| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - łateraj Krzyśka i Basi
kaer - 2011-01-02, 15:25 Temat postu: łateraj Krzyśka i Basi Witam wszystkich!
Od dłuższego... nie ... od dłuuugiego już czasu bywam na tym forum czytajac Wasze posty i oglądając zdjęcia. Dużo sie tu nauczyłem i kilka pomysłów zastosowałem w mojej dziurze wypełnionej wodą Oczywiście nie obyło się bez błędów ( i to karygodnych )
Czas więc nadszedł by pokazać Wam moje wypociny, byście mogli je dowoli krytykować uprzedzam tylko ze moje oko jest jeszcze nie skończone.
A zaczęło się w długi majowy weekend roku pańskiego 2009, kiedy to wziąłem w dłoń szpadel i udałem się w północno-zachodni kraniec naszych włości.
I zacząłem kopać (dzień pierwszy)
I kopać... (dzień drugi)
i tak bym zanudzał tym kopaniem dołu (jak byście sami tego nie doświaczyli ) , ale mi się długi weekend skończył i prace zostały wstrzymane do połowy sierpnia (aż).
W takzwanym międzyczasie dowiedzaiłem się o legalności takich dziur ( a że sąsiadów mam jakich mam ), wiec trzeba było się pofatygować do urzędnika. Pozwolenie załatwione - prace wznowione... weekendami.
Wkońcu nadszedł upragniony urlop i dziura była natyle duża, że mogłem wymierzyć ilość potrzebnej foli.
Z racji tego że mam na stanie dwa szkodniki (z czego jeden lubiący pływać, a drugi jak się później okazało traktujący oko jak ogromną miskę z wodą pitną) zdecydowałem się na folię do oczek o grubości 1mm, firmy nie wspomnę.
Folia ułożona - czas napełniać
I tu z pomocą matka przyszła... ta natura znaczy się .
Wody dolała, ale to juz wrzesień był. urlop się skończył, do roboty zagonili, prace wstrzymane.
Gdzieś z okolicznych rowów pare rosliń przytarganych, pare kupionych w ogrodniczych, pare rybek kupionych i wpuszczonych na zimę na takzwaną próbę.
Przeżyły.
No może nie wszystkie Ale jak na tamtą zimę i oko bez zabezpieczeń w postaci pomki to wynik był... nie imponujacy ale zadowalający. dwie stracone z siedmiu. wiosna 2010 nadchodzi
Coraz cieplej, prace kamieniarskie trwaja.
... i trwają...
... i trwają....
i żeby nie te kamienie to by te oko z trawnikiem pomylił
pierwszy mróz 2010-2011
i to koniec opowieści (?)
PIOTR.P - 2011-01-02, 17:10
witamy nowego
całkiem fajne oczko Ci wyszło : ale jak piszesz że wiele się nauczyłeś czytając to forum. To trzeba by jeszcze wnioski wyciągać i wprowadzać je w życie twojego oczka, a nie narzekać że gdyby nie kamienie to pomyliłbyś z trawnikiem
napisz ile wody masz w oczku i jaki filtr , lampę jaką , ile masz ryb i jakie , co jeszcze planujesz do robić : i wtedy coś zaradzimy na tą wodę
poczytaj tematy : jakie rośliny najlepiej sadzić , tigger 3 , strumień , filtr ,technik
pytaj o wszystko co cię interesuje bo między innymi po to jest to forum
,
Elendil - 2011-01-02, 17:17
Witaj na forumie naszym
Fajnie się zapowiada, choć roślinek stanowczo za mało na razie a i różaniec kamienny wielu się nie spodoba Ale wielu z nas (w tym ja ) też ma różańce i jest spoko....
Podaj jakieś technikalia, ile wody, jakie wymiary, jaki sprzęt techniczny, jaka obsada roślinna i zwierzęca.
