Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Moja mała kałuża

cruelangel - 2011-08-30, 19:13
Temat postu: Moja mała kałuża
Hej!

Jestem Ewa, całkiem zielona na forum i w temacie oczek.
Półtora miesiąca temu stałam sie dumna współwlaścicielką domu z ogrodem i pierwsze co zrobiliśmy z mężem to przekształciliśmy chaotyczny skalniako-klomb w oczko wodne.

Oczko jest foliowe, na razie obłożone roboczo płaskimi kamieniami. W najszerszym miejscu ma około 2.5m, max długość to 4.5m, max głębokość to około 70cm. Głębiej niestety nie bardzo sie da ponieważ pod oczkiem biegną przewody elektryczne :/

Z roślinek na razie posiadam hiacynty, osokę, rogatka, pistię, moczarkę i grzybieńczyki oraz rzęsę . Z ryb mamy trzy nimfy i dwa karaski-mieszance... ( swoja drogą to jestem nimi zachwycona :) )

Odkryłam także, że posiadamy także dwie w porywach do trzech żabek ( z tego co się orientuje są to żabki jeziorkowe )

Kałuża ta będzie jeszcze modernizowana, myślę nad tym czy by w przyszłym roku nie przejechać terenu wykrywaczem metalu żeby zobaczyć gdzie biegną kable i zrobić je jeszcze raz, większe, głębsze i z siatkobetonu który na nasze warunki byłby lepszy ( pies - wodoholik )

Na razie wygląda to z lekka mizernie, ale jest siła, są chęci wiec będzie lepiej :)

Bartosz_n - 2011-08-30, 19:28

Witam :piwko:
cruelangel napisał/a:
Oczko jest foliowe

czy to jest folia przeznaczona do oczek?
cruelangel napisał/a:
max głębokość to około 70cm

wiesz, że ryby potrzebują 1 metra by móc zimować w oczku
cruelangel napisał/a:
pod oczkiem biegną przewody elektryczne :/

uuu :???:
cruelangel napisał/a:
Z roślinek na razie posiadam hiacynty, osokę, rogatka, pistię, moczarkę i grzybieńczyki oraz rzęsę .

widzę,że trochę gatunków roślinek masz więc jest dobrze :-D ;)
ale radzę wyrzuć to rzęsę bo może się to źle skończyć
cruelangel napisał/a:
( pies - wodoholik )

mam nadzieje, że to jednak nie folia budowlana
cruelangel napisał/a:
Na razie wygląda to z lekka mizernie, ale jest siła, są chęci wiec będzie lepiej

Dobra czekam na zdjęcia. Ale i tak najważniejsze rzeczy są( chęci i siła)
życzę spędzenia wiele godzin na naszym forum. ;)

Vanka - 2011-08-30, 19:29

Witaj Ewa :)
Wstawiaj fotki, z miłą chęcią popatrzę dokąd pojadą moje pociechy ;)
o widzę, że już są :good:
Mi się podoba :) z czasem nabierze charakteru. Dosadzisz roślin i będzie super.
Co do głębokości to mając dobry napowietrzacz utrzymasz karasie w oczku. Ja w swojej pierwszej kałuży - maleńkiej zresztą, która mi prawie cała przemarzła do głębokości 40 cm miałam właśnie 70 cm i 7 karasi spokojnie przezimowało.
Do karasków coś z roślinek dorzucę :)

Aznar33 - 2011-08-30, 19:35

Bartosz_n napisał/a:
radzę wyrzuć to rzęsę bo może się to źle skończyć

Dlaczego?

cruelangel - 2011-08-30, 19:37

Bartosz - folia jest zwykła, dokładnie nie wiem jaka bo Mąż mój się tym zajmował, wiem że jest gruba, są dwie warstwy a pod nią jest agrowłóknina. Co do moich maluchów - będą zimować poza oczkiem, gdzieś słyszałam że komuś ryby przeżyły w płytkim oczku, ale nie będę testować...
Po innych oczkach które tu widziałam dochodzę do wniosku że chyba zabraliśmy się do tego od zadniej strony, no ale wszystko przed nami, ryby wydają się zadowolone, mamusia tuczy je drobnymi dżdżowniczkami :D

Vanka - patrz, patrz, w razie czego możesz jeszcze powiedzieć stanowcze NIE :)

Bartosz_n - 2011-08-30, 19:41

Aznar33 napisał/a:
Bartosz_n napisał/a:

Dlaczego?

