| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - Nowy projekt porada
rewi - 2011-06-20, 12:20 Temat postu: Nowy projekt porada No więc tak planuje powiększyć stare oczko ( ciasnota )w tym roku w lipcu mam już taki mniej więcej projekt jakby to miało wyglądać chcę żeby miał wymiary 3,5 x 2,5 m i żeby można było trzymać kilka koi lub karasi :p proszę o jakieś porady ...
fotka planu mniej więcej
[ Dodano: 2011-06-20, 13:23 ]
p.s sorry za jakość tego zdjęcia ale większe nie wchodzi w załącznik a większego nie mam
[ Dodano: 2011-06-20, 13:25 ]
Tu na jasnym niebieskim tle pisze głębokość 50 cm i pompa solarna po lewej
Piotrek.P. - 2011-06-20, 13:09
Bez większego zdjęcia tam nic nie widać . Jakiej Ty tej rady potrzebujesz? wcale Twoje posty nie są czytelne ... chyba że ja mam problem z czytaniem ?
rewi - 2011-06-20, 14:34
Chodzi mi o jakie warunki powinny panować w oczku aby można było hodować karpie koi i czy pompa solarna wystarczy czy trzeba inna
Piotrek.P. - 2011-06-20, 14:38
Proponuję najpierw zacząć od lektury na forum . Wszystko na nim jest. Jeżeli chcesz zająć się hodowlą tych ryb to Twoim obowiązkiem jest znaleźć i przyswoić jak najwięcej informacji na ich temat. Nikt Ci wszystkiego na tacy nie poda. Troszkę własnej inicjatywy.
Vanka - 2011-06-20, 14:42
Oczko musi być odpowiednio głębokie minimum 120 cm, a i tak przy tej wielkości to najwyżej dwa, trzy karpie koi i nic więcej.
Dla hodowli karasi wystarczy głębokość ok 100 cm i ilość karasi znacznie większa.
Pompa solarna nie pociągnie Ci wody do filtra, który musisz mieć jeśli chcesz Koi.
Dwie strefy to za mało. W oczku powinny być przynajmniej trzy. Strefa płytka - bagienna, strefa na takie rośliny jak strzałka, rozpław, pałka wodna (sadzona w doniczkach) i głęboka na lilie i rośliny pływające.
Projekt do poprawy
I zastanów się, jakie ryby chcesz trzymać w oczku
rewi - 2011-06-20, 17:13
Zdecydowałam się na kilka karasi i orfy ze 3
Mam jeszcze trochę wątpliwości co do pompy liczę na jakieś podpowiedzi jaką powinnam wybrać itp .
Mam jakieś trudności z dodaniem tych zdjęć projektu jak można to tak ująć przepraszam jeszcze raz
rewi - 2011-06-20, 18:51
udało się wstawić
projekt
Gosik - 2011-06-20, 20:24
Na koi to za płytkie , i za małe. Na karasie-dobre.
rewi - 2011-06-21, 08:18
No to teraz ile tych karasi można wpuścić ? ;p
Bartosz_n - 2011-06-21, 08:29
Wpuść sobie na początek z 10 sztuk. I tak po po pewnym czasie będzie ich trochę więcej.
rewi - 2011-06-21, 16:01
No to rozumiem tylko ile razy w roku odbywa się tarło karasi bo przy nadmiarze to nie będzie za ciekawie ;D
rewi - 2011-06-23, 09:34
A ile jaj składają te karasie ?
Vanka - 2011-06-23, 09:37
| rewi napisał/a: | A ile jaj składają te karasie ? |
Dużo, a nawet więcej
ILUSION - 2011-06-23, 10:02
| Bartosz_n napisał/a: | | Wpuść sobie na początek z 10 sztuk. I tak po po pewnym czasie będzie ich trochę więcej. |
Ja mam koło 10-15 dorosłych karasi i co roku mam ich o jakieś 100 więcej, to jakaś plaga i to przy 7 orfach
Osobiście odradzam jeśli chcesz mieć jeszcze karpie, lub jeśli potrafisz odróżnić płeć to same samce
Artur - 2011-06-23, 10:28
| rewi napisał/a: | A ile jaj składają te karasie ? | Ok. 150000 jaj, lecz większość zostaje pożarta, jakaś część spleśnieje z pozostałych wylęgają się rybki a z nimi rzecz ma się podobnie jak z jajkami. Zostaną pożarte przez oczkowe drapieżniki itp. To co zostanie w oczku, to te kilkadziesiąt szt. lub nawet kilkanaście od jednej samicy. Ta ilość składanej ikry, to ilość złożona przez w pełni dojrzałą samice. Młode składają mniej. To tak pi razy drzwi.
Pawel Woynowski - 2011-06-23, 10:42
A mówiąc dokładniej to od 3 do 205 tysięcy jaj.
Jeżeli dochowasz się dwóch trzech rybek to będziesz miał ogromne szczęście. Chodzi o to że mamusie, tatusie, siostry i braciszkowie tych rybek bardzo lubią wcinać swoje pociechy i młodsze rodzeństwo i nie ważne czy to będzie jajeczko, czy narybek, rodzinka nie wzgardzi przekąską ze swoich pobratymców. Dlatego chcąc dochować się potomstwa od rybek w oczku, powinniśmy im stworzyć odpowiednie warunki do tarła jak i wychowu narybku. W oczku powinno się wiosną zrobić z gałązek gęste tarliska, a w strefach płytkich powinno rosnąć dość dużo roślin takich aby narybek mógł tam wpływać chowając się przed familią.
Gosik - 2011-06-23, 11:22
To u mnie chyba same zboczeńce seksowe-w zeszłym roku non stop się tarły i przetrwało ze 40 sztuk narybku, a mam tylko 5 dorosłych karasi.
ILUSION - 2011-06-24, 06:18
| Elendil napisał/a: | te orfy to chyba jakieś wegetarianki, u mnie karaśków jest też ok 15, orf 7 i jak przeżyją 2-3 młode karachy w dużym oczku to max i full wypas |
| JAREK G napisał/a: | | U mnie dokładnie tak sano |
Być może Panowie, ale jest jak piszę i nie ściemniam. Nie wiem jakim cudem mam tyle młodych karasi, ale jest to u mnie naprawdę uciążliwe i gdybym ich sam nie eliminował to miałbym w oczku "gęstą zupę rybną"
rewi - 2011-06-26, 08:58
Masz super warunki skoro się tak rozmnażają ;D
Właśnie nie chcę żeby doszło do takiej sytuacji że zrobi mi się '' zupa rybna ''
bo to tylko krzywda dla nich brak tlenu wyduszą się
rewi - 2011-06-26, 09:30
Ja aktualnie mam małą jedną orfę z 8 cm .
Ale małe ślimaczki dżdżownice znikają w mgnieniu oka
rewi - 2011-06-26, 10:55
A ja myślałam czego ona taka smutna
Czyli jeszcze ze dwie jej dokupię będzie jej raźniej ;D
rewi - 2011-06-27, 13:42
Wie ktoś może o roślinkach natleniających wodę słyszałam o rogatniku ale podobnież jest ich więcej a ja nie znam nazw więc proszę o pomoc
Vanka - 2011-06-27, 13:47
rewi,
czy Tobie trzeba wszystko tłumaczyć ?
Jesteś na forum, umiesz czytać i pisać , a nie umiesz szukać ???
tu napisane jest tak wiele, że nie ma potrzeby pisać od nowa..
po za tym raczej myslałaś o rogatku, a nie rogatniku a podobno interesujesz się roślinami)
Elendil - 2011-06-27, 13:47
Rogatku
Lektura obowiązkowa http://oczkowodne.net/flora.php
kordiankw - 2011-06-27, 13:53
| rewi napisał/a: | Wie ktoś może o roślinkach natleniających wodę słyszałam o rogatniku ale podobnież jest ich więcej a ja nie znam nazw więc proszę o pomoc |
Mówisz masz:
http://sklep.oczkowodne.n...ek-sztywny.html
http://sklep.oczkowodne.n...kanadyjska.html
http://sklep.oczkowodne.n...olyskujaca.html
http://sklep.oczkowodne.n...edzierzawa.html
http://sklep.oczkowodne.n...osz-helmsa.html
i jeszcze parę innych, wystarczy, że wejdziesz do sklepu Arka i tam poszukasz. Tu masz link do poradnika, gdzie jest opis większości roślin wodnych: http://oczkowodne.net/flora.php
krzysztof988 - 2012-05-13, 22:50
| Vanka napisał/a: |
Dwie strefy to za mało. W oczku powinny być przynajmniej trzy. Strefa płytka - bagienna, strefa na takie rośliny jak strzałka, rozpław, pałka wodna (sadzona w doniczkach) i głęboka na lilie i rośliny pływające. |
Jakie są optymalne głębokości dla poszczególnych stref np. płytka-bagienna - 15-20cm?
withanight - 2012-05-14, 08:59
Cyt. z poradnika Aurory
Projekt i wykop
Zanim wykonamy projekt warto zorientować się w dostępnych wymiarach folii. Zwykle sprzedawane są one z beli o szerokości 6 lub 8 metrów. Ilość potrzebnej nam folii obliczymy sumując szerokość i podwójną głębokość wykopu. Pamiętajmy o dodaniu 0,5 metra z każdej strony na wykończenie brzegu (przegrodę kapilarną). Projektując oczko z folii, nie możemy sobie pozwolić na zbyt zróżnicowany kształt. Wszelkie zatoczki i udziwnienia kształtu są dość trudne do zrealizowania. Najbardziej ekonomicznym kształtem jest prostokąt lub koło (elipsa). Wówczas straty folii są najmniejsze a folia dobrze się układa. Najczęściej stosuje się kształt nerki, serca, lub ósemki o delikatnym przewężeniu. Przed rozpoczęciem wykopu warto rozłożyć na obrzeżach wąż ogrodowy i manipulować nim do uzyskania żądanego kształtu. Pamiętajmy o zaplanowaniu różnych stref głębokości z dużą strefą płytką (bagienną). To właśnie tu umieścimy większość roślin decydujących o późniejszym wyglądzie naszego oczka. Wystarczające są trzy półki na głębokościach około 30 cm, 60 cm i 100 cm. Jeśli chcemy zimować ryby, a szczególnie karpie koi głębokość najniższej półki powinna wynosić 120-150 cm. Przed rozpoczęciem prac należy przewidzieć skąd będziemy czerpać wodę i prąd (dobrym pomysłem jest odprowadzenie deszczówki z dachu do uzupełniania ubytków wody). Ustalmy także gdzie ma się znajdować ewentualna kaskada, mostek, pompa i urządzenia filtrujące. Wcześniejsze dokładne rozplanowanie wszystkiego pozwoli nam uniknąć wielu niespodzianek i rozczarowań. Gdy ustaliliśmy już wszystkie szczegóły można rozpocząć kopanie.
Strafa bagienna na takiej głębokości aby substrat był zawsze mokry lub tak aby lustro wody zawsze było delikatnie nad substratem.
|
|