Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych.
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Mariusza
Mariusz007 - 2011-04-03, 21:04 Temat postu: Oczko MariuszaWitam nasze oczko wodne miało być w swoim założeniu oczkiem dla naszego psa goldena "Zazy" Wybraliśmy miejsce na końcu działki i koparka wykopała 10 wywrotek ziemi około 85 m3, wymiary 12/6 m o głębokości 2,2 m. Zdecydowaliśmy się wyłożyć oczko folią EPDM jest to bardzo dobre tworzywo do oczek 400% rozciągliwości elastyczne w zimie, ale łatwo je przedziurawić. Ponieważ moja ziemia ma wiele odłamków krzemienia pomiędzy gruntem a folią EPDM położyliśmy geowłókninę.
Aby woda była czysta poprosiłem o wykopanie koparką strumyka 6 m głębokość 0,5m. i źródełka o średnicy 1,5 m. Jest to nasz filtr do oczka pracujący na zasadzie naczyń połączonych. Strumyk zaczyna się źródełkiem zasilanym przez dwie pompy 25 m3/h i 3m3/h. Źródełko oddzielone jest od strumyka groblą pod którą położyliśmy rury przepustowe. Dno strumienia i źródełka wyłożyliśmy matami filtracyjnymi i żwirem rzecznym 2 tony. Głębokość wody w strumieniu wynosi około 8 cm ale płynie bardzo wolno bo przechodzi przez warstwy filtracyjne.
Pierwsze napełnienie wodą stawiku było w listopadzie 2008 r. wsadziliśmy kilka roślin w doniczkach i kupiliśmy około 28 karpi koi i wpuściliśmy je 6 grudnia do stawiku. Niestety przeżyła nam tylko jedna ryba czarno złoty karp. Dlatego odradzam wpuszczać ryby do nowego stawu na zimę.Wiosna to obsadzanie stawiku roślinami filtrującymi wodę, liliami w donicach.W maju 2009 r kupiliśmy kilka karpi koi trzy jesiotry i akwarystyczne kardynałki taki eksperyment.
Rośliny bardzo ładnie się porozrastały i a Karpie Koi dochowały się potomstwa opisałem tą historię w temacie „Rozmnażanie karpi koi”
Zimy u nas bywają ciężkie i mroźne jak stawik zamarznie na jesieni to odmarza na wiosnę dlatego założyliśmy napowietrzacz o mocy 5 W włączony na stałe woda nie zamarza w przerębli do -10 C, a jeżeli spadnie poniżej to uruchamia się automatycznie grzałka 300 W. W tym roku nie zamarzł mi staw ani razu i wszystkie rybki przeżyły.
Stawik chętnie odwiedzają żaby, traszki, zaskrońce, przylatują do niego kaczki z rybek to mamy 3 liny w tym jeden złoty, dwa jesioty, stado kardynałków ,które się rozmnożyły i urosły do 6 cm, 7 Korpi Koi około 30 cm i trochę potomstawa Koi, które maja od 5 do 15 cm
ILUSION - 2011-04-03, 21:11 Rewelacja, piękny staw - super robota neron87 - 2011-04-03, 21:19 Kolego nie odradzaj tylko tak się robi... Ryb na zimę się nie wpuszcza...duzers - 2011-04-03, 21:25 Mnie też się podoba. ewa535 - 2011-04-03, 22:00 Mariusz, jestem pod wrażeniem !
Fajnie to wszystko wykombinowałeś
Świetny pomysł z tą pompą i filtracją przez koszyk !
Most wielki ale delikatny . Jak lilie kwitną to masz widok jak na obrazie Claude,e Moneta - "Japoński mostek z Giwerny"
Dla mnie bomba AurorA - 2011-04-03, 22:56 Ja tez jestem pod wrażeniem, najbardziej jednak zaciekawiła mnie informacja o kardynałkach. Czy jesteś pewien ze to właśnie one i czy na pewno przezimowały Ci pod lodem?violettaxx - 2011-04-03, 23:17 Super !!!! Też jestem pod wrażeniem !!! ; na drugim zdjęciu jest człowiek odzwierciedlający wymiar twojego oczka czy faktycznie ma ono głębokość 220cm ? I czy aby na pewno 10 wywrotek ??? Zdjęcia nie oddaja tych wielkościJAREK G - 2011-04-04, 00:59
Mariusz007 napisał/a:
Strumyk zaczyna się źródełkiem zasilanym przez dwie pompy 25 m3/h i 3m3/h. Źródełko oddzielone jest od strumyka groblą pod którą położyliśmy rury przepustowe. Dno strumienia i źródełka wyłożyliśmy matami filtracyjnymi i żwirem rzecznym 2 tony. Głębokość wody w strumieniu wynosi około 8 cm ale płynie bardzo wolno bo przechodzi przez warstwy filtracyjne.
