| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - nowe mini oczko - pomocy
Tomalski - 2011-07-19, 20:39 Temat postu: nowe mini oczko - pomocy Witam, kilka osób na pewno mnie pamięta, wielu mi pomogło!!
Dla przypomnienia wstawię kilka fotek mojego starego malusieńkiego oczka mierzone licznikiem ok, 300 - 350L
Moja żabka
Przyznam, że nawet nie wiem co w nim rośnie bo co dostałem to wrzuciłem ale woda czysta, bez filtra
Teraz dostałem pozwolenie na przeniesienie i co najważniejsze możliwość pogłębienia oczka, poprzednie jest bardzo płytkie ok 60cm ale to max!! to planuję zrobić na ok 200cm głębokości , jest to jedyna rzecz która mnie nie ogranicza a może i tak?
Miejscówka jest fatalna i już możecie mi współczuć, podłoże to gruz!! Oczko będzie po między 2-ma drzewami , Orzech Laskowy i Bez. Zapomniałem ograniczony jestem jeszcze płotem i ścieżką (ścieżka to jedyne miejsce którędy można przejść z dworu do domu.) Zanim zacznę pisać dalej , fotka poglądowa....
Wymiary podałem ok. 256x236- kafel chodnikowy = 256x200cm do zagospodarowania, ale za oczkiem , a przy płocie trzeba by dać jakieś kamienie, marzy mi się malutka kaskada,
Sam już nie wiem
Co do spraw technicznych, lub może organizacyjnych, po lewej stronie (tam gdzie wiadro) planuje zrobić półkę na rośliny, po prawej stronie jakaś kaskada, no i z przodu głęboka woda, może coś do okoła? Żona chciała by wysepkę, znaczy niekoniecznie wyspę a wypiętrzenie na doniczki, wd.mnie szkoda miejsca dla ryb?
Pozostawiam Wam moje wypocinki, zerknijcie i podpowiedzcie jak to widzicie i może jak Wy to byście ułożyli??
Aha, ze względu na maxymalną ilość korzeni pod folię planuję dać suporex natomiast ze względu na koszty, folię daje taką cienką zieloną pod panele, puki co działa super
Pozdrawiam.
maruder - 2011-07-19, 21:28
Wytnij orzecha. Porównując ile rocznie z niego zjesz orzechów i ile będziesz miał na nim mszyc, do tego o ile będziesz miał bez niego ładniejsze, bo większe i w ładniejszym otoczeniu oczko, bilans jest prosty. Zostawiając tak jak jest, to oczko do tego otoczenia pasuje jak kij wiadomo do czego. Oczywiście to tylko moje zdanie.
Tomalski - 2011-07-19, 22:26
| piotr urbanski napisał/a: | | Wytnij orzecha. |
Na pewno masz rację tylko nie wiem czy mi żona pozwoli, więc jeśli nie muszę brać co jest, a to i tak sukces
Dziękuję za radę.
maruder - 2011-07-19, 22:49
Idź na ustępstwa, rób co tylko możesz, byleby się zgodziła
Pawel Woynowski - 2011-07-19, 23:02
Jakoś nie widzę tam oczka o wymiarach 2 m x 2,35 m x 2 m głębokości. To będzie studnia, a nie oczko. Aby zrobić prawidłowo oczko np o głębokości 0,80 cm musiał byś dysponować placem o wymiarach ok 4 m x 4 m. Przyjmując stosunek kąt nachylenia brzegów na 1:2, a taki stosuje się na gruntach gliniastych. Przy głębokości 0,80 cm brzeg powinien być oddalony od krawędzi dna oczka o ok 1,60 m.
Tu masz rysunek poglądowy:
Następna sprawa to ta folia, naprawdę nie warto na uszczelnieniu oczka oszczędzać, bo to w efekcie będzie dużo droższe. Oczko to inwestycja na lata i nie można robić go na byle czym, skoro to folia pod panele tzn. że nie do oczka. Późniejsza naprawa będzie Cię kosztowała tyle że mógłbyś za to wybudować nowe oczko od podstaw. Lepiej teraz trochę wydać i w przyszłości uniknąć trudności - jak śpiewał kiedyś mistrz Rosiewicz.
