Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych.
Galeria zdjęć oczek wodnych - moje nie dokończone oczko
Sadownik - 2010-09-15, 09:05 Temat postu: moje nie dokończone oczkona dzień dzisiejszy oczko a raczej wykop wygląda tak
co zmienić??
czy jest sens układania foli przed zimą??
czy lepiej poczekać z tym do wiosny??leszek50-57 - 2010-09-15, 09:45 Na pewno tak,tylko musisz trafić na dzień ze słoneczkiem będzie się lepiej
folia układać,no i są plusy,można poszaleć z roślinami i oczko dojrzeje
i na wiosnę będzie mniej pracy. Powodzenia
poz.Leszek
--------------------Sadownik - 2010-09-15, 10:03 wymiary oczka to 5.1 m x 5.3 głębokość 1.1 m czy folia 8x8 wystarczy??Artur - 2010-09-15, 10:08 max szerokość wykopu -"A"
max długość wykopu - "B"
szerokość zakładu na brzegach - "C"
max głębokość oczka - "h"
A teraz obliczamy wg . wzoru:
Szerokość potrzebnej folii: 2 x C + 2 x h +A =
Długość potrzebnej folii: 2 x C + 2 x h +B =
spróbujemy to teraz policzyć,
gdzie przykładowo A = 4,0m, B =8,0m, C = 0,30m, h = 1,30m
szer. folii : 2 x 0,30m + 2 x 1,30m + 4,0m = 0.60m + 2,60 + 4,m = 7,20mb
długość folii : 2 x 0,30m + 2 x 1,30m + 8,0m = 0,60 + 2,60m + 8,0m = 11,20mb
powierzchnia całkowita folii : 7,20 x 11,20 = 80,64 m² ;
Do naszego przykładowego oczka potrzebujemy 81,0 m² folii oraz tyle samo włókniny wzmocnionej, agrowłókniny lub geowłókniny
Cytat ze strony naszego Pawła. http://www.mikrojezioro.met.pl/index.htmlduzers - 2010-09-15, 10:17 Lepiej folię dać teraz,,czekając do wiosny musiałbyś napewno poprawić polki,a to więcej roboty,niż wykopać nowe oczko.jeżeli nie chcesz teraz dawac foli,to zabezpiecz wykop np,folią budowlaną.Elendil - 2010-09-15, 10:30
Sadownik napisał/a:
wymiary oczka to 5.1 m x 5.3 głębokość 1.1 m czy folia 8x8 wystarczy??
powinna spokojnie wystarczyć, nawet wyjdzie ze 20-40cm rezerwySadownik - 2010-09-15, 10:52 a czy brzeg nie jest pod zbyt ostrym kątem??
i czy to ze brzeg z tyłu jest usypany z ziemi dość dobrze ubity nie przeszkadza w tym aby juz rozkładać folie??
jedni mówią ze to się "rozjedzie" na boki inni ze wpadnie do środka..Elendil - 2010-09-15, 11:12 Ja mam podobnie (albo i bardziej) strome brzegi i nic się nie pozapadało ani nie rozjechało.czarnk - 2010-09-15, 12:55 Masz wyprofilowane brzegi ?( na zdjęciach wygląda jakby nie były) Jeżeli nie to zrób to koniecznie, z własnego doświadczenia wiem, że później jest z tym kłopot.AurorA - 2010-09-15, 13:34
Sadownik napisał/a:
a czy brzeg nie jest pod zbyt ostrym kątem??
i czy to ze brzeg z tyłu jest usypany z ziemi dość dobrze ubity nie przeszkadza w tym aby juz rozkładać folie??
jedni mówią ze to się "rozjedzie" na boki inni ze wpadnie do środka..
to zależy od rodzaju podłoża, na piasku na pewno się obsypie
zawsze spadki są pewniejszeduzers - 2010-09-15, 14:44
Sadownik napisał/a:
wymiary oczka to 5.1 m x 5.3 głębokość 1.1 m czy folia 8x8 wystarczy??
Masz wyprofilowane brzegi ?( na zdjęciach wygląda jakby nie były) Jeżeli nie to zrób to koniecznie, z własnego doświadczenia wiem, że później jest z tym kłopot.
brzegi wyprofilowane, a tam gdzie taka lekka górka jest tam kaskada bedzie
a podłoze to ił chyba nic się nie obsypuje siedzi twardo
[ Dodano: 2010-09-16, 13:01 ]
prawa strona oczka
kolekcja wrzosów
ta kostka brukowa będzie zastąpiona granitową a tam gdzie widać peszla to będzie obsypane grysemSadownik - 2010-09-17, 15:23 a co proponujecie z lewej strony??
z lewej strony jest bardziej równoGosik - 2010-09-17, 16:14 przy tak stromych półkach-folię kładłabym przed zimą-woda rozeprze brzegi i nic się nie powinno stać, a jak tak zostanie-na wiosnę będzie sajgon obsypany.Sadownik - 2010-09-17, 16:21 skorzystałem z porad i zamówiłem folie, pod koniec następnego tygodnia jak pogoda pozwoli bede ją rozkładał samuraj - 2010-09-19, 14:26 Kora przy samym oczku to nie jest dobry pomysł , zawsze ją będziesz mieć w wodzieSadownik - 2010-09-19, 20:29 między korą a oczkiem kamienie będą a trochę jak wpadnie to nic nie szkodzi Sadownik - 2010-09-26, 08:15 w końcu udało się...
wczoraj przy sprzyjającej pogodzi choć nie do końca bo wiał wiatr udało mi się rozłożyć folie
oto kilka zdjęć
stare dywany na sam spód:
na to geowłóknina gramatura 250 i na to jeszcze wełna mineralna grubość 5 cm:
tu folia wygrzewająca się na słońcu:
kłopot był z ułożeniem tego folia 1 mm 80 kg ważyła całość pomiary okazały się trochę blednę i zostało foli nie pomyślałem o tym bo bym przesunął folie na jedną stronę i od 1-2 metrów bym ale lepiej ze zostało niż zęby brakło
ta rura to na przewody od pompy i ewentualne oświetlenie
i powolny proces napełniania wodą...
trochę fałd wyszło ale nie dam rady z nimi nic zrobić..Adalbert - 2010-09-26, 08:45 Kafelki, duperelki i perskie dywany ! Ale robisz Wersal dla swoich rybek
Fałdami się nie przejmuj. U Ciebie jest ich na prawdę niewiele. Ładny kawał "dziury" duzers - 2010-09-26, 09:39 nawet fajnie ci wyszło foli zostało fakktycznie dużo,nie myślałeś żeby trochę powiększyć oczko,choćby o strefę bagienną... pisałem ci już wcześniej o tym Sadownik - 2010-09-26, 12:44 ale za bardzo nie mam gdzie tego zrobić..
od strony widokowej?? nie bardzo bo będzie mi zasłaniała widoki..
z prawej strony ogrodzenie z tyłu kaskada a z lewej jest nadsypywana ziemia tak ze nie ma gdzie..drako - 2010-09-26, 13:20 Ja bym rury na przewody od pompy nie chował pod fałdy folii. Czasem trzeba będzie pompę wyciągnąć z głębin, aby oczyścić ją z zanieczyszczeń, a wtedy pozostanie Ci tylko nurkowanie. Naddatków folii na razie nie obcinaj, tylko podwiń...
