnować z tej konstrukcji jeśli Ci pasuje. Wyższy filtr ciśnieniowy musisz po prostu wyżej obudować. Żeby to nie była wielka góra kamienia to do wysokości tej "obudowy " nasypałabym ziemi ( na dno oczywiście gruz czy kamienie) i zrobiłabym z tego skalniak. Jakieś oryginalne kamienie wyżej aż do rantu filtra i na wierzch zdejmowany płaski kamień. M9ożna kupić w firmach nagrobkowych utrzaśniety kawał płyty nagrobkowej z granitu czy konglomeratu . Bywają nawet takie o grubosci 2 cm.
Jeśli wylew z tego filtra jest u góry przedłużyłabym rurą PE albo wężem w dół wzdłuż sśiany filtra (takie L) . Właśnie tak będę przerabiać swój wylot z filtra , bo też jest u góry a w pokrywie maskującej jest otwór u dołu.

AurorA - 2012-03-21, 13:42

Ja bym z tej górki zrobił kaskadę a filierek wkopał z boku.

Dutch napisał/a:
A jaka pompa do takiego filtra ciśnieniowego?

najpierw dobierz filtr w zal od pojemności a potem pompę już łatwo.

Dutch - 2012-03-22, 08:06

No więc sprawdziłem i w "górce" jest możliwość instalacji ciśnieniówki. Teraz najważniejszy problem - jaką kupić? Jak wspominałem nie wiem ile m3 wody jest w oczku - podałem wymiary więc może w ten sposób uda się oszacować ile jest wody?

No i kwestia doprowadzenia oczka do ładu - chodzi mi o czyszczenie. Obecnie woda zielona - tu moje pytanie: czy wypompować wodę - tak 2/3, wyczyśćić ręcznie oczko i dopiero włączyć filtr - który za Waszą pomocą zamierzam kupić czy też wody nie zmieniać a filtr ma filtrować?

Adalbert - 2012-03-22, 09:38

Dutch napisał/a:
Co do wymiarów to - 460x460x140, głębokość to w najgłębszym miejscu nieco ponad 1 m:

Nie rozumiem co oznaczają te wymiary 460x460 ale jeżeli długość oczka to 4,6 m, szerokość 1,4 m to przy głębokości nieco ponad 1 m masz w nim do 3 m3 wody ze wskazaniem na 2,5 m3.

A wody nie wymieniaj w ilości pow. 1/3 (jeśli masz dobrą) a pow. 10% jeżeli chcesz uzupełnić kranówą o nieznanym składzie (chlor).

Dutch - 2012-03-22, 13:56

A więc na tym zdjęciu zaznaczyłem o co mi chodzi - tzn wymiary oczka:

A więc dziś udało mi się cyknąć zdjęcia ryb po zimie..i jest ich duużo. Prosiłbym Was o napisanie mi co to za ryby

Ten drobny narybek mogę oddać jak ktoś jest zainteresowany. Mam tego ze 40 sztuk jak nie więcej.

drako - 2012-03-22, 14:11

To karasie wraz z potomstwem. Niektóre się wybarwiają, inne dopiero będą, a kilka pewnie zostanie w mniej ciekawym kolorku.
Ja, jako solidnie umoczony oczkomaniak po drugiej stronie ścieżki puściłbym wąziutki strumyk aż do kaskady, obsadzony roślinkami, albo chociaż zakopałbym tam calową rurkę, która połączy kaskadę z najbardziej oddalonym krańcem oczka.
A roślin to wejdzie do tego oczka sporo.

Adalbert - 2012-03-22, 14:13

Dutch napisał/a:
A więc na tym zdjęciu zaznaczyłem o co mi chodzi - tzn wymiary oczka:

W takim razie to jakieś 4 w porywach do 5 tys. litrów ;)

Gosik - 2012-03-22, 15:46

Drako-czy na 2-gim i 4-tym zdjęciu to nie są przypadkiem Koi?
Dutch - 2012-03-23, 17:26

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Planuję ruszyć z czyszczeniem oczka - bardzo proszę o porady jak się za to zabrać? Spuścić 1/3 wody i ręcznie wyłowić pozostałości roślin i liście - a jak z czyszczeniem kamieni? Jakieś rady? Wylać jakiś środek czy szorowanie ręczne?

No i filtry+ pompa - co wybrać:

1. FILTR CIŚNIENIOWY + UV 11W -- EXTREME 8 (nazwa z alledrogo) - 569zł
2. FILTR CIŚNIENIOWY AQUAEL KLARPRESSURE LAMPA UV 11W -650 zł
3. LAGUNA FILTR CIŚNIENIOWY 2500, LAMPA UV 11W
+ pompa:

-Pompa energooszczędna FTP 4600 Eco -Jebao

co Wy na to?

AurorA - 2012-03-23, 18:15

Dutch napisał/a:
No i filtry+ pompa - co wybrać:

musisz wybierać raczej na 8 tys l, ten 2500 zdecydowanie za mały.

zobacz jeszcze ten http://www.sklep.oczkowod...iowy-cf-20.html 420,00 zł

Dutch - 2012-03-23, 19:31

Dzięki za linka. Filtr wydaje się suuper ale mam pytanie - czym poza ceną różnie się on od KLARPRESSURE UV 8000 firmy Aquael? Czy wyższa cena Aquaela jest uzasadniona?

Jeżeli bym brał Jebao CF20 to czy FTP 8500 Eco będzie do niego odpowiednim wyborem?

AurorA - 2012-03-23, 21:30

Dutch napisał/a:
czym poza ceną różnie się on od KLARPRESSURE UV 8000 firmy Aquael? Czy wyższa cena Aquaela jest uzasadniona?

konstrukcja i zasada działania jest taka sama, aquael ma chyba mocniejszy żarnik z 9 na 11 W i może w dotyku ciut lepszy plastik, ale daleko mu do tego z hagena czy tetry.

Co do pompy to zależy na jaką wysokość będziesz z filtra wodę tłoczył, czy będzie jakaś kaskada. Ogólnie to wystarczy pompa model niżej.

Dutch - 2012-03-24, 09:09

Poczytałem o hagenie i tetrze no i wybrałem model TETRA POND FILTR CIŚNIENIOWY PFX-UV 8000. Czy z tym filtrem będzie współpracowała pompa FTP 8500 Eco?
AurorA - 2012-03-25, 15:05

Dutch napisał/a:
Czy z tym filtrem będzie współpracowała pompa FTP 8500 Eco?

oczywiście, końcówki są stopniowane i uniwersalne.

Dutch - 2012-04-21, 08:27

A więc w wyniku nieprzewidzianych wydatków zakupiłem Jebao CF20 p+FTP 8500 Eco. Wczoraj to poinstalowałem (przeżyłem chwile grozy jak się okazało że filtr nie jest szczelny - sadziło wodę szybką znajdującą się z tyłu filtra. Jednak po idealnym ustawieniu w płaszczyźnie poziomej -wszystko ok). Jednak pompa FTP 8500 Eco wydaje mi się stanowczo za silna - woda wypadająca z filtra "huczy" strumieniem niczym z Niagary. Tu moje pytanie - czy zastosowanie regulatora obrotów do oczka - może coś pomóc? A drugie - czy taki regulator - poprzez zmniejszenie obrotów pompy spowoduje zmniejszenie jej apetytu na prąd?

Doczytałem się na obudowie starej pompy że była to pompa GPW1100 o przepustowości 2500l/h - a moja obecna ma 8500l! sic!