Aznar33 - 2011-07-20, 08:18 Temat postu: Re: nowe mini oczko - pomocy
| Tomalski napisał/a: | ścieżka to jedyne miejsce którędy można przejść z dworu do domu
|
Robisz oczko we frontowej części?
| Cytat: |
Pozostawiam Wam moje wypocinki, zerknijcie i podpowiedzcie jak to widzicie i może jak Wy to byście ułożyli??
|
Możesz wrzucić zdjęcie całości ogrodu? Budowa oczka to mała rewolucja. Ja bym poszedł przy okazji o krok dalej i zajął się całym ogrodem, bo nie wygląda najlepiej.
Przynajmniej nawiózłbym trochę ziemi ogrodniczej.
| Cytat: | natomiast ze względu na koszty, folię daje taką cienką zieloną pod panele, puki co działa super
|
A to byłby już nie strzał we własną nogę, tylko strzał z dubeltuwki w brzuch. Niech Cię opatrzność broni przezd takim błędem. To trochę jakby napisać, ze ze względu na koszty postanowić przy budowie domu oszczędzać na fundamentach.
Podpisuję się obiema rękami pod tym, co w tej sprawie napisał Paweł.
Nie zgadzam się z nim natomiast w sprawie kształtu oczka. Jeśli chcesz maksymalizować kubaturę, to musisz iść raczej w kierunku kształtu prostopadłościanu. Zmniejszyłbym jednak głębokość powiedzmy do 1,6m choćby ze względu na aspekt bezpieczeństwa.
Tomalski - 2011-07-20, 08:18
Czekałem tylko aż wypowie się Pan Paweł Wystarczył jeden post żeby rozwiać nadzieje na oczko, Ale Pawle Nie wiem czy pamiętasz moja ""wanna"" ma wymiary ok metr na 0,5 i jakoś przetrwała skaczę dookoła niej co dzień a fotki , myślę że ujdą ?
Teraz nagle dostałem tyle placu, (jest to miejsce gdzie robiłem kiedyś ognisko), wydaje mi się że skoro dałem radę tak , to teraz musi mi się udać coś wykopać? te 2 m głębokości nie są konieczne, ale chciałbym je zrobić na tyle głębokie by nie wyciągać ryb na zimę i to jest moje jedyne ograniczenie głębokości, czyli nawet 1.20?? Co do folij na pewno masz rację skończy się tym że uzbieram trochę kasy i pewno kupie nie lubię bawić się w sprzedasz internetową, więc jeśli możecie polecić mi TANIĄ folie w warszawie będę wdzięczny.
Na koniec prośba Do Was wszystkich, Wiem że czasem potraficie i nie raz mi się wasze projekty podobały, zakładając że orzecha nie wytnę, a z tyłu ta siatka (ledwie się trzymająca...) pomóżcie mi proszę zrobić jakiś projekt, bo nie chciał bym znowu zrobić głupstwa, chodzi mi o te strefy i malutką kaskadę , piszę malutką bo teraz woda przelewa się z dzbanka, a zasilana jest ""cyrkulatorem"" tak się to w sklepie nazywa na 600L zaletą jego jest minimalny pobór prądy , mniejszy niż filtra o tych samych parametrach
To chyba tyle z góry dzięki i powoli biorę się za usuwanie korzeni, bo od dziury do braku korzeni dłuuuuuuga droga
Pozdrawiam.
P.S. czy suporex będzie dobry na dno pod folię? chyba długo powinien opierać się korzeniom, obok stoi B. stara wiśnia
kordiankw - 2011-07-20, 09:31
| Tomalski napisał/a: | P.S. czy suporex będzie dobry na dno pod folię? chyba długo powinien opierać się korzeniom, obok stoi B. stara wiśnia |
Suporex w ziemi rozleci się po pół roku, lepsza będzie wełna mineralna i geowłóknina. Półki w oczku możesz wyprofilować w ziemi, piszesz że ziemia jest ilasta, więc nie bedzie z tym problemu.
