| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Macieja.
mmaciejrock2 - 2011-06-07, 19:32 Temat postu: Oczko Macieja. Witam,
Jestem nowy na forum i chciałbym zaprezentować oczko z folii, które już w tym roku przeszło wiele zmian. Na wiosne była tam tylko lilia i kilka rybek rzecznych wpuszczonych 2 lata temu, które świetnie dały sobie rade z zimowaniem.
Wymiary:
Szerokość: 2,6m
Długość: 2,7m
Głębokość w najgłębszym miejscu ok 0,9-1m
Objętość ok 1700-1800 L
Rośliny które zakupiłem i już zostały "wrzucone" to:
Eichhornia crassipes - (Hiacynt wodny)
Lemna (Rzęsa wodna)
Limnobium spongia(Limnobium gąbczaste)
Pistia stratiotes (Pistia, Topian)
Cladophora (Gałęzatka kulista)
Callitriche palustris (Rzęśl bagienna)
Elodea canadensis ( Moczarka kanadyjska)
To część z nich:
W oczku pływają także cztery karasie które rosną jak na drożdżach podjadając rzęse
Przedwczoraj okazyjnie udało mi sie kupić filtr marki Waterwerks model WWF 3500 + lampa, dzisiaj ruszył do pracy.
Na dzień dzisiejszy oczko wygląda tak:
aquarius - 2011-06-07, 19:53
No i całkiem do rzeczy, woda z czasem się wyklaruje rośliny pomnożą i będzie ładnie. Dobrze by było jeszcze posadzić coś wokół brzegu, ale to tylko moje zdanie (amatora:) ). Nie wiem jak uchowa Ci się hiacynt bo u mnie padł w mgnieniu oka. A jak będziesz przejeżdżał w okolicy A4, bo widzę, że z Wrocławia, to zapraszam po miętę wodną, przęstkę czy rogatka bo tego mam dostatek . Tak trzymaj. pozdrawiam.
cin111 - 2011-06-07, 19:56
całkiem ładne
mmaciejrock2 - 2011-06-07, 20:34
Hiacynt puki co to trzyma się dobrze, zobaczymy za miesiąc. Dookoła są posadzone rośliny ale małe, także jak sie rozrosną to bedzie ładnie.
Po prawej stronie oczka, naprzeciw pomostu:
Przed oczkiem, na "czarnej" opasce:
Dzięki za "oferte" napewno skorzystam, jak i za pozytywne opinie
norbi977 - 2011-06-07, 20:41
Tak jak wcześniej napisał aquarius - mnie też roślin nadwodnych brakuje. Ale jak to mówią co kto lubi. Oko ładne
Vanka - 2011-06-07, 20:43
Nie wiem czy taki był zamysł, ale mi brakuje choćby zwykłego kosaćca na brzegu. ładnie zacząłeś i widzę, że nawet lazur folii został czymś przykryty, wiec wystająca część tak nie razi. Czy w tym miejscu gdzie wystaje folia masz jakąś półkę?
Bartosz_n - 2011-06-07, 20:46
Fajnie zrobione oczko. Podoba mi się. No ale dodam to co wszyszczy troszke więcej roślin i będzie super. Wiadomo potrzeba czasu.
Czekamy na kolejne zdjęcia.
Narazie życze czystej wody i zdrowych rybek
mmaciejrock2 - 2011-06-07, 20:46
Zdjęcie na którym jeszcze widać folię to zdjęcie z początku wiosny. Teraz folii nie widać w żadnym miejscu co widać na kolejnym zdjęciu całości.
Z całą pewnością wielu roślin jeszcze brakuje, ale to jeszcze nic straconego, w dalczym ciągu pracuje nad ulepszaniem oczka;)
Bartosz_n - 2011-06-07, 20:50
| mmaciejrock2 napisał/a: |
Z całą pewnością wielu roślin jeszcze brakuje, ale to jeszcze nic straconego, w dalczym ciągu pracuje nad ulepszaniem oczka;) |
No i takie podejście podoba mi się najbardziej. Roślinki napewno szybko się rozrosą.
Piotrek.P. - 2011-06-07, 21:18 Temat postu: Re: Oczko Macieja. Gałęzatka nie jest rośliną tylko glonem. Mam pytanie co do tych lamp solarnych . Widać coś jak świecą ?
Oczko nawet ładne tylko kaskada jakoś mnie przytłacza.
mmaciejrock2 - 2011-06-07, 21:18
Półke niestety mam tylko jedną :
Oczko powstało przed kilka laty i wtedy nikt nie planował aż tak zaawansowanego rozrostu roślin czy ryb, także robie co moge żeby je jak najbardziej poprawić.
Lampy solarne, oczywiście że widać. Lecz one nie oświetlą niczego, tylko raczej nadadzą fajnego klimatu ogrodowi. Niestety nie sposób uchwycić to aparatem, patrząc na to wygląda to super
mmaciejrock2 - 2011-06-11, 08:55
Jak widać mimo obaw Hiacynt ma sie świetnie, jest ze trzy razy większy od czasu kiedy wsadziłem go do wody. Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce w którym rośnie druga zupełnie nie zależna roślinka.
