Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Macieja.

mmaciejrock2 - 2011-06-07, 19:32
Temat postu: Oczko Macieja.
Witam,

Jestem nowy na forum i chciałbym zaprezentować oczko z folii, które już w tym roku przeszło wiele zmian. Na wiosne była tam tylko lilia i kilka rybek rzecznych wpuszczonych 2 lata temu, które świetnie dały sobie rade z zimowaniem.

Wymiary:
Szerokość: 2,6m
Długość: 2,7m
Głębokość w najgłębszym miejscu ok 0,9-1m
Objętość ok 1700-1800 L

Rośliny które zakupiłem i już zostały "wrzucone" to:

Eichhornia crassipes - (Hiacynt wodny)
Lemna (Rzęsa wodna)
Limnobium spongia(Limnobium gąbczaste)
Pistia stratiotes (Pistia, Topian)
Cladophora (Gałęzatka kulista)
Callitriche palustris (Rzęśl bagienna)
Elodea canadensis ( Moczarka kanadyjska)

To część z nich:

W oczku pływają także cztery karasie które rosną jak na drożdżach podjadając rzęse ;)

Przedwczoraj okazyjnie udało mi sie kupić filtr marki Waterwerks model WWF 3500 + lampa, dzisiaj ruszył do pracy.

Na dzień dzisiejszy oczko wygląda tak:

aquarius - 2011-06-07, 19:53

No i całkiem do rzeczy, woda z czasem się wyklaruje rośliny pomnożą i będzie ładnie. Dobrze by było jeszcze posadzić coś wokół brzegu, ale to tylko moje zdanie (amatora:) ). Nie wiem jak uchowa Ci się hiacynt bo u mnie padł w mgnieniu oka. A jak będziesz przejeżdżał w okolicy A4, bo widzę, że z Wrocławia, to zapraszam po miętę wodną, przęstkę czy rogatka bo tego mam dostatek ;) . Tak trzymaj. pozdrawiam.
cin111 - 2011-06-07, 19:56

całkiem ładne
:)

mmaciejrock2 - 2011-06-07, 20:34

Hiacynt puki co to trzyma się dobrze, zobaczymy za miesiąc. Dookoła są posadzone rośliny ale małe, także jak sie rozrosną to bedzie ładnie. :)

Po prawej stronie oczka, naprzeciw pomostu:

Przed oczkiem, na "czarnej" opasce:

Dzięki za "oferte" napewno skorzystam, jak i za pozytywne opinie :yahoo:

norbi977 - 2011-06-07, 20:41

Tak jak wcześniej napisał aquarius - mnie też roślin nadwodnych brakuje. Ale jak to mówią co kto lubi. Oko ładne :brawo:
Vanka - 2011-06-07, 20:43

Nie wiem czy taki był zamysł, ale mi brakuje choćby zwykłego kosaćca na brzegu. ładnie zacząłeś i widzę, że nawet lazur folii został czymś przykryty, wiec wystająca część tak nie razi. Czy w tym miejscu gdzie wystaje folia masz jakąś półkę?
Bartosz_n - 2011-06-07, 20:46

Fajnie zrobione oczko. Podoba mi się. No ale dodam to co wszyszczy troszke więcej roślin i będzie super. Wiadomo potrzeba czasu.
Czekamy na kolejne zdjęcia.

Narazie życze czystej wody i zdrowych rybek

mmaciejrock2 - 2011-06-07, 20:46

Zdjęcie na którym jeszcze widać folię to zdjęcie z początku wiosny. Teraz folii nie widać w żadnym miejscu co widać na kolejnym zdjęciu całości.
Z całą pewnością wielu roślin jeszcze brakuje, ale to jeszcze nic straconego, w dalczym ciągu pracuje nad ulepszaniem oczka;)

Bartosz_n - 2011-06-07, 20:50

mmaciejrock2 napisał/a:

Z całą pewnością wielu roślin jeszcze brakuje, ale to jeszcze nic straconego, w dalczym ciągu pracuje nad ulepszaniem oczka;)

No i takie podejście podoba mi się najbardziej. Roślinki napewno szybko się rozrosą.

Piotrek.P. - 2011-06-07, 21:18
Temat postu: Re: Oczko Macieja.
Gałęzatka nie jest rośliną tylko glonem. Mam pytanie co do tych lamp solarnych . Widać coś jak świecą ?
Oczko nawet ładne tylko kaskada jakoś mnie przytłacza.

mmaciejrock2 - 2011-06-07, 21:18

Półke niestety mam tylko jedną :

Oczko powstało przed kilka laty i wtedy nikt nie planował aż tak zaawansowanego rozrostu roślin czy ryb, także robie co moge żeby je jak najbardziej poprawić. ;)

Lampy solarne, oczywiście że widać. Lecz one nie oświetlą niczego, tylko raczej nadadzą fajnego klimatu ogrodowi. Niestety nie sposób uchwycić to aparatem, patrząc na to wygląda to super :)

mmaciejrock2 - 2011-06-11, 08:55

Jak widać mimo obaw Hiacynt ma sie świetnie, jest ze trzy razy większy od czasu kiedy wsadziłem go do wody. Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce w którym rośnie druga zupełnie nie zależna roślinka.