Oczko bardzo fajne , ale coś mi się tu nie pasuje bo przy pompie 25m3/h to powinien być rwący potok a nie strumykAurorA - 2011-04-04, 01:08 Przy tej szerokości jest ok.gregorj - 2011-04-04, 07:14 łoł to już konkretny stawik, przy tych wymiarach to już można poszaleć, ładna robota Mariusz007 - 2011-04-04, 08:19 Odpowiedzi
Witam cieszę się że wam sie podoba dziękuje za miłe słowa
Cytat:
zaciekawiła mnie informacja o kardynałkach
Jestem pewien że kupiłem kardynałki one znoszą temperatyry do 4 C, a w oczku rozmnożyły się i urosły do 6 cm. Drugim rozwiązaniem jest wyginiecie kardynałków i przyniesienie ikry słonecznicy przez kaczki.
Cytat:
na drugim zdjęciu jest człowiek odzwierciedlający wymiar twojego oczka
No może 2,3 głęgokości a wywrotki były duże. Hubert - 2011-04-04, 09:52 Mariusz007,
zimujesz w oczku kardynałki? Nie wierzę, zrób jakieś fotki tym rybom, które wpuściłeś do oka jako kardynałki.
To prawda, że ryby te wytrzymują 4C, ale tylko dzikie z chińskich strumieni, a nie formy akwariowe.violettaxx - 2011-04-04, 10:54 Nie chcę być zgryzliwa /bardziej dociekliwa/ ale czy ten człowiek z drugiego zdjęcia ma 205cm ???/czy to takie przekłamania na zdjęciach?/ Czy tak jak Hubert mówi z tymi kardynałkami jest i tak też z głębokością oczka ? a pro-po 10 wywrotek wiem ile dokładnie to jest bo znajomy wybierał torf parę dni temu!
Ale i tak jestem pełna podziwu dla oczka !!! Mariusz007 - 2011-04-04, 10:59
Cytat:
Nie wierzę, zrób jakieś fotki tym rybom
Postaram się im zrobić fotkę ale to nie bedzie łatwe upolować kardynałka w 85 m3 wody. W zeszłym roku przypadkiem złowiłem małą rybkę z kropką u nasady płetwy ogonowej była mniej wybarwiona, ale za to większa. Dla mnie to był kardynałek.
Pozdrowienia.leszek50-57 - 2011-04-04, 11:39 Bardzo fajne oczko ,robi wrażenie,ale co do kardynałków to trzymam wersję Huberta
poz.Leszek
-----------------Mariusz007 - 2011-04-04, 11:53
Cytat:
czy ten człowiek z drugiego zdjęcia ma 205cm ???
Już wyjaśniam sąsiad ma około 1,8 m zdjęcie zrobiłem z odległości 15 m stojac na brzegu, czyli obiektyw był na wysokości 2 m nad głową sąsiada. Tyla ściana oczka była w odległości około 1,5m od stojącego sąsiada. To złudzenie optyczne nazywa się paralaksą wystepuje np. podczas odczyty temperatury na termometrze.
PozdrawiamHubert - 2011-04-04, 12:06
Mariusz007 napisał/a:
W zeszłym roku przypadkiem złowiłem małą rybkę z kropką u nasady płetwy ogonowej była mniej wybarwiona, ale za to większa. Dla mnie to był kardynałek
Mam pełen szacun dla twojego oka, ale kropka u nasady ogona mnie nie przekonuje, bo np. u pospolitego czebaczka amurskiego biegnąca pośrodku ciała ciemna pręga (stopniowo zanika wraz z wiekiem) może u nasady ogona przeradzać się w rozlaną plamkę. Mariusz007 - 2011-04-04, 14:05 OK
Rozpoczynam polowanie na kardynałka, jak go dopadnę to sfotografuję, ale jak pisałem to nie będzie łatwe.
Pozdrawiam.Gliniak - 2011-04-04, 16:14 W kwestii kardynalkow.