Pistia również ma sie dobrze, i chyba sie rozmnaża
Bartosz_n - 2011-06-12, 21:08
Hiacynt i pistia napewno jeszcze zwiększy znacząco swoją powierzchnię
Czekam na kolejne zdjęcia.
klesmer - 2011-06-12, 23:22
Czy ten łańcuch w okół oczka ma jakieś praktyczne znaczenie?
mmaciejrock2 - 2011-06-13, 20:17
| klesmer napisał/a: | | Czy ten łańcuch w okół oczka ma jakieś praktyczne znaczenie? |
Tak, mam 2 letnią siostre i pełni on role bariery
Ale myśle żę także wizualnie wygląda ładnie
castleman - 2011-06-13, 21:06
Cześć fajne oczko i fajna osłona przed tymi którzy nie powinni dostać się do oczka.
Niebieska folia fajnie zasłonięta
Ja bym trochę więcej roślin nasadził, skoro oczko nie duże, to może trochę przęstek?
mmaciejrock2 - 2011-06-13, 22:09
Przęstka pospolita to może byłby rzeczywiście dobry pomysł, oczywiście planuje obsadzić oczko jeszcze bardziej za jakiś czas
Jak już doszło do tych Przęstek to jak je sadzić??
Vanka - 2011-06-14, 08:19
| mmaciejrock2 napisał/a: | | Jak już doszło do tych Przęstek to jak je sadzić?? |
U mnie rosną w kamieniach, w strefie 0-5 I mają się dobrze
bobal - 2011-06-16, 16:09
mi sie bardzo podoba może dorzucić troszke roślin doda dużo uroku:) poza tym bardzo fajne pomysły
mmaciejrock2 - 2011-06-23, 15:17
Dość długo mnie nie było, ale niestety dopadł mnie natłok prac...
Roślinki którymi obsadziłem oczko dookoła mają sie świetnie.
Kupiłem malutką pompeczke (350l/h) która na razie służy jako fontanna w oczku, natomiast później bedzie zasilała mały strumień który zamierzam zbudować, a wyglądałoby to tak
lukaszp2201 - 2011-06-23, 19:59
oczno zmienia się niesamowicie, na prawdę kawał dobrej roboty
Ta pompka to jak się nie mylę Aquaela miałem podobną no i do zasilania strumyka jest zdecydowanie za słaba.
Jaką masz pompę przy filtrze? Po prostu wystarczyło by pociągnąć wodę z kaskady do strumyka
Elendil - 2011-06-23, 20:03
Wywal tę gąbkę bo poza zapychaniem się i osłabianiem przepływu nie pełni innych funkcji
mmaciejrock2 - 2011-06-24, 01:11
Pompka której używam do filtra jest firmy VICTUS, W pompce jest filtr gąbkowy. Moc pompki 55W, 2300l/h.
Dokładnie taka:
Ale i tak bede musiał pomyśleć nad tym jak zasilić strumień, bo jedna pompka nie obrobi filtra, kaskady i strumienia a ta AQUAEL-a jest rzeczywiście maleńka
mmaciejrock2 - 2011-07-23, 16:22
Kilka dni temu Aquarius przysłał mi miętę wodną, przęstke oraz moczarke. Niestety nie było pogody i dopiero dzisiaj udało mi się zrobić zdjęcia.
Mięte posadziłem w ponawiercanej doniczce, wyłożonej jutą. Tak samo posadziłem przęstkę.
A takie są efekty (akurat byłem w trakcie czyszczenia filtra):
Jeszcze raz wielkie dzięki Aquarius
A tutaj mój hiacynt, który szybko sie rozrasta, teraz to juz w zasadzie hiacynty ;P
Mała zagadka, co to za roślina??
josh1976 - 2011-07-23, 19:50
Myśle,ze to rdestnica,sam mam taką w oczku. Tylko nie pamiętem jaka. Połyskująca?
AurorA - 2011-07-24, 19:29
Tak to rdestnica połyskująca
| mmaciejrock2 napisał/a: | | A tutaj mój hiacynt, który szybko sie rozrasta, teraz to juz w zasadzie hiacynty ;P |
Dla mnie to on kiepściutko wygląda. Grzyb go wykańcza. Obrywaj żółknące i gnijące stare liście.
aquarius - 2011-07-26, 17:50
| Cytat: | | Jeszcze raz wielkie dzięki Aquarius |
Nie ma o czym mówić, jak będziesz przejeżdżał to weźmiesz więcej Powinny wkrótce odbić i się rozrosnąć. Pozdrawiam.
mmaciejrock2 - 2011-07-26, 18:56
I tak byłem zaskoczony ich ilością, oczywiście pozytywnie. Przejezdzał to prędko nie bede, ale jak coś to zapamiętam
|
|