| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - "0czko" Macieja
MACKK - 2011-07-18, 21:38 Temat postu: "0czko" Macieja
[ Dodano: 2011-07-18, 22:44 ]
male oczko ma ok 1.5 m kw. i glebokosc ok 50cm. a duze ok 2.5 m kw. i glebokosc ok 70-80 cm. W obu pracuja standardowe filtry z pompa. Rosnie w nich wszystko co dostepne jest na polskim rynku i z czym nie ma klopotow z przezimowaniem.
Od wczoraj w duzym oczku plywa 5 euro-koi, 2 weloniaste karasie i jeden moj wlasny karas, ktory nie wiem skad sie tam wzial a ktorego namierzylem ok 2 tyg. temu. Jest calkiem spory bo ma ponad 10 cm, wiec podejrzewam ze musial sie wykluc juz w zeszlym roku ))) ale z czego sie wyklul nie mam pojecia:)
Damiano - 2011-07-18, 21:55
wszystko bardzo ładne tylko piszesz że masz dwa oczka a masz fotki jednego czy o co w tym chodzi?
MACKK - 2011-07-18, 22:00
7 zdjecie to male oczko:)
AurorA - 2011-07-18, 22:23
No roślin ci nie brakuje, oczko wygląda dziko, ale troszkę pod-pieszczenia i pielęgnacji by mu dobrze zrobiło.
Damiano - 2011-07-18, 22:23
nawet nie zauważyłem ale i tak bardzo mi się podoba a możesz dać jakąś fotkę tak całości bez zbliżeń na rośliny chciałbym zobaczyć jak wygląda to małe oczko z dużym one są jakoś połączone?
MACKK - 2011-07-18, 22:49
male oczko
duze oczko
oczka nie sa polaczone
[ Dodano: 2011-07-18, 23:52 ]
| AurorA napisał/a: | | No roślin ci nie brakuje, oczko wygląda dziko, ale troszkę pod-pieszczenia i pielęgnacji by mu dobrze zrobiło. |
taki byl moj "zamysl" zeby nie odcinalo sie od reszty i "dziko" wygladalo, czesc zdjec jest z czerwca wiec widac jeszcze plywajace korzuchy, ktorych obecnie juz nie ma, za to sa problemy o ktorych pisalem w innym temacie.
Vanka - 2011-07-19, 06:15
| MACKK napisał/a: | | duze ok 2.5 m kw. i glebokosc ok 70-80 cm. |
Macck - Twoje oczko nie nadaje się dla Koi, to sobie od razu uświadom.
| AurorA napisał/a: | | No roślin ci nie brakuje, oczko wygląda dziko, ale troszkę pod-pieszczenia i pielęgnacji by mu dobrze zrobiło. |
Roślin dużo i bardzo dobrze, a co do pieszczenia to chodzi o to, że przy tej głębokości prawdopodobnie już masz ogromną warstwę mułu. Rośliny obumierają i rozkładają się. Filtr Ci tego nie ściągnie, no przynajmniej nie wszystko.
U mnie po roku czasu w oczku o pojemności ok 1000 litrów warstwa mułu ,miała głębokość 10 cm.
Torfu nie dawaj, bo zakwasisz wodę, a skoro rośliny tak łądnie Ci rosną to niema takiej potrzeby.
leszek50-57 - 2011-07-19, 07:56
Macieju ,bardzo ładne oczka,widać ,że natura dużo zrobiła,ale tak jak Arek
mówi,musisz jeszcze trochę dopieścić i to co jest za dużo usunąć,aby
oczko było na pierwszym planie widoczne
poz.Leszek
--------------
MACKK - 2011-07-19, 08:15
dzieki za porady
[ Dodano: 2011-07-19, 10:22 ]
| Vanka napisał/a: | | MACKK napisał/a: | | duze ok 2.5 m kw. i glebokosc ok 70-80 cm. |
Macck - Twoje oczko nie nadaje się dla Koi, to sobie od razu uświadom.
Roślin dużo i bardzo dobrze, a co do pieszczenia to chodzi o to, że przy tej głębokości prawdopodobnie już masz ogromną warstwę mułu. Rośliny obumierają i rozkładają się. Filtr Ci tego nie ściągnie, no przynajmniej nie wszystko.
U mnie po roku czasu w oczku o pojemności ok 1000 litrów warstwa mułu ,miała głębokość 10 cm.
