Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Negus moje oczko

negus - 2011-05-31, 15:01
Temat postu: Negus moje oczko
Chociaż forum znalazłem jakiś czas temu, nie odwiedzałem go praktycznie od czasu rejestracji - brak czasu na forum, na zajmowanie się bajorkiem na podwórku...
Od wiosny czasu przybyło i zacząłem doprowadzać to co jest już wykopane do jakiegoś życia. Dla nowicjusza nie jest to proste zadanie.

Jakieś 7 lat temu zostało wykopane "oczko", zwykły dołek wyłożony folią, bez żadnego planowania, pólek na rośliny. Wyglądało to tak:

Na zdjęciu nie widać ze zbiornik ma fatalny kształt prostokąta. Widoczne za oczkiem granitowe krawężniki rok temu zostały zastąpione płytkim zbiornikiem, który w przyszłości ma zostać całkowicie obsadzony roślinami. Na chwile obecną:

Pojawienie się nowego zbiornika wymusiło przebudowę strumienia. Na zdjęciach widać jeszcze niebieską folię. Zostanie ona zamaskowana po utwardzeniu kleju na którym położone są kamienie na ujściu strumyka.

Odpływ do "prostokąta" został zaplanowany w czasie budowy zbiornika na rośliny. Na dzień dzisiejszy "prostokąt":

Planuje na przyszły rok przebudowę starego zbiornika, wykonanie go z siatkobetonu. Niestety nie wiem czy uda mi się zmienić kształt ze względu na brak miejsca :-( ale będę próbował :)
A tu ulubione miejsce na upalne dni jednego z moich psiaków ;)

Gosik - 2011-05-31, 15:11

Witaj na forum-co prawda nie jesteś nowy, ale reaktywowany :hehe: jaką głębokość ma Twoje oczko ?, bo wygląda na dość płytkie, a sporo ryb. Wiem, że przejrzystość wody może zniekształcać głębokość-dlatego pytam.Jaka pojemność i czy strumyk, to jedyna filtracja?
negus - 2011-05-31, 15:19

Stary zbiornik ma głębokość zaczynającą się od 0.5m a kończącą się na ok 1.3m pojemność zbiornika to ok 7500L zbiornik na rośliny ok. 60cm głębokości pojemność ok. 2500L. Prócz strumienia posiadam filtr 200L własnej roboty.
Gosik - 2011-05-31, 15:20

No to wodę masz bajecznie czystą :brawo:
Vanka - 2011-05-31, 15:57

Bardzo fajne oko, a właściwie dwa oka :)
Jedyne co mnie razi to wystająca folia i z tym chyba nie za bardzo da się coś zrobić, bo rośliny widzę rosną tuż przy samym brzegu zbiornika.
Jakosć wody faktycznie przekłamuje głębokość :)

Damiano - 2011-05-31, 16:35

Super fajny kształt i w ogóle wszystko mi się podoba :brawo:
negus - 2011-05-31, 19:52

Vanka rośliny na brzegach to nie problem :) Napisałem ze na przyszły rok najprawdopodobniej folia zostanie zastąpiona siatkobetonem, a co za tym idzie oczko będzie wypoziomowane i brzeg zamaskowany kamieniami. Też mnie strasznie razi ta folia ale oczko kopałem mając 16 lat i za grosz pojęcia o tym :? teraz trzeba ponaprawiać błędy:D ale dzięki za uwagę ;)
ewa535 - 2011-05-31, 19:59

Witaj
perfekcyjnie "umodziłeś " ten prostokąt. Strumień pierwsza klasa !
Właśnie takie strumienie lubię !
Przepraszam czy Rataje Słupskie są koło Słupska na Pomorzu ?

Artur - 2011-05-31, 20:01

Są koło Pacanowa :P
norbi977 - 2011-05-31, 21:41

Bardzo ładne oko - a i kształt w finalnie niczego sobie. Podoba mi się bardzo - roślin więcej i będzie pięknie :yahoo:
Pies wodny też fajowy ;)

PIOTR.P - 2011-05-31, 23:37

:good: super oczko ,pies boski
Ja tylko się cieszę że moje psy nie stosują takich kąpieli

negus - 2011-07-15, 13:30

Aktualizacja:D małe poprawki przy płytkim zbiorniku..