| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko + skalniak
Łukasz21 - 2011-07-05, 11:04 Temat postu: Oczko + skalniak Chciałbym na wstępie powitać wszystkich zapaleńców oczek wodnych. Od kilku miesięcy rozpocząłem prace przy zagospodarowywaniu oczka wodnego wraz z przylegającym do niego skalniakiem. Oczko ma powierzchnię ok. 10 m2. Niestety nie mam w nim jeszcze rybek. Wewnątrz oczka znajduje się pompka z fontanną, która transportuje wodę do kaskady znajdującej się na usypanym kopcu. Oczko zostało wykonane z betonu i kamieni. Od blisko 3 lat czekało na zagospodarowanie. W między czasie wystąpił szereg problemów. Mianowicie doszło do pęknięcia i wycieku sporej ilości wody, kwitnięcie wody, rozwój glonów itp. Cała zabawa przy tworzeniu oczka zaczynała się od początku. Zagospodarowanie skalniaka również trwała sporo czasu. Skalniak w pewnym momencie przysiadł, co miało w swojej konsekwencji przeprowadzenie jego modernizacji. Na szczyt kopca prowadzą kamienne schody. Na skalniaku zostały posadzone w większości w tym roku rośliny skalniakowe, m. in. iglaki płożące, rojniki ogrodowe, żurawki, gęsiówki, trawy, żagwin i inne tego typu roślinki. Na czubku skalniaka- obszar ten został podzielony na dwie części: pierwsza wyłożona z drobnych kamieni, druga zaś z kory i szyszek. Wokół krawędzi zarówno górnych jak i dolnych zastosowałem kostkę granitową by podkreślić jego wysokość. Oczko wymaga jeszcze wiele pracy. Mianowicie należy podmurować je z kamieni i zalać obszar między kostką a kamieniami betonem.
Poniżej przedstawiam państwu zdjęcia mojego oczka. Dziękuję za ewentualne komentarze. Mile widziane propozycje, pomysły. Może coś trzeba poprawić? Dodać? Z góry dzięki za sugestie.
Widok główny 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
kordiankw - 2011-07-05, 11:15
Witaj na forum . Mnie się podoba, dosadź lilie one nadają charakter oczku i wiecej roslin strefy przybrzeżnej, najlepiej płożących, tak by się przeplatały naprzemian z tym różańcem z kamieni. Efekt będzie jeszcze lepszy . Zasada jest taka więcej roślin-czyściejsza woda.
[ Dodano: 2011-07-05, 15:09 ]
Zanim modzi naskoczą na ciebie, żebyś zamiast linków wstawiał miniaturki zdjęć, pod tym linkiem masz instrukcje od Elendila jak je wstawiać: http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=30
Aznar33 - 2011-07-05, 17:42
Witaj na forum Łukaszu.
Moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie zadajesz to pytanie, bo najważniejsze jest to, czy Tobie się to oczko podoba.
No, ale skoro nalegasz, to muszę napisać, że to zupełnie nie są moje klimaty.
AurorA - 2011-07-05, 18:35
Ten mostek przytłacza, no i skalniak od strony trawnika do poprawki.
Łukasz21 - 2011-07-05, 18:55
Mostek ok. Też uważam, że przytłacza to oczko. Tak myślałem deski zamienić na grube liny.
Jak byś mógł określić co jest nie tak z tym skalniakiem to byłbym niezmiernie wdzięczny.
Adalbert - 2011-07-05, 20:00
Powiem tak- to nie mój klimacik. Osobiście optuję za totalną entropią. Ty jednak masz wszystko wszystko poukładane, pod sznurek. Jeśli ci pasuje to tak trzymaj bo to przecież Tobie ma się podobać.
Łukasz21 - 2011-07-05, 20:05
Podoba mi się, ale coś trzeba zmienić by poprawić jego wygląd. Planuję odsunąć bardziej tą kostkę wokół oczka na jakieś 50-60 cm wysypać w to miejsce drobne kamienie i wsadzić gdzie nie gdzie kilka roślin...
Aznar33 - 2011-07-05, 21:34
| Łukasz21 napisał/a: | | coś trzeba zmienić by poprawić jego wygląd. |
No, ale chyba zabierasz się za to od trochę niewłaściwej strony.