Tomalski - 2011-07-20, 09:44
| kordiankw napisał/a: | | piszesz że ziemia jest ilasta, więc nie bedzie z tym problemu |
Ja nawet nie wiem co to znaczy ilasta ziemia
Co do suporeksu , dzięki.
[ Dodano: 2011-07-20, 10:52 ]
| Aznar33 napisał/a: | | Robisz oczko we frontowej części? |
Tak, wcześniej było z tyłu teraz będzie pod samym płotem i niedaleko furtki, pies będzie musiał się przyzwyczaić, że tamtędy się już nie biega
| Cytat: | Możesz wrzucić zdjęcie całości ogrodu? Budowa oczka to mała rewolucja. Ja bym poszedł przy okazji o krok dalej i zajął się całym ogrodem, bo nie wygląda najlepiej.
Przynajmniej nawiózłbym trochę ziemi ogrodniczej. |
Fakt mój malutki ogródek nie wygląda najlepiej, ale nie stać mnie na nawożenie ziemi, jest to ogródek przy bloku, nade mną 11 pięter i wszystko stoi na gruzie.
Co do folij już pisałem , wiem że nie warto dawać tańszej, pewnie kupię taką jak należy.
Serdeczne dzięki za porady!!
P.S. przepraszam że pisze jedno pod drugim , ale nie mam możliwości edycji postów??
Gosik - 2011-07-20, 11:33
Możesz zrobić tak
wtedy strefa płytka jest od strony chodnika, a nie od razu głębia. Nie robiłabym głębiej niż 90 cm-ryby i tak przeżyją.Zamiast kaskady pod drzewem, zrób ją pod płotem-taką bardziej rozciągniętą i niską.
Tomalski - 2011-07-20, 14:11
Gosik - Bardzo fajny pomysł, też zastanawiałem się żeby na długości płotu dać długą a niską kaskadę , dzięki.
[ Dodano: 2011-07-20, 16:15 ]
Mam ważne pytanie, patrząc na ten wzór :
2 x głębokość + szerokość + ok. 0,5m zakładki NA 2 x głębokość + długość + ok. 0,5m zakładki
Oraz biorąc pod uwagę że jestem laikiem jeżeli chodzi o kładzenie folij, zakładam z góry nadmiar: że oczko będzie miało wymiary 3x3 oraz 1,50 głębokości to jak kupie 7x7 m to wystarczy i powinno zostać na mini kaskadę lub ew mały strumyk?
Teraz pytanie bo na dniach chcę kupić czy np. taka folia z obi (tam ostatnio kupowałem) może być i jaka grubość?
Dzięki.
Gosik - 2011-07-20, 17:38
Nie rób 1.50 bo obsuną Ci się brzegi-max 80-90 cm.Folia koniecznie EPDM lub PVC.
Vanka - 2011-07-20, 17:54
100 - 120 cm to świat i ludzie co uda Ci się wykopać.
Nie widzę sensu kopania głębiej, jeśli ziemia jest zwarta oczywiście, bo jak trafisz na piasek to Studni chyba też nie zamierzasz kopać. Chyba, że to ma być oczko bez jakichkolwiek stref tylko głębia.
A co do folii to lepiej kupić grubszą, bo jest trwalsza.
Niepotrzebnie zakładasz metr zakładki, wystarczy 50 cm. Polecam jednak najpierw zrobić wykop, a dopiero mierzyć folię.
Tomalski - 2011-07-20, 20:47
Co do wymiarów macie rację, na pewno ograniczę się do max 100cm głębokości.
Ponieważ kiepsko u mnie z nakładaniem docinaniem itd to założyłem że trzeba więcej
czyli jeśli będzie mniejsze to 6x6m folii? to 12m2 sporo znalazłem coś takiego, ale nie widzę by miało atest na promieniowanie słoneczne
Jeśli łamie prawo wstawiając link soooory
http://www.muzimer.pl/p30...-plachtach.html
Jak znam życie i tak kupię jutro w obi, ale może nie? Cały czas myślę ile mi wystarczy by do kaskady nie dobierać.
