Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Ustawienie pompy

Snake - 2011-06-26, 20:13
Temat postu: Ustawienie pompy
Moje oczko ma kształt ósemki w jednej częśći głębokośc jest 50cm a w drugiej ok 160cm. Chodzi mi oto czy pompa do filtra powinna byc ustawiona w najgłębszym miejscu w oczku czy najdalszym aby zapewnić ruch wodzie?

Vanka - 2011-06-26, 20:18

Snake napisał/a:
czy pompa do filtra powinna byc ustawiona w najgłębszym miejscu w oczku

Tak, a wylew z filtra powinien być ustawiony w taki sposób, aby woda z niego lała się gdzieś na środek, aby powodować ruch równiez na płytszym obszarze.

piotr5875 - 2011-06-26, 20:56

Masz podobną sytuację do mojej ustaw pompę jak najdalej od kaskady żeby zapewnić ruch wody - moja stoi na głębokości jakieś 90 cm - u Ciebie to 50 cm ważna jest cyrkulacja wody na całej powierzchni oczka
pozdrawiam

Snake - 2011-06-26, 21:04

Niemam możliwości już zmiany kaskady, tak aby ujście jej bylo na środku oczka, obecnie pompe mam usytuowaną na strefie płytszej(50cm), ale jak by nie robiło różnicy wolałbym w strefie głębszej, wtedy skróce wąż i niebędzie taki widoczny :yahoo: Ale czy w moim przypadku nie będzie to błęd?
piotr5875 napisał/a:
Masz podobną sytuację do mojej ustaw pompę jak najdalej od kaskady żeby zapewnić ruch wody - moja stoi na głębokości jakieś 90 cm - u Ciebie to 50 cm ważna jest cyrkulacja wody na całej powierzchni oczka
pozdrawiam

o taką odpowiedź mi chodziło.
ps.
szkoda że nie można edytowąć :/

piotr5875 - 2011-06-26, 21:09

Nie przestawiaj pompy teraz jest dobrze i kaskady też nie ruszaj - po co woda ma mieć dopływ na środku oczka tego nie rozumiem ?
pozdrawiam

Vanka - 2011-06-26, 21:22

piotr5875 napisał/a:
Nie przestawiaj pompy teraz jest dobrze i kaskady też nie ruszaj - po co woda ma mieć dopływ na środku oczka tego nie rozumiem ?
pozdrawiam

Już kiedyś pisałam o tym, że jak coś to na priv Szanownego kolegę zapraszam ;) .
A odpowiadając na pytanie to, aby właśnie woda w jakiś sposób jednak się w oczku ruszała, nawet w tej płytszej części.
Skoro wypływ z filtra jest z kaskady, która już istnieje i ustawiona jest na brzegu najgłębszego miejsca to można ją przestawić na najdalszą część strefy głębokiej.
No ale po co wywoływać ruch wody w oczku, przecież wcale nie o to padło pytanie ;)

piotr5875 - 2011-06-26, 21:29

Przykro mi może jestem kompletnym ignorantem ale nie rozumiem tej wypowiedzi przedmówcy
pozdrawiam

Snake - 2011-06-26, 21:35

Dla mnie tez jest troche niejasna...

Ale zakończmy temat mam to oco pytałem.

Adalbert - 2011-06-27, 21:41

Przy tej konfiguracji oczka i kaskady trudno ci będzie poruszyć wodę w całym oczku. Chyba, że będziesz zasysać ze strefy płytkiej bo w głębokiej części mieszać będzie kaskada. Można by było również jakąś część wody z pompy puścić przez trójnik na płyciznę lub wykombinować ta ujście strumyka, do którego i tak z czasem dojrzejesz ;)
AurorA - 2011-06-27, 22:53

Pompa musi być jak najdalej od kaskady (przeciwległy bok) i to wszystko. Lepiej by było oczywiście gdyby kaskada była z drugiej strony, przy płytszej części.
Gosik - 2011-06-29, 01:33

Mówiąc obrazkowo-chodzi o to:
Prawa strona płycizna i tu spływa woda z kaskady, a pobierana jest przez pompę, która zanurzona jest po przeciwległej stronie na 80 cm.

kordiankw - 2011-06-30, 10:33

Nie stawiaj pompy bezpośrednio na dnie oczka tylko na jakiejś półce powyżej, bo w przypadku jakiejś nieszczelności na odcinku pompa-kaskada, wypompujesz całą wodę z oczka i będzie :dupa: , a tak poniżej pompy woda zostanie.
Aznar33 - 2011-07-07, 12:33
Temat postu: Re: Ustawienie pompy
Snake napisał/a:
Chodzi mi oto czy pompa do filtra powinna byc ustawiona w najgłębszym miejscu w oczku czy najdalszym aby zapewnić ruch wodzie?

Żeby cyrkupacja wody była największa, to pompa powinna być przy brzegu w najglębszym miescu oczka, a wylot kaskady na przeciwnym krańcu w strefie płytkiej.

...u Ciebie jest akurat na opak