Od strony widokowej mogą rosnąć niskie roślinki strefy bagiennej (przęstka, bobrek, czermień itd...Sadownik - 2010-09-27, 07:05 który z filtrów byście mi polecili??
aqua szut EXTREME 20
aqua szut EXTREME 30
czy Aquael SUPER MAXI??
objętość oczka tak mniej więcej to ok 15 tys litrówAurorA - 2010-09-27, 13:57
Sadownik napisał/a:
który z filtrów byście mi polecili??
aqua szut EXTREME 20
aqua szut EXTREME 30
czy Aquael SUPER MAXI??
żaden z nichSadownik - 2010-09-27, 14:35 AuroraA to co polecasz??AurorA - 2010-09-27, 19:43 Zrób sam, taniej i skuteczniej.Gosik - 2010-09-27, 19:52 tak się chłopie napracowałeś, aż głowę Ci obcięło, a już miałam nadzieję, że sadownika we własnej osobie zobaczę a tu guzik-na pewno te prace wykonywał zupełnie ktoś inny, a sadownik tylko się chwali że to on Sadownik - 2010-09-27, 20:06 Gosik, Gosik... chyba specjalnie dla ciebie zdjęcie dodam
a filtr chyba jednak zrobie sam z 2 beczek 240 litrowych zasilanych od dołu z wylotem wprost na kaskadeJAREK G - 2010-09-27, 20:35 Co do filtra dobra decyzja i tak jak napisał Arek jeszcze najtaniej Sadownik - 2010-09-27, 21:00
tak się oczko prezentuje na dzien dzisiejszy
jestem na etapie organizowania kamieni na kaskade
a i w pierwszej kolejności muszę folie w ziemie wkopać
odwodnienie zrobić z przed oczka itp itd gregorj - 2010-09-27, 22:25 a jak będziesz brzegi foli maskował, na styku powierzchni wody z brzegiem? nie powinno tam być jeszcze półeczki na kamienie zanurzone lekko w wodzie?samuraj - 2010-09-28, 03:10
gregorj napisał/a:
a jak będziesz brzegi foli maskował, na styku powierzchni wody z brzegiem? nie powinno tam być jeszcze półeczki na kamienie zanurzone lekko w wodzie?
święta racja brzegi dopracuj na tym etapie bo potem to dwa razy więcej roboty--kawał wody Sadownik - 2010-09-28, 07:25 do końca nie uda mi się tego zamaskować ale będę układał coś jak by chodnik z kamienia do okuła w ten sposób żeby ok 5 cm zachodził nad wodęppp - 2010-09-28, 11:24
Sadownik napisał/a:
do końca nie uda mi się tego zamaskować ale będę układał coś jak by chodnik z kamienia do okuła w ten sposób żeby ok 5 cm zachodził nad wodę
Takie zachodzenie nad wodę nie jest dobre. Jak jakieś zwierzę wpadnie do oczka to już z niego nie wyjdzie, niektóre gatunki owadów muszą wyjść z wody na brzeg aby móc się przepoczwarczyć. Żaby też nie będą mogły wyjść. Oczko będzie śmiertelną pułapką dla wielu zwierząt. Przynajmniej jeden brzeg zrób łagodny.marian - 2010-09-28, 14:47 Bardzo dobry początek.Czasami nie obcinaj foli,to na samym końcu,teraz jeszcze raz szpadel i podkop tak aby wyszła strefa bagienna i można by było jakieś kamiory poukładać .Koniecznie podwiń folię do góry aby woda nie wsiąkała w trawnik.Z tego co widać ,jeszcze będziesz musiał podkopać, są zbyt strome brzegi ,wszystko muśi schodzić łagodnie .Jak tego nie zrobisz teraz to na drugi rok widzę cię w temacie jak '' zamaskować folię''Ale najgorsze masz za sobąduzers - 2010-09-28, 15:16
marian napisał/a:
,teraz jeszcze raz szpadel i podkop tak aby wyszła strefa bagienna i można by było jakieś kamiory poukładać
podkopałbym wszęcie gdzie jest nadmiar foli.wykorzystaj to,a wyjdzie super bagienko :good:już widzę tam rosnące kaczeńce,czermień,krwawnice,mięte itp.rośliny strefy bagiennejSadownik - 2010-09-28, 16:56 cały problem tkwi w tym ze całe oczko jest podniesione nad grunt z każdej strony było więcej lub mniej ziemi nadsypywanej i ciężko teraz będzie to zrobić....
boki muszą zostać takie jakie są... ewentualnie spróbuje z przodu coś po grzebać ale co wyjdzie to nie wiem...ewa535 - 2010-09-28, 17:21 Koledzy dobrze Ci radzą, teraz masz jeszcze szansę to zmienić. Do pomocy musisz wynająć rodzinę czy kogoś kto Ci przytrzyma folię w pionie - w miejscu kopania i wszystko da sie zrobić. A jeśli już Cię to zmęczyło i nie chcesz się już w ziemi babrać, to jedyne wyjście duuuże płaskie kamienie (takie płyty jakby) Na tyle duże , że 2/3 leżą na brzegu a 1/3 wystaje nad lustro wody. Wtedy ukryjesz folię.samuraj - 2010-09-28, 18:15 wyprofilowanie tych brzegów to jest godzina lekkiej roboty , bez potrzeby obniżania brzegów oczka. zobacz ostatni post w tym linku , tam dałem fotki jak jest to zrobione u mnie http://forum.oczkowodne.n...ighlight=#81308gregorj - 2010-09-28, 18:18
Sadownik napisał/a:
cały problem tkwi w tym ze całe oczko jest podniesione nad grunt z każdej strony było więcej lub mniej ziemi nadsypywanej i ciężko teraz będzie to zrobić....
boki muszą zostać takie jakie są... ewentualnie spróbuje z przodu coś po grzebać ale co wyjdzie to nie wiem...
znam ten ból bo podobny błąd popełniłem , z jednej strony zrobiłem półeczkę na kamienie a z drugiej strony oka wymyśliłem, że będzie folia na wale , nic z tego mi nie wyszło, tak jak pisze Ewa, nijak fajnie nie mogłem tego zamaskować, brak takich wielkich płyt, ktoś mi podtrzymywał folię a ja ryłem dookoła szpadlem półeczkę, chociaż na tym etapie i tak jest pewien problem ze złapaniem jednego poziomu dookoła ale wykonalne i ew. niewielkie różnice poziomów w położeniu półeczki i kamieni na niej można zniwelować optycznie nasadzeniami między nimiSadownik - 2010-09-28, 19:01 spróbuje jutro coś poprawić.. z przodu podkopie tak zeby był większy skos a z boku może zrobię dodatkową półkę szeroką na 15 cm żeby kamienie ułożyć... najgorsze to jest to ze mi się folia pod nogami "plątała" i ściąłem nadmiar z zamiarem zakopania tego w ziemi... chyba źle zrobiłem...Gosik - 2010-09-28, 19:10 [quote="Sadownik"]Gosik, Gosik... chyba specjalnie dla ciebie zdjęcie dodam
wskakuj na "pokażmy się"... ja chętnie tam zaglądam-lubię widzieć z kim rozmawiam no i do tej niczego sobie postury-poproszę głowę marian - 2010-09-28, 19:12 Pokażę jak to wyglądało u mnie pierwsza fotka przebudowa ostatnia dwa sezony później.
