Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko victoo

victoo - 2011-07-13, 13:54
Temat postu: Oczko victoo
Pochwalę się i ja moją dziką kałużą w gęstwinie iglaków. Oczko jest na folii, którą jeszcze gdzieniegdzie widać, pojemność tak na oko to około 7-8m. Istniało już wiele lat ale oprócz lilii nic w nim nie pływało ani nie rosło. Dopiero w tym roku zainteresowałem się tematem i postanowiłem stworzyć w nim warunki do życia.

W chwili obecnej jak widać rośnie w nim trochę podstawowych roślin (nadal brakuje mi podwodnych), pływa 15 sztuk ryb (2 karpiki, 6 orf, 1 lin i 6 karasi).

Do oczka prowadzi 7 metrowy strumyk, pompa to jakaś badziewna chińszczyzna z gąbką w środku, która sie zapycha co kilka dni. Dodatkowo napowietrzacz hula 24h. Ryby wyglądają na megaszczęśliwe, ptaki urządzają kąpiele i pięknie śpiewają a zaskrońce straszą mi żaby. Ogólnie to jest wesoło ;)

Chętnie poznam oczkomaniaków z okolic Gorlic w celu wymiany doświadczeń, roślin czy też inwentarza ;)

klesmer - 2011-07-13, 14:13

Świetnie to wygląda. Zwłaszcza strumień bardzo naturalnie, co się rzadko zdarza. W ogóle fajny klimacik. Moje gratulacje.
Vanka - 2011-07-13, 14:42

victoo napisał/a:
Pochwalę się i ja moją dziką kałużą w gęstwinie iglaków.

:brawo:
Witaj na Forum :)
Jest się czym chwalić, moje serducho oczkomaniaka rośnie w siłę kiedy oglądam takie cuda :)
Widać, że i Ty wkladasz w to wiele pasji. Oczko super wkomponowane w otoczenie, które równiez podoba mi się okrutnie :)
Ja się nie przyczepię do niczego, bo jest bomba :good:

Aznar33 - 2011-07-13, 15:02
Temat postu: Re: Oczko victoo
victoo napisał/a:
pojemność tak na oko to około 7-8m.

Na moje to tak ze 3 max.

Cytat:
pompa to jakaś badziewna chińszczyzna z gąbką w środku, która sie zapycha co kilka dni.

Bez sensu. Wyjmij gąbkę. Jej miejsce jest w filtrze.

Cytat:
Ogólnie to jest wesoło ;)

Piękny ogród, piękne zdjęcia.

Witaj na forum :soczek:

cin111 - 2011-07-13, 15:42

naprawdę piękne oczko :good: :good:
victoo - 2011-07-13, 16:41
Aznar33 napisał/a:
Na moje to tak ze 3 max.

średnia szerokość oczka to troche ponad 2,5m, długość ponad 5m, max głębokość 90cm. Wg mnie blizej mu do 7m3 niz do 3m3 ;)

Cytat:
Bez sensu. Wyjmij gąbkę. Jej miejsce jest w filtrze.

Z chęcią bym wyjął. Tylko gdzie sie będą wtedy zatrzymywać igły? Przelecą przez pompe czy mi ją wykończą? W sumie to jak padnie, w końcu będę zmuszony wyjąć kasę na coś porządnego.Tak jak pisałem pompa to chińszczyzna do tego głównie chyba pod fontannę.

Dzięki wszystkim za miłe słowa :)

BiBi - 2011-07-13, 17:21

oczko sliczne otocznie no coż przez chwilke myślałam ze prawie na raj patrze jest naprawde czym sie pochwalić serca i pracy włożone oj włożone :) :)
kordiankw - 2011-07-13, 17:28

I ja dołączę się do gratulacji. Lubię takie klimaty. :brawo:
Aznar33 - 2011-07-13, 17:41
victoo napisał/a:

Z chęcią bym wyjął. Tylko gdzie sie będą wtedy zatrzymywać igły?

A te igły to od razu na dno idą?
Nie masz obudowy na pompę zatrzymującej większe elementy?

Tak, czy siak ja na Twoim miejscu gąbke bym wyjął. Będzie, co ma być, bo na dłuższą metę czyszczenie gąbeczki w pompie co dwa dni chyba mija się z celem.

