Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - To już trzecie oczko ... :)

Piotrek.P. - 2011-07-01, 18:25
Temat postu: To już trzecie oczko ... :)
Jestem w trakcie realizacji kolejnego oczka, działanie takie same jak wcześniej tylko nie będzie filtracji. Stawiam tym razem na naturalne rozwiązania.

Zacząłem od wykopywania pnia "jarzębiny" i świerka 20 letniego. Zajęło to kilka godzin , zakopałem potem wgłębienia po drzewach i zacząłem kształtować wstępnie oczko przy pomocy węża.

Właściciele z założenia nie chcą ryb więc koszta spadają o 90% ale wiecie że różnie to bywa i zawsze mogą coś tam wpuścić.
Kopanie formy zajęło około 4 godzin , wyrównywanie terenu kilka minut więc powstało coś takiego :

Po wypoziomowaniu brzegów czas na piaskowanie.

Tyle prac na jeden dzień ponieważ zaczęło lać ... załamanie pogody jest na tym etapie najgorsze , są też małe plusy, ziemia osiądzie i brzegi się wyprofilują ;-) . Folia zamówiona będzie ale czekam na cieplejszy dzień i nasze letnie słońce :P

duzers - 2011-07-02, 00:35

Zapowiada sie ciekawie.
zuzi10 - 2011-07-02, 00:45

Nie chcę się mądrzyć, ale wydaje mi się,że to oczko trochę za blisko płotu. Będzie w związku z tym bardzo utrudniona od tamtej strony pielęgnacja oczka.
kordiankw - 2011-07-02, 02:51

zuzi10 napisał/a:
Nie chcę się mądrzyć, ale wydaje mi się,że to oczko trochę za blisko płotu. Będzie w związku z tym bardzo utrudniona od tamtej strony pielęgnacja oczka.
Zgadzam się z zuzi10
Piotrek.P. - 2011-07-02, 06:56

Już piszę o co chodzi z tym płotem. Zagospodarowanie pozostałej części działki będzie wpasowane w to co jest teraz. Ułożenie oczka jest celowe z tego względu że będą tam rośliny które nie wymagają pielęgnacji . Wystarczy je odświeżyć raz w roku a tym zajmował będę się ja. W założeniu w oczku będą dwie duże lilie po bokach i irysy bądź sit na półkach. Spadek oczka jest tak uformowany żeby wszystko spływało w stronę lilii a one zrobią już resztę. Pielęgnacja to tutaj akurat najmniejszy "problem". Z tego co widzę moderatorzy będą mieli co sprzątać :P
duzers - 2011-07-02, 15:01

Też mam oczko blisko ogrodzenia,z jednej strony jakieś 40cm z drugjej nie ma nawet 30cm,narazie mi to nie przeszkadza.Może ten minus że zbyt ładnie nie wygląda takie ogrodzenie.Wiadomo można zawsze obsadzić roślinami :P
Piotrek.P. - 2011-07-07, 10:53

Brzegi troszkę zostały obniżone ponieważ był problem z zakupem folii. Fotki z placu budowy :
Gosik - 2011-07-07, 18:23

Lazur oszałamiający.
AdrianJ - 2011-07-07, 18:26

Kolor foli związany z funduszem czy nie? Ta była tańsza? Nie mogę się doczekać jak zarośnie
123mielony - 2011-07-07, 18:54

Kolego piopil czym Ty napełniałeś to oczko bo wygląda jak woda z przydrożnego rowu i to po dobrej ulewie.
Piotrek.P. - 2011-07-07, 20:30

Gosik , lazur jest piękny ale zaręczam Ci że go zamaskuję kamieniami i będzie cacy :piwko: folia została kupiona z powodu ... hmm... nie wiem :P coś mi odbiło i kupiłem niebieską. :lol: woda ma piękny kolor. Po każdym założeniu oczka jest taka , przynajmniej u mnie jak wyłożę kamieniami . A i zapomniał bym ... szczeliny wypełniam gliną , takie ma glina szerokie zastosowanie w architekturze krajobrazu ale też rośliny będą w niej rosły. Postoi 3 dni i będzie dno widać :P
Gosik - 2011-07-07, 20:32

To pewnie ten kryształ z tej gliny :piwko:
Piotrek.P. - 2011-07-10, 22:31

Powoli powoli powoli docieramy do finału ... tak ma mniej więcej wyglądać (?) oczywiście kilka roślin dojdzie do oczka i będzie wokół kora
AurorA - 2011-07-11, 01:08

Czy planujesz w nim rybki?
ja bym zostawił bez ryb i bez techniki, a tam w rogu obok berberysu? dał jakieś kryjówki dla płazów - pniaki kamulce itd.

ewa535 - 2011-07-11, 07:51

Piotr , to szkoda ,ze nie wyszorowałeś tych kamieni, czy choćby nie przepłukałęś szlauchem.
Cała radość ,że przynajmniej na początku woda kryształ zanim glony przyszaleją ;) .

Piotrek.P. - 2011-07-11, 21:11

Ryb jak i techniki nie będzie , kamienie wyczyszczone zostały "Kerszerem" , glonów nie powinno być tak dużo chyba że trochę nitek. Wszystko pozostawiam naturze. W pięciu oczkach które wykonałem woda jest czysta tyle że kilak nitek się pokazuje ale to naturalne. Obok berberysu będą jakieś kamienie ale pracuje teraz nad resztą "działki".
Piotrek.P. - 2011-08-09, 17:15

Teraz tylko czekać aż zarośnie :

Było:

Jest:

olean - 2011-08-09, 17:47

widzę że kolega po fachu się nie objia :piwko: Dobra robota :brawo:
Sadownik - 2011-08-09, 19:42

kora przy oczku??
pełno tego w wodzie będzie...
wiem z doświadczenia :P

Piotrek.P. - 2011-08-09, 20:51

Sadownik napisał/a:
kora przy oczku??
pełno tego w wodzie będzie...
wiem z doświadczenia :P

To z mojego doświadczenia Ci powiem że nie będzie :lol: ja nie kupuję tej mielonki z molochów budowlanych bądź ogrodniczych ;)

olean - 2011-08-10, 09:28

piopil napisał/a:
olean napisał/a:
widzę że kolega po fachu się nie objia :piwko: Dobra robota :brawo:

Dzięki :) też się tym zajmujesz ?

Tak w tym roku skończyłem technikum architektury krajobrazu :)