Sadownik - 2010-09-28, 20:11 a co by się stało gdybym zamiast podkopywał się podniósł się z oczkiem trochę wyżej?? skoro brzegi mam w miarę równe to z aktualnych brzegów zrobił bym półkę i strefę bagienną...
a zrobił bym to za pomocy peszla o wysokości 5 cm przymocowanego drutem do ziemi i na to folia zawinięta pod spód i obsypana trochę ziemią..
oczko wizualnie się powiększy półka będzie łatwiej zamaskować folie bedzie
tylko czy wtedy woda z opadów nie będzie mi podchodziła pod folie??
czy dobrze kombinuje??
[ Dodano: 2010-09-29, 14:36 ]
no już brzegi wyrównanie półka na lekko zanurzone kamienie jest.. ale co teraz?? co z folia?? wkopać ją troche w ziemie czy wręcz przeciwnie??
podoba mi się sposób Jarka G i jego oczko
czyli większe kamienie na brzeg i grys do tego
[ Dodano: 2010-09-29, 18:21 ]
oczko po przerobieniu brzegów prezentuje się tak
i co teraz radzicie??marian - 2010-09-29, 18:27 Pomimo dużego nakładu pracy trochę będzie trzeba pokopać .Inaczej zamaskowanie foli będzie trudne i zużyjesz od groma kamieni i wyjdzie taki kamienny różaniec.Zrobiłem taki szybki szkic ,kolor czarny jak jest ,kolor czerwony jak powinno być .Końcówkę foli podwiń do góry aby woda się nie przedostawała na trawnik.
ppp - 2010-09-29, 20:51
marian napisał/a:
Pomimo dużego nakładu pracy trochę będzie trzeba pokopać .Inaczej zamaskowanie foli będzie trudne i zużyjesz od groma kamieni i wyjdzie taki kamienny różaniec.Zrobiłem taki szybki szkic ,kolor czarny jak jest ,kolor czerwony jak powinno być .Końcówkę foli podwiń do góry aby woda się nie przedostawała na trawnik.
[url=http://img822.images...kic.png]Obrazek[/URL]
Ja właśnie mam jak jest, a nie jak powinno być i możesz sprawdzić w mojej galerii jak to wygląda. Folii nie można zamaskować, a w czasie deszczu spływa do oczka ziemia.Sadownik - 2010-09-30, 07:37 marian... przecież pisałem ze brzegi poprawione... jest z 3 stron zrobiona półka na dodatkowe kamienie dokładnie taka jak narysowałeś tą czerwoną... chce teraz wiedzieć co zrobić z nadmiarem foli?? czy to ciąć czy zostawiać??gregorj - 2010-09-30, 07:58 ja robiłem coś w tym stylu - zagięcie folii na końcu, resztę obcinka , obłożenie kamieniami z jednej i drugiej strony i miedzy kamulce od strony gruntu i wody rośliny do zarośnięcia
Sadownik - 2010-09-30, 08:09 a trzeba tą folie wkopać trochę w ziemie??Adalbert - 2010-09-30, 08:40 Wkop w ziemię! Ja do tej pory pluję sobie w brodę, że uchlastałem bez sensu po ok. metrze z każdej strony. Teraz mam chęć na małą rozbudowę/przebudowę i szlag mnie trafia, że może mi nie styknąć
Nie idź tą drogą ! Sadownik - 2010-09-30, 12:34 kamienie z rzeki juz przywiezione:P
zaczynam maskowanie foli
AurorA - 2010-09-30, 18:19 Super te kamienie.Gosik - 2010-09-30, 21:20 Marian dobrze mówi-przed zakończeniem folii połóż kamienie, za kamieniem podnieś folię pionowo do góry i za nią następne kamienie-folia pionowo między kamieniami-nic nie podpłynie ani nie spłynie.
[ Dodano: 2010-09-30, 22:22 ]
AurorA napisał/a:
Super te kamienie.
Matko święta-Aurora!??-to Ty?? wracam z delegacji, a tu taka zmiana...no, no-wyprzystojniałeś chłopaku Sadownik - 2010-10-01, 20:07 a to ze pod folie będzie coś wpływało to przeszkadza??Gosik - 2010-10-01, 20:25
Sadownik napisał/a:
a to ze pod folie będzie coś wpływało to przeszkadza??
Nie-nie przeszkadza, ważne aby nie wpływało do oczka:)Sadownik - 2010-10-01, 20:35 to już teraz została mi przyjemniejsza część roboty budowę oczka uważam za zakończona teraz tylko kosmetyka a następna część to kaskada...Gosik - 2010-10-01, 20:52 wklepuj zdjęcia będziemy się przyglądać,a fachowcy na miejscu będą Ci doradzać, a swoją drogą podziwiam, że w taki ziąb chce Ci się robić Sadownik - 2010-10-02, 18:31 z braku czasu dzisiaj prace nie wiele posunęły się naprzód... co powiecie o takim ułożeniu "chodnika" przed oczkiem??
na razie tak ułożone między te kamienie będzie grys...
Gosik - 2010-10-02, 20:44 może całkiem ciekawie wyglądać, ale najpierw zabezpiecz brzegi folii=tzn kamień przed-folia pion-kamień za. Później zajmij się dekoracją wkoło oczka.Sadownik - 2010-10-02, 20:46
Gosik napisał/a:
może całkiem ciekawie wyglądać, ale najpierw zabezpiecz brzegi folii=tzn kamień przed-folia pion-kamień za. Później zajmij się dekoracją wkoło oczka.
dziś mi tylko czasu na to wystarczyło, myślę ze w poniedziałek uda mi się zrobić i chodnik i folie ukryć Sadownik - 2010-10-04, 12:43
kamieni mi brakło... i grysu tez..
ale ogólnie to będzie coś takiego
[ Dodano: 2010-10-04, 19:10 ]
trochę nie wyraźne... ale są
jutro będą lepsze
leszek50-57 - 2010-10-04, 18:16 Sadownik,coraz lepiej twoje oczko wygląda,teraz trzeba poczekać
jak ruszą rośliny,na pewno będzie super.
poz.Leszek
-----------------duzers - 2010-10-04, 18:53 fajnie wygląda jak będziesz miał większe otoczaki lub płaskie kamienie,możesz w kilku miejscach poukładać je między tymi mniejszymi.wyższe rosliny sadziłbym od strony ogrodzenia i tuiiSadownik - 2010-10-04, 20:33 jeszcze jedno mnie zastanawia... jaki rodzaj kaskady zrobić...
przeglądam galerie już z 100 tematów oglądałem i nie znalazłem żadnej pasującej do mojej koncepcji... myślę coś ułożyć w rodzaju skalniaka z dużych kamieni ale sam strumień nie wiem jak miałby wyglądać...samuraj - 2010-10-04, 20:48
Sadownik napisał/a:
jeszcze jedno mnie zastanawia... jaki rodzaj kaskady zrobić...
przeglądam galerie już z 100 tematów oglądałem i nie znalazłem żadnej pasującej do mojej koncepcji... myślę coś ułożyć w rodzaju skalniaka z dużych kamieni ale sam strumień nie wiem jak miałby wyglądać...