Gosik - 2011-07-20, 20:51
Ja mam filię Muzimera i jestem bardzo zadowolona
AurorA - 2011-07-20, 23:00
| Tomalski napisał/a: | | czyli jeśli będzie mniejsze to 6x6m folii? to 12m2 sporo |
6x6 to nie jest 12 a 36 m2
Pawel Woynowski - 2011-07-20, 23:16
| Tomalski napisał/a: |
Ponieważ kiepsko u mnie z nakładaniem docinaniem itd to założyłem że trzeba więcej |
Proponuję wstrzymać się z zakupem folii do momentu wykończenia wykopu i wyprofilowania półek. Weź potem sznurek zaczep go po jednej stronie wykopu tam gdzie zamierzasz zakończyć zakład, a następnie układając go na dnie wykopu wyjdź z nim po długości oczka po drugiej stronie, również w miejscu gdzie kończy się zakład przyszłej folii. Zmierz teraz ile ci wyszło sznurka i masz jeden wymiar. To samo zrób z szerokością i masz w ten prosty sposób oba wymiary. Reszta to matematyka. To samo zrób z szerokością i długością kaskady.
Najpierw robi się i wykańcza wykop i do niego dokupuje folię, nie na odwrót. Może się zdarzyć, że w czasie kopania coś się zarwie i trzeba mieć więcej folii, dlatego najpierw dół a potem pomiary i folia.
Tomalski - 2011-07-21, 06:54
| AurorA napisał/a: | | 6x6 to nie jest 12 a 36 m2 |
Fakt , ale gafę strzeliłem
kordiankw - 2011-07-21, 07:51
Ja mam muzimera, zamawiałem bezpośrednio u producenta i wyszła mi około 9 zł/m2. Zamawiałem 80 m2, więc to trochę przekraczało moje możliwości finansowe by kupić EPDM. Moja folia ma 1mm grubości i jest podobno wzmacniana jakimiś włóknami, więc jest OK. Jeśli chodzi o wymiary to zrób tak jak ci Paweł radzi - dobrze prawi.
Pawel Woynowski - 2011-07-21, 09:19
Może jeszcze dodam że zamiast sznurka wygodniej jest użyć taśmę mierniczą. Są taśmy ze wzmocnionego płótna, nie metalowe.
Rozkładasz taką taśmę po wykopie, zamiast sznurka i masz gotowy odczyt.
Tomalski - 2011-07-21, 17:25
Serdeczne dzięki, z braku narzędzi (...) mierzyłem szlauchem , ale ważny jest efekt końcowy wyszło mi 4x5m ze sporymi zakładkami, mam mały lej po bombie z pułkami.
Jadę teraz do Obi, cóż oczko to coś dla cierpliwych, ja do nich zdecydowanie nie należę, myślę że jutro naleję wody, dziś zacząłem kopać, znaczy kuć kilofem przez gruz który tam był!
Na szczęście potem jest piękna glina, ale nie wiele mi jej zostało większość "ziemi" musiałem wywalić
Jak wrócę ze sklepu, lub przed kładzeniem folii zrobię fotki.
Gosik - 2011-07-21, 21:10
co nagle to po diable, jak mądrzejsi orzekli-nie spiesz się, przyroda nie lubi pospiechu
Tomalski - 2011-07-21, 21:37
;P No i kupiłem, no i pewno popełniłem standardowy błąd, tu ogromna prośba, kto ma blisko niech sprawdzi Obi Okęcie folia czarno - zielona za 9 z groszami m2
Struktura folii, z jednej płaska z drugiej chropowata, 0,5mm kupiłem 4x5m , ale co do błędu jedyna informacja jaka była to "folia do oczek wodnych" i nigdzie nie było żadnej metki , na rolce, na cenie , ani nawet w komputerze nie mieli informacji jaki to rodzaj folii podali mi producenta, ale mam gdzieś schowaną tę karteczkę to teraz nie mogę napisać
Więc jedyna gwarancja, na podstawie paragonu to 2-a lata zgodnie z ustawą
Więc raz jeszcze proszę jeżeli ktoś będzie w okolicy tego sklepu to proszę niech zerknie co to , dzięki z góry.