PS. Szczawiowa jedna z fajniejszych widzianych na forum
PS2. Przepadłeś jak złapałeś oczkowego wirusa
kaer - 2011-01-02, 18:27
no tak, z tego wszystkiego zapomniałem opisać parametry.
Oczko ma około 13 tys. litrów (dane szacunkowe bo rynną napełniane)
Głębokość max. 1.1m
Technika to filtr z beczki 120l zasilanej dołem pompą Aqaela 3500.
Wkład (od dołu) ruszt, mata kokosowa, 2x 5cm gąbki, 30l kaermazytu i peszel.
Filtr ruszył w środku lata jak już woda zakwitła i nie dał rady tego wyczyścić
Teraz pracuje pompa Sery air550 na jednej kostce napowietrzajacej. Poza paroma incydentami z jednym ze wspomnianych wcześniej szkodników mam stały przerembel, który miejmy nadzieje wystarczy do podtrzymania życia.
No właśnie... życie:
4x karp koi
1x jesiotr (chyba jeszcze tam jest)
4x orfa
5X karaś (te z zeszłej zimy) + ich pociechy... niepoliczalne
Rosliny
to oczywiście lilie (atraction, chromatela, alba i księzniczka burgundi)
Przęstka,
calla palustras ( jedna kupna, druga przywieziona przez teściową z Włoch- troche się różnią)
irysy
strzałka szerokolistna,
pontadera
wywłócznik
pałka wodna, mięta
Część roślin i sprzętu zakupiłem w znanym wszystkim sklepie internetowym pod koniec lata. Niektóre roślinki to zaledwie małe sadzonki, więc trzeba troche poczekać żeby się uwidoczniły
Damiano - 2011-01-02, 19:35
co tu dużo mówić fajne;-)
duzers - 2011-01-02, 20:44
witaj oczko dość duże i sporo miejsca aby dosadzić więcej roślin.ogólnie
JAREK G - 2011-01-02, 21:11
Witam. Szkoda tylko że im bardziej wykończone tym bardziej zielone Musisz dołożyć jeszcze "beczkę , albo i dwie no i roślin sporo a będzie
castleman - 2011-01-02, 22:20
Witam serdecznie,
Bardzo ładne oczko, napracowałeś się.
Czekać tylko, aż zarośnie roślinnością, a zielona woda stanie się kryształowo czysta.
Co to rośnie obok, rabarbar?
Wrzuć jeszcze parę zimowych zdjęć.
kaer - 2011-01-02, 22:32
| JAREK G napisał/a: | | Musisz dołożyć jeszcze "beczkę , albo i dwie no i roślin sporo a będzie | zamiast dodatkowj beczki w planie mam filtr GK. zobaczymy może zadziała
| castleman napisał/a: | Co to rośnie obok, rabarbar?
Wrzuć jeszcze parę zimowych zdjęć. |
Tak to rabarbar, a że mam deficyt na kamienie, to pozwalam mu tam rosnąć... kawał brzegu zasłania
castleman - 2011-01-02, 22:41
i bardzo ładnie się prezentuje, taka nasza swojska Gunnerka, a fajny kompocik albo ciasto można sprodukować, nie rezygnuj z niego
gregorj - 2011-01-03, 10:36
fajnie coś zielonego zobaczyć przez te zaspy śnieżne, ja nawet za tą szczawiową cholernie tęsknię, a oko ok. jeszcze trochę roślinek jak pisali koledzy i będzie jeszcze pikniej.
" i to koniec opowieści?"