Ja swoją przełożyłem do filtra i jestem z decyzji bardzo zadowolony.

Gosik - 2011-07-13, 17:46

Piękne zdjęcia i śliczne oczko ( szkoda tylko że folia zielona-budowlana?). Poza tym naprawdę pięknie-ogląda się z zachwytem, no i kapitalnie wygląda ten chłopczyk przy strumieniu :brawo:
Agga - 2011-07-13, 18:10

:-o :-o :-o :-o :brawo: :brawo:
witaj
zatkało mnie
strumień cuuudny wygląda jak naturalny
ogólnie pieknie wszystko wykonane masz gust i wyczucie :good:

co do gąbeczki , można by na ujściu z pompy zamontować jakiś filtr nawet ze zwykłej gąbki właśnie żeby wyłapywał igły a ten gąbkowy w pompie czy na pompie ( nie wiem jak jest u Ciebie )zastąpić czymś co by się mniej zapychało, jakąś siatką :?

ILUSION - 2011-07-13, 20:40

Witam
Super to wszystko jest skomponowane, zdjęcia extra, ale to z ptaszkiem przy karmniku jest rewelacyjne :brawo: Jeśli można wiedzieć to jaki masz aparat foto?

victoo - 2011-07-13, 21:16

ILUSION napisał/a:
Witam
Jeśli można wiedzieć to jaki masz aparat foto?

Canon 5D ale takie zdjęcia to można zrobić każdym aparatem. Przy fotografowaniu wody pomaga filtr polaryzacyjny.

ILUSION - 2011-07-13, 21:22

victoo napisał/a:
Przy fotografowaniu wody pomaga filtr polaryzacyjny.

To już wiem, ale ujęcie tego ptaszka :good:

victoo - 2011-07-13, 21:50

To sikorka wylatuje na łowy, bo małe strasznie się drą w środku. Niestety kilka dni później szpak, który jest na ostatnim zdjęciu przejął budkę i wyrzucił wszystkie młode sikorki...
zuzi10 - 2011-07-13, 22:41

victoo napisał/a:
średnia szerokość oczka to troche ponad 2,5m, długość ponad 5m, max głębokość 90cm. Wg mnie blizej mu do 7m3 niz do 3m3

Ja jednak uważam tak jak Aznar33 że oczko nie ma więcej niż 3-4 m3. Moje ma podobne wymiary przy głębokości 1,20 i wg wskazań licznika nie ma nawet 4 m3. Jeśli chodzi o pompę to faktycznie wywal te gąbkę, bo to nie ma sensu. Mnie też gdzieś spadła obudowa z pompy i jak na razie nie mogę jej znaleźć(widocznie leży na "głębinie" :yahoo: a nic się nie zapycha. Przypuszczam,że pompa tłoczy wodę do strumyka i tu na końcu węża można by zamontować jakiś wyłapywacz. Jak poczytasz co my tu stosujemy to sam się zorientujesz co możesz udoskonalić i zmienić. Jeśli chodzi o chińszczyznę, to nie zawsze jest ona taka "badziewna" jak by się wydawało. Moja pompa raczej tez z tych tańszych, a chodzi już trzeci rok bez wyciągania z oczka na zimę.Folię przypuszczam,że masz normalną oczkową, bo budowlanka raczej byłaby czarna.Z czasem porośnie jeszcze bardziej glonami i oczkowym "nalotem" i nie będzie widać tak bardzo koloru.A tak ogólnie to jest super, z tym że możesz mieć problem przy tej głębokości z zimowaniem karpi.

duzers - 2011-07-13, 22:50

Witaj.Wszystko bardzo ładnie masz urządzone,a zdjęcia z ptaszkami super :brawo:
JAREK G - 2011-07-13, 22:52

Też mi się podoba :-D A co do wielkości i gąbki to zgadzam się z Aznar33 i zuzi10,
Michał1 - 2011-07-13, 23:51

Jak do tej pory bylem dumny ze swojego stawiku to po tym co tu zobaczylem wstyd mi go gdziekolwiek pokazywac.
Widac perfekcjonizm na kozdym zdjeciu :brawo:

victoo - 2011-07-14, 07:54

zuzi10 napisał/a:
A tak ogólnie to jest super, z tym że możesz mieć problem przy tej głębokości z zimowaniem karpi.

