Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Rośliny wodne - Zmiana koloru Lilii

Gosik - 2011-06-04, 10:02

Zakwitła mi lilia , którą w zeszłym roku dostałam od Vanki-dlaczego w zeszłym roku była różowa, a w tym jest biała ?

Adalbert - 2011-06-04, 12:34

Gosik napisał/a:
Zakwitła mi lilia , którą w zeszłym roku dostałam od Vanki-dlaczego w zeszłym roku była różowa, a w tym jest biała ?

Jestem bardzo zainteresowany rozwinięciem tego tematu, nawet w innym wątku, ponieważ lilia, którą dostałem od teściowej też mi kwitnie na biało o ona idzie w zaparte, że u niej były różowe kwiaty. Właściwie w oczku powinienem mieć same kolorowe bo mam Attraktion i dwie, z których przynajmniej jedna powinna być różowa bo mam okazję obserwować ją u darczyńcy. Jak do tej pory w oczku mam same białe.

Vanka - 2011-06-04, 15:25

Gosik napisał/a:
Zakwitła mi lilia , którą w zeszłym roku dostałam od Vanki

Gosiu czy to aby ta sama lilia?
Ta ode mnie na pewno kwitła na różowo :???:

Gosik - 2011-06-04, 20:20

Vanka napisał/a:
Gosik napisał/a:
Zakwitła mi lilia , którą w zeszłym roku dostałam od Vanki

Gosiu czy to aby ta sama lilia?
Ta ode mnie na pewno kwitła na różowo :???:

Vania-na pewno ta sama, bo mam tylko 3 lilie-wiem która, jest która ;)

AurorA - 2011-06-05, 12:21

Jak ta od Vanki to rose arey to ona pierwszego dnia jest blado różowa a potem jaśnieje
też to mam ale to nie jest rose arey
w tym roku pod nazwą firecrest pojawiły się lilie których kwiat 1 dnia przypomina firecrest i jest różowa w kolejnych dniach bieleje -podejrzewam że to Rosennymphe.

Gosik - 2011-06-05, 13:32

Czy te dwie lilie, to ta sama odmiana?, czy dwie inne?

Vanka - 2011-06-07, 09:19

AurorA napisał/a:
Jak ta od Vanki to rose arey to ona pierwszego dnia jest blado różowa a potem jaśnieje
też to mam ale to nie jest rose arey

Ta co zmienia kolor została w moim oczku. Oddałam Gosi Attraction - miała chyba nawet jeden kwiat, więc Gosik wie, że była różowa. Może zmiana podłoża, albo parametrów wody ?? :o

Gosik - 2011-06-07, 09:22

No właśnie Vanka-stąd ten mój lament-bo widziałam na własne oczy, że była różowa i nie rozumiem co się stało, że zbladła...może psów się przestraszyła :-o
proszę nie mylić ze słowem "blednąć"-specjalnie jest "zbladła"

Vanka - 2011-06-07, 09:24

Gosiu to tylko moje dywagacje, ale czy inne lilie już kwitną? Może jednak przestawiłaś ?
Gosik - 2011-06-07, 09:36

Vanka-mam tylko trzy lilie-może ta trzecia co jeszcze nie kwitnie-to ta?, może na jesieni jak zrzucałam je na dno-pomyliłam ustawienia?-jeszcze nie kwitnie jedna lilia
Vanka - 2011-06-07, 09:45

W takim razie poczekajmy na kwiat tej ostatniej :)
AurorA - 2011-06-09, 21:57

Vanka napisał/a:
W takim razie poczekajmy na kwiat tej ostatniej

Dokładnie. Ja w cuda nie wierzę, przerobiłem tysiące Lili i jeszcze nigdy ta co kwitła na czerwono nie przefarbowała się na biało.