"Temperatura powinnawynosić od 10 do 25 stopni Celsjusza, okresowo może spaść nawet do 0(!)."barteknam - 2011-04-04, 16:43 Oczko robi wrażenie !! można się w nim spokojnie kąpać , fajne ochłodzenie latem
Strumień tez fajny , ale rzeczywiście jeśli byłyby takie pompy to byłby rwącym
potokiem.neron87 - 2011-04-04, 19:42 Kurce aż nie dowierzam z tymi kardynałkami... Może ja sobie neonki wpuszczę:P Zrób koniecznie zdjęcie tym Rybką .Mariusz007 - 2011-04-04, 21:42 Hej Hej !
Na nikogo nie mam się zamiaru obrażać, miło mi że dyskutujecie to jest budujące.
Widzę że rybki zwane kardynałkami wzbudziły emocje postaram się ten temat wyjaśnić co mi pływa w oczku, ale dwa lata temu kupiłem woreczek kardynałków na giełdzie 30 szt po złotówce za sztukę i wpuściłem w nadziei że będą się żywiły larwami komarów.
Dziś oczko wyglądało tak
A co do pompy to wydajność pompy nominalnie wynosi 25 m3/h ale mam 17 m rurociągu 8 kolanek, filtr UV i pompę ogrodową widoczną na foto z wewnetrzna średnicą rury 32mm dlatego wypływ nominalny jest dławiony może nawet o 50 %
A teraz popatrzcie na foto woda z pompy leje się a ze źródełka do strumyka prawie nic nie wypływa.
Gdzie ta woda???
violettaxx - 2011-04-05, 09:49 Mariusz007 mam nadziej że nie obraziłam Cie w żaden sposób dopytując się o szczegóły ?
Mariusz mam pytanie na temat filtracji jak faktycznie sprawdza się potok filtrujący /z twojego doświadczenia ?/ Czy woda jest naprawdę kryształ w upalne lato? itp. Czy stosujesz czasami lampę UV ?Mariusz007 - 2011-04-05, 09:58 Cała woda płynie pod spodem.
Z pompy wlewa sie do źródełka przesiąka przez żwir dostaje się do sześciu rur ułożonych pod groblą i wpływa do strumienia ale na jego dnie. Dzięki temu dobrze się filtruje. Widoczny przepływ wody na zdjeciu to tylko przelew bezpiecznstwa gdy ruyy się przytkaja.
Zaciekawiła mnie dyskusja o wydajności pompy i faktyczne obliczyłem że opory hydrauliczne sieci wodociągowej dla 25 m3/h wynoszą 4m H2O dla Dn 65 (17 m długośi ) i 9 m H20 dla metra 32mm. To znaczy że muszę rozdławić przepływ na pompie ogrodowej, albo kupić mniejszą pompę. ( pompa ma tylko 8 m H2O podnoszenia )
[ Dodano: 2011-04-05, 11:30 ] violettaxx daj spokój ja sie nie obrażam o takie drobiazgi. a z mojego doświadczenia czyszą wodę rośliny, rośliny a jeżeli jeszcze jest mętna to należy zastosować jeszcze jedną roślinę. Mam lampę uv 55W napewno też pomaga, ale jak uruchomie wszystkie urządzenia: dwie pompy, napowietrzacz lampę uv, oswietlenie itd. to dochodzę do wniosku że pójdę z torbami to jest razem około 700 W. A wodę mam mętną do 1 m widoczności, kilka razy w roku widzę dno ostatni raz w styczniu woda była zimna i glony zdechły słońce zaświeciło i w przerebli widzałem pływające rybli na dnie super widok.
Wysyłam jeszcze fotki z budowy jaka perspektywa taka głębokość oczka
PIOTR.P - 2011-04-07, 19:58 piękne oczko kawał dobrej roboty, a te wymiary do pozazdroszczenia.
Mariusz pisałeś że to oczko było robione dla psa,gdzie on biedny teraz się kompie Mariusz007 - 2011-04-08, 13:39 Zazusia teraz tylko moczy łapy, chodzi po płyciznach nie odważyła sie jeszcze popływać. EPDM jest bardzo śliskie.Agga - 2011-04-08, 13:57 a nie przebija ci EPDM pazurami -ja się trochę tego obawiam zastanawiam się czy na brzegi nie dać 2 warstwMariusz007 - 2011-04-08, 18:23 Ja też sie obawiam ale na razie nie przebilła
Mariusz007 - 2011-04-10, 17:54 Kilka dni teraz pracowałem przy oczku wymieniłem żarnik w lampie UV 55W bo jak się okazało był spalony. Wode mam mętną do 40 cm widoczności. Rzeczko filtr wraz z z lampę pracuje 3 godziny na dobę. Czy na wiosnę można mieć po zimie czystą wodę ?