!! jeszcze jedno czy kaskadę mogę dobudować potem? Pytam bo korci mnie żeby jak najszybciej zalać oczko, a nie mam żadnego pomysłu jak ją zrobić, może wyjdzie z tego strumyk?
Gosik - 2011-07-21, 22:09
Kaskadę możesz zrobić kiedy zechcesz, nawet po roku, tylko musisz mieć zapas folii, bo ułożysz ją pod całą kaskadą.Jak zalejesz oczko, nie wpuszczaj od razu ryb, bo woda musi się uaktywnić biologicznie.
ewa535 - 2011-07-21, 22:16
Mam chyba taką samą, choć moja z Castoramy. Nie popełnij tego błędu co ja i jeszcze parę osób. tą folie kładzie się zielonym/chropowatym do góry, czarną,śliską stroną pod spodem.
Kaskadę możesz kiedy chcesz ale zostaw jednorodny kawał na nią. Jednorodny z całą folią w oczku.
Taki jakby jęzor.
Tomalski - 2011-07-22, 07:47
| ewa535 napisał/a: | | tą folie kładzie się zielonym/chropowatym do góry, czarną,śliską stroną pod spodem. |
O , a to jest jakaś różnica?Oczywiście że chciałem czarnym do góry , mam nadzieję że jest to folia pcw?
Ewunia, jakoś nie doczytałem , mam zostawić zapas folii "jęzor" w wodzie?? a to nie kładzie się pod spód potem jakoś na zakładkę?
kordiankw - 2011-07-22, 08:02
| Tomalski napisał/a: | | ewa535 napisał/a: | | tą folie kładzie się zielonym/chropowatym do góry, czarną,śliską stroną pod spodem. |
O , a to jest jakaś różnica?Oczywiście że chciałem czarnym do góry , mam nadzieję że jest to folia pcw?
[ Dodano: 2011-07-22, 08:50 ]
Ewunia, jakoś nie doczytałem , mam zostawić zapas folii "jęzor" w wodzie?? a to nie kładzie się pod spód potem jakoś na zakładkę? | Różnica jest taka, że czarna strona jest śliska i jak bedziesz wchodził do oczka to możesz wywinąć orła, z kolei zielony kolor trochę razi w oczku. Jeżeli półki zrobisz w ten sposób jak się robi schody a jeszcze lepiej by na stopniach nie było spadu w dół to możesz położyć czarnym do góry, bedzie ci łatwiej zamaskować tą folię. Z tym jęzorem Ewa miała na mysli to, że w miejscu gdzie planujesz kaskadę zostaw nieucięty kawałek folii, może to być jeden z jej rogów, który po wykonaniu kaskady wyłożysz na jej wierzch a pod kamienie, czy czym ją tam chcesz wykończyć. Pozwoli ci to na uniknięcie nieszczelności, tzn. że woda która będzie przesączała sie pomiędzy kamieniami nie bedzie uciekać do gruntu tylko po folii spłynie do oczka.
ewa535 - 2011-07-22, 09:41
A można też na zakładkę. Robią tak wszyscy, którym pomysł kaskady przychodzi już po zrobieniu oczka. Tylko w przypadku jęzora masz murowany brak przecieków a nad zakładką to już trzeba popracować. Poza tym powiem Ci coś. Kaskady są jakieś przereklamowane. Kazdy na początku chce je mieć. Rzadko kiedy wychodzą ładne. Na ogół wyglądaja jak nienaturalne rynny albo schody. Oczko często piękne a cały efekt psuje kaskada. Często są całe w glonach. Bo glony lubią czystą napowietrzoną wodę. I jak już się kaskadą nacieszysz to potem ją zdemontujesz i z takiego jednorodnego kawałka powiększysz oczko. TAk własnie ja mam i czekam na jakiś sprzyjający czas żeby kaskadzie powiedzieć adieu i zyskać metr 2 oczka.