Te moje karpiki to nie są KOI tylko najzwyklejsze wigilijne sztuki. One też potrzebują grubo ponad metr głębokości?

Za Waszą radą zaraz wywalę tę gąbkę z pompy ;)

Aznar33 - 2011-07-14, 08:26

zuzi10 napisał/a:
Mnie też gdzieś spadła obudowa z pompy i jak na razie nie mogę jej znaleźć(widocznie leży na "głębinie" :yahoo: a nic się nie zapycha.

Obudowa służy bardziej ochronie fauny oczka niż samej pompy przed zapchaniem. Na Twoim miejscu jednak bym jej staranniej poszukał.

Wielkość elementów, jakie może przepompować pompa przeważnie jest podana w jej parametrach technicznych.
Ja również nie skreślałbym tak łatwo tej pompy, bo napis "made in China" już dawno przestał być synonimem dziadostwa.
Z całą pewnością warto się jej jednak przyglądnąć bliżej, bo pompa to jedno z najważniejszych urządzeń do obsługi oczk. Sam mam trzy - jedna w oczku, a dwie w szopie ;)

Wrzuć może jeszcze trochę zdjęć, bo miło popatrzyć.

victoo napisał/a:

Te moje karpiki to nie są KOI tylko najzwyklejsze wigilijne sztuki. One też potrzebują grubo ponad metr głębokości?

Mieszkasz w górach - zimy pewnie nie sa lekkie. Ryby muszą mieć gdzie uciec przed mrozem.

Cytat:

Za Waszą radą zaraz wywalę tę gąbkę z pompy ;)

Wyjmij, ale nie wywalaj. Gąbka zawsze się przyda w filtrze.

aquarius - 2011-07-14, 09:02

Witam, dobry pomysł a wykonanie jeszcze lepsze, wszystko ładnie zgrane, podoba mi się ;) . A co do gąbki to wywal ją z pompki, ja też mam multum igieł w oczku ale z pompką nic się nie dzieje. Pozdrawiam.
ILUSION - 2011-07-14, 10:15

Michał1 napisał/a:
Jak do tej pory bylem dumny ze swojego stawiku

I bądź nadal dumny, to jest Twoje oczko, sam je zrobiłeś tak jak umiałeś i na ile Cię było stać. Nigdy nie da się dorównać wszystkim, duże znaczenie ma to, kto gdzie mieszka i jakie materiały (kamienie, korzenie, rośliny itp.) może pozyskać za darmo z natury :)
Głowa do góry kolego, a ja przepraszam, że zaśmiecam Victoo temat :P :piwko:

Gosik - 2011-07-14, 14:25

Dokładnie tak, ważne aby właściciel był zadowolony. Nikt nie ma doskonałego oczka, a właściwie każdy takie ma, bo sam je robił i to najważniejsze.Wrócę jeszcze do tematu strumienia-ma on pełnić funkcję filtra g-k, nie bardzo się orientuję, czy same kamienie taką funkcję spełniają?
victoo - 2011-07-14, 16:04

Akurat nie mam teraz odpowiedniego zdjęcia ale mój potoczek wygląda tak, że jego górna część do kładki jest wąska i bardziej stroma, natomiast od kładki w stronę oczka jest płasko, szerzej i w tej chwili rośnie tam z 7 roślinek (mięta, jakieś trawy itp). Na pewno nie jest to na razie pełnowartościowy filtr g-k. A czy same kamienie czyszczą coś wodę to nie wiem, może jakiś specjalista się wypowie.