Pistia również ma sie dobrze, i chyba sie rozmnaża :)

Bartosz_n - 2011-06-12, 21:08

Hiacynt i pistia napewno jeszcze zwiększy znacząco swoją powierzchnię ;)
Czekam na kolejne zdjęcia. :yess:

klesmer - 2011-06-12, 23:22

Czy ten łańcuch w okół oczka ma jakieś praktyczne znaczenie?
mmaciejrock2 - 2011-06-13, 20:17

klesmer napisał/a:
Czy ten łańcuch w okół oczka ma jakieś praktyczne znaczenie?

Tak, mam 2 letnią siostre i pełni on role bariery ;)
Ale myśle żę także wizualnie wygląda ładnie :)

castleman - 2011-06-13, 21:06

Cześć :pa: fajne oczko i fajna osłona przed tymi którzy nie powinni dostać się do oczka.
Niebieska folia fajnie zasłonięta :good:
Ja bym trochę więcej roślin nasadził, skoro oczko nie duże, to może trochę przęstek?

mmaciejrock2 - 2011-06-13, 22:09

Przęstka pospolita to może byłby rzeczywiście dobry pomysł, oczywiście planuje obsadzić oczko jeszcze bardziej za jakiś czas ;)

Jak już doszło do tych Przęstek to jak je sadzić?? :?:

Vanka - 2011-06-14, 08:19

mmaciejrock2 napisał/a:
Jak już doszło do tych Przęstek to jak je sadzić??

U mnie rosną w kamieniach, w strefie 0-5 I mają się dobrze :)

bobal - 2011-06-16, 16:09

mi sie bardzo podoba :) może dorzucić troszke roślin doda dużo uroku:) poza tym bardzo fajne pomysły :)
mmaciejrock2 - 2011-06-23, 15:17

Dość długo mnie nie było, ale niestety dopadł mnie natłok prac...

Roślinki którymi obsadziłem oczko dookoła mają sie świetnie.

Kupiłem malutką pompeczke (350l/h) która na razie służy jako fontanna w oczku, natomiast później bedzie zasilała mały strumień który zamierzam zbudować, a wyglądałoby to tak :)

lukaszp2201 - 2011-06-23, 19:59

oczno zmienia się niesamowicie, na prawdę kawał dobrej roboty :good:
Ta pompka to jak się nie mylę Aquaela miałem podobną no i do zasilania strumyka jest zdecydowanie za słaba.
Jaką masz pompę przy filtrze? Po prostu wystarczyło by pociągnąć wodę z kaskady do strumyka :-D

Elendil - 2011-06-23, 20:03

Wywal tę gąbkę bo poza zapychaniem się i osłabianiem przepływu nie pełni innych funkcji :P
mmaciejrock2 - 2011-06-24, 01:11

Pompka której używam do filtra jest firmy VICTUS, W pompce jest filtr gąbkowy. Moc pompki 55W, 2300l/h.

Dokładnie taka:

Ale i tak bede musiał pomyśleć nad tym jak zasilić strumień, bo jedna pompka nie obrobi filtra, kaskady i strumienia :P a ta AQUAEL-a jest rzeczywiście maleńka ;)

mmaciejrock2 - 2011-07-23, 16:22

Kilka dni temu Aquarius przysłał mi miętę wodną, przęstke oraz moczarke. Niestety nie było pogody i dopiero dzisiaj udało mi się zrobić zdjęcia.

Mięte posadziłem w ponawiercanej doniczce, wyłożonej jutą. Tak samo posadziłem przęstkę.

A takie są efekty (akurat byłem w trakcie czyszczenia filtra):

Jeszcze raz wielkie dzięki Aquarius :piwko:

A tutaj mój hiacynt, który szybko sie rozrasta, teraz to juz w zasadzie hiacynty ;P

Mała zagadka, co to za roślina??

josh1976 - 2011-07-23, 19:50

Myśle,ze to rdestnica,sam mam taką w oczku. Tylko nie pamiętem jaka. Połyskująca?
AurorA - 2011-07-24, 19:29

Tak to rdestnica połyskująca

mmaciejrock2 napisał/a:
A tutaj mój hiacynt, który szybko sie rozrasta, teraz to juz w zasadzie hiacynty ;P

Dla mnie to on kiepściutko wygląda. Grzyb go wykańcza. Obrywaj żółknące i gnijące stare liście.

aquarius - 2011-07-26, 17:50

Cytat:
Jeszcze raz wielkie dzięki Aquarius

Nie ma o czym mówić, jak będziesz przejeżdżał to weźmiesz więcej ;) Powinny wkrótce odbić i się rozrosnąć. Pozdrawiam.

mmaciejrock2 - 2011-07-26, 18:56

I tak byłem zaskoczony ich ilością, oczywiście pozytywnie. :) Przejezdzał to prędko nie bede, ale jak coś to zapamiętam :)