Mnie osobiście nie podobaja mi się kaskady w oczkach , na forum jest może 3-4 kaskady które fajnie wygladają.Większość kaskad wygląda jak kapliczki -- szukaj inspiracji w galerii Ewy535 , JarkaGSadownik - 2010-10-04, 21:10 Jarka bardzo fajna tylko ze tak powiem "nie do podrobienia"
a ewy do mojego oczka to taki rozmiar "S" Adalbert - 2010-10-04, 21:19 Wydaje mi się, że u ciebie postawienie jakiejś piramidy zepsuło by charakter oczka. Jeżeli jednak chcesz aby ci coś pluskało to mogła by to być szeroka lecz niska kaskada zbudowana z 2-3 stopni i nie przekraczająca50 cm od lustra wody.Sadownik - 2010-10-04, 21:23 myślę nad zrobieniem czegoś w rodzaju skalniaka dobrze obsadzonego, i nie wiem czy użyć kamiennych płyt tak 2-3 czy kamienie i żeby woda swobodnie spływała..samuraj - 2010-10-04, 21:24
Adalbert napisał/a:
Jeżeli jednak chcesz aby ci coś pluskało to mogła by to być szeroka lecz niska kaskada zbudowana z 2-3 stopni i nie przekraczająca50 cm od lustra wody.
Właśnie tak jak ma Ewa i Jarek , oczko podobne do Twojego chyba ma Ilusion i właśnie zepsuł efekt (moim zdaniem) własnie taką 'kapliczką"Sadownik - 2010-10-04, 21:31 Samuraj podobne mam zdanie, ale to nie mój "typ" kaskady...samuraj - 2010-10-04, 21:39 Jeśli masz miejsce i czas to zrób strumyk wpadający do oczka taką niska kaskadą , wtedy to będzie ładne i zbliżone do naturySadownik - 2010-10-04, 21:40 czas by się znalazł ale miejsce już nie bardzo...
[ Dodano: 2010-10-04, 22:52 ]
Adalbert napisał/a:
Wydaje mi się, że u ciebie postawienie jakiejś piramidy zepsuło by charakter oczka. Jeżeli jednak chcesz aby ci coś pluskało to mogła by to być szeroka lecz niska kaskada zbudowana z 2-3 stopni i nie przekraczająca50 cm od lustra wody.
Adalbert a Ty co masz na myśli??Vanka - 2010-10-04, 23:34
Sadownik napisał/a:
myślę nad zrobieniem czegoś w rodzaju skalniaka dobrze obsadzonego, i nie wiem czy użyć kamiennych płyt tak 2-3 czy kamienie i żeby woda swobodnie spływała..
Do Twojego oczka bardziej by chyba pasowała kaskada z płyt, pod warunkiem, że znajdziesz odpowiednio szerokie. Wojtek dobrze Ci radzi - szeroko, a nisko.
Oczko zapowiada się fajnie, czekam na efekty w przyszłym roku.Adalbert - 2010-10-05, 05:15
Sadownik napisał/a:
Adalbert a Ty co masz na myśli??
W sumie to co mam na myśli napisał samuraj iVanka.
Kaskada w każdej formie (wysoka czy niska) ma znaczący wpływ na natlenianie wody w oczku. Tlen rozpuszcza się tylko w powierzchniowej warstwie wody więc dzięki temu, że płynąca przez kaskadę woda jest stale mieszana ta warstwa jest wciąż inna i przyjmuje więcej tleny. Podobnie zresztą w strumieniu. Mniej istotne jest z jakiej wysokości spada woda tylko jak długo płynie i jaką powierzchnię "wystawia" do powietrza- czyli niekoniecznie wysoka lecz szeroka ze stosunkowo wolno płynącą wodą. Tyle tytułem uzasadnienia istnienia kaskady przy oczku.Twoje oczko wygląda na zbudowane na skarpie. i już przy ogrodzeniu jest wyniesione ponad naturalny poziom gruntu tak więc dobudowanie do tego wysokiego skalniaka jeszcze bardziej zaburzyło by krajobraz działki.
Ja mam dwa pomysły na kaskadę dla Ciebie.
Pierwszy to, patrząc na pierwsze zdjęcie na tej stronie, 3 stopnie w tej luce w krzakach, nie wyższe niż 10 cm każdy, wykonane ze zbrojonych płyt betonowych w formie płytkich mis i wykończonych płaskimi kamieniami i najniższą płytą wchodzącą kilkanaście cm nad lustro wody.
Drugi pomysł, trochę nietypowy, który przyszedł mi do głowy dziś rano, to kaskada na skarpie przy ogrodzeniu. U podstawy skarpy zbiornik retencyjny z pompą podającą wodę w pobliże dna oczka(żeby lepiej wymieszać wodę) wypływ wody z oczka przez obniżenie brzegu i kilka stopni spadku.
A i tak zrobisz tak by Tobie się podobało Sadownik - 2010-10-05, 05:32 myślę o zrobieniu czegoś takiego tylko trochę niższe i bardziej obsadzone roślinnością
AurorA - 2010-10-05, 12:59 To w sumie nie kaskada a rodzaj wodospadu.Adalbert - 2010-10-05, 14:36
Sadownik napisał/a:
myślę o zrobieniu czegoś takiego tylko trochę niższe i bardziej obsadzone roślinnością
Ładne i fajnie wkomponowuje się w linię brzegową. Ciekawe jak wygląda całe Gosik - 2010-10-05, 15:40
samuraj napisał/a:
Mnie osobiście nie podobaja mi się kaskady w oczkach , na forum jest może 3-4 kaskady które fajnie wygladają.Większość kaskad wygląda jak kapliczki -- szukaj inspiracji w galerii Ewy535 , JarkaG
no no no-moja nie wygląda jak kapliczka Sadownik - 2010-10-05, 20:18
Następny nawiedzony, jeszcze wody dobrze nie nalał a już ryby wpuszcza. A myślałem ze czytasz trochę forum. Sadownik - 2010-10-06, 06:46 AurorA.. nie mogłem się powstrzymać JAREK G - 2010-10-06, 15:52 Ryby cztery , oczko duże , tragedii nie będzie Sadownik - 2010-10-06, 15:58 a woda równowagę biologiczną w studni "złapała" Gosik - 2010-10-06, 18:01 a na 1-szym zdjęciu to wieloryb płuca opróżnił?-taka tam fontanna Sadownik - 2010-10-06, 18:03 to na razie prowizorka:P pompa już zamówiona to będę coś myślał większego zrobić Gosik - 2010-10-06, 18:06 pięknie te płyty żwirkiem obsypałeś-podoba mi się. Nie wiem tylko czy kora to dobry pomysł-będzie w oczku jak wiatr zawieje.Sadownik - 2010-10-06, 18:09 postawie wiatrochron przy ogrodzeniu dusiaaa - 2010-10-06, 19:56 a te karpiki gdzie kupiłes jesli mozna zapytac jesiotrom sie dobrze przygladnij tez mialam dwa i wlasciwie widzialam je raz -jak wpuszczalam do oczka i drugi raz-jak mi jeden zdechl Sadownik - 2010-10-06, 19:58 karpie kupiłem w Wieliczce jest tam sklep do oczek wodnych, mają wybór rym nawet duży z roślinami gorzej dusiaaa - 2010-10-06, 20:03 aaa myslalam ze gdzies w naszej miescince rybki sa biale czy to przeklamanie fotki?