Ale widzę ,ze jest taka prawidłowość, ze każdy musi dojść do tego sam, zatem rób kaskadę najlepiej z jęzorem
Gosik - 2011-07-22, 14:14
Dobrze Ewa mówi z tą kaskadą, moja na początku była wysoka, na kilka stopni,woda z impetem wylewała się z dzbana, a teraz zminimalizowałam ją do dwóch niskich stopni z których leniwie spływa.
Pawel Woynowski - 2011-07-22, 23:00
| ewa535 napisał/a: | | Często są całe w glonach. Bo glony lubią czystą napowietrzoną wodę. |
A pomyśleć że wystarczy dać przed kaskadą na rurze zasilającej lampę UV i masz po glonach, lub pilnować pH wody, jak będziesz miała pH ok 7,0, to nie będzie glonów.
A co tych Twoich czarnych wizji na temat kaskady to zerknij tutaj - http://www.forumogrodnicz...hp?f=27&t=43010
AurorA - 2011-07-22, 23:03
Uv na nitkowate nic nie da
ewa535 - 2011-07-23, 00:21
| Pawel Woynowski napisał/a: | | ewa535 napisał/a: | | Często są całe w glonach. Bo glony lubią czystą napowietrzoną wodę. |
A pomyśleć że wystarczy dać przed kaskadą na rurze zasilającej lampę UV i masz po glonach, lub pilnować pH wody, jak będziesz miała pH ok 7,0, to nie będzie glonów.
A co tych Twoich czarnych wizji na temat kaskady to zerknij tutaj - http://www.forumogrodnicz...hp?f=27&t=43010 |
Paweł , bardzo ładna ta przedstawiona , i jeszcze kilka na naszym forum jest tez ok. Ale dosłownie kilka na tysiąc galerii chyba. reszta niestety, no sami wiecie.
Natomiast z tą lampą to w moim przypadku jest tak: lampa chodzi jak zielono w oczku od glonów. Jak się zrobił kryształ to cały czas wyłączona. A na płycie granitowej (że niby to ta moja kaskada zielone gluty. No przecież szkoda lamy włączać na dwa gluty. Ale SĄ !
A jeszcze Arek mówi ze bez sensu - no to w ogóle po co lampę marnować.
Vanka - 2011-07-23, 07:35
Super sprawa, ale kaskada tak naprawdę to ostatnie trzy kamienie. Może się czepiam,ale to piękny górski strumyk. Na świeżo takie coś wygląda naprawdę imponująco, ciekawe jak sobie radzi z glonami.Jeśli chodzi o prostotę to urzekł mnie pomysł Piopila z jednym -dosłownie jednym kamieniem z którego spływa woda.
http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=165
Pawel Woynowski - 2011-07-23, 09:33
I właśnie o to chodzi, to jak dla mnie jest kaskadą. Kilka kamieni zagradzających spływ strumyka. Z definicji kaskada to kilka wodospadów, w naturze większych lub mniejszych, w naszych oczkach raczej mniejszych.
A te spiętrzone w słupki kamienie po których spływa woda do oczka wyglądają jak wodospady, a nie kaskady.
JAREK G - 2011-07-23, 18:25
Arek ma rację na nitkowe lampa UV nie działa. Nitki uwielbiają czystą dobrze napowietrzona wodę , dlatego kaskada to dla nich idealne miejsce
Tomalski - 2011-07-24, 09:19
Witam, wszystko już jest, na kaskadę jednak nadal nie mam pomysłu, fotki które wstawiliście, są piękne, ale nie wiem jak się za to zabrać, mam mało (puki co) kamieni no i nie chcę inwestować w pompę, raz ona sama w sobie jest droga, a dwa prąd.