Mój największy karp prawdopodobnie mamusia narybku i złoty lin kupiony jako karaś
Elendil - 2011-04-10, 18:42
Mariusz007 napisał/a:
Czy na wiosnę można mieć po zimie czystą wodę ?
oczywiście, u mnie woda była kryształowa jak zszedł lód, widoczność do dna (1m) że można żwirek liczyć, teraz po porządkach się zmętniła ale dno i tak widać bez problemu
Mariusz007 napisał/a:
. Rzeczko filtr wraz z z lampę pracuje 3 godziny na dobę.
bez sensu... niech chodzi 24hElendil - 2011-04-10, 18:55 Może niedokładnie się wyraziłem - rzeczka niech działa non stop, 24h na dobę, bez przerw aż do zimy. UVałka standardowo wg potrzeb - kilka dni on, kilka dni offMariusz007 - 2011-04-11, 07:20 Dzięki za informacje wynika z nich to, że uruchomienie filtra i lampy 24h/dobę może doprowadzić do klarowności wody.
Ja na razie utrzymuję wodę tak, aby nie zakwitła, muszę poszukać pompy o mniejszym zużyciu prądu moja ma 550 W i dlatego uruchamiana jest zegarem sterującym 12 razy na dzień po piętnaście minut.Elendil - 2011-04-11, 07:54
Mariusz007 napisał/a:
moja ma 550 W
ło matko.....
przy obsadzeniu mini oczka i strumienia roślinami oczyszczającymi - kosaćcami, sitami, oczeretami, pałką, czy manną nie powinieneś mieć żadnych problemów z wodą, bo możesz mieć super filtr naturalnyILUSION - 2011-04-11, 10:17
Mariusz007 napisał/a:
uruchamiana jest zegarem sterującym 12 razy na dzień po piętnaście minut.
Jeśli już tak musi być, to chyba lepiej byłoby 6x30 minut, ale to jest tylko moje zdanie AurorA - 2011-04-11, 21:04
ILUSION napisał/a:
Mariusz007 napisał/a:
uruchamiana jest zegarem sterującym 12 razy na dzień po piętnaście minut.
Jeśli już tak musi być, to chyba lepiej byłoby 6x30 minut, ale to jest tylko moje zdanie
12x 15 to lepszy wariant dla bakterii, bo przerwa dłuższa niż godzina może pozbawić je życia.Mariusz007 - 2011-04-11, 21:24 Dla bakterii mam małą pompkę 3500 l/h pracująca 24/h, ale chce ja zastąpić pmpą Jebao FTP 10000 l/h 115 Wjosh1976 - 2011-04-11, 22:00 Pozdrawiam imiennika. Stary,ale masz bajkał,zazdroszcze ci. Chyba powiększe swój wykop ILUSION - 2011-04-11, 22:10
AurorA napisał/a:
12x 15 to lepszy wariant dla bakterii, bo przerwa dłuższa niż godzina może pozbawić je życia.
To fakt duzers - 2011-04-12, 12:48 Mariusz u siebie też mam podłączony zegar czasowy przy pompie.Obecnie mam tak ustawiony,że włącza się co 45 minut,czas pracy to 15 i tak w kółko.W filtrze mam zamontowany napowietrzacz,który pracuje non-stop.violettaxx - 2011-04-12, 13:35 Mariusz jestem przekonana że jak uruchomisz pompę energooszczędną na 24H przy tak dużym filtrze potokowym i ilościach roślin woda powinna być klar przez cały sezon poniżej 150cm.Mariusz007 - 2011-05-11, 12:33 Sprawa "kardynałków" wyjaśniona wczoraj odławiałem moje koi i do podbieraka wpadło mi trochę małych rybek jakeś 10 szt długosci 7 cm zielone z plamką na ogonie. Ta plamka mnie zmyliła okazało sie że są to małe liny. Prawdopodobmie miałem tarło i nic o tym nie wiedziałem. Fotki niebawem.Hubert - 2011-05-12, 07:34 heh, to było do przewidzenia Ja za to wkrótce wpuszczam zaaklimatyzowane już kardynałki do płazarium na lato.Mariusz007 - 2011-05-15, 14:14 Obiecane fotki linów co miały być kardynałkami, są śliczne zielone z plamką na ogonie.