... nie, nie, nie - to jest niekończąca się historia z tymi bajorkami.
leszek50-57 - 2011-01-03, 21:02
Trochę zdrowia w oczko włożyłeś ,na pewno z czasem zarośnie,
ale twoje oczko jest w pełnym słońcu,może dla tego ci tak kwitnie
pomyśl o zaciemnieniu oczka w bardzo upalne godziny w ciągu dnia
(posadzić tuje) osłonią trochę oczko.
poz.Leszek
----------------
Gosik - 2011-01-03, 21:28
Witam i ja , i jak zwykle swoje parę groszy dorzucę:
Rośliny-wszyscy już mówili
Zacienienie-też była mowa
cała technika-już Ci podpowiedzieli
Jedno co mi pozostało, to się przywitać i pogratulować wykonanej pracy
Tak na marginesie-moje oczko też jest w pełnym słońcu, więc zakupiłam wielki, ogrodowy parasol i go zacieniałam-woda czysta - spróbuj bo warto.
kaer - 2011-01-04, 19:47
| AurorA napisał/a: | | Artur. napisał/a: | | Krzysiek, pływasz po łateraju na łater bajsykle ?? |
nie , mam jeloł sabmarin |
ale pływam tylko na peryskopowej
Vanka - 2011-01-06, 11:17
No i ja powitam
zabierałam się za ten temat od początku jego istnienia i chyba w końcu znalazłam czas
oczko spoczko
zielonym się nie przejmuj, w tym sezonie powinno juz być inaczej, ale co do zacienienia tujami się nie zgodzę, bo cały urok tego wodnego raju polega na tym, że jest jak na dłoni. Polecam lilie wodne, bo też zacieniają. Może małe szczepione drzewka, jest tyle odmian, które doskonale nadają się nad wodę .Trochę mi nie pasuje jednakowa wielkość kamulców na całym otoku. pomyśl może o stworzeniu jednego, dwóch punktów gdzie kamienie łamały by różańcowy wygląd oczka, albo zafunduj sobie ze dwa duuuuże kamulce
Generalnie piątka, na szóstkę myślę, że już pracujesz
Pozdrawiam
ewa535 - 2011-01-06, 13:09
Cześć Krzysiek !
ja też witam w klubie
Już widzisz jaka to tutaj kolejność, kobiełki nie zawsze przodem
Fajnie, że takie duże wykopałeś !
Z tymi tujami to tak myślę jak Leszek. Vanko wszystko zależy od której strony to słońce operuje a od której jest główny look na oczko Krzyśka i Basi.
Zabieram glos w tej sprawie ponieważ przy moim oczku rosną z obydwu stron rzędy tuji i doskonale spełniają rolę cieniującą nie ograniczając mi swobodnego podziwiania, bo widok mam akurat pośrodku tych rzędów. Jeden tylko szkopuł , że na własciwą wielkość parę lat trzeba poczekać..
O innych metodach walki z zielonym pewnie już czytałeś albo doczytasz. Wszystkie dobre, ja ze swojej strony dodam, że wczesną wiosną koniecznie Trigger do wody !
Dobrej zabawy w kolejnych sezonach wypada tylko życzyć !
Vanka - 2011-01-06, 15:04
| ewa535 napisał/a: | | Z tymi tujami to tak myślę jak Leszek |
No wszystko gra, ale tam już rosną jakieś maluchy
Nie widzę dokładnie co to, ale za czas jakiś dadzą cień
Mi chodziło raczej o bezposrednią bliskość oczka.
kaer - 2011-01-10, 20:48
dziękuje za opinie i rady
fajnie jest zobaczyć, że się komuś podoba
przedemną jeszcze dużo pracy i pare pomysłów do zrealizowania, niestety niektóre muszą byś przesunięte w czasie, bo priorytetem jest taras, który będzie sięgał aż nad wodę.To znowu wiąże się z wybiciem ogromnej dziury w ścianie... eeh dużo by opowiadać
Co do glonów, to chyba je potraktuje lampą UV, ponieważ niechce za bardzo zasłaniać oka nasadzeniami. Te "maluchy" , które juz rosną są od północnej i zachodniej strony (zachodnia to ta z tym dużym świerkiem) mają za zadnie stworzenie tła (i zasłonięciem przed wścibskimi oczami.... kur oczywiście ) http://www.fotosik.pl/pok...cd60a057ab.html lewy górny róg
Elendil - 2011-01-10, 21:35
| kaer napisał/a: | | Co do glonów, to chyba je potraktuje lampą UV |
na glony nitkowate uvałka nie pomoże...
kaer - 2011-01-16, 10:27
| Elendil napisał/a: | | na glony nitkowate uvałka nie pomoże... |
ok, tylko że w tej szczawiowej to nitkowatych za dużo nie było.
a dzisiaj miałem okazje obejrzeć swoje oko w dzień, i widać dużą różnicę między waszą wodą a moją.
