Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko wodne Damiana

Damiano - 2010-11-10, 09:45
Temat postu: Oczko wodne Damiana
Cześć mam 14lat i zaczynam interesować się ogrodnictwem pewnego dnia wakacji 2010 wpadłem na pomysł żeby wykopać sobie oczko wodne na działce ;D.Była zgoda rodziców to z 3 dni i oczko było wykopane ale budowa całego oczka trwała ok.3 tygodni ;)

Oceńcie bo wam się nie musi podobać ważne że mi się podoba;)

poprawiłem linki do zdjęć, na fotosiku po lewej stronie pod zdjęciem masz takie coś "pobierz kody" i wklejasz jeden z tych linków miniaturek

[ Dodano: 2010-11-10, 10:26 ]
Tutaj już oczko jesienią trochę tam dodałem ;P ale plany mam na wiosnę planuje rzeczkę aż do końca płotu oraz kaskadę.Martwią mnie rośliny czy przezimują bo niektóre wyglądają jakby uschły ale no cóż będzie dobrze. Chciałbym aby już wszystko mi się rozrosło bo takie małe to nie jest to;P

http://www.fotosik.pl/pok...ac88646c0f.html
http://www.fotosik.pl/pok...6ceace262f.html
http://www.fotosik.pl/pok...09ab1f106d.html
http://www.fotosik.pl/pok...5871e07230.html
http://www.fotosik.pl/pok...f30d73ab03.html

mateusz1990 - 2010-11-10, 11:37

tą folie można by było jakoś zamaskować?? Albo więcej wody dopuść ;)

pozdrawiam Mateusz

Gosik - 2010-11-10, 12:11

Damiano-oczko bardzo ładne, jednak pokusiłabym się o kupienie tzw płaszczaków ( płaskie duże łupki-dostępne w każdym ogrodniczym sklepie, po 90 gr/kg) i zamaskowałabym nimi folię-układając tak, aby 3/4 leżało na ziemi, a 1/4 wystawała nad taflę wody-po dolaniu wody-zniknie uwidoczniona czarna folia.Kaczki są fajne, ale te sztuczne lilie oddaj dzieciom sąsiadów-w oczku zakwitnie Ci prawdziwa lilia, a prawdziwa jak Ci już raz zakwitnie, zobaczysz jak paskudna jest sztuczna ;) Nie widzę strefy płytkiej-bagiennej?-nie ma jej?
Damiano - 2010-11-10, 12:54

No właśnie zapomniałem o tych strefach tam poprostu jest dół ;P
Gosik - 2010-11-10, 13:03

No to teraz niewiele możesz już zrobić, ale możesz nadgonić to dobrą obsadą roślin pływających-o nazwy tych roślin poproś chłopaków, bo ja nigdy ich nie pamiętam.
Jeżeli ten "dół' nie jest za bardzo stromy, zawsze możesz wstawić w niego takie wysokie, plastikowe skrzynki od cytrusów do góry nogami i posłużą one jako półki pod roślinność. Nic nie napisałeś, jaka jest głębokość oczka?
Przy braku półek, możesz zastosować-położoną po skosie drabinę-jej stopnie posłużą jako ograniczniki do doniczek, aby te nie zjeżdżały po folii na dno-wszystko zależy od głębokości oczka.

Damiano - 2010-11-10, 13:26

nie jest bardzo strome ale doniczki nie postawię ale jak np położę tam lilię kolo ściany to ona rozrośnie się i nikt nie zauważy jak kopiąc to wogóle nie pomyślałem o tych strefach;(
ale to nie jest moim zmartwieniem martwię się o kwiaty np o krzewuszki miały ładny kształt kwiaty i wogóle było ok a teraz kurcze sama witka bez liści jak to wygląda;P nie wiem czy to normalne czy zwiędła ale tam mam z połową roślin

Gosik - 2010-11-10, 13:37

Teraz mamy zaawansowaną jesień-zostaw wszystko, na wiosnę zobaczysz co rośliny potrafią. Czasem wydaje się, że roślina padła, a na wiosnę EUREKA-odżyła ;)
No i w ogóle będzie ładnie :P

Damiano - 2010-11-10, 13:43

No w ogóle :P miejmy nadzieje że się odrodzą
Gosik - 2010-11-10, 13:44

;) :brawo:
Damiano - 2010-11-10, 13:47

hehe a z tym czymś do obłożenia foli to taki jakby kamień chyba tylko że 1zł za kg to dużo to na całe oczko mi pewno 100zł nie starczy:) a muszę zostawić "szmal" hehe na Boże Narodzenie;)
Gosik - 2010-11-10, 13:50

w takim razie posadź na brzegu Tojeść rozesłaną-w jeden sezon zarośnie boki i zwiesi się do wody-dobrze rośnie w wodzie, pod wodą ( tu nie kwitnie) i na brzegu. Nie ma wymagań, rośnie w piachu, w ziemi, wśród kamieni itd. Jak nie wiesz jak wygląda-zajrzyj do mojej galerii "oczko wodne Gosik 2010"-obrasta brzegi wyspy.
Damiano - 2010-11-10, 16:56

Gosik dzięki wielkie za komentarze na wiosnę oprócz planów na rzeczkę i kaskadę zrobię tą
strefę bagienna przybrzeżną z tyłu ponieważ z przodu jest dużo kwiatów może się nie wydaje ale tam jest ok 50 gatunków trochę zaszalałem;) gdy będzie ten fajny efekt wody nachodzącej na brzeg to fajnie będzie się to komponować ponieważ z przodu było by trzeba dużo kwiatów przesadzić i wyglądało by to tak sobie a z tyło wsadzi się jakąś trawę wodna czy coś w tym stylu i będzie fajnie jeszcze nie wiem gdzie wkomponować kaskadę ale mam czas do wiosny daleko:P

[ Dodano: 2010-11-10, 18:17 ]
chciałbym mieć takie oczka jak wy dokładne i w ogóle ale moje też mi się podoba w wiosnę zrobię takie zmiany że wam kopara opadnie;)