ladne masz oczko podobaja mi sie kamyczki i zwirek dookola Sadownik - 2010-10-06, 20:09 rybki całe białe,
ciesze się ze się oczko podoba dusiaaa - 2010-10-06, 20:17 o biale by mi sieprzydaly bo mi sie gromadka zrobila czerwono-pomaranczowa i pasowaloby je urozmaicic a ile dales za szt jesli mozna spytac?
sorki za off topSadownik - 2010-10-06, 20:20 15 złotych za sztukę, były tańsze droższe do wyboru do koloru dusiaaa - 2010-10-06, 20:21 no to standardowa cena:) jakbede gdzies w okolicy wieliczki to zwroce sie do Ciebie o szczegolowe namiary na ten sklepik;)Sadownik - 2011-03-10, 18:09 no witam tak jak by już po zimie... ociepla się i pasuje się zabrać do roboty przy oczku korzystając z dłuższej przerwy w pracy
plan- wodospad
i tu moje pytanie
wodospad ma wychodzić tak jak by z wody
tylko jak ułożyć te kamienie a będzie ich trochę na foli żeby jej nie przedziurawić ??
o czym pamiętać przy budowie tego wodospadu??Adalbert - 2011-03-10, 20:38 http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=45
na tej stronce możesz zobaczyć jak ja się uporałem z kaskadą. Pod folią ułożyłem grubą dębową dechę, na niej wykładzina ze sztucznego tworzywa, potem folia na nią znów wykładzina , na to kamole i baza gotowa a dalej to już z górki AurorA - 2011-03-10, 21:56 Masz filmik, moze coś wpadnie w oko
Sadownik - 2011-03-14, 20:47 Lewa strona oczka
skrzynka na elektrykę karmę i wszystko co do oczka potrzebne
Sadownik - 2011-03-31, 18:27 budowę wodospadu czas zacząć:D
kamienie zamówione
12 ton ale coś czuje ze za dużo tego zamówiłem
plany są takie aby to wyglądało tak
a tu pierwszy kamień juz ułożony
a tu na zakończenie prac na dziś
mile widziane wszelkie sugestie, porady i uwagi Adalbert - 2011-03-31, 18:57
Sadownik napisał/a:
mile widziane wszelkie sugestie, porady i uwagi
podłóż pod pierwszą warstwę kamieni coś sztywnego między folię i (chyba ) Wykładzinę. Np. deskę dębową albo coś z tworzywa bo masa kamoli, na dodatek kanciastych, może uszkodzić folię. Ja przynajmniej tak zrobiłem pod "fundamentem" swojej kaskady.Sadownik - 2011-03-31, 19:04 pod kamienie podłożone są worki z piaskiem na to geowłóknina i na to folia tak ze nie ma problemu.Gosik - 2011-03-31, 19:28 Jak ułożysz tą stertę kamieni, to ich ciężar spowoduje obsunięcie się wszystkiego do oczka.Belka ma za zadanie podtrzymanie rantu oczka.neron87 - 2011-03-31, 19:32 A czemu wpuściłeś już ryby? Sadownik - 2011-03-31, 19:34 bo oczko funkcjonuje już od jesieni, a co do tych kamieni to jestem dobrej myśli, dość solidnie to siedzi na półce która była przygotowana właśnie pod to...neron87 - 2011-03-31, 19:36 Tak a dno jak było puste tak jest... planujesz dopiero teraz zasypać dno podłożem ??? szkoda ryb...Vanka - 2011-03-31, 20:02 hmm.. ja tylko napiszę, że mam w planie w końcu zrobienie kaskadeniusienieczeczeki.. , bo moja będzie mieć co najwyżej siedem takich kamulców
aleee..
jak zwykle
czekam na efekt końcowy, bo już Ci miałam coś destrukcyjnego napisać, i obejrzałam zdjęcia jeszcze raz i jest w porzo
bier pod uwagie ruchi tektoniczne Sadownik - 2011-04-11, 19:44 budowę "wodospadu" oficjalnie mogę uznać za zakończoną...
wyobraźni wyglądało całkiem inaczej a w rzeczywistości wyszło całkiem inaczej
po ułożeniu całości zmieniła się koncepcja i musiałem rozebrać i od nowa układać...
masakra... i znowu po ułożeniu przypomniało mi się ze woda musi wcześniej przez filtry przejść... i znowu przeróbki
wiem ze puki co wygląda to jak sterta kamieni ale z czasem myślę ze będzie lepiej
no ale efekt wstępnie końcowy wygląda tak
Piotrek.P. - 2011-04-11, 19:52 Co by Ci tu napisać ... wodospadu tu nie powinno wcale być. Rozumiem jak by za nim było ogrodzenie albo ściana ale jest przestrzeń i wygląda jak wygląda. Mogłeś kupić piaskowiec cięty (prostokątne głazy) , wyglądało by to lepiej. Ja bym to rozebrał i wyłożył tym oczko. Jeżeli zdecydujesz się to zostawić to zostaje tylko zasłonić gęstą roślinnością i puścić wodę... co do wody , robiłeś już próbę jak to będzie lecieć? budowa kaskad i wodospadów to najtrudniejsza rzecz do zrobienia.neron87 - 2011-04-11, 20:19 Sporo pracy przed Tobą kolego...Sadownik - 2011-04-11, 20:20
piopil napisał/a:
Rozumiem jak by za nim było ogrodzenie
no a co tam 1 metr dalej widać?? ogrodzenie...
piopil napisał/a:
Mogłeś kupić piaskowiec cięty
mogłem ale nie kupiłem bo nie chciałem z piaskowca...
piopil napisał/a:
Ja bym to rozebrał i wyłożył tym oczko
i po co to do oczka pchać?? a jakim celu??
piopil napisał/a:
puścić wodę... co do wody , robiłeś już próbę jak to będzie lecieć?