Torfu nie dawaj, bo zakwasisz wodę, a skoro rośliny tak łądnie Ci rosną to niema takiej potrzeby. |
wlasnie wyklarowala sie woda i widac dno bez problemu ze wszystkim co sie na nim znajduje , i co ciekawe mulu za duzo nie ma. Widac ze jakis osad na dnie jest ale ma on moze max 1 cm. Czyzby to zasluga SedimentMinus? No to dzis wieczorem po pracy beda prace porzadkowe w oczku:)
Gosik - 2011-07-19, 11:13
A możesz dać zdjęcia dwóch oczek-np. rzut z okna, balkonu, tarasu ?, tak, aby widać było całe oczka, a nie tylko ich środki ?
MACKK - 2011-07-19, 20:01
Mam nadzieje, ze te beda ok. Nic innego zrobic nie moge bo domek mam parterowy a nic wyzszego niz krzeslo barowe nie mialem zeby zrobic zdjecia:)
Gosik - 2011-07-19, 20:05
Fajnie to wygląda , a co kwitnie na pomarańczowo, na pierwszym i ostatnim zdjęciu ?
MACKK - 2011-07-19, 20:50
To pelargonie bluszczolistne zeby ten cholerny filtr troche zamaskowac:))))
olean - 2011-07-20, 10:53
Bradzo ładnie zarośnięte oczko
Gosik - 2011-07-20, 11:43
w takim razie te pelargonie mają ciekawy kolorek-podoba mi się. Co do filtra-może lepiej surfinia by go zamaskowała, bardziej się rozrasta i gęściejsza jest.
MACKK - 2011-07-20, 11:49
dzieki za uznanie
[ Dodano: 2011-07-20, 19:01 ]
aha a kolor maja czerwony tylko na zdjeciu tak wyszlo:)
ewa535 - 2011-07-20, 21:26
Teraz dopiero uważnie przestudiowałam Twoja galerię.
Rzuty z krzesła barowego najlepsze i bardzo ładnie prezentują Twoje oczka . Roslin masz mnóstwo
Rozumiem ,że ten mostek jest pomiędzy oczkami i jest złudzenie ,ze to jeden akwen ?
W sumie dobry pomysł że dwa oczka. Podobno oczko bez ryb to dobre warunki dla rozwoju płazów.
Czy już coś tam zaobserwowałeś u siebie?
MACKK - 2011-07-21, 09:08
| ewa535 napisał/a: | Teraz dopiero uważnie przestudiowałam Twoja galerię.
Rzuty z krzesła barowego najlepsze i bardzo ładnie prezentują Twoje oczka . Roslin masz mnóstwo
Rozumiem ,że ten mostek jest pomiędzy oczkami i jest złudzenie ,ze to jeden akwen ?
W sumie dobry pomysł że dwa oczka. Podobno oczko bez ryb to dobre warunki dla rozwoju płazów.
Czy już coś tam zaobserwowałeś u siebie? |
Hej. Tan naprawde to byl jeden "akwen" (w ksztalcie osemki)ale osoba ktora go robila nie pomyslala i okazalo sie, ze po jednej stronie woda sie wylewala na trawnik a po drugiej stronie od lustra wody do poziomu guntu bylo ponad 20 cm. Nie podobalo mi sie to a poza tym beton przeciekal (oczko bylo betonowe), wiec kupilem folie PCV podzielilem je na dwie czesci tak aby w jednym i drugim poziom wody byl prawie rowny z poziomem gruntu. tak zrobily sie 2 oczka niezalezne. Mostek jest umieszczony w przewezeniu tej osemki. Po 4 latach udalo mi sie (tak mysle) uzyskac efekt w miare naturalnego zbiornika, czyli nie widac odcinajacej sie linii brzegowej.
Jesli chodzi o plazy to jak na razie zadnego nie widzialem, jest oczywiscie kupa slimakow ale one zawsze sa W "duzym" oczku od niedzieli plywaja karasie i koi, swoja droga mam nadzieje ze sie oswoja troche, bo narazie podziwiac ich sie za bardzo nie daje. Na szczescie woda sie w koncu w nim wyklarowala i widac je chociaz przy dnie
[ Dodano: 2011-07-21, 10:15 ]
| Adalbert napisał/a: | | ewa535 napisał/a: | | Podobno oczko bez ryb to dobre warunki dla rozwoju płazów. |
I komarów |
W tym roku nie maproblemow z komarami za to jest w cholere much. Szkoda, ze ich nie jedza A moze wlasnie dlatego nie podplywaja po jedzenie bo tyle larw jest w wodzie, ze maja co jesc.
