| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Wodospad, strumień, kaskada. - jak uszczelnić kamień na kaskadzie?
Nowicjusz - 2011-04-01, 17:31 Temat postu: jak uszczelnić kamień na kaskadzie? Witam, muszę uszczelnić kaskadę zrobioną z kamienia. Czego użyć jako uszczelniacza. Z góry dziękuję za pomoc
Przepraszam, bo wcześniej napisałem podobny post w innym wątku a dopiero teraz odnalazłem ten dział
Vanka - 2011-04-01, 19:06
| Nowicjusz napisał/a: | | Czego użyć jako uszczelniacza. |
kamienie oczywiście na folii ?
Ja jestem tylko blondynką, ale w Twoim przypadku glina - tak mi się wydaje, bo szkoda takiego efektu ( a efekt zajefajny) psuć naturalnym betonem
Gosik - 2011-04-03, 16:38
Woda powylewa się na boki-praw fizyki nie zmienisz, a tu gołym okiem to widać.
Nowicjusz - 2011-04-05, 19:49
| Gosik napisał/a: | | Woda powylewa się na boki-praw fizyki nie zmienisz, a tu gołym okiem to widać. |
Dziekuję za zainteresowanie moim tematem. Woda nie wylewa się na boki. Strumień jest prawidłowy, ale zauważyłem szczelin pomiędzy kamieniami. Po licznych konsultacjach uszczelniłem kamienie zaprawą cementową. Teraz zaprawa schnie, a woda płynie po nałożonej tymczasowo folii. Jestem ciekaw co będzie jak zdejmę folię
Adalbert - 2011-04-05, 20:11
A czy dodawałeś do tej zaprawy plastyfikator? Bo jeśli nie to zimą najpewniej ci się wykruszy albo zrobią się szczeliny między kamieniem a zaprawą i dalej będzie ci przesiąkać
Vanka - 2011-04-05, 20:27
| Nowicjusz napisał/a: | | Jestem ciekaw co będzie jak zdejmę folię |
cały czas nie rozumiem, gdzie jest folia?
przy takiej nienaturalnie naturalnej konstrukcji stworzonej przez siły obce folia jest koniecznością, w innym wypadku zawsze będzie Ci podciekać, choćby to puzzle były.. w naturze to glina, lub naturalnie zmulone podłoże. powiem jeszcze raz wodospadzik przepiękny, ale chyba do poprawki
[ Dodano: 2011-04-05, 21:30 ]
| Nowicjusz napisał/a: | | Po licznych konsultacjach uszczelniłem kamienie zaprawą cementową |
Woda ma to do siebie, ze płynie tam gdzie jej wygodnie, a jak jej mało to łamie prawa fizyki - no przynajmniej beton łamie.
Ja wiem, że jestem upierdliwa, ale zapytam po raz kolejny - gdzie ta folia ?
maruder - 2011-04-05, 21:06
| Vanka napisał/a: | Ja wiem, że jestem upierdliwa, ale zapytam po raz kolejny - gdzie ta folia ? |
| Nowicjusz napisał/a: | | Teraz zaprawa schnie, a woda płynie po nałożonej tymczasowo folii. Jestem ciekaw co będzie jak zdejmę folię |
Ja rozumiem, że folia leży na/w strumieniu, a pod nią schnie zaprawa i jak zaprawa wyschnie, to autor zdejmie folię z kamieni.
Nowicjusz - 2011-04-05, 22:04
Słuchajcie, może na zdjęciu nie widać tego dokładnie, ale woda jak spływała przed naprawą to spływała prawidłowym korytem. Nie spływała na boki!!!. Niestety na łączeniach kamieni zauważyłem szczeliny, które zacementowałem. O plastyfikatorze nie słyszałem wcześniej, więc chętnie bym poprosił o dodatkowe informacje. Przyznam, że bałem się chemii, bo jeszcze w tym oczku nie miałem rybek i bałem się że je w przyszłości skrzywdzę. Folia teraz leży na kaskadzie, po której spływa woda. Po deszczu wody nawet w oczku przybyło.
ewa535 - 2011-04-05, 22:20
Nowicjuszu ! (śmiesznie brzmi , ale nie wiem jak mam sie zwracać )
Te dociekliwe pytania Vanki o folię zmierzały do tego ,że zasada jest z kaskadą nastepująca:
(moze nie zawsze jest taka, bo bywają kaskady wybudowane)
najpierw folia a na niej układasz kaskadę z kamieni . Jesli Ci w miarę spływa a nie tak ,ze wszystko pod kamienie i nie widzisz wody, to nie istniałby Twój problem z klejeniem kamieni. Woda , która uciekłaby Ci gdzieś przez te szczeliny wpłynęłaby i tak po folii do oczka.
Aż się boję pytać : zabetonowałeś te kamienie i pod spodem nie masz folii ?
To wcześniej czy pózniej ( przy takich mrozach jak mamy) znów Ci woda będzie uciekała do gruntu.
Chyba ,ze Ty chciałęś tak mieć, posklejane kamienne stopnie i na tym folia ?
Ale chyba nie.
Nowicjusz - 2011-04-05, 22:35
Robi sie fajna dyskusja To nie ja udowałem kaskadę, ale miejscami spod kaskady widać folię- zwłaszcza przy wodospadzie. Wilgotną ziemię zauważyłem na wysokości 1 metra ( mam nadzieję że tam folia jest, choć być może gdzieś przerwana). Mój zamysł jest taki:
Bedę ratował kaskadę- bo jakoś nie chce mi się jej teraz demontować i stawiać od nowa. kamienie warzą tyle, że w 3 chłopa nie możemy ich ruszyć. Jak nie będzie innego wyjścia to za rok ją zburzę i postawię od nowa. W tym roku chciałbym jednak ją uszczelnić.
Ewa, Vanka, bardzo dziękuję za Wasze rady
Adalbert - 2011-04-06, 05:14
| Nowicjusz napisał/a: | | O plastyfikatorze nie słyszałem wcześniej, więc chętnie bym poprosił o dodatkowe informacje. |
Pod tym linkiem znajdziesz krótkie charakterystyki niektórych plastyfikatorów
http://www.cementplus.pl/domieszki-do-betonu
Więcej ci opowie wujek Google i ciotka Wikipedia gdy zapodasz im hasło
|
|