to chyba logiczne jest ze jak się wodospad układa czy kaskadę to się sprawdza jak woda płynie... nie trzeba siedzieć w tym żeby logicznie do tego podejść...jurek47 - 2011-04-11, 20:37 A może porozkładać kamienie dać ziemi i skalne rośliny , będzie skalniak i wodospad.. Jeżeli żle doradziłem to bez żalu ...Sadownik - 2011-04-11, 20:40 jurek47, no i dokładnie tak chce zrobić ale to wszystko wymaga czasu....
jak to mówią nie od razu karków zbudowano...JAREK G - 2011-04-12, 00:34 Środek jest ale po bokach to chyba za dużo nakładłeś tych kamieni i całkiem zdominowały ten ładny duży kamień Vanka - 2011-04-12, 04:10
JAREK G napisał/a:
Środek jest ale po bokach to chyba za dużo nakładłeś tych kamieni i całkiem zdominowały ten ładny duży kamień
dokładnie
Chciałam Ci to jakość przerysować, ale okazuje się, że nie mam w chwili obecnej żadnego programu do edycji zdjęć , zdejmij trochę kamienia z prawej strony zdjęcia i dość dużo z lewej. Góra zrobi się mniejsza i efekt na pewno Cię zadowoli Elendil - 2011-04-12, 05:13 Jak dla mnie też nieco za szerokie, przytłaczające surowością, wygląda na razie jak ściana płaczu....
Do tego za symetryczne, rozebrałbym z jednej strony wypływu i posadził np klona palmowego. Nie bardzo też widzę, jak i gdzie obsadzić kaskadę roślinami skalnymi a wg mnie to niezbędne. Na razie nie za bardzo mi się podoba, ale przede wszystkim ma podobać się Tobie Mariusz007 - 2011-04-12, 07:45 A mnie sie podoba, będzie wyglądać bardzo ładnie, poziom wody się podniesie kamienie bedą w roślinności, pompę należy dobrać do wodospadu.
Ostra krytyka jest moim zdaniem nie na miejscu, ktoś sie napracawał a usłyszy to jest złe, rób od nowa. Sam układalem skalniak i wiem że z czasem on maleje wciska sie w ziemę obrasta mchem i roślinnością.Sadownik - 2011-04-12, 08:19 o ile z prawej strony zdjęcia mogę ściągnąć trochę kamieni to z lewej już nie bardzo... bo z tyłu będą jeszcze 2x240 litrowe filtry i chciałem jak najbardziej zasłonić je kamieniami,
co do obsadzenia to chodzi mi po głowie barwinek, kuzyn tak ma i fajnie przerasta między kamieniami,koczisss - 2011-04-12, 10:47 Możesz oprócz barwinka posadzić tojeść rozesłaną i bluszcz pospolity.
Tojeść, barwinek będzie rósł w przerwach między kamieniami, bluszcz podobnie, ale też zacznie po jakimś czasie zarastać częściowo kamienie z wierzchu, gdyż ma korzenie przybyszowe, którymi potrafi czepiać się chropowatych powierzchni.
Lubi cień, ale jak się dobrze ukorzeni to i w słońcu ładnie rośnie, choć zimową porą, gdy nie ma śniegu, a jest mróz, to część liści może usychać.
Jak rozumiem, chcesz trochę zazielenić tę hałdę kamieni?
Do tego jak najbardziej ten bluszcz się nadaje. Oczywiście na ładny efekt będziesz musiał trochę poczekać, ale warto
Bluszcz pospolity
Kwitnąca tojeść rozesłana
Kwitnący barwinek
Z tych roślin, które przedstawiłem, tojeść jest najmniej wymagająca, nie potrzebuje dużo podłoża, czyli jak między kamieniami będzie choć z centymetr piasku, ziemi, żwiru, to będzie rosła. Barwinek potrzebuje troszkę lepszego podłoża, bluszcz również, przynajmniej w miejscu gdzie się posadzi, bo później jak rośliny będą się rozrastały, to sobie poradzą i nowe korzonki, które tworzą się na łodygach sobie same znajdą dogodne miejsce i się ukorzenią, dając nowe rośliny.
Wystarczy, że posadzisz gdzieś obok kamieni w gruncie i łodygi położysz na kamieniach, albo powciskasz między nie. Rośliny podczas wzrostu będą już sobie dalej szukały podłoża.Sadownik - 2011-04-12, 14:30 koczisss, wielkie dzięki
a jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuje... jak między te kamienie upchać trochę ziemi??
czy w doniczkach?? czy luzem? tyle ze luzem może przyjść deszcz i spłukać wszystko do oczka..ewa535 - 2011-04-12, 16:56 NAjpierw nasypałabym piachu i polewałabym wodą, zeby osiadł we wszystkich szczelinach na dnie . Potem dopiero ziemię . Dalej proponuję żmudną zabawę ale skuteczność gwarantowana.
JAk już posadzisz roslinki to bardzo dokładnie osypujesz drobnym żwirkiem. Najlepszy jest taki drobniutki jakby gubsza granulacja piachu ( okrągłe zierenka o sred. 4 mm) . Nie wiem skąd sie to bierze i jak nazywa ale u nas widziałam na kilku budowach do osuszania gruntu. Mój skalniak dzięki temu zwirkowi zrobiony tuż przed fatalną ulewą nie spłynął i ma sie dobrze.
JAk gdzieś mają być rośliny nie zadarniajace, tylko jakieś soliterki. To dodatkowo pod ten zwirek włóknina.Sadownik - 2011-04-12, 18:14 no bluszcz już wsadzony, barwinek przygotowany do sadzenia, jakieś rojniki też,AurorA - 2011-04-12, 19:42 Barwinek moim zdaniem tam nie pasuje, on musi mieć cień i wilgotno - będzie zamierał.
Rozumiem ze jako prawie góral z pod samiuśkich tater chcesz oczko dopasować do takiego stylu. Wierze że prędzej czy później się Ci uda.Sadownik - 2011-04-12, 19:43
AurorA napisał/a:
Rozumiem ze jako prawie góral z pod samiuśkich tater chcesz oczko dopasować do takiego stylu. Wierze że prędzej czy później się Ci uda.
heheh dobre
a z barwinkiem spróbuje... najwyżej się nie uda koczisss - 2011-04-12, 20:18
AurorA napisał/a:
Barwinek moim zdaniem tam nie pasuje, on musi mieć cień i wilgotno - będzie zamierał.
Niby tak, ale są wyjątki. Mam w jednym miejscu barwinka od kilku lat, mały skalniak, cały dzień patelnia, sucho jak diabli, a jednak rośnie i nawet kwitnie. Co prawda nie radzi sobie tak dobrze, jak w zacienionych miejscach, ale nie zamiera.
Wiadomo, woli cień i wilgoć, ale rośliny próbują się aklimatyzować.