PS. Miło się czyta te zachwyty ale chyba przesadzacie ;)

Vanka - 2011-07-14, 17:46

Gosik napisał/a:
Wrócę jeszcze do tematu strumienia-ma on pełnić funkcję filtra g-k

Strumień ma spełniać również funkcje cieszenia oka ;) Ten akurat spełnia w 100 %

victoo napisał/a:
Miło się czyta te zachwyty ale chyba przesadzacie

skromnyś :)

AurorA - 2011-07-14, 20:34

Mi też się podoba, a szczególnie otoczenia oczka i strumień. Poza tym perfekcyjne fotki robią swoje. :brawo:
ewa535 - 2011-07-15, 01:00

Witaj Victoo !
oczko w pięknym stylu !!! :brawo: , fotki niesamowite !!! :brawo:
jedno i drugie zdradza talent, pasję i wyczucie smaku.
Bardzo mi się podoba , bardzo !
Rozmiar i pojemność - nieważne. Pewnie kiedyś jak zrobisz jakieś porządki po latach, będzie okazja zmierzyć ile wody wejdzie (tak z ciekawości).
ZA Aznarem poproszę o więcej fotek , czysta przyjemność oglądać Twoją galerię !

Elendil - 2011-07-18, 08:21

Tez mi się podoba :good:

Co do pojemności to chyba jednak grubo przesadziłeś. Moje ok. 3,5 na ok. 6,5m, max. metr głębokości i ma 4,7m3 pojemności ;)

leszek50-57 - 2011-07-18, 09:28

Ładnie to zrobiłeś victoo,tylko pogratulować :brawo:
poz.Leszek
-----------------

victoo - 2011-07-18, 20:54

Brak weny twórczej do zdjęć samego oczka więc fotka burzy nad oczkem (gdzieś tam w lewym dolnym rogu ) ;) W tym roku już 6 razy waliło gradem... lilie bardzo cierpią.

aquarius - 2011-07-18, 21:18

Lilie cierpią, ale zdjęcie przednie. :brawo:
Gosik - 2011-07-19, 11:40

Zdjęcie fantastyczne-daj je w temat "co tam panie na niebie"
victoo - 2012-03-19, 19:00

Moja pierwsza zima jako oczkomaniaka za mną :) Wczoraj lód już zupełnie zszedł i pora podliczyć straty w moim 90cm oku. Miałem z 20 ryb (lin, karasie, karpiki, orfy i kilka 3-5cm narybku. Po dzisiejszych oględzinach wygląda na to, że wszystkie ryby mają się bardzo dobrze ;) Nie spodziewałem się tego. Jedna orfa ma tylko coś białego na przednich płetwach, pewnie jakiś pasożyt sie przylepił.
Całą zimę pracował napowietrzacz sera 550r z małą gruszką na głębokości 40cm, codziennie doglądałem i gdy przerębel zamarzał w trakcie tych 30stopniowych mrozów to go delikatnie rozbijałem.
Mam nadzieję, że nie będzie strat w roślinach chociaż martwię się o miniaturowe pałki oraz lilię Perry's Baby Red, którą wygrałem w konkursie forumowym, a
zimowała w oczku na głebokości 40-50cm.

PS. Nareszcie wiosna, w przyszłym tygodniu łopaty w ruch i powiększamy oczko :)

duzers - 2012-03-19, 23:45

victoo napisał/a:
nadzieję, że nie będzie strat w roślinach chociaż martwię się o miniaturowe pałki oraz lilię Perry's Baby Red, którą wygrałem w konkursie forumowym, a
zimowała w oczku na głebokości 40-50cm
Co do pałek to niestety lubią przemarzać nawet jak nie ma aż tak dużego mrozu.Lilia może nie przemarzła,zależy jak gruby był lód,jeżeli miałeś grubą warstwę śniegu a to zawsze chroni oczko,to powinna dać sobie rade.
victoo - 2013-03-16, 17:39

Ale wczoraj dowaliło śniegiem. W ogrodzie mam 45cm śniegu. Jest pięknie ale już mam tego dość :P

[ Dodano: 2013-03-16, 19:39 ]
to dorzucę jeszcze trochę zieleni z lata :)

Gosik - 2013-03-16, 19:49

Super to zdjęcie z budowy altany :good: no i ogród piękny :piwko:
lis_ek - 2013-03-17, 10:07

Oczko jak i okolica, cudowne, ale tych kumaków to ci zazdroszczę ;)
ewa535 - 2013-03-18, 11:40

Bardzo dobre fotki . Masz bardzo niebenalne spojrzenie w obiektyw :brawo:
twister47 - 2013-03-18, 18:19

Victoo przeglądałem twoje zdjęcia i są bardzo ładne ciekawie zrobione a w szczególności podoba mi się to:

Super udało ci się uchwycić tego ptaka i 1000 punktów za to zdjęcie :brawo:

rewi - 2013-03-20, 12:58

victoo, genialne fotki wielkie barwa na stojąco :brawo: :brawo:
victoo - 2013-04-11, 21:02

Dzięki za miłe opinie.
Próbuję się dźwignąć psychicznie po spustoszeniu jakie się dokonało w moim oczku (pisałem o tym w temacie zimowe straty). Przynajmniej żaby mają się u mnie dobrze, w małym strumyku siedziało ich dzisiaj 7 sztuk.

