| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - ubytek wody w oczku
Nowicjusz - 2011-03-29, 09:07 Temat postu: ubytek wody w oczku Włączyłem pompę, filtr, woda zaczęła spływać z kaskady. Niestety po kilku dniach zaobserwowałem ubytek wody w oczku. Wczoraj zaznaczyłem na kamieniach poziom wody- dziś rano stwoerdziłem że jest ok 2cm mniej. Czy to może być parowanie- choć w nocy wydaje mi się to mało prawdopodobne. Wcześniej nie zauważyłem ubytku, choć nie mam pewności w 100%. To oczko to jakaś masakra
leszek50-57 - 2011-03-29, 09:13
Na pewno leci ci kaskadą mogła lekko popękać,koniecznie sprawdzić
kaskad.bo takiego parowanie jeszcze nie ma
poz.Leszek
-----------------
Adalbert - 2011-03-29, 09:26
NIe musi być nawet pęknięta. U mnie listek bluszcza złapał kontakt z "wodospadem" i "wypompował" mi ok. 10 cm wody przez noc.
Nowicjusz - 2011-03-29, 19:58
Witam, wiedziałem że mogę na Was liczyć. Rzeczywiście po południu zauważyłem wilgotną glebę wokół kaskad. Czy możecie polecić skuteczny klej łączący kamienie w kaskadzie, a może trzeba kamienie zerwać a podłoże wybetonować lub wyłożyć foliąi ułożyć kaskadę na nowo? Co radzicie?
koczisss - 2011-03-29, 19:59
| Nowicjusz napisał/a: | | Czy to może być parowanie- choć w nocy wydaje mi się to mało prawdopodobne. |
W nocy tym bardziej.
Woda ma już jakąś temperaturę, a w nocy mróz, czyli duża różnica temperatury, paruje aż miło
Adalbert - 2011-03-29, 20:01
| Nowicjusz napisał/a: | | a może trzeba kamienie zerwać a podłoże wybetonować lub wyłożyć foliąi ułożyć kaskadę na nowo? |
ja bym tą metodę polecił
|
|