Gosik - 2011-07-21, 22:12
To w Radzyminie przeciwieństwo-żadnej muchy a komarów plaga i to nie tylko u mnie, gdzie woda stoi w całym ogrodzie-ich pełno jest wszędzie
AurorA - 2011-07-21, 22:53
| Adalbert napisał/a: | ewa535 napisał/a:
Podobno oczko bez ryb to dobre warunki dla rozwoju płazów.
I komarów |
po raz setny powiem że nie ma w tym prawdy
jak ktoś znajdzie u mnie w którymś zbiorniku bez ryb larwę komara to stawiam
Vanka - 2011-07-22, 04:33
Płytkie zbiorniki, kubła z wodą, stojące kałuże. Takie miejsca, gdzie woda nagrzewa się bardzo szybko, to są idealne miejsca do rozwoju komarów. W oczku bez ryb i tak zjawią się inne drapieżniki, które larwy wyjedzą.
Elendil - 2011-07-22, 06:02
Dokładnie. Sam mam małe oczko bez ryb i komarów nie widać wcale. Są inne komarożerne stwory, płazy i owady które załatwiają sprawę
Gosik - 2011-07-22, 15:33
MACKK, a co zrobisz z Kojakami na zimę?
MACKK - 2011-07-22, 19:21
| Gosik napisał/a: | | MACKK, a co zrobisz z Kojakami na zimę? |
Jakos bede je musial wylowic i do akwa na zime:)
Vanka - 2011-07-22, 19:27
| MACKK napisał/a: | | Gosik napisał/a: | | MACKK, a co zrobisz z Kojakami na zimę? |
Jakos bede je musial wylowic i do akwa na zime:) |
Zdrowia życzę jak podrosną do konkretnych rozmiarów
MACKK - 2011-07-22, 19:41
| Vanka napisał/a: | | MACKK napisał/a: | | Gosik napisał/a: | | MACKK, a co zrobisz z Kojakami na zimę? |
Zdrowia życzę jak podrosną do konkretnych rozmiarów |
Chcesz mnie ustrzec przed czyms?
Vanka - 2011-07-22, 19:48
| MACKK napisał/a: | | Vanka napisał/a: | | MACKK napisał/a: | | Gosik napisał/a: | | MACKK, a co zrobisz z Kojakami na zimę? |
Chcesz mnie ustrzec przed czyms? |
Nie wiem jakie rozmiary mają Twoje Koi teraz, być może to małe rybki, ale one rosną i to dość szybko. Chcąc odławiać je na zimę musisz zapewnić im odpowiednie warunki, czyli akwarium konkretnych rozmiarów, a nie baniaczek na pyszczaki (to taki żart) odpowiedni filtr i napowietrzanie. Od początku byłeś na Kojaki napalony i wybić z głowy Ci tego nie możemy,więc przed Tobą wyzwanie, aby tym rybom stworzyć warunki zimowania - w oczku Ci padną - gwarantuje
MACKK - 2011-07-22, 20:43
| Vanka napisał/a: | | MACKK napisał/a: | | Vanka napisał/a: | | MACKK napisał/a: | | Gosik napisał/a: | | MACKK, a co zrobisz z Kojakami na zimę? |
Chcesz mnie ustrzec przed czyms? |
Nie wiem jakie rozmiary mają Twoje Koi teraz, być może to małe rybki, ale one rosną i to dość szybko. Chcąc odławiać je na zimę musisz zapewnić im odpowiednie warunki, czyli akwarium konkretnych rozmiarów, a nie baniaczek na pyszczaki (to taki żart) odpowiedni filtr i napowietrzanie. Od początku byłeś na Kojaki napalony i wybić z głowy Ci tego nie możemy,więc przed Tobą wyzwanie, aby tym rybom stworzyć warunki zimowania - w oczku Ci padną - gwarantuje |
Mam 5 koi ok. 15cm dlugosci, osprzet z mojego starego 400l. akwa i 450l. pojemnik na nie. Mysle, ze bedzie ok. A jak bedzie cos nie tak to je wydam - niestety
Vanka - 2011-07-22, 20:45
| MACKK napisał/a: |
Mam 5 koi ok. 15cm dlugosci, osprzet z mojego starego 400l. akwa i 450l. pojemnik na nie. Mysle, ze bedzie ok |
W takim razie trzymam kciuki - powinno sie udać .