Gosik - 2010-11-10, 18:23

Damianie-planując kaskadę, pamiętaj o tzw planie widokowym ( to miejsce z którego najczęściej obserwuje się oczko)-to jak scena w teatrze-nic nie powinno tego widoku zasłaniać.Kaskadę najlepiej na tyłach oczka, aby widok na nią był przez całe oczko.
Damiano - 2010-11-10, 18:29

widzisz z tyłu oczka takie białe kamienie tam planuję kaskadę
ale wydaje mi się że moje oczko nie jest aż takie złe trzeba wziąść pod uwagę że sam je robiłem nie miałem żadnej ekipy tak jak niektórzy chwalący się aż po pachy

ewa535 - 2010-11-10, 18:38

Damian gratulacje za kawał roboty i pożyteczne wykorzystanie wakacji :brawo:
Mam nadzieję, że "wpadłeś" jak większość z nas i Twoje nowe hobby Ci nie przejdzie :)
To teraz w dalszej kolejności widzę konsultacje co tam posadzić jeszcze , jak zmienić brzeg na jeszcze bardziej naturalny, i w końcu gdzie poprowadzić strumyk :)
Wszystko przed Tobą, witaj w klubie !
Jak na twój młody wiek i jak wnoszę z tego co napisałeś- zero wcześniejszych konsultacji z doświadczonymi oczkomaniakami ;) to wyszło Ci bardzo fajnie !

Damiano - 2010-11-10, 18:55

dziękuje gdybym wiedział o tych brzegach i w ogóle to bym zrobił to odrazu ale każdy kto widział moje oczku mówi że jest ładne to chyba dobrze;) no kurcze nie pomyślałem a wasze forum wczoraj odkryłem ale mam na wiosnę masę pomysłów
AurorA - 2010-11-10, 19:02

Damiano, widać ze włożyłeś dużo pracy, szczególnie w otoczenie oczka , jednak wykończenie brzegu skopałeś. Coś w przyszłym sezonie spróbuj z tym zrobić aby nie było widać folii. Jak został jakiś nadmiar to spróbuj zrobić jakąś choćby małą strefę płytką. Od razu będzie lepiej.
Vanka - 2010-11-10, 19:02

Damiano napisał/a:
wasze forum wczoraj odkryłem ale mam na wiosnę masę pomysłów

to knuj i kombinuj.. byle z głową ;)
dobrze przyswojona teoria to sukces w praktyce :D , a wykonanie ocenimy w każdym szczególe ;)
pozdrawiam i trzymam kciuki :)

Damiano - 2010-11-10, 21:53

Mam mam plany na następny sezon nie mogę się doczekać wiosny a poza tym mam pytanku macie u siebie tuje bo ja u siebie ogrodziłem całe podwórko (tego nie robiłem zupełnie sam) hehe i niektóre zrobiły się aż czarne od mrozów mam tam 2 typy tuji bo za 10zł była sztuka ponad poł metra a w markecie takie malutkie za 5-15zł są no więc czy u was też tak ciemnieją sztywnieją jutro pójdę na działkę i wkleję fotkę
JAREK G - 2010-11-10, 22:25

Damiano, zima długa poczytasz forum pooglądasz galerię oczek i na wiosną możesz działać :) Zacznij od zdjęcia kamieni i wybrania ziemi z pod foli na brzegach. Pracy niewiele a efekt wizualny spory :)
samuraj - 2010-11-11, 09:14

witam na naszym forum , mam nadzieję że ze swoim zapałem dotrwasz do wiosny :) . Jak wszyscy przyczepię się do wykończenia brzegów i po raz kolejny odeślę do galerii , gdzie był rozwiązywany problem wykończenia brzegów http://forum.oczkowodne.n...ighlight=#81308
( ostatni post ) . Już nie pamiętam kto z forumowiczów miał ten sam problem i ładnie "obwocił" jak to zrobił -- wiem tylko że nawet nazwał jeden z brzegów "wybrzeże samuraja" :oops: .
Moim zdaniem cały efekt psuje ten mostek , nie podoba mi się

Damiano - 2010-11-11, 10:59

Czy jak będę robić te strefy i będę chciał na tej najpłytszej strefie żeby rośliny były bez doniczek to muszę wsypać tam żwir ? Ale to folia musi też być bo inaczej by woda wsiąknęła to powinno być tak że na tej najpłytszej folia, żwir, kamienie? a czy ten żwir mi nie zanieczyści wody? I nie zrobi się jedno wielkie błoto?
zuzi10 - 2010-11-11, 11:43

Tu masz lin do galerii o której wspomniał samuraj.
http://forum.oczkowodne.n...muraja&start=60
Przeczytaj od początku i obejrzyj zdjęcia oczka tego forumowicza, a zobaczysz,że miał taki sam problem z brzegami jak Ty i przekonasz się jak ładnie można to zamaskować.
Oczywiście, aby robić strefę błotną teraz musisz mieć odpowiedni zapas folii. Jak poobcinałeś no to niestety raczej się nie da nic zrobić.Możesz natomiast podkopać półkę głęboką na 20-25 cm i szeroką jak pozwoli na to folia.Na półkę tę położysz większe i mniejsze kamienie między które możesz posadzić rośliny błotne np w podkolanówkach damskich( jak będziesz czytał forum to się zorientujesz o co chodzi) lub bezpośrednio między kamieniami, bez doniczek.To wygląda bardzo naturalnie.

