| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Oczko wodne z folii. - Plan oczka - półki
Azalka - 2011-04-06, 22:42 Temat postu: Plan oczka - półki Próbuję skonstruować swoje oczko. Fragment dziury w ziemi już mam, po drodze zorientowałam się, że powinny być półki na roślinki...
To ma być w przyszłości naturalistyczny na maksa ogród roślin wodnych. Kabel zasilający wyprowadzony mam, ale chciałabym się obejść możliwie bez urządzeń.
Wolałabym bez rybek, ale jeśli komary mają mnie zjeść, mogę ze dwie wpuścić.
Do oczka mogą zabrodzić czasem moje psy - są malutkie i nie pływają. Moczą nogi co najwyżej, ale powinny mieć możliwość napicia się.
Bardzo chciałabym mieć żabki.
Stawek będzie z folii EPDM, wolałabym roślinki sadzić bezpośrednio w oczku, nie w donicach.
Poniżej pierwszy plan mojego oczka, pokrojonego warstwicami półek.
Proszę, zerknicije i podpowiedzcie, czy takie głębokości i takie szerokości stref przy planowanej wielkości stawku są prawidłowe?
AurorA - 2011-04-07, 00:33
Dla mnie cały zamysł perfekcyjny. Można zrezygnować z jednej półki pośredniej.
Elendil - 2011-04-07, 06:53
Też mi się projekt podoba.
Popieram także zdanie Arka i dla ułatwienia zamiast tych dwóch półek 40 i 65cm zrobiłbym jedną ok 50-55cm. Ale dwie też są OK.
Azalka - 2011-04-07, 07:47
Dzięki Obawiałam się, że wymyśliłam coś głupiego
Jeśli zrezygnuję z 1 półki, to po prostu scalić dwie środkowe , czy lepiej 2 najgłębsze?
Czy półka może mieć różna głębokości, np z jednej strony mieć 40, a po przeciwnej stronie oczka 55cm? A szeroka półka/brzeg, czy może łagodnie opadać w kierunku środka, czy lepiej nie?
Elendil - 2011-04-07, 08:06
| Azalka napisał/a: | | po prostu scalić dwie środkowe |
tak, najgłębsza metrowa powinna zostać
| Azalka napisał/a: | | Czy półka może mieć różna głębokości, np z jednej strony mieć 40, a po przeciwnej stronie oczka 55cm? |
Może, ale większego sensu to w tym nie widzę. Sam mam coś takiego ale żadnego praktycznego zastosowania w tym nie ma, tak jakoś mi wyszło przy kopaniu...
| Azalka napisał/a: | | A szeroka półka/brzeg, czy może łagodnie opadać w kierunku środka, czy lepiej nie? |
nie widzę przeciwwskazań, chyba, że będziesz wysypywać coś na tę półkę to by Ci mogło wcześniej czy później spłynąć
PS. Wymiarowo to wygląda niemalże jak moje
Artur - 2011-04-07, 08:15
Taki opadający brzeg przyda się jak domniemywam dla piesków, aby mogły sobie nóżki moczyć. O ile zrobisz to w miarę stabilne i mocne to można. Z tym że,będą do oczka spływały wszystkie zanieczyszczenia z brzegu.
leszek50-57 - 2011-04-07, 09:15
Azalka, bardzo dobry plan, a żeby woda nie ściekała to podniesiesz trochę brzegi,
a co gł65cm to zostaw dla lilii, bo oczko bęz lilii to nie oczko
poz.Leszek
---------------
Elendil - 2011-04-07, 11:13
lilie przecież posadzi na 100cm, z koszem to będzie głębokość ok 80-70cm, a mniejsze lilie na tej środkowej półce
Adalbert - 2011-04-07, 12:32
| Azalka napisał/a: | | A szeroka półka/brzeg, czy może łagodnie opadać w kierunku środka, czy lepiej nie? |
Nie polecam bo u siebie tak mam i teraz kombinuę jak się z tego wykaraskać. Wszystko zjeżdża w kierunku "głębi" . Lepiej zrobić na tym spadzie yakie niskie stopnie po 5- 10 cm niż łagodny, żeby go ...! , spad.
Radek G. - 2011-04-07, 15:30
Witam
Ja na Twoim miejscu zrobiłbym chociaż 120 cm głębokości. A nóż, kiedyś będziesz chciał mieć rybki albo przywędrują do oczka jakieś płazy. Taka głębokość daje gwarancję przetrwania zimy.
koczisss - 2011-04-07, 17:41
| Radek G. napisał/a: | Witam
Ja na Twoim miejscu zrobiłbym chociaż 120 cm głębokości. A nóż, kiedyś będziesz chciał mieć rybki albo przywędrują do oczka jakieś płazy. Taka głębokość daje gwarancję przetrwania zimy. |
Oj w Szczecinie i ten metr wystarczy
Zimy tam liche, nie ma możliwości, żeby lód zbyt głęboko sięgał.