Maglia - 2013-04-11, 21:15

Świtne oczko, piękny ogród, a zdjęcia po prostu bajeczne ! :brawo:
Adalbert - 2013-04-11, 21:26

Orgietka na całego :P , a zdjęcia - fenomenalne ! :brawo:
Gosik - 2013-04-12, 16:04

Super zdjęcia, no i żabcie niczego sobie :good:
rewi - 2013-04-12, 18:13

Zdjęcia są naprawdę wspaniałe, bardzo dobra ostrość i świetni modele do zdjęć ;)
ewa535 - 2013-04-12, 18:35

Victoo tak ma zawsze :brawo:
elfikp - 2013-04-12, 18:40

Zdjęcia robią duże wrażenie. Możesz zdradzić jakim aparatem je robiłeś ?
Jakie gatunki płazów twoje oczko i ogród odwiedzają ?
Krokusy u mnie pomimo że sa na bardzo nasłonecznionym miejscy posadzone to jeszcze mają paki.
Pozdrawiam.

victoo - 2013-04-12, 20:15

elfikp napisał/a:
Zdjęcia robią duże wrażenie. Możesz zdradzić jakim aparatem je robiłeś ?

Żabki pstrykałem Canon 5DmkII + 70-200 f4L

elfikp napisał/a:
Jakie gatunki płazów twoje oczko i ogród odwiedzają ?

Jak widać na zdjęciach mam sporo żab. Zaskrońce też często pojawiają się u mnie, jaszczurki oraz dużo różnego ptactwa. Mają schronienie ponieważ ogród usytuowany jest w centrum miasteczka.[/quote]

Oczko wygląda już zupełnie inaczej, niż to które przedstawiłem w pierwszym poście. W ubiegłym roku znacznie go powiększyłem, dałem folię PVC, strumyk został pogłębiony, dzisiaj robiłem kaskadę, jutro będę pracował nad budową filtracji.
Ogród nie wygląda tak dobrze jak na zdjęciach, które można wykadrować w dowolny sposób i pokazać tylko to co ładne :) W rzeczywistości panuje tu lekki chaos. Ale pracujemy nad zmianami.
Nie mam bladego pojęcia o ogrodnictwie, roślinach, projektowaniu zieleni itd, a to co wiem to jest z tego forum. W tym roku dopieszczę to oczko i mam nadzieję pstryknąć kilka fajnych fot. Na pewno pochwalę się nimi tutaj :)

Adacho - 2013-04-12, 22:36

Zdjęcia perfekcyjne :brawo:
Z oczkiem też do tego dojdziesz. Kwestia chęci i doświadczenia.

Gosik - 2013-04-13, 12:51

Uwielbiam chaos w ogrodzie, dziko zarośnięte brzegi, trzcinowisko itp. Najlepsze schronienie dla wszelkich żywych istot, no i zawsze można coś ciekawego odkryć. Ogród "pod linijkę" jest dla mnie nudny.
rewi - 2013-04-13, 15:36

Pięknie, tętniące życie :brawo: :brawo:
ILUSION - 2013-04-13, 19:42

Piękne fotki, chylę czoła :brawo:
victoo - 2013-05-11, 16:45

Dzięki za miłe opinie :)

Nareszcie wiosna w oczku na całego :) Wodę mam jeszcze zielonoglonową ale z każdym dniem jest coraz lepiej. Karasie baraszkują na całego a w przyszłym tygodniu lilie zaczną kwitnąć, mam już 4 pąki nad powierzchnią wody.
I pomyśleć, że niecałe 5 tygodni temu było pół metra śniegu!