Umnie przejrzystość = się co najwyżej 30 cm. Chyba te martwe glony nie osiadły na dnie tylko się unoszą w toni. teraz się zastanawiam czy ten mój filtr da sobie z tym radę.
kaer - 2011-05-04, 18:30
ATAK ORKI... znaczy sie orfy
Piotrek.P. - 2011-05-04, 19:07
Bardzo ładna "orka" , zielono strasznie ale może się kiedyś wyklaruje lilie już szaleją a u mnie liście na dnie
kaer - 2011-05-05, 19:30
| piopil napisał/a: | Bardzo ładna "orka" , zielono strasznie ale może się kiedyś wyklaruje lilie już szaleją a u mnie liście na dnie |
to są akurat zeszłoroczne zdjęcia, ale faktycznie pare liści lilie już wypuściły
neron87 - 2011-05-06, 08:23
Nie wiem jak u was ale u mnie we wtorek zaatakowała zima Było jakieś 5cm śniegu który do godziny 11 całkowicie stopniał . W maju zima fajnie to wygląda. No a u kolegi ładnie tylko ta woda zrób coś z nią
kaer - 2011-05-08, 07:23
| neron87 napisał/a: | No a u kolegi ładnie tylko ta woda zrób coś z nią |
Robie, robie...to znaczy uv-ka robi. woda zmieniła kolor ze szczawiowej na mleczno-zieloną ... no i wziąłem się wkońcu za strumyk, tylko musze folie kupić.
[ Dodano: 2011-05-08, 09:20 ]
a to wspomniany remont
zacząłem formować strumyk, ale stwierdziłem, że musze najpierw poprawić brzeg oczka, bo ta wystajaca folia doprowadza mnie do pasji i w tej chwili mam tam plac budowy. W tzw. międzyczasie czytam "mikro jezioro", żeby znowu czegoś nie sknocić, ale znając siebie....
przy okazji na zdjęciu widać kolor wody, jaką mam teraz, po potraktowaniu ją 36 watową UV-ką, i przefiltrowaną przez beczkę 120l.
A to mój Karp Flagowy
JAREK G - 2011-05-08, 10:44
| kaer napisał/a: | | na zdjęciu widać kolor wody, jaką mam teraz, po potraktowaniu ją 36 watową UV-ką, i przefiltrowaną przez beczkę 120l. | Zieleń trochę ustąpiła , ale woda jeszcze bardzo mętna. Filtrowanie powinno pomóc
kaer - 2011-06-05, 09:31
mała aktualizacja.
na zdjęciach może tego tak nie widać, ale poprawiłem brzegi (jeszcze nie wszystkie) no i doszedł strumyk. tylko wciąż brakuje mi budulca dlatego jeszcze nie dokończony.
maruder - 2011-06-05, 12:03
Zapowiada się ładne oczko za jakiś czas.