Wiadomo, czym głębiej tym lepiej, ale szczecińskie warunki nie są zbyt straszne i jak się nie da, to i tak może być.
duzers - 2011-04-07, 18:20
Też mi się Twój plan podoba i jak poprzednicy zrobiłbym 3 półki 20 bym zostawił,tu gdzie 40 zamieniłbym na 60 a 100 na 120..
[ Dodano: 2011-04-07, 19:27 ]
Dodam że ta strefa najgłębsza,może być trochę większa niż na rysunku
JAREK G - 2011-04-07, 22:50
Stefa głęboka zdecydowanie za mała reszta
Azalka - 2011-04-08, 22:24
Teraz lepiej?
AurorA - 2011-04-08, 22:55
Lepiej.
JAREK G - 2011-04-08, 23:53
Jak mają być tylko "dwie rybki" to może być
Azalka - 2011-04-09, 09:39
Nie bardzo chcę mieć rybki, chciałabym uniknąć "maszynerii" i mieć oczko w miarę bezobsługowe-bezurządzeniowe, poza tym lekko przeraża mnie perspektywa szybkiego i licznego rozmnożenia. Co ja z nimi później zrobię?
Rybki tylko jako ewentualne antidotum na komary. Jakie rybki mogłyby być dwie, no, trzy (małe) - i się nie rozmnażać?
Baaardzo natomiast pragnę mieć żabki i inne płazo-gadzie stworki i jeśli mogę na etapie budowy półek coś zrobić, żeby je w przyszłości zachęcić, proszę o podpowiedź
Chciałabym też, żeby oczko pełniło rolę wodopoju dla jeżyków, innych malutkich ssaków, oazę dla motyli. Tu też poproszę o propozycje ulepszeń.
Jeszcze "foliowe" pytania:
1.jakiej grubości folii do swojej sadzawki powinnam szukać?
2.Rozmiar "arkusza" wypada mi 5x8m, czy tak?
3.Czy folia EPDM to jest to samo co membrana EPDM?
Ziemię wierzchniej warstwy mam gliniastą a głębiej czyste gliny (takiej plastyczne, z których garnki można lepić albo cegły).
JAREK G - 2011-04-09, 09:53
Folia 0,8 wystarczy. EPDM to to samo co membrana .Co do rybek to możesz mieć karasie tej samej płci, na przykład trzy cztery samce i problem rozmnażania z głowy
Rozmiar foli to 9m x6m
Azalka - 2011-04-09, 10:07
Super!
I jeszcze spytam ad półek:
nie chcę, żeby folię było widać, prawdopodobnie powinnam stawek wysypać kamykami(?), przynajmniej te płytsze półki (rośliny planuję wsadzić bezpośrednio w kamienie).
Czy pogłębiać wtedy półki o wysokość kamienia? Dajmy na to, najpłytszą półkę zrobić na 30cm, po dorzuceniu kamieni +/- 10 cm będzie ok 20cm wody, a kolejną zrobić na głębokości 70cm+ kamienie=60cm wody, czy kopać takie poziomy, jak namalowane na rysunku?
W "głębię" wpakuję pojemnik z liliami, idąc za Waszą radą.
[ Dodano: 2011-04-09, 11:10 ]
Aha, jeszcze jedno, samce karasi jakoś się różnią wyraźnie od kobietek?
A czy akwariowe "złote rybki", welonki, teleskopy, przeżyją i poradzą sobie z komarami?
Przepraszam za pytania w kwestiach pewnie oczywistych, ale pytania w miarę wydłubywania ziemi z przyszłego oczka rosną lawinowo, nie nadążam szukać odpowiedzi na forum Czasu brak
Radek G. - 2011-04-09, 11:14
jeśli chcesz 2-3 rybki to wpuść małe orfy, są bardzo widoczne i nie słyszałem aby komuś się rozmnożyły. Mam w oczku 2 welony i spokojnie zimyją, ale musisz wpuścić jak najmłodsze, bo takie które zimowały w akwarium mogą sobie nie poradzić.
Piotrek.P. - 2011-04-09, 14:04
| Radek G. napisał/a: | | Mam w oczku 2 welony i spokojnie zimyją, ale musisz wpuścić jak najmłodsze, bo takie które zimowały w akwarium mogą sobie nie poradzić. |
A dlaczego miały by to sobie nie poradzić?
Adalbert - 2011-04-09, 16:52
| Azalka napisał/a: | | Rybki tylko jako ewentualne antidotum na komary. Jakie rybki mogłyby być dwie, no, trzy (małe) - i się nie rozmnażać? | Oczko nie takie maleńkie więc polecam ze 3-5 orf na komary, 3 ładne karasie dla oka i okonia jako, że tak powiem, prezerwatywa przeciwko narybkowi .