Pływają teraz w akwarium robiąc tam spustoszenie, (są barzdo dzikie) dlatego dostaną eksmisję do stawu wiejskiego.
diver - 2011-05-15, 14:30 Prezentują się świetnie, ciekawe ile ich jeszcze masz w oczku
Jak tam Twoje kojaki? Dzikie hordy maluchów muszą robić niezły zamęt w wodzie. Mariusz007 - 2011-05-15, 16:05 Kojaki mają sie wspaniale ciągle rosną i zajadają a raczej zajadały bo od wczoraj siedzą na dnie oczka i nosa nie pokazują. Wpadłem na pomysł że trochę ich odłowię do małego oczka i zawiozę do sklepu bo jest ich za dużo. 3 razy zawiosłowałem podbierakiem podczas karmienia i złapałem 5 karpi i 15 linów. A teraz wszystkie siedzą na dnie zestresowane a mnie przeszła ochota na odławianie ryby wróciły do oczka a ja zastanawiam się co dalej. Prawdopodobnie spuszczę wodę w przyszłym roku na wiosnę i zrobię inwentaryzację. A już były oswojone i jadły mi prawie z ręki
(filmik z komórki fatalna jakość )
i kilka fotek z odławiania
małe zmiany przy pompie
diver - 2011-05-15, 16:16 Mam nadzieje że zaufanie Twoich ryb szybko wróci. Kolega ma podobny problem z ich wyłowieniem - faktycznie najskuteczniejsze wyjście to spuszczenie wody jednak przy wielkości Twojego stawu będzie to nie lada "misja'.....
Może rozpoczniesz eksmisję wybranych ryb używając wędki z cienkim haczykiem bezzadziorowym i pływającą przynętą. Widzisz wtedy jaka ryba chce połknąć pokarm i decydujesz czy ją złapać. Po złapaniu dezynfekcja ranki. Mniej humanitarne niż siatka ale zawsze jakaś alternatywa.Mariusz007 - 2011-05-15, 16:36 Troszkę wędkuję i żal było by mi haczykiem zapraszać rybki do wspólpracy, myślę że efekt byłby taki sam jak przy podbieraku, jedna rybka a potem cisza.
jescze jeden filmik
moja woda to jedno wielkie glonowisko widoczność 20 cm zastosowałem EM -y i wyłączyłem lampę UV - czekam - jest kiepsko.
Gosik - 2011-05-15, 17:28 No faktycznie woda kiepskiej klarowności, ale rybcie -super ILUSION - 2011-05-15, 17:40 Super, kolego ile ty masz tych ryb? Mariusz007 - 2011-05-15, 20:22 Mam ich małe stadko a drugie stadko linków.
W przyszłym ruku chcę założyć filtr tylko jaki ?
może ktoś podpowie pojemność oczka około 85 m3violettaxx - 2011-05-15, 22:57 Mariusz007 najlepszym rozwiązaniem było by zmajstrowanie filtra ze zbiornika plastikowego 1000l pod warunkiem że masz gdzie go ukryć ! jeżeli nie to kilka beczek 220l połączonych /sprawdza się !/
A pro po łapania Koi; czy jak łapiesz to wszystkie sie płoszą czy tylko te młode koi ? u mnie duże można wyciągać rękoma bez problemów byle trochę żarcia było na dłoni PIOTR.P - 2011-05-15, 23:50
Mariusz007 napisał/a:
moja woda to jedno wielkie glonowisko widoczność 20 cm zastosowałem EM -y i wyłączyłem lampę UV - czekam - jest kiepsko.
ile i w jakiej ilości zastosowałeś E-MY ???????Mariusz007 - 2011-05-16, 07:35 Co do filtra to myslałem o 3*200 l plus pompa tyko jaka? aby pracowała 24 h to rozsąde było by aby miała do 130 W . A dorosłe KOI dalej pływają spokojnie, one wiedziały że łowione były tylko małe - inteligentne. Co do EM to zastosowałem Priobiotyk 10 l a po miesiacu drugie 10 l a zobserwowane efekty to:
może być zwiększony apetyt ryb ( ale nie koniecznie może ciepła woda)
może większa ilość glonów mikroskopijnych za to brak glonów nitkowych ( ale ze wzgledu na ilość ryb mogły być zjedzone)
muł znienił konsystecję ale w piasek się nie zamienił.