Muszę więc wymyślić coś lekkiego małego i jeszcze żeby szumiało
planuję pod tym jęzorem co to go zostawiłem, usypać małą górkę z ziemi, no właśnie z czegoś ta woda musi się lać?!? ponieważ pompka którą mam jest słaba, musi to być na zasadzie przelewania się wody, jakieś wiadereczko, lub ryć w kamieniu, naprawdę nie wiem, czeka mnie jeszcze maskowanie folii a wykopałem za blisko drzew i siatki, same problemy:(
Kolejna sprawa oczywiście jak każdy wie jestem niecierpliwy i nowe oczko już funkcjonuje normalnie z rybami, ale zlałem do niego całą wodę ze starego więc myśle że to dobry starter i przyśpieszacz był?
Rośliny posadziłem bezpośrednio na folii (strzałka, papirus, oraz jedna pałka lub trzcina nie wiem) rzuciłem trochę żwiru ziemi z doniczek w których to wcześniej było i znowu żwir i kamienie czy tak może być?? Wszystko to posadziłem w strefie bagiennej.
Fotki które zrobiłem postaram się dodać jeszcze dziś.
AurorA - To pewno po tym jak zobaczysz fotki, ale czy to dobry moment na zakup roslin do oczka? interesują mnie lilie, bo mam strasznie pusto na środku No i coś co by mogło zastąpić mi filtr, którego nie chcę montować!!
Z Góry dzięki.
AurorA - 2011-07-24, 19:08
| Tomalski napisał/a: | | No i coś co by mogło zastąpić mi filtr, którego nie chcę montować!! |
najlepsze pistie, teraz kupisz za grosze.
Bajbas - 2011-07-24, 22:30
| Tomalski napisał/a: |
Muszę więc wymyślić coś lekkiego małego i jeszcze żeby szumiało | zerknij do mnie do folderka, chyba jeszecze zdjęcia nie wygasły. U mnie lampa UV przed tymi zbiorniczkami, potem trochę gąbek. I szumek jest, napędzany pompką za 35 W. Z tym prądem to nie należy przesadzać przy kasie, którą się topi w rośliny, nawozy itp. to wcale nie jest dużo, pozdr, Bajbas
Tomalski - 2011-07-25, 11:23
Bajbas - Co do Twojego oczka Rewelacja, wspaniała kaskada, połączona ze strumykiem, że nie wspomnę o basenie , U mnie niema tyle miejsca, a szkoda.
Co do 35Watowej pompki, faktycznie ładnie sobie radzi, ale muszę sobie poradzić z mniejszą, wydaje mi się że jak pokombinuje z mniejszymi wysokościami i czymś z czego ona się będzie mogła przelewać to i szumu narobi.
Czytałem i oglądałem już chyba wszystko, za wszystkie linki dziękuję, bardzo podoba mi się pomysł z kaskadą z jednego kamienia!! Tylko, cóż ja chyba wyobraźni nie mam lub jestem %%% i nie potrafię sobie wyobrazić jak to zrobić, proszę pomóżcie mi i podpowiedzcie jak zrobić taką fajną kaskadę z jednego kamienia, daje sporo szumu , jest niska, ale gdzie ona ma się zbierać co z wężem, nie mam pojęcia.
Adalbert - 2011-07-25, 13:36
| Tomalski napisał/a: | | pomóżcie mi i podpowiedzcie jak zrobić taką fajną kaskadę z jednego kamienia, daje sporo szumu , jest niska, ale gdzie ona ma się zbierać co z wężem, nie mam pojęcia. |
Zobacz sobie pierwsze zdjęcie w mojej galerii http://www.fotosik.pl/pok...3c7b4a8538.html
Ta kaskada jest wprawdzie zbudowana z kilku piaskowców ale jak zdejmiesz oczami wyobrażni całą nadbudowę to ostatni kamień będzie taką płaską kaskadą. Trzeba tylko znaleźć taki kamień, który ma naturalny kształt płaskiej rynny i woda będzie fajnie się sączyć. Wąż był podciągnięty pod tą dolną płytą i na górze przywalony jakimś mniejszym kamolkiem.
Pawel Woynowski - 2011-07-25, 22:28
Tomalski zerknij na ten rysunek, Masz tam kaskadę złożoną z trzech poziomów i zakończoną wodospadem wys 1m. Tobie potrzebny jest jedynie ten ostatni element. Zmniejszasz wysokości i w miejscu najniższego progu robisz ten do którego wpada woda z pompy tzn. ten najwyższy.