Gosik - 2011-06-05, 13:42
Całkiem fajne oczko będzie
norbi977 - 2011-06-05, 21:34
Rabarbar też mam posadzony, ale mój jeszcze malutki ( fajnie wygląda przy oku ) Pęknie się to wszystko zapowiada
PIOTR.P - 2011-06-07, 11:10
wnioski wyciągasz dobre tylko więcej roślin czyszczących do sadz
coraz ładniej się robi u ciebie
Vanka - 2011-06-07, 14:51
| PIOTR.P napisał/a: | | coraz ładniej się robi u ciebie |
Potwierdzam
za jakiś czas to będzie piękne oko
kaer - 2011-06-07, 21:01
dzięki za miłe słowa
niestety chyba mieszkam w jakimś takim mikroklimacie, w którym rośliny wolniej rosną. jak patrze na wasze galerie to aż mnie skręca z zazdrości, że u was tak wszystko pięknie rośnie. u mnie poza rabarbarem (który aż przesadza) reszta jest chyba z miesiąc do tyłu ze wzrostem
PIOTR.P - 2011-06-07, 21:11
powoli i cierpliwie a wszystko odbije i porośnie i będzie O.K
mmaciejrock2 - 2011-06-07, 21:32
Oczko fajne, z potencjałem Tylko problem taki jak u mnie, wciąż za mało i za mało roślin
aquarius - 2011-06-07, 21:48
| Cytat: | | Tylko problem taki jak u mnie, wciąż za mało i za mało roślin | cierpliwości, cierpliwości, jeszcze wiele oraz trzeba wypić aby urosły. Pozdrawiam i życzę szybkiego wzrostu tak pożądanej "zieleniny" .
kaer - 2011-12-18, 16:05
coś tak przycichło forum po sezonie, więc odswieże troche moją galerię... takie wspomnienie lata
AurorA - 2011-12-18, 16:21
Aż miło popatrzeć na te karpiki. Jak się nazywa ta odmiana złocisto -czarna?
leszek50-57 - 2011-12-18, 19:13
Karpiki super,z rysami ludzkiej twarzy
poz.Leszek
---------------
josh1976 - 2011-12-20, 21:43
No teraz to woda całkiem całkiem ,ale stary rośliny zapodawywaj. Jakieś kępki trzcinek,pałek od południa,więcej irysa, oczereta zapekluj do kakiejś kasterki. Poczytaj poradnik,albo książke Huberta- tam są naprawda super informacje ze zdjęciami. Jakieś błotniaki posadz przy brzegu (wiązówka błotna itp.) Zauważ że inni mają posadzone w dużych grupach i przez to powstaje fajny efekt gęstego sitowia. Twoje oczko robi się coraz ładniejsze,lecz dalej jest pusto.Tyle roślin to ja mam u siebie w mniejszym oczku 2,5 x 2,5m , albo i więcej. Jak nie masz pomysłu to zasugeruj się zdjęciami innych maniaków,bo twój dołek jest fajny i ma potencjał. Powodzenia życze
kaer - 2011-12-21, 20:25
| AurorA napisał/a: | | Aż miło popatrzeć na te karpiki. Jak się nazywa ta odmiana złocisto -czarna? |
pani w sklepie twierdziła, że to duch... cokolwiek to znaczy
z roślinami jest o tyle problem,że słabo rosną. nie wiem czemu. podejrzenie pada na zbyt mocną filtracje
josh1976 - 2011-12-21, 20:59
Ja bym filtracji nie podejrzewał. Jak miałeś zieloną wodę też ci słabo rosły. Może podłoże masz za słabe. Ja miałem pałki w wiadrach budowl.20l i podłoże 3:1 piach-glina to rozrastały się szybko, ale były cienkie, niskie i nie kwitły. Jak zrobiłem prawie 1:1 i domieszałem troszke ziemi to wystrzeliły i od razu zakwitły.
Elendil - 2012-01-10, 08:23
| kaer napisał/a: | pani w sklepie twierdziła, że to duch... cokolwiek to znaczy |
Odmiana Ghost, pewnie dlatego . http://karpiekoi1.home.pl...8_10cm-671.html też mam takiego jednego z ludzką gębą, świetnie to wygląda.
kaer - 2012-01-14, 12:55
hehe nigdy nie patrzyłem na nie w ten sposób, ale fakt coś w tym jest.
mam w planach kupić jakiegoś japońca do tego stadka, myśle że da rade.
niestety nad morzem cięzko kupić coś fajnego . im dalej na południe tym wieksze możliwości i lepszy wybór.
|
|