Efekt uboczny wyłączona lampa UV.
Posumowywując EM -y nie zaszkodziły i ale na razie też nie pomogły.violettaxx - 2011-05-17, 09:47 Mariusz007 bez problemu na 3 beczki 200l wystarczy pompa 10-12 tyś /chyba że beczki będziesz miał daleko od oczka !/ u mnie przy 12tyś/130W/ jeszcze rozdzielam na kaskadę bo za mocno by szło na filtr !Mariusz007 - 2011-05-17, 11:27 Dzięki za informację mam na oku zestaw
http://www.filtrystawowe.com/zestaw3_200.html
Teraz nie będę rozkopywał działki ale na jesieni lub na wiosnę to planuję zmiany.PIOTR.P - 2011-05-17, 22:37
Mariusz007 napisał/a:
Posumowywując EM -y nie zaszkodziły i ale na razie też nie pomogły.
sory Mariusz nie wiem co się dzieje i gdzie jest przyczyna dawka o.k jak długo czekasz ( a ty w ogóle nie masz filtra?) tylko strumień jako filtr g/kMariusz007 - 2011-05-18, 06:22 Tak zrobiłem tylko strumień ale o takiej konstrukcji że część wody przepływa pod groblą do żwiru 1T ale rury się trochę przymulają i większość płynie górą, działa jak widać na zdjęciach. Klarowność wody poprawia się pod koniec sierpnia kiedy rośliny się rozrosną ja wracam na zimę do miasta.Mariusz007 - 2011-06-06, 19:51
Kilka rybek z mojego oczkaviolettaxx - 2011-06-06, 20:02 Super widzę że młodzież rośnie !!!aquarius - 2011-06-06, 20:16 U mnie w walce z glonami sprawdził się filtr wyłożony workami z torfem oraz 1/3 żwirem. Woda stała się klarowna po upływie kilku tygodniach takiego filtrowania. Na początku była mocna herbaciana ale już nie zielona Teraz widoczność sięga dna. Stosowałem tylko i wyłącznie torf włóknisty firmy Classman (bodajże sprowadzany z Litwy) bez żadnych domieszek. Schemat takiej beczki znalazłem na forum. Pozdrawiam i życzę klarowności PIOTR.P - 2011-06-07, 10:31
Mariusz007 napisał/a:
Kilka rybek z mojego oczka
To tylko przez skromność tak piszesz ja widzę całe stado ,i lepszą wodę czy coś robiłeś ???Mariusz007 - 2011-06-09, 21:47 Witaj
poprostu zmieniłem wode nowa jest czysta i bez glonów i rybki lepiej widać. Na dnie było 30 cm mułu. a wszystkie donice karpie wywróciły. Zrobiłem inwentaryzacją rybek zostawiłem sobie troche reszte sprzedałem. Woda po tygodniu znów zakwitła ale teraz jest klarowna na 1,3 m bo jest wniej coraz więcej roslin. W rzeczce pojawiły sie rureczniki.diver - 2011-06-09, 22:01 Wyobraźnie niesamowicie pobudziłeś tym opisem!! Czy masz może jakieś fotki?Mariusz007 - 2011-06-10, 17:14 Fotek mam mało bo robota mnie goniła i nie było czasu na zdjęcia. Bałem się o karpiki żeby się nie udusiły (a odłowiłem ich około 150 szt) do tego małe linki czała miednica. Musiałem pracować szybko .
diver - 2011-06-10, 17:29
Mariusz007 napisał/a:
Fotek mam mało bo robota mnie goniła i nie było czasu na zdjęcia. Bałem się o karpiki żeby się nie udusiły (a odłowiłem ich około 150 szt) do tego małe linki czała miednica. Musiałem pracować szybko .
Nie wątpię że miałeś mnóstwo roboty. Spektakularnie wygląda restart oczka/stawu tej wielkości. To tylko na plus że miałeś aż tyle młodzieży, teraz po selekcji i oczyszczeniu się wody wszystko zacznie dopiero robić ogromne wrażenie.
Pozdrawiamedek666 - 2011-06-13, 17:30 Witam musze coś napisać bo oczko jest piękne chciałbym takie mieć !! mam troche mniejsze od kilku lat w tym roku bez glonu ( wreszcie równowaga ) nawet w upały , wydaje mi sie że masz troche mało roślin . pozdrawiam i jest SUPER
a i moje oczko jak sie mi uda wkleić