Damiano - 2010-11-11, 15:11

Zuzi wielkie dzięki:P a foli mam wystarczająco tam jest zakopane z metr foli na wiosnę wyleje wodę i wezmę ziemie z pod foli tylko że ten brzeg będę mieć blisko kaskady tam w tych białych kamieniach poczytaj moje plany i tam chce mieć obok niej brzeg bo z przodu jest za dużo kwiatów będzie super zobaczysz;P
zuzi10 - 2010-11-12, 02:32

Damiano, nie musisz wylewać wody z oczka, gdyż jej szkoda, bo być może się już trochę biologicznie ustabilizowała.Najwyżej obniż nieco poziom, odsuń kamienie( oj nie zazdroszczę Ci tej pracy, bo kamieni masz mnóstwo) i niedużymi kawałkami podnoś folie i podkopuj ostrożnie brzeg. Jeśli masz duży nadmiar folii, a nie masz w ogóle półek, to możesz je zróżnicować jeśli chodzi o głębokość.Przeanalizujesz to i dopytasz na forum wiosną, gdy odkopiesz folie i będziesz wiedział czym dysponujesz. Wtedy koledzy na pewno Ci podpowiedzą co i gdzie podkopać i jak głęboko,żeby było praktycznie i ładnie. A kwiaty- jeśli przeszkadzają, bo są za blisko, wiosną możesz przesadzić gdzieś dalej.Warto to zrobić, bo jak już się bierzesz do modernizacji oczka, to zrób to dokładnie i docelowo,żebyś nie musiał znów poprawiać w następną wiosnę i znów się mocować z tymi wszystkimi kamolkami.
Damiano - 2010-11-13, 22:10

Cześć jakie byście mi polecili kwiaty do oczka na ten brzeg? ale dosyć szybko rosnące i w miarę tanie ????i coś co mogło by mi zakryć tą czarną folię z jednej strony bo z 2 już jej nie będzie.
Gosik - 2010-11-13, 23:35

Już parę dni temu napisałam Ci co możesz posadzić, aby zarosło szybko brzegi:

Wysłany: 2010-11-10, 13:50
w takim razie posadź na brzegu Tojeść rozesłaną-w jeden sezon zarośnie boki i zwiesi się do wody-dobrze rośnie w wodzie, pod wodą ( tu nie kwitnie) i na brzegu. Nie ma wymagań, rośnie w piachu, w ziemi, wśród kamieni itd. Jak nie wiesz jak wygląda-zajrzyj do mojej galerii "oczko wodne i kaskada Gosik 2010"-obrasta brzegi wyspy.

zuzi10 - 2010-11-14, 16:49

Damiano, generalnie, to żadne kwiatki tak do końca nie ukryją Ci źle położonej folii w oczku. Moim zdaniem nie ma co kombinować, tylko poprawić. Pracy przy tym będzie na jeden, góra dwa dni, a efekt niewspółmierny, tym bardziej,że piszesz,że masz na tyle folii, Tu chodzi o podkopanie na jakieś 15 cm wysokości i 20 cm szerokości. Zrobisz to zwykłą małą łopateczką do sadzenia roślin( ja tak robiłam) Nie musisz do tego używać szpadla.Powinno to mniej więcej wyglądać tak:
Damiano - 2010-11-14, 20:56

aha .OK
Damiano - 2010-11-19, 13:25
Temat postu: Mój piesio na tle oczka zmarnowanego przez jesień O_o

[ Dodano: 2010-11-19, 14:05 ]

Vanka - 2010-11-19, 14:16

Piesio słodki ;)
Oczko tez będzie słodkie jak nad nim popracujesz w przyszłym sezonie, bo rozumiem Cię w pełni, ze już obecnej mimo ciepła jesieni Ci się nie chce ;)

Damiano - 2010-11-19, 14:21

nie że mi się nie chce ale sama zobacz po 1 to szkoła po 2 cały czas pada a po 3 za niedługo śnieg spadnie nie ma sensu teraz robić na wiosnę będę robić
Damiano - 2010-11-23, 18:56

czy jak będę mieć wody równo z gruntem kiedyś w oczku jak zrobię te brzegi to jak zacznie padać i mi woda wyleję to np błoto mi spłynie do oczka czy co przed deszczem wylewać wodę ;P
Gosik - 2010-11-23, 21:04

Nie Damianie-zrobisz tak te brzegi, że woda Ci z niego ani nie wypłynie, ani się błoto nie naleje :hehe: tylko pilnie studiuj forum.
Damiano - 2010-11-24, 14:37

hehe na studiowanie nie ma czasu :)

[ Dodano: 2010-11-24, 14:46 ]
czy to normalne że ta lilia jest taka blada i mizerna na zimę? bo liście poodpadały i zostały 2 doniczka jest z 50cm pod wodą czy lilia zwiędła czy taka powinna być w tym okresie czasu?zostawić ją w oczku czy brać do domu czy już jej nie uratuję ?????

melek - 2010-11-24, 15:11

To normalne...wiosną wystartuje na nowo.
Damiano - 2010-11-24, 15:29

ok dzięki wielkie a do domu chować czy zostawić?
Gosik - 2010-11-24, 15:39

zostaw ją w oczku-jak da się ją głębiej włożyć-to to zrób.
Damiano - 2010-11-24, 17:20

OK dzięki
Damiano - 2010-11-29, 14:53

czy mróz może mi rozsadzić folię????????? która jak wiecie wystaje z wody???
zuzi10 - 2010-11-29, 15:05

Jeśli to jest folia oczkowa PCV to nic jej nie powinno się stać.
Damiano - 2010-11-29, 17:33

to folia budowlana została z budowy
duzers - 2010-11-29, 18:20

Damiano napisał/a:
to folia budowlana została z budowy
to już może być większy problem,napewno jest mniej wytrzymała.z reguły wytrzymuje nie więcej niż dwa sezony
Damiano - 2010-11-29, 18:23

a da się np na wiosnę ją jakoś wzmocnić?czy trzeba będzie wymienić na nową bo wiesz ja jeszcze nie zarabiam ;d więc z $$ troszeczkę ciężko
AurorA - 2010-11-29, 18:54

folia budowlana nie może być wystawiona na bezpośrednie działanie słońca bo wtedy po paru miesiącach się kruszy.Trzeba ją osłonić np włókniną.
Damiano - 2010-11-29, 19:13

ok ale czy ta folia wytrzyma -25 stopni ? (cała zimę)
Artur - 2010-11-29, 20:06

Damiano napisał/a:
ok ale czy ta folia wytrzyma -25 stopni ? (cała zimę)

Nikt Ci na to pytanie nie odpowie. To istna loteria przy foliach tego typu. Na moim prastarym oku, wytrzymała 4 lata. a co będzie u Ciebie . . . ?? miałem też taka folię jak Ty masz, miała grubość ok. 0,00 coś tam.

zuzi10 - 2010-11-29, 20:21

Damiano napisał/a:
a da się np na wiosnę ją jakoś wzmocnić?czy trzeba będzie wymienić na nową bo wiesz ja jeszcze nie zarabiam ;d więc z $$ troszeczkę ciężko

Damiano poczytaj w tym temacie
http://forum.oczkowodne.n...ighlight=#64410 rade amadyna. On tak zabezpieczał swoją folię w oczku a z tego co wiem to miał właśnie budowlaną i wytrzymała mu 10 lat.Możesz też zrobić tak jak radzi Aurora. Kupić czarną agrowłókninę, taka jak daje się na skalniaki pod korę i wyłożyć pas brzegowy wokół oczka tak by folia nie był narażona na bezpośrednie działanie słońca.Musisz ja dobrze poprzyciskać kamieniami aby woda ja nie podnosiła bo będzie Ci pływać. Z czasem poprzerasta roślinami,które ja też będą trzymać dodatkowo.

Damiano - 2010-12-09, 15:30

czy pałka wodna taka z jeziora gdybym posadził ją w doniczce to czy kiedyś jak korzenię przejdą przez doniczkę to przebiją mi folię????
melek - 2010-12-09, 15:34

Nie.
Damiano - 2010-12-09, 18:54
Temat postu: temat
czy robił ktoś już kaskadę z polnego kamienia bo nie wiem czy jak mam oczko w polnym kamieniu to czy kaskada z piaskowca nie popsuje efektu co sądzicie?
Gosik - 2010-12-09, 20:24

nie rób z piaskowca, tylko z łupka.
Adalbert - 2010-12-09, 20:48

Gosik napisał/a:
nie rób z piaskowca, tylko z łupka.

Po raz kolejny spytam- dlaczego nie? :???:

Damiano - 2010-12-09, 21:35
Temat postu: temat
aha czyli bym musiał poszukać płaskie polne kamienie ??aby nie psuć efektu wizualnego
samuraj - 2010-12-09, 21:39

Gosik napisał/a:

Jak chcesz-mnie piaskowiec kojarzy się z fasadami i elewacjami budynków.

Jarek G ma kaskadę z piaskowca od wielu lat i jest bardzo fajna

Vanka - 2010-12-09, 21:40
Temat postu: Re: temat
Damiano napisał/a:
aha czyli bym musiał poszukać płaskie polne kamienie ??aby nie psuć efektu wizualnego

Damiano - nabijasz..
obejrzyj sobie galerie, poczytaj.. nie zadawaj pytań na które jest tu MASA odpowiedzi.
Pzdr

Damiano - 2010-12-09, 21:42

chciałem się tylko zapytać...
Damiano - 2010-12-13, 14:39
Temat postu: pomoc
czy zbieranie roślinności ze stawów jezior itp jest w ogóle legalne bo tak czytam i tu prawie każdy sam sobie roślinność sprowadza bo nie wiem czy na wiosnę mam kupować czy wystarczy że przejdę się do pobliskiego stawku i coś wezmę bo jakby coś to nie chcę mieć syfu;)
leszek50-57 - 2010-12-13, 15:30

Damiano,jak czytasz to czytaj uważnie,bo można brac rośliny tylko te,
które nie są pod ochroną i przez rośliny z jezior można sobie choroby
w prowadzić do oczka,jak ich dobrze nie odkazisz . :-D
poz.Leszek
---------------

Damiano - 2010-12-13, 15:41

a żeby odkazić będzie wystarczyło przepłukać???
Artur - 2010-12-13, 20:38

Damiano napisał/a:
a żeby odkazić będzie wystarczyło przepłukać???
W Nadmanganianie potasu.
drako - 2010-12-13, 20:38

korzystaj z wyszukiwarki, wszystko znajdziesz ;) np. tu:

http://forum.oczkowodne.n...ighlight=#58159

Damiano - 2010-12-14, 18:32

ok dzięki za informację
Damiano - 2010-12-20, 16:10

cześć mam pytanko na wiosnę mam zamiar betonować oczko czy końcową warstwę betonu mogę pomalować takim unigruntem ? bo nie wiem czy to zaszkodzi wodzie malowałem tym taras i w ogóle i wsiąka w kilka sec. co sądzicie oto link
http://www.artbud.pl/ATLAS_UNI_GRUNT_5KG-157.html

AurorA - 2010-12-20, 22:30

możesz tym pomalować ale na to daj jeszcze ultrament czy coś podobnego wodoszczelnego
Damiano - 2011-02-02, 09:34
Temat postu: powiększone oczko ;D po roztopach
http://www.fotosik.pl/pok...121c0f180d.html

[ Dodano: 2011-02-02, 09:38 ]
http://www.fotosik.pl/pok...275bcd7619.html

Piotrek.P. - 2011-02-02, 10:38

Ale Cię zalało :? mam nadzieję że woda długo się nie utrzymuje bo rośliny przy siatce mogą marnie wyglądać po takiej kąpieli ...
Damiano - 2011-02-02, 11:03

woda jest już z dwa tygodnie ponieważ tam nie ma rowów kanalizacji nic więc wiesz
są miejsca do kolan ;/ :P P ale teraz chodzi pompa non stop i zeszło kilka cm widać na fundamentach woda przeszła ten zaizolowany fundament ale już opadła troszeczkę ale zawsze coś

roman1952 - 2011-02-03, 21:02

Damiano napisał/a:
powiększone oczko ;D po roztopach

Współczuję .
Pozdrawiam .

chatkagagatka - 2011-02-05, 21:12

Damiano napisał/a:
cześć mam pytanko na wiosnę mam zamiar betonować oczko czy końcową warstwę betonu mogę pomalować takim unigruntem ? bo nie wiem czy to zaszkodzi wodzie malowałem tym taras i w ogóle i wsiąka w kilka sec. co sądzicie oto link
http://www.artbud.pl/ATLAS_UNI_GRUNT_5KG-157.html

O ile jeszcze pytanie aktualne to Uni jak najbardziej,a na to machnij warstwe Ceresit CR65,dokładny opis masz tutaj - http://www.oczkowodne.net/oczko.php#wprowadzenie:
w dziale *wykańczanie*
Pozdrowionka

neron87 - 2011-02-23, 12:04

U mnie Liwiec wylewa co roku. Na szczęście zatrzymuje się na działce sąsiada, która zalewana jest w 90%. W przeciwnym razie wszystkie wpuszczone ryby zarybiałyby rzekę.
Damiano - 2011-02-23, 14:20

neron u mnie najśmieszniejsze jest to że nie ma rzeki ani jeziora;P i nie ma co wylewać po prostu jak robili obwodnice to zerwali drenarke i już tego nie naprawili więc jest jak jest...
co roku odpisują na pisma że zrobią wodę wodociągi itp a no i dojazd!!! w tym roku mają niby zacząć w maju ale nie wiem co będzie gazeta nic nie daje czas ściągnąć UWAGĘ (ten program)

neron87 - 2011-02-23, 19:28

Niestety nasza polityka... Eh... Weź tu coś zrób jak potem to się niszczy a oczy zamiast się cieszyć płaczą ...
Damiano - 2011-02-24, 15:28

chłopie fundamenty mają rok i w takiej wodzie teraz będą pewno do lata to wiesz ...
bo to prędzej nie wsiąknie teraz niby mają w maju robić wodę kanalizację itp ale wiesz słyszę to od 10 lat ci ludzie co tam mieszkają mają... ludzie po 40 lat tam mieszkają bez dojazdu bez wody bez kanalizy bez gazu bez drenarki bez szamba żyją na wodzie z biedronki to wiesz miasto ma nas w dupie petycje nic nie dają ani chodzenie do użędu solo to nic nie da trzeba ściągnąć TV może coś ruszy a takie buraki z urzędu jeżdżą coraz lepszymi furami niech tam jakiś dojedzie nie ma szans tam traktory się nawet zakopują szkoda nerwów

Damiano - 2011-03-30, 08:59

mała aktualizacja pierwsze oznaki wiosny już się pojawiają

Damiano - 2011-04-04, 19:47

Jak już wiecie zamierzam w tym roku kompletnie przebudować oczko mam tylko jedno pytanko czy gdy zrobię tą strefę płytką mogę na nią wsypać żwir i poukładać na to kamienie potem między kamieniami bym rośliny sadził, nie wiem tylko czy jak już się porozrastają to czy korzenie mi foli nie przebiją, czy może lepiej nie sypać żwiru tylko same kamienie poukładać a rośliny pozasadzać do puńczochy lub czegoś takiego między kamieniami co sądzicie? a jeszcze pytanko gdybym wysypał ten żwir to czy mi tam jakieś zielsko nie wyrośnie?
leszek50-57 - 2011-04-04, 20:23

Dobrze kombinujesz zawsze można w kamienie i żwir posadzić rośliny,np.maoczarkie
zaczepić o kamienie ,zawsze ładnie wygląda i jest dla narybku dobrym ukryciem :P
poz.Leszek
-----------------

koczisss - 2011-04-05, 10:50

Damiano napisał/a:
Jak już wiecie zamierzam w tym roku kompletnie przebudować oczko mam tylko jedno pytanko czy gdy zrobię tą strefę płytką mogę na nią wsypać żwir i poukładać na to kamienie potem między kamieniami bym rośliny sadził,

Jak najbardziej możesz, oto przykład z mego oczka.

Na brzegu jest żwir, nie płukany, tylko kopany gdzieś pod lasem, w strefie płytkiej również.
Rośliny sadzone bezpośrednio w podłożu.
Na początku jest trudno, bo gwałtowne opady wymywają żwir, dlatego trzeba dużo kamieni, które sukcesywnie można zdejmować, gdyż rośliny rozrastają się i system korzeniowy wiąże podłoże.
Gdy chcę coś wyrwać to mam problem, taka jest plątanina korzeni, ze ciągnąc za jedna roślinę podnoszę z folii wielki płat brzegu.

Damiano - 2011-04-05, 13:13

dzięki wielkie za pomoc mam tylko jeszcze małe pytanie czy jak rośliny w tym żwirze się porozrastają to nie przebiją mi korzeniami foli?
Elendil - 2011-04-05, 14:28

duże ryzyko jest tylko przy pałkach, pozostałe nie powinny zaszkodzić PCV czy EPDM
Damiano - 2011-04-05, 14:32

aha to wszystko w porządku ;) mogę brać się do roboty dzięki za pomoc
Adalbert - 2011-04-05, 15:17

Cytat:
duże ryzyko jest tylko przy pałkach, pozostałe nie powinny zaszkodzić PCV czy EPDM

Nie ma żadnego ryzyka. No chyba, że folia ma 0,1 mm grubości ;) i to nie koniecznie.

Elendil - 2011-04-05, 17:42

Nie życzę Ci, żebyś się przekonał... Poza tym strasznie się rozrasta, więc jeżeli chce się zachować kontrolę to tylko plastikowa miska albo wiaderko.
Adalbert - 2011-04-05, 17:53

Tomek, Pałki mam powciskane w zagięcia folii i kłącza rosną tam gdzie mają luz a nie pchają się na siłę w folię. Może gdyby rosło kłącze pod folią i i miało silne oparcie na gruncie to być może ale nie w dół. Bardziej obawiał bym się może trzciny ale nie pałki.
Elendil - 2011-04-05, 18:07

Wierzę, ale traktuję jako wyjątek potwierdzający regułę ;) za wiele osób mi mówiło, ze pałka luzem + folia = ryzyko przebicia

koniec zaśmiecania galerii Damiana :P

Damiano - 2011-04-05, 18:53

koniec zaśmiecania galerii Damiana :P
:D co racja to racja

Damiano - 2011-05-18, 16:54

Chciałem poinformować że zamaskowałem folię nie wygląda to teraz dość naturalnie ale w każdym bądź razie foli nie widać ale najgorsze jest to że w jednym miejscu brzeg ma np5 cm a w 2 np 15cm dam w weekend jakieś fotki
Damiano - 2011-05-22, 21:53

nie wygląda to naturalnie ale zawsze mniej widać folie

AdrianJ - 2011-05-22, 21:54

Jaka masz obsadę rybną w oczku
Damiano - 2011-05-22, 21:58

nie mam ryb
Gosik - 2011-05-22, 23:29

do jednej maleńkiej folii musiałeś wsypać tonę kamieni?-dlatego nie wygląda naturalnie.Choć z drugiej strony lepiej niż była ta folia na widoku.
norbi977 - 2011-05-23, 11:21

Tuje i rośliny w oku - podrosną, trawa się zazieleni zrobi się pełniej, kaczki odlecą ;) i będzie fajne oczko!! :good:
Damiano - 2011-05-23, 13:59

wcale nie tonę jak po prostu pada to mi żwir spływa bo tam jest stromo... nic więcej tam się nie da zrobić ale jak powsadzam jeszcze roślinki ob czekam na dostawę i się rozrosną to może będzie ładne w czerwcu będę robił kaskadę i strumyk więc znając te forum nie popełnię już takich błędów
wodniczka - 2011-05-23, 14:08

Mnie się coraz bardziej podoba i widzę , że idziesz w dobrym kierunku czyli więcej roslin i więcej roslin (i to różnego piętra) - a oczka nabierze naturalnego wyglądu, brzegi złagodnieją i całość stanie się prawdziwą frajdą dla oczu. Tak trzymaj Damiano :brawo:
Vanka - 2011-05-23, 14:11

Cytat:
wcale nie tonę

ze trzy zapewne, ale procentowo i tak jest :good:
Mnie te kamulce wcale nie rażą, bo sama mam podobnie, minie czas i jak rośliny co pieknie przytulą się do kamieni i rozrosną będzie pieknie :)

Damiano - 2011-05-23, 14:15

dzięki za miłe słowa fajnie takie coś usłyszeć ale moim zdaniem mam najgorsze i najmniej naturalne oczko na całym forum;(
wodniczka - 2011-05-23, 14:28

Wcale NIE!
A najważniejsze, że wiesz jaką drogą podążać i powoli przekształcisz to oczko w naprawdę uroczy zakątek. W sumie to dobrze, że masz krytyczny stosunek do tego co teraz, bo to mobilizujace. Patrzysz na "starsze" oka i się inspirujesz. Normalne. :soczek:

Damiano - 2011-05-25, 17:47

szok mam czystą wodę i widać dno zawsze była zielona :P zaraz idę zrobić fotki i dodam na forum tylko baterie od cyfrówki się naładują

[ Dodano: 2011-05-25, 19:53 ]
chyba nie będzie fotek bo od tamtego czasu nie wiem gdzie położyłem aparat:P

neron87 - 2011-05-25, 19:47

Wywal te plastikowe kaczki :)
Damiano - 2011-05-25, 21:51

fajne są :p a fotki wstawię jutro bo znalazłem aparat:p
Gosik - 2011-05-25, 22:14

neron87 napisał/a:
Wywal te plastikowe kaczki :)

Ja bym nie wywalała-sama dostałam od siostry taką kaczkę i bardzo mi się podoba :yahoo:

Damiano - 2011-05-26, 15:57
Temat postu: fotki które miałem dodać wczoraj zrobione 10min temu;p

[ Dodano: 2011-05-26, 17:51 ]
przed chwilą dostarczyli mi rośliny do oczka

wodniczka - 2011-05-26, 18:24

Damiano, naprawdę coraz ładniej u Ciebie! I coraz więcej roslin :)
Podobają mi się też Twoje żwirowiska.
Spróbuj może na ten drobny biały żwirek położyć kilka otoczaków (3-4 róznej wielkości), tak by lekko rozmyć granice. No wiesz, jakby jedno przechodziło w drugie. Zobacz. Może Ci się spodoba takie rozwiązanie...
Pozdro.

Damiano - 2011-05-26, 19:27

wsadziłem roślinki do oczka czekać tylko aż urosną:P wodniczka a co to te otoczaki
wodniczka - 2011-05-26, 19:43

Damiano napisał/a:
a co to te otoczaki

:) Yyyyy... no kamienie.

Damiano - 2011-06-02, 17:26
Temat postu: kilka fotek zrobionych z nudów
http://www.fotosik.pl/u/oczkomaniak/album/868941-4

dałem link bo nie mogę wstawić fotek

Gosik - 2011-06-02, 18:58

bardzo ładne zdjęcia-trochę mało roślin, ale ładnie.
Damiano - 2011-06-02, 20:03

dziękuje wiem że mało ale zawsze coś no kurcze ja bym poszedł do rzeki i nawet bym mógł kilka wiader roślin przynieść tylko się kurcze wstydzę jak to będzie wyglądać ludzie chodzą a ja z łopatą w rzece hehe
Gosik - 2011-06-02, 21:50

Damiano napisał/a:
dziękuje wiem że mało ale zawsze coś no kurcze ja bym poszedł do rzeki i nawet bym mógł kilka wiader roślin przynieść tylko się kurcze wstydzę jak to będzie wyglądać ludzie chodzą a ja z łopatą w rzece hehe

Wstydzić to się trzeba kraść i głupio wpaść-ja tam się nie wstydzę-jak raz pójdziesz i zobaczysz, że nikt na Ciebie tak naprawdę nie zwraca uwagi, to później będziesz co chwile ganiał po stawach, bagnach i rozlewiskach. Ja to już kalosze wożę w bagażniku-nigdy nie wiadomo jakie tereny się dojrzy, np. wracając z pracy :crazy:
Raz mnie tylko zapytali opalający się nad brzegiem-czy jestem z jakiegoś ośrodka roślinnego, bo tak dokładnie oglądam i przebieram :hehe:

Vanka - 2011-06-07, 13:54

Ładnie :) Kamieni wcale nie jest zbyt dużo,a rośliny rosną..
Mostek nieco przytłacza, ale mi się nie musi podobać ;)
Korę będziesz miał non stop w oczku :???: ale muszę Ci powiedzieć, że mi się to zestawienie bardzo podoba :)

Gosik - 2011-06-07, 23:10

Z tą korą to wcale tak nie do końca-ja mam na samej wyspie i przeszła już dwie burze, ulewę i dość silny wiatr-w oczku nic nie znalazłam. Kora raczej dobrze przylega do podłoża-oczywiście jak ją się przyklepie przy narzucaniu.
Piotrek.P. - 2011-06-08, 08:22

Gosik napisał/a:
Z tą korą to wcale tak nie do końca-ja mam na samej wyspie i przeszła już dwie burze, ulewę i dość silny wiatr-w oczku nic nie znalazłam. Kora raczej dobrze przylega do podłoża-oczywiście jak ją się przyklepie przy narzucaniu.

Kora leży na swoim miejscu jak jest odpowiedniej grubości . Oczywiście kora "sklepowa" będzie w oczku. Też mam korę koło oczka i nic nie ma.

Elendil - 2011-06-08, 08:31

Ja mam sklepową i jakoś mi oczka nie zasypuje :P Zdarza się od czasu do czasu po jakiejś wichurze, że kilka mniejszych wpadnie ale nie jest to jakiś wielki problem.
Piotrek.P. - 2011-06-08, 08:33

Więc tak czy tak wpada. Jak napisałem wszystko zależy od grubości kory :P
Elendil - 2011-06-08, 08:37

Fakt, im grubsza tym lepsza. A i tak większy problem to np liście.

Koniec oftopa bo zaśmiecamy galerię Damianowi :P

Damiano - 2011-06-09, 16:12

ja mam tam taką ciężką i grubą korę więc nie ma szans że coś wleci do oczka nawet w czasie wichury
wodniczka - 2011-06-09, 18:52

Damiano masz coraz fajniejsze oczko! I całkiem już sporo roslin nasadziłeś. A jak porosną drzewka i krzewy wokół to złagodzą brak proporcji między oczkiem a kładką. Będzie pięknie a już jest ładnie! :brawo:
Damiano - 2011-06-18, 18:19
Temat postu: aktualności
aktualnie mam bardzo dużo glonów w oczku..;( lecz to czym się chciałem pochwalić to dosadziłem roślinek i jutro też dosadzę bo dzisiaj i jutro rybki;) dam fotki jak naprawię aparat bo się rozdupcył
Damiano - 2011-07-11, 12:40

moja lekka modyfikacja mostka lewa strona oczka tymczasowo bez roślin ale mam już upatrzone roślinki w rowie jest ich tam masa więc obsadzę całe oczko a tu mała aktualizacja
http://www.fotosik.pl/u/o...23/album/904308

ewa535 - 2011-07-11, 13:13

Krokodyl wpadł na chwilę ? czy będzie stanowił stały odstraszacz kotów ? ;)
ŁAdne te krzesła co malujecie

Damiano - 2011-07-13, 21:56

http://www.fotosik.pl/u/o...23/album/906287

czy na tą stronę oczka powinienem dosadzić jeszcze roślinek???

Gosik - 2011-07-14, 14:39

Roślin nigdy za wiele, możesz dosadzić miniaturki pałek, kosaćce, niezapominajkę wodną i przemalowałabym tego krokodyla na ciemny brąz-byłby super.
Damiano - 2011-07-14, 14:41

dziękuje a tak szczerze czy jest już lepiej niż rok temu z tą bardzo widoczna folią??
kordiankw - 2011-07-14, 14:44

Damiano napisał/a:
dziękuje a tak szczerze czy jest już lepiej niż rok temu z tą bardzo widoczna folią??
Ja wybrałbym trochę ziemi pod folią tak by znalazła się pod wodą i wtedy zamaskował brzegi tymi kamieniami które masz na powierzchni. Poszukaj w postach Pawła Woynowskiego, kilka już razy pokazywał na obrazku jak to miałoby wyglądać.
Gosik - 2011-07-14, 15:01

Damiano napisał/a:

Mnie się bardzo podoba :good:

Damiano - 2011-07-14, 15:30

a co sądzicie o mostku?
kordiankw - 2011-07-14, 15:32

Damiano napisał/a:
a co sądzicie o mostku?
Mostek spoko.
Damiano - 2011-07-18, 19:27

dzisiaj majstrowałem trochę przy oczku bo nie ma co robić w wakacje;/ częściowo zamaskowałem folie i zrobiłem takie mini półeczki(ale największe jakie się dały) jutro robię resztę oczka ale teraz wygląda tak moim zdaniem 100x lepiej niż było ale wypowiedzcie się wy na fotkach słabo widać może co mam zmienić czy co póki mi się chce i nie pada;)
http://www.fotosik.pl/u/o.../album/910548-5

[ Dodano: 2011-07-19, 11:30 ]
teraz wygląda to tak woda jest mętna więc dlatego tak widać dziwnie a roślinki małe to też prawie nic nie widać trzeba było by na żywo... ;/
http://www.fotosik.pl/u/o...23/album/911103

Damiano - 2011-07-19, 20:26

aktualnie wygląda to tak został mi jeszcze kawałek jutro idę po roślinki do rzeki a czy mógł bym u siebie mieć karasie moje oczko to 5m na 2m i 60cm głębokie
http://www.fotosik.pl/u/o...23/album/911736

AurorA - 2011-07-20, 01:07

trochę płytko na ryby, choć jest szansa ze przy napowietrzaniu przezimują.
Ja bym to oczko zostawił dla płazów i roślin, przynajmniej woda będzie czysta.

Damiano - 2011-07-20, 18:10

skończone muszę jeszcze dosadzić roślinek jedyny mój problem to taki że zrobiłem dziurkę może miała z 1cm i pod nią włożyłem włókline jak myślicie woda ucieknie no ale co tam dziękuje kordiankw że wpłynął mi na ambicje bo gdyby nie on nie podebrałbym tej ziemi z pod folii ;) :piwko: tu kilka fotek zrobionych jakieś 15min temu tak ogólnie całość jest lepiej niż było??????
http://www.fotosik.pl/u/o...23/album/912648

Gosik - 2011-07-20, 18:41

Jest fajnie, tylko dlaczego tak daleko w teren wysypane są kamienie, jak folia kończy się zaraz za oczkiem?
Damiano - 2011-07-20, 20:03

nie rozumiem? ;( oto chodzi że mam dużo kamieni wokół oczka? ja trochę pustak więc wiesz:P
Vanka - 2011-07-20, 20:10

Damiano napisał/a:
oto chodzi że mam dużo kamieni wokół oczka?

no...trochę tak... zamień na żwir ;)

Damiano - 2011-07-20, 20:21

na żwir!!! ja mam wylęgarnie skrzypu na podwórku te kamienie miały być właśnie po to aby skrzyp się nie przedostał mój ojciec wylał tam 15l rałdapu i każdy mówił że tam nic nie urośnie a tu co skrzyp jak był tak jest a po za tym mi się tak podoba i robi to jako skalniak
Gosik - 2011-07-20, 20:28

No to najważniejsze że Tobie się podoba :good: moje pytanie wynikało z tego, że trochę tych kamieni wrzuciłabym do strefy płytkiej oczka.

[ Dodano: 2011-07-20, 21:32 ]
Damiano napisał/a:
nie rozumiem? ;( oto chodzi że mam dużo kamieni wokół oczka? ja trochę pustak więc wiesz:P

coś na ten przykład

ewa535 - 2011-07-20, 21:13

Damiano napisał/a:
na żwir!!! ja mam wylęgarnie skrzypu na podwórku te kamienie miały być właśnie po to aby skrzyp się nie przedostał mój ojciec wylał tam 15l rałdapu i każdy mówił że tam nic nie urośnie a tu co skrzyp jak był tak jest a po za tym mi się tak podoba i robi to jako skalniak

kamienie czy nawet głazy to Ci w tym nie pomogą. Roundap to też zły pomysł przy oczku. MAm nadzieje ,ze pod tymi kamieniami masz jakąś włókninę ?
Jeśli nie , to koniecznie odgarnij je i wyłóż pod kamienie. Nie kupuj tej błyszczacej czarnej z zielonymi paskami , bo kamienie się na niej żle układają (kora zresztą też) - wszystko pływa i sie ślizga. NAjlepsza jest taka cienka jakby fizelina , biała albo czarna. TAnie to jest i z rolki w Obi czy Castoramie. Co do szerokości pasa kamieni to ja akurat tak lubię.
Gdzieniegdzie zrób okrągłą dziurę w tej fizelinie i mozesz posadzić coś skalniakowatego - będzie pasowało do kamieni.

Damiano - 2011-07-20, 22:26

mam wókninę a skalniaków może nie widać ale mam pełno tylko że małych
AurorA - 2011-07-20, 22:54

ewa535 napisał/a:
Nie kupuj tej błyszczacej czarnej z zielonymi paskami , bo kamienie się na niej żle układają (kora zresztą też) - wszystko pływa i sie ślizga. NAjlepsza jest taka cienka jakby fizelina , biała albo czarna. TAnie to jest i z rolki w Obi czy Castoramie.

Ewa ta błyszcząca to nie włóknina tylko tkanina ogrodnicza - tzw. mata szkołkarska - do innych zastosowań

kordiankw - 2011-07-21, 07:16

Damiano napisał/a:
Randap nie działa na skrzyp. Do niszczenia skrzypu jest specjalny środek, w tej chwili nie pamietam nazwy, ale poszukaj w necie to znajdziesz. Randap wypala wszystko oprócz skrzypu.
Damiano - 2011-08-25, 22:30

mała aktualizacja miałem problemy ze wstawieniem zdjęć więc dam link
wiecie może czemu moja lila będzie miała już chyba 10kwiat a liści ma max 10 potem żółkną i wychodzą nowe ona ma 2 lata może jest za młoda? oto fotki
http://www.fotosik.pl/u/romadoria/album/945378

AurorA - 2011-08-25, 22:35

Damiano napisał/a:
liści ma max 10 potem żółkną i wychodzą nowe

daj jej żyźniejsze podłoże, a najlepiej na wiosnę koreczki osmocote to się rozbuja
trwałość liścia to jakieś 5 tygodni i potem żółknie

pilnuj krokodyla bo zje Ci kaczkę ;)

Damiano - 2011-08-26, 11:31

spokojnie oswoiłem go ;) prędzej kaczka go zje :hehe:
toudee - 2011-08-27, 15:43

Cytat:
Randap nie działa na skrzyp. Do niszczenia skrzypu jest specjalny środek, w tej chwili nie pamietam nazwy, ale poszukaj w necie to znajdziesz. Randap wypala wszystko oprócz skrzypu.

Trochę Off topic ale jeśli chodzi o skrzyp to mam wypraktykowane
Rundup wymieszać ze Starane rozcieńczyć wodą i tym spryskać efekt murowany
Stosowałem mieszankę normalnych dawek jak do oprysków.

Damiano - 2011-08-27, 18:32

powiem tak ta chemia zadziała może na miesiąc? ja jestem na etapie wyrywania z korzeniem i tak jest go mniej kiedyś dam fotkę ile mam na polu za płotem a o ile mniej u siebie
Damiano - 2012-05-04, 10:40

mała aktualizacja :-) )
http://www.fotosik.pl/u/w...178770/1?show=3

shiftman - 2012-05-04, 11:04

Jak możesz to wyłów wszystkie pływające po górze zielone glony. A tak to wszystko fajnie :piwko:

[ Dodano: 2012-05-04, 12:05 ]
I dolej wody żeby ni było wiać folii :good:

rewi - 2012-05-04, 12:37

Ładnie u Ciebie fajnie to wszystko razem współgra tylko ja bym te glony wyłowiła bo mało co wody widać :D