Mimo wszystko twierdzę, że tam najlepiej poradzi sobie bluszcz, innej możliwości nie widzę, żeby zakryć choćby częściowo za jakiś czas tą stertę kamieni.Sadownik - 2011-04-12, 20:34
jest wsadzony od tylnej strony oczkakoczisss - 2011-04-12, 20:35
No i fajnie. Korzonkami będzie się czepiać kamieni i powoli będzie obrastać to "gruzowisko"
Od tej strony co posadziłeś jak jest ze słońcem?
Cień, czy mocno nasłonecznione?Sadownik - 2011-04-12, 20:40 jest to strona wschodnia, ogólnie raczej więcej cienia niż słońca będzie...koczisss - 2011-04-12, 20:41
Sadownik napisał/a:
jest to strona wschodnia, ogólnie raczej więcej cienia niż słońca będzie...
To dobrze, będzie ładnie rósł.
Wiadomo, kilka lat minie zanim jakiś efekt będzie, niestety jakoś bardzo szybko nie rośnie.Sadownik - 2011-04-15, 20:00 aktualny widok na oczko:
a tu część mojego "gruzowiska" obsadzona roślinkami na skalniak:
a z tej strony za kostką chodzi mi po głowie zrobienie typowego skalniaka taki nie wysoki obsadzony jakimiś iglakami..
nie wiem czy to dobry pomysł??
AurorA - 2011-04-15, 20:05 Jak dobrze zrobisz to dobry.
wodospad jak roślinki obrosną powinien nabrać naturalności- nie ma tragedii
spróbuj tam wcisnąć jakieś jałowce płożące np . j. procumbens (zobacz u Jarka G)Elendil - 2011-04-15, 20:16
AurorA napisał/a:
wodospad jak roślinki obrosną powinien nabrać naturalności- nie ma tragedii
Zgadzam się, nie spodziewałem się, że wejdzie tam aż tyle roślin. U mnie skalne rosną jak głupie, szczególnie rozchodniki i rojniki, więc jak u Ciebie się to wszystko rozrośnie to powinno złagodzić tę surowość kamienia.
Nie wiem czy masz już to zaplanowane, jeśli nie to pomyśl nad takim pomysłem - powsadzaj rośliny w różaniec wokół oczka. Ja na początku popełniłem ten błąd, że zostawiłem kamienie i w tym roku kombinowałem jak powciskać jakąś zieleninę, żeby nieco ożywić bezpośrednie otoczenie oczka, bo wyglądało naprawdę źle.melek - 2011-04-15, 20:17 Zagadaj do Jarka z zapytaniem jaki gatunek iglaka ma na swojej kaskadzie, u niego to idealnie wygląda, dla lepszego wrażenia optycznego można formować roślinę.Sadownik - 2011-04-15, 20:24
Elendil napisał/a:
Nie wiem czy masz już to zaplanowane, jeśli nie to pomyśl nad takim pomysłem - powsadzaj rośliny w różaniec wokół oczka.
dookoła już jest zasadzona Tojeść rozesłana powinna ładnie się wkomponować w "różaniec"
teoretycznie mógłbym tam wcisnąć te jałowce płożące ale praktycznie tam ziemi nie ma na tych kamieniach, bardziej myślałem właśnie zrobić skalniak i go obsadzić tymi jałowcami
bo na wodospadzie już bluszcz musi się zatroszczyć o zarośnięcie tego a pomoże barwinek w tym AurorA - 2011-04-15, 21:55
Sadownik napisał/a:
na wodospadzie już bluszcz musi się zatroszczyć o zarośnięcie tego a pomoże barwinek
te gatunki nie pasują do kamieni - będzie sztucznieJAREK G - 2011-04-15, 22:08 Też tak myślę. Na dodatek są za duże i za szybko rosną . Za jakiś czas całkiem zarosną całe kamienie i nie będzie ich nic widać ( kamieni ) a to też chyba nie o to chodzi samuraj - 2011-04-16, 06:47
Cytat:
Zagadaj do Jarka z zapytaniem jaki gatunek iglaka ma na swojej kaskadzie, u niego to idealnie wygląda,
Juniperus procumbens 'Nana'koczisss - 2011-04-16, 09:37 Mam jeszcze jeden pomysł, co do tej sterty kamieni.
Posadź trochę tego
Jest to rogownica kutnerowata. Posadź ją płatami w różnych miejscach. Nie potrzebuje dużo ziemi, bo to roślina górska, masz w opisie z linku. Szybko rośnie i łatwo się ją pielęgnuje, czyli wyrywa, gdy jest zbyt dużo.
Potrafi ładnie zarosnąć skałę praktycznie bez podłoża.
Oczywiście w miejscu, gdzie chcesz posadzić przynajmniej na początek musi być trochę gleby i musi być wilgotna. Jak roślina się zakorzeni, to zacznie zarastać nawet miejsca bez żadnego podłoża. W ten sposób zarosła u mnie betonowy murek, który pozostał po płocie.
Moim zdaniem ładnie będzie wyglądała, gdy będzie rosła niewielkimi płatami na tych skałach.
Co prawda u mnie nie ma takich jak u ciebie, ale brzeg mam wyłożony otoczakami. W jednym miejscu sobie rośnie przy samym oczku, w płacie takim pół na pół metra i część jej nawet wchodzi do wody. Otoczaki zniknęły w tym miejscu, a ja przy okazji mam dobre miejsce do wchodzenia i wychodzenia z i do oczka, taki naturalny dywan na samym brzegu
Tutaj trochę widać jak to latem wygląda
gregorj - 2011-04-16, 09:47 fajny akwenik, lubię tak popodglądać jak od początku wszystko się kształtuje i zmienia, zapowiada się ciekawa galeria, będę kibicowałSadownik - 2011-04-17, 11:17 no więc skoro tak radzicie to wsadzę tego jałowca a barwinek i bluszcz zostanie do momentu aż jałowiec zacznie się trochę rozrastać.
Myślę ze 3-4 sztuki wcisnąć... a czy się uda
i jeszcze pytanie do JARKA G tego jałowca masz wciśnięty między kamienie?? duzo ziemi ma "pod sobą"??JAREK G - 2011-04-17, 12:13 Ja swoją "górkę" mam usypaną z ziemi, piasku i gruzu a kamienie były tylko na wierzchu.shiftman - 2011-04-17, 20:41 Moja została zrobiona z ziemi wykopanej z oczka Sadownik - 2011-04-30, 19:02
aktualne zdjęcia oczka, trochę "ciemne", jutro będą lepsze
wody trochę mało ale doleje, strasznie paruje... albo kaskadą ucieka...Gosik - 2011-04-30, 19:17 No Sadowniku-to już mogę się wprowadzać oczko pikne, wody w sam raz, a i roślinność zaczyna się pokazywać Sadownik - 2011-04-30, 19:20 dzieki Gosiu
a wody mało... z 10 cm brakuje:P ciemno i nie widać... Adek - 2011-04-30, 19:26 Super oczko Czekać tylko, aż roślinki się pokażą Sadownik - 2011-05-01, 07:05
jakaś roślinka której nazwy nie znam..