Elendil - 2011-04-09, 16:57
Okoń zbędny, orfy wystarczą za "gumkę"
Adalbert - 2011-04-09, 16:58
Ale jest zajesympatyczny
AurorA - 2011-04-09, 23:31
| Azalka napisał/a: | | Aha, jeszcze jedno, samce karasi jakoś się różnią wyraźnie od kobietek? |
Na wiosnę samce mają wysypkę tarłową, czyli takie białe kropeczki jak kaszka manna na pokrywach skrzelowych - wybieraj tylko z wysypką, ale uważam że opcja bez ryb jest ciekawsza.
| Azalka napisał/a: | | Czy pogłębiać wtedy półki o wysokość kamienia? Dajmy na to, najpłytszą półkę zrobić na 30cm, po dorzuceniu kamieni +/- 10 cm będzie ok 20cm wody, |
Jak bez koszyków to 20 cm starczy, a nawet płycej. 30 będzie za głęboko.
Azalka - 2011-04-10, 00:19
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. OGROMNIE mi pomogły, naprawdę. Byłam o krok od wygrzebania jamy w ziemi - bez żadnych półek...
Arku, tak się cieszę, że komuś prócz mnie podoba się wizja mego oczka bez ryb
Mam nadzieję, że wypali...
Jutro wrzucę fotki mojego dołka w ziemi, ale zdaje się, powinnam stworzyć nowy temat
AurorA - 2011-04-10, 00:52
| Azalka napisał/a: | | Arku, tak się cieszę, że komuś prócz mnie podoba się wizja mego oczka bez ryb |
Ja oczko z rybkami już mam , ale w planie teraz jest bez rybne dla płazów.
| Azalka napisał/a: | | Jutro wrzucę fotki mojego dołka w ziemi, ale zdaje się, powinnam stworzyć nowy temat |
Tak załóż sobie galerie i będziesz nam tam pokazywać postępy.
koczisss - 2011-04-10, 10:28
| AurorA napisał/a: | | ale uważam że opcja bez ryb jest ciekawsza |
Tak Arek, ale nie wszędzie, bo np. u mnie oczko bez ryb byłoby praktycznie martwe.
Oprócz owadów i kilku zielonych żab nie byłoby nic.
Trawne, moczarowe, ropuchy, traszki do mnie nie zaglądają, bo nie mają jak się dostać, czasem przypałęta się zielona. Są, bądź były już zadomowione zielone ( w tym roku jeszce nie zaobserwowałem), ale to jest nic.
Maiłbym praktycznie zbiornik wodny dla owadów, bo na płazy nie ma co liczyć.
Co innego, jak ktoś mieszka w mniej zurbanizowanym otoczeniu, to wtedy faktycznie, oczko bez ryb może być kuszącą perspektywą, bo zlezie się kilka gatunków płazów, może też jakiś zaskroniec się pokaże. Wtedy to ma sens, czego nie ma w typowo miejskich oczkach.
Żeby moje oczko istniało 15 lat temu, to może byłoby inaczej. Często spacerowały po ogrodzie ropuchy, czyli i na rozród by przychodziły.
Od tamtego czasu zmieniły się warunki, rzeczka która nieopodal płynie została kolejny raz zmeliorowana, wyprostowali brzegi, ofaszynowali, tam gdzie były boiska są korty tenisowe (kryte), a na innych wybudowano bloki. Przyroda ma mniej miejsca i mam wybór, oczko z rybami, albo praktycznie z samymi owadami, to ja wybieram tę pierwszą opcję.
kordiankw - 2011-04-10, 18:21
| Azalka napisał/a: | Dzięki Obawiałam się, że wymyśliłam coś głupiego
Czy półka może mieć różna głębokości, np z jednej strony mieć 40, a po przeciwnej stronie oczka 55cm? A szeroka półka/brzeg, czy może łagodnie opadać w kierunku środka, czy lepiej nie? |
Miałem tak w starym oczku i później był problem z ustawieniem roślin w donicach, po prostu zjeżdżały w dół. Praktyczniej jest gdy podłoże jest poziome.
lepi - 2011-04-11, 14:10
| Azalka napisał/a: | Dzięki wszystkim za odpowiedzi. OGROMNIE mi pomogły, naprawdę. Byłam o krok od wygrzebania jamy w ziemi - bez żadnych półek...
Arku, tak się cieszę, że komuś prócz mnie podoba się wizja mego oczka bez ryb
Mam nadzieję, że wypali...
Jutro wrzucę fotki mojego dołka w ziemi, ale zdaje się, powinnam stworzyć nowy temat |
Pamiętaj jeszcze o dwóch bardzo ważnych sprawach:
1. Generalnie linia brzegowa powinna być w poziomie po całym obwodzie oczka, a to trudno się koryguje PO wykopaniu dziury.
2. Pamiętaj o zachowaniu rozsądnych skosów na granicy ląd-strefa płytka i strefa płytka-strefa średnia.
|
|