Gdybym miał taki problem, jak Ty, to pofilowałbym po innych oczkach i poszukał inspiracji. Znajdź styl, który chcesz zaimplementować i wtedy ewentualnie pytaj jak to zrobić, jeśli sam tego nie dasz rady wykonać.
Gosik - 2011-07-05, 22:37
Jeżeli Tobie się podoba, to najważniejsze. Moje klimaty to też nie są-ja preferuję dzikość i naturę, starając się jej nie przeszkadzać.
klesmer - 2011-07-06, 06:38
Moim zdaniem są dwie drogi. Albo udajemy, że nasze oczko jest zupełnie naturalne, tak jak by ja Pan Bóg stworzył ( i to jest w brew pozorom droga łatwiejsza, bo po prostu podpatrujemy naturę), albo nie udajemy i realizujemy własną wizję, projekt, rodzaj pomnika, ale do tego to już trzeba artysty. Największym jest stworzyciel i dlatego naśladując jego osiągamy najlepsze rezultaty.
Runner - 2011-07-06, 23:08
Eee nie za duża aby ta kładka na takie maleństwo..? Co do skalniaczka to moim zdaniem(być może niesłusznie) lekki bajzel tam jest i roślin troszkę mało Ale najgorszy to ten wianuszek z kostki brukowej-rozumiem,że to ścieżka do spacerów?
kordiankw - 2011-07-07, 06:00
| Runner napisał/a: | Ale najgorszy to ten wianuszek z kostki brukowej-rozumiem,że to ścieżka do spacerów? | Ale za to nie ma problemów z koszeniem obrzeża
neron87 - 2011-07-07, 08:40
A ja robiąc swoje oczko myślałem tak. Niech wybuchnie tu bomba zaleje wodą i mam w nosie co tam się dzieje Do pewnego momentu to się sprawdziło Jak najmniejsza ingerencja człowieka w oczko to coś pięknego no ale czasem się tak nie da. Łukasz oczko jak oczko może jednym się podobać innym nie. Ja osobiście wole dzikie oczka. Przykładem może być moja kałuża. Ale pamiętaj My u ciebie nie będziemy siedzieć tygodniami i wpatrywać się w zbiorniczek. To ty masz się przy nim czuć dobrze Powodzenia.
Łukasz21 - 2011-07-07, 13:20
Może te zdjęcia są nie wyraźne i dlatego sądzisz że panuje tam chaos. Wczoraj ojciec zamówił już wywrotkę tłuczonego kamienia, który ma posłużyć jako strefa przybrzeżna. Zamiast tego spacerniaka wokół oczka pozostanie tylko jedna warstwa a nie 3. Poszerzę ją trochę, by zrobić miejsce na jakieś rośliny lub iglaki
AdrianJ - 2011-07-07, 15:01
Nawet fajnie wygląda dosadź więcej roślin do okoła i będzie dobrze ale ważne że tobie się bodoba
maruder - 2011-07-07, 21:10
Oczko ok. Tylko nie sadź wysokich roślin w tej większej części, ewentualnie daj jakieś za mostkiem (odnoszę się od zdjęcia nr 1). Podoba mi się kostka, ja bym jej nie zmieniał. Teraz jest ok. Oczko z siatkobetonu i kostka się nie gryzą ze sobą. A jak dookoła wianuszka z kamieni i widocznego poniżej cementu, wysypiesz tłuczeń, to i tak nie będzie wyglądać to naturalnie. No, ale spróbować zawsze można, może akurat będzie lepiej. Mostek bym obniżył o 1/3, nawet w przypadku wymiany balustrady na linową. Aha, i pościągaj drugą warstwę kamieni z wianuszka - jedna wygląda lepiej.
AurorA - 2011-07-09, 15:23
| Łukasz21 napisał/a: |
Jak byś mógł określić co jest nie tak z tym skalniakiem to byłbym niezmiernie wdzięczny. |
to nie wygląda jak skalniak tylko jak jakiś bunkier, wprowadź, jakiś chaos w tych kamieniach
Łukasz21 - 2011-07-10, 22:25
OD jutra się wezmę powoli do ewentualnych waszych sugestii, potem się zobaczy
Łukasz21 - 2011-07-18, 14:13
bunkier być może
|
|