Gdy równowaga biologiczna jeszcze nie odwiedziła mojego oczka miałem problem z rzęsą. W strasznym tempie zaczęła zajmować powierzchnię oczka. teraz gdy woda jest biologicznie czysta rzęsa nie stanowi problemu praktycznie każdą ilość moje ryby zjadają w przeciągu kilku minut.

cruelangel - 2011-08-30, 19:42

Aznar33 napisał/a:
Bartosz_n napisał/a:

Dlaczego?

Zapewne chodzi o to że za chwilę zrobi się z niej kozuch ;) Tyle że u mnie na razie jej mało ( wiem, wiem - rośnie ) a chyba smakuje rybom bo co jakiś czas ją sobie skubią :)

Bartosz_n - 2011-08-30, 19:42

cruelangel napisał/a:
mamusia tuczy je drobnymi dżdżowniczkami

nie zapominaj żeby rybki karmić pożywieniem różnego pochodzenia.
czekamy na więcej fotek ;) :)

[ Dodano: 2011-08-30, 20:47 ]
cruelangel napisał/a:
Co do moich maluchów - będą zimować poza oczkiem, gdzieś słyszałam że komuś ryby przeżyły w płytkim oczku, ale nie będę testować..

Dobry pomysł ja też bym nie testował

cruelangel - 2011-08-30, 19:49

Więcej fotek będzie na pewno bo czuję że rodzi się we mnie maniak ;)
Karaski karmię głownie suchym granulatem ( małym ) wybarwiającym dla koi, takie coś poleciła mi babeczka u której ryby kupowałam. Prócz tego same skubią sobie rzęsę, raz im dałam oczliki a dżdżownice dostają jako nagrodę za dobre sprawowanie :D

Bartosz_n - 2011-08-30, 19:53

cruelangel napisał/a:
Więcej fotek będzie na pewno bo czuję że rodzi się we mnie maniak

Wiec,że to jest pewne. Maniakiem jest każdy z nas.
Fajnie wygląda ten żwirek tylko ciekawe jak długo utrzymasz go w takim stanie :P
Dobrze, że rybki dostają zróżnicowany pokarm , to podstawa.
a i wielki plus za zamaskowanie folii.

AurorA - 2011-08-30, 20:21

Zapowiada się interesująco. Trzymam kciuki.
Gosik - 2011-08-30, 20:28

Wygląda całkiem ciekawie, może z tego wyjść naprawdę fajne oczko :good: ( szkoda tylko, że folia prawdopodobnie budowlanka-zbyt długo nie pociągnie, mogą już być widoczne straty po najbliższej zimie)
Agga - 2011-08-30, 20:32

witam kolejną kobitkę na forum ;)
:brawo: :brawo: za maskowanie folii jak rozrosną sie rośliny będzie fajowe oko
czekam ne więcej fotek :)

Aznar33 - 2011-08-30, 21:13

Bartosz_n napisał/a:
teraz gdy woda jest biologicznie czysta rzęsa nie stanowi problemu praktycznie każdą ilość moje ryby zjadają w przeciągu kilku minut.

Dzięki za odpowiedź, bo już się przestraszyłem ;) Ja hoduję rzęsę i co jakiś czas ją podrzucam do oczka, a rybki ją sobie smacznie szamają.

Cruelangel - bardzo dobrze, że wyłożyłaś oczko budowlanką. Będziecie mieli dobry pretekst, żeby pogłębić oczko.

Bartosz_n - 2011-08-31, 07:14

Aznar33 napisał/a:
Ja hoduję rzęsę i co jakiś czas ją podrzucam do oczka, a rybki ją sobie smacznie szamają.

Moje wręcz uwielbiają rzęsę.Ale nie tak bardzo jak moczarkę, nie mogę tej rośliny utrzymać w oczku:P
Aznar33 napisał/a:
Będziecie mieli dobry pretekst, żeby pogłębić oczko

Byle żeby nie natrafić na te przewody elektryczne :???:

cruelangel - 2011-08-31, 17:00

Bartosz_n napisał/a:

Fajnie wygląda ten żwirek tylko ciekawe jak długo utrzymasz go w takim stanie :P

Żwirku już praktycznie nie widać...w tej chwili pełni funkcję li tylko mocującą koszyczek z roślinką...

Oczko na bank będzie jeszcze modernizowane, mierzi mnie mimo wszystko ta folia któr a widzę i te kamienie prowizorycznie ułożone...no ale to po zimie :)

JAREK G - 2011-08-31, 17:23

Bartosz_n napisał/a:
cruelangel napisał/a:

cruelangel napisał/a:
Z roślinek na razie posiadam hiacynty, osokę, rogatka, pistię, moczarkę i grzybieńczyki oraz rzęsę .