ILUSION - 2013-05-12, 20:39

Jeszcze raz :brawo: rewelacyjne fotki, oglądanie takich fotek to sama przyjemność :good:
Bartosz_n - 2013-05-12, 21:34

Piękne fotki :brawo:
A ostatnia to mistrzostwo :-) super uchwyciłeś żabę i ten promień świetlny :brawo: :brawo:

ILUSION - 2013-05-13, 11:15

Można wiedzieć jaki masz aparat?
victoo - 2013-05-13, 14:22

ILUSION, większość tych fotek robiłem Canon 5DmkII + 70-200 f4L

I pierwsza lilia, pomimo deszczu, właśnie mi zakwitła :)

Pawlak - 2013-05-13, 14:34

jestem w szoku, moje dopiero pierwsze listki wypuszczają a Twoje już kwitną, to jest niesprawiedliwe :P
victoo - 2013-05-13, 15:22

Poszedłem zrobić fotkę ale lilia już się zwinęła

Słowo wyjaśnienia ;)
Mam dwa oczka. Jedno to to prawdziwe oko, mocno zacienione z liliami w koszach i w nim jeszcze nic mi nie kwitnie.

Drugie to oczko/bajoro położone kilkanaście metrów dalej w nasłonecznionym miejscu, głębokość 1m, zrobiłem je aby władować tam lilie, które posiadał teściu i podobno gdzieś kiedyś nimi handlował, a które były przenoszone z miejsca na miejsce, nigdy nie nawożone, w pojemnikach nie było już ziemi tylko same korzenie i pływały sobie po powierzchni w beczkach. Oczywiście z tych 30 lilii ani jedna nie zakwitła przez cały rok.

W ubiegłym roku na wiosnę doczekały się własnego miejsca, były sadzone na zwykłej ziemi ogrodowej z domieszką piasku i dosyć świeżego obornika. Przez przypadek została tam wniesiona ikra, pojawiły się karasie i trzeba było zacząć trochę dbać o ten zbiornik. W tej chwili jak widać liście są już jak patelnie a na powierzchni mam ponad 10 pączków. Na dnie nie widać już koszy tylko jest śmierdząca breja. Ale woda prawie kryształ, żadnej filtracji tylko lilie i rogatek sztywny. Karasie podniecone bo co dwa dni mają tarło.

Istotną rolę odegrała też pogoda. W ostatnich tygodniach Płd-Wsch. Polski był naprawdę ciepły. Rzadko kiedy było poniżej 20 stopni. Współczuję kolegom z północy.

ewa535 - 2013-05-13, 16:27

Kolega - Ewa bardzo dziękuje za wyrazy współczucia ! :)
Piękne fotki jak zwykle :brawo:

Elendil - 2013-05-16, 13:53

Super fotki, oczko bomba :)

:brawo:

victoo - 2013-05-19, 14:19

Kwitną mi na potęgę ale same białe :( Gdyby ktoś przejeżdzał przez Gorlice to zapraszam, przerzedzimy je troche.

rewi - 2013-05-19, 14:42

Pięknie u mnie dopiero pączki idą, a tu już pełnia lata :brawo: :brawo: Chyba już liczą sobie sporo lat.
PIOTR.P - 2013-05-19, 18:31

po mimo wszystko co i jak z tymi liliami zrobiłeś :brawo: i tak jestem w szoku
ale to też zasługa ciepłej stojącej wody
jak będę jechał w wakacje do Sanoka to się odezwę :piwko:

lasoch - 2013-05-19, 20:09

mimo , że białe to tak samo a nawet bardziej zjawiskowe niż takie "kolorowe" :brawo:
victoo - 2013-05-19, 20:40

@Rewi: Rok temu w marcu je poprzecinałem i wrzuciłem do tego bajorka.

@Piotr: Nic z nimi nie robiłem, od miesiąca słońce grzeje i lilie z niego korzystają przez 14h dziennie.

O jeszcze takiego głodomora udało mi się dzisiaj pstryknąć

choina79 - 2013-05-19, 20:43

u mnie dopiero liscie nad tafla moze dla tego ze stawik geboki i dluzej sie woda nagzewa :oops:
Gosik - 2013-05-21, 14:28

Głodomór superaśny :good: