| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko wodne Dominiki i Piotrka
Miśka - 2011-06-10, 18:19 Temat postu: oczko wodne Dominiki i Piotrka Witamy!
Chcemy pochwalić się naszym oczkiem wodnym. Na naszej działce mamy litą glinę, więc stwierdziliśmy, że naturalne oczko wodne będzie fajnym dodatkiem.
Oczko powstało rok temu, nie wiem dokładnie jaka jest pojemność, ale około 4 m3. W najgłębszym miejscu ma głębokość 70 cm, dno porośniete moczarką, jest lilia wodna, ale mąż ostatnio wyciągając glony oberwał liście , jest mięta wodna tatarak i inne roślinki, których nazw nie pamiętam.
W tamtym roku wprowadziliśmy 2 karasie, przetrwały całą zimę pod lodem i śniegiem, ale na wiosnę niestety zachorowały (infekcja bakteryjna ?). Teraz mamy żaby i zastanawiamy się czy wpuścić jakieś rybki i co z ich zimowaniem?
Pozdrawiamy Oczkomaniaków!
Radek G. - 2011-06-10, 18:24
Witamy
ładne oczko, bardzo podobne do mojego. Jak masz zdjęcia z budowy to wrzuć.
diver - 2011-06-10, 18:30
jeżeli masz prąd w zasięgu oczka to problem zimowania rozwiązany (napowietrzacz), niemniej
nawet teraz radziłbym wpuścić kilka karasi - żebyć z komarami nie miał problemu i oczko puste nie stało . Co do ich zimowania to też trzeba byc dobrej myśli (już w płytszych nawet zimowały )
Adalbert - 2011-06-10, 18:55
Bardzo wysoki poziom wody Dużo dolewacie czy się utrzymuje? Fajnie tak bez folii, bez betonu, bez doniczek ...
Gosik - 2011-06-10, 20:08
a w którym miejscu ta głębina?-bo kamień leży w połowie a tam chyba ze 40 cm?
norbi977 - 2011-06-10, 20:09
Fajna sprawa takie oko (strach tylko że wyschnie ) . Ja bym jeszcze raz zaryzykował z karaśkami.....
Gliniak - 2011-06-10, 20:20
| diver napisał/a: |
nawet teraz radziłbym wpuścić kilka karasi - żebyć z komarami nie miał problemu i oczko puste nie stało |
Wystarczą rybki akwariowe np gupiki , mieczyki , kardynałki.
Pozdrawiam
Vanka - 2011-06-10, 20:24
Witaj
Urokliwe to oczko , rzekłabym cacuszko. Nie wiem czy rybki są Wam koniecznie do szczęścia potrzebne. Może lepiej zainwestować w otoczenie, bo takie ładne powinno mieć równie ładną okolicę, a póki co pustka
Na rybki nigdy nie jest za późno, a do takiego oka szybciej ściągną żabole, żeby grac tam wieczorne koncerty . Mam nadzieję, że sąsiadów macie normalnych
Podoba mi się
JAREK G - 2011-06-10, 20:24
Witam. Bardzo mi się podoba. Tylko ja na Twoim miejscu obwarowałbym męża w dobry szpadel i co prawda wiąże się to z wypompowaniem wody ale niech pogłębi je o kolejne 70 cm . Wtedy to już będzie całkiem "miód-malina"
Miśka - 2011-06-13, 08:54
Niestety nie mam zdjęć z budowy. Niecka naszego oczka to lita glina, woda utrzymuje się tam bez problemu. Gdy są upały trochę paruje i musimy co jakiś czas dolewać, poza tym nie ma problemu z przeciekaniem.
Oczko wygląda tak: z jednej strony jest zejścia tzw. plażą z kamyczków, z drugiej strony są dwie półki, które schodzą do miejsca gdzie jest najgłębiej (jakieś 1.5 m na 0.8).
Jeśli chodzi o napowietrzanie wody, to jest ona pompowana do dzbana, z którego spada do oczka (nie wiem czy to wystarczy, ale fajnie wygląda). Mieliśmy jeszcze jedną trudność z wypoziomowaniem oczka, ponieważ mamy pochyłą działkę, ale udało się.
Niestety wszechobecna giniasta ziemia uniemożliwia posadzenie większości ciekawych roślin (teren wokół), zaliczyliśmy już wiele porażek (drzewa usychały lub gniły )
i na razie daliśmy spokój z tą inwestycją.
Dzięki za konstruktywne opinie, pozdrawiamy
Piotrek.P. - 2011-06-13, 15:47
Jeżeli masz litą glinę to rozluźnij ją piaskiem gruboziarnistym i drzewa będą rosnąć. Też mam glinę i wszystko bardzo dobrze rośnie. Tylko idą większe ilości nawozów.
mat33 - 2011-06-16, 14:10
Oczko naprawde piękne nie ma to jak zbiornik bez folii, a co do drzewek to w mojej glinie dobrze rosną magnolie więc może spróbujecie z nimi
bobal - 2011-06-16, 15:45
mi sie bardzo podoba chciałbym u siebie takie podłoże
[ Dodano: 2011-06-16, 16:47 ]
nom i ja bym wpuścił kilka rybek to moim zdaniem dodaje uroku w oczku
AurorA - 2011-06-25, 00:17
i mi się podoba Rybki bym sobie odpuścił, chyba ze na lato akwariowe
|
|