Przy tej wielkości oczka i tych "dwóch rybach na krzyż" które tam pływają to karasi spokojnie mogą zostać na zimę w oczku.
Natomiast co do roślin to odliczając rośliny jedno-sezonowe jest dokładnie odwrotnie jak mówi Bartosz nie masz ich prawie wcale :-(
Ogólnie oczko :good:

cruelangel - 2011-08-31, 20:12

JAREK G napisał/a:
Bartosz_n napisał/a:
cruelangel napisał/a:

cruelangel napisał/a:

Przy tej wielkości oczka i tych "dwóch rybach na krzyż" które tam pływają to karasi spokojnie mogą zostać na zimę w oczku.
Natomiast co do roślin to odliczając rośliny jedno-sezonowe jest dokładnie odwrotnie jak mówi Bartosz nie masz ich prawie wcale :-(
Ogólnie oczko :good:

Karasi jeszcze z pięć przybędzie i chyba przełożę je na zimę do cieplejszego miejsca bo się o nie boję...70cm głębokości to nie jest dużo :/ Z roślinami muszę jeszcze "powalczyć" bo łyso mi oko wygląda, teraz to chyba mija się to z celem żeby coś nowego dosadzać, ale na wiosnę z pewnością będziemy dorzucać różne różniaste, chrapkę mam na jakąś lilijkę :)

Bartosz_n - 2011-09-01, 07:43

cruelangel napisał/a:
teraz to chyba mija się to z celem żeby coś nowego dosadzać, ale na wiosnę z pewnością będziemy dorzucać różne różniaste

Lepiej posadzić rośliny właśnie o tej porze. Zdarzą się ukorzenić do zimy a na wiosnę ruszą całą siła.
Ale oczywiście wybór należy do ciebie.

leszek50-57 - 2011-09-01, 07:44

Posłuchaj rady ,zostaw te karasie ,ale na zimę załóż na oczko przerębel
styropianowy a jak możesz to podłącz napowietrzacz i na pewno
ci rybki przezimują a jak zrobić lub kupić przerębel ,poszukaj na forum
jest pięknie opisane :P
poz.Leszek
-------------------

cruelangel - 2011-09-01, 09:56

Dzięki za rady :) To z roślinkami nie będę czekać, co do rybskich dobrze że jeszcze mam czas do namysłu ( wiem, nadopiekuńcza jestem ;) )
ewa535 - 2011-09-01, 11:35

Witaj Ewa , to jesteśmy już dwie ;)
Oczko bardzo fajne, szkoda że te kable przeszkodziły Wam ekspansję w dół ale skoro masz gdzie zabierać rybki na zimę to jakoś dacie radę ;) . Chyba zrobiliście je profesjonalnie skoro żabki uznały, że można się do Was przeprowadzić. Życzę powodzenia w zabawie oczkowej :)

Bartosz_n - 2011-09-01, 11:40

cruelangel napisał/a:
wiem, nadopiekuńcza jestem

czy ja wiem chyba każdy troszczy się o swoje rybcie. U mnie jest ok. 1.3m a i tak boję się .To ich pierwsza zima.

cruelangel - 2012-05-24, 09:14

Nowy rok, trochę zmian :)

Oczko prezentuje się coraz lepiej
Po zimie ( ryby jednak zimowały w oczku ) z 9 karasków zostały się jeno trzy :( Nauczka na przyszłość...
Dokupiliśmy dwa nowe i...jesiotra
Oczko tez zmieniło trochę formę, folię zastąpiliśmy siatkobetonem ze względu na psa

Porównanie

W trakcie przebudowy

Tak to +/- teraz wygląda, chociaż od czasu zrobienia zdjęcia przybyło roślin w oczku i dookoła

W dodatku razem z moczarką zakupiliśmy ( zdaje się ) dwa skupiska ikry rybiej (chyba ) więc nie wykluczone że trzódka nam się powiększy :) Właściwie to już się powiększyła ale przecinki siedzą w osobnej misce żeby ich nic nie zeżarło

O, takie coś było na moczarce ( to akurat się oderwało od łodygi i ruchu nie widać więc zdechło chyba )

Po wykluciu gównarzeria zostawiła takie cuś

Młodzieży jest mnóstwo

Maluch

Btw. może ktoś wie co to właściwie jest? Stawiam na ryby, ale jakie???

P.S. No i bym zapomniała - mamy dodatkowo dwie spore szczeżuje :D