| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - Moje oczko - projekt
kamel83 - 2006-07-04, 12:22 Temat postu: Moje oczko - projekt Poniżej zamieszczam projekt oczka wodnego wlasnego autorswa. Jest on wykonany "ręcznie", lecz wkrótce rozrysuję wszystko dokladnie i zamieszczę na forum
Na dniach (byc moze jutro) wrzuce kilka fotek w Galerii oczek.
Mazur - 2006-07-04, 20:11
Trochę płytko warto zrobić miejsce 110-120cm będziesz miał większą pewność że ryby przetrwają zimę.
kris - 2006-07-04, 20:22
Witam ! :wink:
Patrząc na Twój rysunek nasuwa mi się kilka uwag.:
- pod folię dałbym raczej podsypkę z przesianego piasku plus geowłókninę, wełnę mineralną lub inny materiał
-jeśli masz zamiar zimować ryby oczku zrobić głębsze oczko
- nie wiem jak będzie w przekroju całego oczka, ale pomyśl o zrobieniu większej ilości półek na rośliny o różnych głębokościach
-a te kamienie z lastrykiem i zaprawą , czy będziesz wykładał całą powierzchnię folii (oczka)?
Pozdrawiam.
AurorA - 2006-07-05, 00:15
Przy takiej szerokości i napowietrzaniu zimą ryby przezimuja bez problemu na 90 cm.
Ten żwir pod folią też mi się nie zbyt podoba - pomyśl o półce na około 50 cm - przydaje się
kamel83 - 2006-07-05, 09:00
Dzieki za komentarze. Ale po kolei
Roman - 90 cm w zupelnosci wystarcza, ryby dobrze znosza zime i na wiosne sa w komplecie
Kris - do co glebokosci j.w., zwir doskonale sprawdza sie jako podsypka - zero przeciekow , uszkodzen folii itp, ogolnie jest OK.
Ponizej zamieszczam rozszerzony i uaktualniony rysunek oczka (proszę moderatora o usunięcie z pierwszego posta stary rysunek gdyz nie zdarzylem go edytowac;) ) a Was prosze o sugestie jak i gdzie "dołożyc" półki. Pozycja "5" na rysunku jest jednoczesnie półką (jedyną jaka mam w oczku ) . 1-4 to kaskada.
Fotka : moje oczko wodne
A to juz nowy poprawiony rysunek.
AurorA - 2006-07-05, 09:34
Pompę umieściłbym w mniejszej części bo powstaje tu tak zwana martwa strefa zastoiskowa. Wówczas woda z całego oczka będzie się filtrować i natleniać.
Zawsze najlepiej umieszczać ją na przeciwległym końcu w stosunku do kaskady, wodospadu.
kamel83 - 2006-07-05, 10:33
OK, dzieki za uwage o pompie, napewno ją zastosuje.
To oczko wedlug moich obliczen ma pojemnosc w granicach 14500 - 15500 litrow, jaka pompa (o jakiej mocy) sprawdzilaby sie w tym oczku? Co sugerujecie, bo obecna nie dosc ze czesto sie psuje to jest za slaba.
Joanna - 2006-07-05, 19:17
A jakie masz rośliny bezpośrednio pod kaskadą? Na półce nr Chyba niewiele gatunków wytrzymuje ciagłe chlapanie i ruchy wody?
killer1558 - 2006-07-05, 22:41
jak nie masz półek to moze pomyśl zeby cos tam włozyc zeby uzysklac mniejsza głebokosc moze takie płyty
AurorA - 2006-07-06, 00:45
| kamel83 napisał/a: | | To oczko wedlug moich obliczen ma pojemnosc w granicach 14500 - 15500 litrow, jaka pompa (o jakiej mocy) sprawdzilaby sie w tym oczku? Co sugerujecie, bo obecna nie dosc ze czesto sie psuje to jest za slaba. |
Najlepsze rozwiązanie to Tetra OFX 7500
Bierze stosunkowo mało prądu w porównaniu do innych pomp tej wydajności, jest bardzo trwała i nie ma filtra wstępnego więc się nie zapycha - może przepompowywać nawet centymetrowe kamyki. Kosztuje sporo, ale w tym roku i tak cena mocno spadła.
Z tańszych to chyba Aquael
Aqua Jet PFN 7500
kamel83 - 2006-07-06, 06:07
| killer1558 napisał/a: | | jak nie masz półek to moze pomyśl zeby cos tam włozyc zeby uzysklac mniejsza głebokosc moze takie płyty |
Obawiam sie ze takie plyty zeszpeca oczko. Ale chyba po prostu domuruje do scianek pojedyncze polki na roznych wysokosciach i mysle ze bedzie OK. Nic innego nie przychodzi mi do glowy.
| AurorA napisał/a: | Najlepsze rozwiązanie to Tetra OFX 7500
Bierze stosunkowo mało prądu w porównaniu do innych pomp tej wydajności, jest bardzo trwała i nie ma filtra wstępnego więc się nie zapycha - może przepompowywać nawet centymetrowe kamyki. Kosztuje sporo, ale w tym roku i tak cena mocno spadła.
Z tańszych to chyba Aquael
Aqua Jet PFN 7500 |
Tetra 7500 przerasta moje mozliwsoci finansowe, bardziej sklanialbym sie ku Aquael. Ale mam jeszcze troche czasu do soboty zeby podjac decyzje
|
|