MACKK - 2011-07-22, 20:48
| Vanka napisał/a: | | MACKK napisał/a: |
Mam 5 koi ok. 15cm dlugosci, osprzet z mojego starego 400l. akwa i 450l. pojemnik na nie. Mysle, ze bedzie ok |
W takim razie trzymam kciuki - powinno sie udać . |
Dzieki
MACKK - 2011-07-24, 10:26
Oto moje nowe nabytki Swoja droga, co za czasy zeby zaby trzeba bylo na gieldzie kupowac Czy one sie chociaz troche oswajaja?
Artur - 2011-07-24, 10:30
Płazy jak i Gady w Polsce są objęte ochroną, popełniłeś przestępstwo kupując je. Również sprzedający je popełnił. Nie możemy na tym forum popierać takiego postępowania.
MACKK - 2011-07-24, 10:37
| Artur napisał/a: | | Płazy jak i Gady w Polsce są objęte ochroną, popełniłeś przestępstwo kupując je. Również sprzedający je popełnił. Nie możemy na tym forum popierać takiego postępowania. |
o cholera.......... no coz teraz juz jest po fakcie ale dzieki za informacje
Gosik - 2011-07-24, 11:06
Żaba-jeżeli nie będzie odpowiadało jej środowisko Twojego oczka i jego okolicy-ucieknie i tyleś ją widział, a kasę wydałeś.Pomijam fakt, że jest zakaz handlu gadami i płazami. Jeżeli środowisko roślinno-wodne żabie będzie odpowiadało-sama przyjdzie do Ciebie i to z całą rodziną, a nawet wujami, stryjami i pociotkami-u mnie nawet się rozmnażają.
MACKK - 2011-07-24, 12:09
| Gosik napisał/a: | | Żaba-jeżeli nie będzie odpowiadało jej środowisko Twojego oczka i jego okolicy-ucieknie i tyleś ją widział, a kasę wydałeś.Pomijam fakt, że jest zakaz handlu gadami i płazami. Jeżeli środowisko roślinno-wodne żabie będzie odpowiadało-sama przyjdzie do Ciebie i to z całą rodziną, a nawet wujami, stryjami i pociotkami-u mnie nawet się rozmnażają. |
No coz, pozostalo mi miec nadzieje, ze zostana:)
elfikp - 2011-07-24, 12:34
W oczku jest pełno roślin więc jest duża szansa że nie wywędrują i nie zgina gdzieś na drodze.
MACKK - 2011-07-24, 16:47
| elfikp napisał/a: | | W oczku jest pełno roślin więc jest duża szansa że nie wywędrują i nie zgina gdzieś na drodze. |
chociaz jedna dobra wiadomosc
[ Dodano: 2011-07-24, 17:48 ]
...a to link do zdjec wszystkiego dookola oczka wodnego, czyli mojego "tajemniczego" ogrodu
https://picasaweb.google.com/101146639843136406912/Dzialka?authuser=0&feat=directlink
Gosik - 2011-07-24, 16:53
MACKK-piękne zdjęcia ogrodu, czemu nie założysz swojej ogrodowej galerii?
tu masz link:
http://forum.oczkowodne.n...4536160a7cecc50
ewa535 - 2011-07-24, 22:13
Macc bardzo fajne masz roślinki i bardzo dużo. Faktycznie załóż galerię jak Ci Gosia radzi i ja jeszcze poproszę parę ujęć większej perspektywy gdzie te ciekawe kwiatki rosną.
ILUSION - 2011-07-24, 22:26
Te żaby kupiłeś na Sielance?
MACKK - 2011-07-25, 10:45
| ILUSION napisał/a: | | Te żaby kupiłeś na Sielance? |
dokladnie tak
MACKK - 2011-07-25, 22:11
to u mnie nastapil blad. pracuje nad tym
[ Dodano: 2011-07-25, 23:24 ]
By mackklew at 2011-07-25
[ Dodano: 2011-07-25, 23:27 ]
By mackklew at 2011-07-25
[ Dodano: 2011-07-25, 23:31 ]
kurde u mnie byly wszystkie prosto a tutaj nie sa ok mam nadzieje, ze sobie poradzicie
[ Dodano: 2011-07-25, 23:57 ]
reszta pod tym linkiem:
https://picasaweb.google.com/101146639843136406912/MojeOczko?authuser=0&feat=directlink
|
|