Jak byś miał jeszcze jakieś pytania natury technicznej to wal śmiało.
Bajbas - 2011-07-26, 15:02
| Tomalski napisał/a: | | U mnie niema tyle miejsca, a szkoda. |
to wszystko jest na 180 m2 więc nie aż tak dużo. Cieszę, że Ci się podoba, moim zdaniem największa frajda samumu sobie pokombinować i projektować. Rad (dobrych - prawdziwie) masz tu dużo, teraz weź to do siebie i samemu sobie coś powymyślaj, powodzenia, Bajbas
Tomalski - 2011-07-31, 08:41
Witam, dziękuję wszystkim za rady
Nie wiem czy to nie za wcześnie by się chwalić, ale moja woda jest tak czysta i klarowna, że widać dno. Obiecałem że wstawię kilka fotek, niestety podczas kopania, zupełnie o robieniu zdjęć nie myślałem, a teraz jestem potwornie zajęty, ale kilka wstawię.
- To jest taki ogólny zarys moich wypocin, głębokość to ok. 80-85cm. Ciesze się że udało mi się zrobić jakie kol wiek pułki, no i po lewej stronie będzie stera bagienna ...
, - Takie korzenie, pręty, druty, podczas kopania to była norma, gdyby nie moja siekierka strażacka której używałem jako kilof, nie dał bym rady. (Okazało się że właśnie w to dokładnie miejsce, podczas budowy bloku, wielką rurą spuszczany był gruz)
- Tak wygląda całość na surowo (myślę, że nie najgorzej) przed zalaniem wodą, smutne jest to, że zostało mi mało miejsca przy siatce i jedyne co to zostały kamienie do maskowania, lub położenia na folii , ale puki co mam ich bardzo mało
Puki co to tyle, fotki "gotowego"" oczka wstawię kolejnym razem, pochwalę się też moją kaskadą (...), Heh nawet koło kaskady to nie stało, ale, ponieważ w strefie płytkiej posadziłem większość roślin bezpośrednio na folię wysypałem ziemię żwir, kamienie, To wszystko odgrodziłem od st. Głębokiej kamykami, zrobiłem (chyba) mały naturalny filtr żeby woda mogła się czyścić a ja miał mały szum wody, wężykiem przywalonym kamieniem puściłem wodę na tę płytką strefę, jest to tak mały strumień że z ziemią nic się nie dzieje, a woda to kryształ
Ps. Czy strzałka może być na tak małej głębokości? Powiedzmy 15-20 cm?
ps' Czy taka sama strzałka oraz babka może być umieszczona w doniczkach w strefie głębszej znaczy ok 30-50 cm liście wystają niektóre, ale kwiat, mój pierwszy który puściła strzałka jest pod wodą
co do fotek roślin są w tym samym poście, włożyłem to co miałem w starym oczku, Pytanie kto mi powie co to za "czcina"?? Rośnie wielka , ale to tyle.
Sorki że tak się rozpisałem i jeszcze raz dzięki Wam wszystkim
Gosik - 2011-08-03, 19:49
| Tomalski napisał/a: | Ciesze się że udało mi się zrobić jakie kol wiek pułki, no i po lewej stronie będzie stera bagienna ...
jedyne co to zostały kamienie do maskowania, lub położenia na folii , ale puki co mam ich bardzo mało
Puki co to tyle, fotki "gotowego"" oczka wstawię kolejnym razem, pochwalę się też moją kaskadą (...),
Ps. Czy strzałka może być na tak małej głębokości? Powiedzmy 15-20 cm?
Pytanie kto mi powie co to za "czcina"?? |
Ważne że jakiekolwiek w ogóle są.
Póki co wystarczą-nazbierasz w trakcie spacerów.
Póki co czekamy na zdjęcia gotowego oczka i kaskady.
Strzałka-może.
Trzcina? na trzcinach zna się Aurora.
|
|