Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Wodospad, strumień, kaskada. - jak uszczelnić kamień na kaskadzie?

Nowicjusz - 2011-04-01, 17:31
Temat postu: jak uszczelnić kamień na kaskadzie?
Witam, muszę uszczelnić kaskadę zrobioną z kamienia. Czego użyć jako uszczelniacza. Z góry dziękuję za pomoc

Przepraszam, bo wcześniej napisałem podobny post w innym wątku a dopiero teraz odnalazłem ten dział :???:

Vanka - 2011-04-01, 19:06

Nowicjusz napisał/a:
Czego użyć jako uszczelniacza.

kamienie oczywiście na folii ;) ?
Ja jestem tylko blondynką, ale w Twoim przypadku glina - tak mi się wydaje, bo szkoda takiego efektu ( a efekt zajefajny) psuć naturalnym betonem ;)

Gosik - 2011-04-03, 16:38

Woda powylewa się na boki-praw fizyki nie zmienisz, a tu gołym okiem to widać.
Nowicjusz - 2011-04-05, 19:49

Gosik napisał/a:
Woda powylewa się na boki-praw fizyki nie zmienisz, a tu gołym okiem to widać.

Dziekuję za zainteresowanie moim tematem. Woda nie wylewa się na boki. Strumień jest prawidłowy, ale zauważyłem szczelin pomiędzy kamieniami. Po licznych konsultacjach uszczelniłem kamienie zaprawą cementową. Teraz zaprawa schnie, a woda płynie po nałożonej tymczasowo folii. Jestem ciekaw co będzie jak zdejmę folię

Adalbert - 2011-04-05, 20:11

A czy dodawałeś do tej zaprawy plastyfikator? Bo jeśli nie to zimą najpewniej ci się wykruszy albo zrobią się szczeliny między kamieniem a zaprawą i dalej będzie ci przesiąkać
Vanka - 2011-04-05, 20:27

Nowicjusz napisał/a:
Jestem ciekaw co będzie jak zdejmę folię

cały czas nie rozumiem, gdzie jest folia?
przy takiej nienaturalnie naturalnej konstrukcji stworzonej przez siły obce ;) folia jest koniecznością, w innym wypadku zawsze będzie Ci podciekać, choćby to puzzle były.. w naturze to glina, lub naturalnie zmulone podłoże. powiem jeszcze raz wodospadzik przepiękny, ale chyba do poprawki ;)

[ Dodano: 2011-04-05, 21:30 ]
Nowicjusz napisał/a:
Po licznych konsultacjach uszczelniłem kamienie zaprawą cementową

Woda ma to do siebie, ze płynie tam gdzie jej wygodnie, a jak jej mało to łamie prawa fizyki ;) - no przynajmniej beton łamie.
Ja wiem, że jestem upierdliwa, ale zapytam po raz kolejny - gdzie ta folia ? :P

maruder - 2011-04-05, 21:06

Vanka napisał/a:
Ja wiem, że jestem upierdliwa, ale zapytam po raz kolejny - gdzie ta folia ? :P
Nowicjusz napisał/a:
Teraz zaprawa schnie, a woda płynie po nałożonej tymczasowo folii. Jestem ciekaw co będzie jak zdejmę folię

Ja rozumiem, że folia leży na/w strumieniu, a pod nią schnie zaprawa i jak zaprawa wyschnie, to autor zdejmie folię z kamieni.

Nowicjusz - 2011-04-05, 22:04

Słuchajcie, może na zdjęciu nie widać tego dokładnie, ale woda jak spływała przed naprawą to spływała prawidłowym korytem. Nie spływała na boki!!!. Niestety na łączeniach kamieni zauważyłem szczeliny, które zacementowałem. O plastyfikatorze nie słyszałem wcześniej, więc chętnie bym poprosił o dodatkowe informacje. Przyznam, że bałem się chemii, bo jeszcze w tym oczku nie miałem rybek i bałem się że je w przyszłości skrzywdzę. Folia teraz leży na kaskadzie, po której spływa woda. Po deszczu wody nawet w oczku przybyło.
ewa535 - 2011-04-05, 22:20

Nowicjuszu ! (śmiesznie brzmi , ale nie wiem jak mam sie zwracać ;) )
Te dociekliwe pytania Vanki o folię zmierzały do tego ,że zasada jest z kaskadą nastepująca:
(moze nie zawsze jest taka, bo bywają kaskady wybudowane)
najpierw folia a na niej układasz kaskadę z kamieni . Jesli Ci w miarę spływa a nie tak ,ze wszystko pod kamienie i nie widzisz wody, to nie istniałby Twój problem z klejeniem kamieni. Woda , która uciekłaby Ci gdzieś przez te szczeliny wpłynęłaby i tak po folii do oczka.
Aż się boję pytać : zabetonowałeś te kamienie i pod spodem nie masz folii ?
To wcześniej czy pózniej ( przy takich mrozach jak mamy) znów Ci woda będzie uciekała do gruntu.
Chyba ,ze Ty chciałęś tak mieć, posklejane kamienne stopnie i na tym folia ?
Ale chyba nie.

Nowicjusz - 2011-04-05, 22:35

Robi sie fajna dyskusja :) To nie ja udowałem kaskadę, ale miejscami spod kaskady widać folię- zwłaszcza przy wodospadzie. Wilgotną ziemię zauważyłem na wysokości 1 metra ( mam nadzieję że tam folia jest, choć być może gdzieś przerwana). Mój zamysł jest taki:
Bedę ratował kaskadę- bo jakoś nie chce mi się jej teraz demontować i stawiać od nowa. kamienie warzą tyle, że w 3 chłopa nie możemy ich ruszyć. Jak nie będzie innego wyjścia to za rok ją zburzę i postawię od nowa. W tym roku chciałbym jednak ją uszczelnić.
Ewa, Vanka, bardzo dziękuję za Wasze rady

Adalbert - 2011-04-06, 05:14

Nowicjusz napisał/a:
O plastyfikatorze nie słyszałem wcześniej, więc chętnie bym poprosił o dodatkowe informacje.

Pod tym linkiem znajdziesz krótkie charakterystyki niektórych plastyfikatorów
http://www.cementplus.pl/domieszki-do-betonu

Więcej ci opowie wujek Google i ciotka Wikipedia gdy zapodasz im hasło ;)