Piotrek.P. - 2011-05-01, 16:37 W miejsce Żywotnika wsadził bym szczepioną brzozę albo wiąza (1 zdjęcie). Doniczki z roślinami z kaskady będziesz na zimę zabierał do domu?Sadownik - 2011-05-01, 16:41
piopil napisał/a:
W miejsce Żywotnika wsadził bym szczepioną brzozę (1 zdjęcie)
nie chce drzew liściastych przy oczku,
piopil napisał/a:
Doniczki z roślinami z kaskady będziesz na zimę zabierał do domu?
nie, w doniczkach było łatwiej ustawić, ale będę je przesadzał miedzy kamienieVanka - 2011-05-01, 17:39 Jak już pisałam wcześniej - centrum kaskady super, ale boki .. czekam, aż Ci roślinki ruszą pełną parą, bo na razie nie przemawia to do mnie Sadownik - 2011-05-02, 09:43 irysy już u mnie kwitną, jakieś takie małe...
i bez również
ma ktoś jakieś sugestie co mogę zrobić z tym placem?? co tu posadzić?? jak zagospodarować??
barteknam - 2011-05-02, 09:48 Ja bym wysypał żwirem i zrobił takie miejsce na stół z krzesłami nad oczkiem , albo jeszcze
lepiej by było zrobić taras drewniany nad oczkiem który by trochę na nie wchodził ewa535 - 2011-05-02, 09:56 BArtek to my z tej samej bajki jesteśmy, bo własnie zaczęłam pisać ,że środkiem plac wypoczynkowo-widokowo-stoliczkowo-ławkowy a bokami roślinność różna. Szczegóły co do roslinności zależne od nasłonecznienia. Ja lubię funkie, paprocie , tawuły i tawułki ale one wszystkie nie na pełne słońce. JAk pełne słońce to lilie, liliowce wyrastające z funkii- takich do słońca.
Placyk mozesz wyłozyć płytami kamiennymi . W żwirku krzesełka się zapadają. koncepcja Bartka z drewnianym podestem aż nad oko - melek - 2011-05-02, 13:43
Sadownik napisał/a:
ma ktoś jakieś sugestie co mogę zrobić z tym placem?? co tu posadzić?? jak zagospodarować??
Głupie pytania zadajesz, oczko zrób.
Ten kosz na śmieci za kaskadą czym prędzej zamaskuj. Może dobrym pomysłem by była delikatna, mini pergola dookoła a na niej coś pnącego?Gosik - 2011-05-02, 16:12 ustawić ogrodową huśtawkę, grill i ławy na piwo Sadownik - 2011-05-03, 12:20
melek napisał/a:
Głupie pytania zadajesz, oczko zrób.
chciałem zrobić tam bagienko ale w domu się nie zgodzili...
melek napisał/a:
Ten kosz na śmieci za kaskadą czym prędzej zamaskuj. Może dobrym pomysłem by była delikatna, mini pergola dookoła a na niej coś pnącego?
to już jest załatwione bo pnące rośliny są z tyłu posadzone...
Gosik napisał/a:
ustawić ogrodową huśtawkę,
i chyba tak zrobię... Sadownik - 2011-07-10, 10:20
oświetlenie nocne Agga - 2011-07-10, 11:49 ślicznie to wyglądaleszek50-57 - 2011-07-10, 11:56 Nocne ftki zawsze ładnie wychodzą
poz.Leszek
----------------JAREK G - 2011-07-13, 23:31 Trochę Watów dałeś jak na wieży Eiffla Gosik - 2011-07-14, 14:30 Super to wygląda-jak pocztówka Sadownik - 2011-07-17, 07:21
JAREK G napisał/a:
Trochę Watów dałeś jak na wieży Eiffla
i tu Cię zdziwię
obydwie biorą "aż" 2 waty, są to żarówki LEDowe Sadownik - 2011-07-18, 22:35
kolejna nocna fota Sadownik - 2011-08-07, 19:09 oczko przed zastosowaniem lampy UV
mój pierwszy kwiat lilii
widok na dzień dzisiejszy
Gosik - 2011-08-07, 19:17 No, albo to złudzenie poprzez sposób wykonania zdjęcia, albo woda faktycznie czyściutka Sadownik, mam pytanie: to ostatnie zdjęcie, przy parkanie-czy te zakola są na podmurówce? i gdzie, tzn w którym miejscu kończy się folia?Vanka - 2011-08-07, 19:18 Sadownik,
oj jak ja bym tę Twoją monstrualną kaskadę rozebrała.. zostawiłabym samo clou Sadownik - 2011-08-07, 19:32 Gosiu, woda faktycznie czyściuteńka, nawet już jesiotry na dnie widać
granit jest ułożony na zaprawie, gdyby tak nie było obsuwał by się, a folia kończy się dokładnie tam gdzie są otoczaki
Vanka- a mi ta kaskada po prostu się podoba:P i nic tam rozbierać nie będę
ona ma swój klimat jest taka inna alibaba - 2011-08-10, 21:52 Kaskada jest fajna a jak ten skalniak przy niej zarośnie to nabierze klimatu. W ogóle fajne oko tylko roślin troszke małoSadownik - 2011-08-24, 15:10 czy "wysypanie" ziemi do oczka bezpośrednio na folie to dobry pomysł??
mam taką półkę która uniemożliwiała by obsuwanie się tej ziemi niżej, wzrost rośliny nie były by doniczkami ograniczony.Pawlosma - 2011-08-24, 16:18 Moim zdaniem to nie jest dobry pomysł , z racji tego że korzenie roślin mogą uszkodzić folię ...Artur - 2011-08-24, 16:47 Jeżeli ta półka miała by wgłębienie na substrat to nie widzę przeszkód. Lub jeżeli w inny sposób poradzisz sobie ze spływaniem ziemi na niższe partie oczka. Sam tak chciałem zrobić, ale półki mi się posypały.Vanka - 2011-08-24, 17:33
Pawlosma napisał/a:
Moim zdaniem to nie jest dobry pomysł , z racji tego że korzenie roślin mogą uszkodzić folię ...
Jedynie pałka wodna ma na tyle ostre kłącza (nie korzenie) że mogła by uszkodzić folię.
Wiem, że niektórzy tak właśnie mają zrobione półki na strefę bagienną. Możesz pod folię włożyć np kawałek rury pcv aby stworzyć próg z którego ziemia nie będzie spływać do oczka.Sadownik - 2011-08-24, 18:37 no polkę mam zrobioną w takie jakby "korytko" tak ze ziemia nie ucieknie,
tylko czy aby wyłożyć to ziemią spuszczać wodę?? czy wrzucić do wody, wiadomo zmętni się woda ale tylko na jakiś czas, a jak spuszczę to z wodą u mnie krucho...
czy poczekać z tym na wiosnę??Gosik - 2011-08-24, 18:40 Ziemię możesz spokojnie zanurzać, a nie łopatą wsypywać. Owszem, trochę zamuli, ale szybko wróci do normy.Sadownik - 2012-06-24, 08:30 mała aktualizacja
Zac - 2012-06-24, 09:01 ładnie Gosik - 2012-06-25, 12:08 Bardzo ładnie vivit - 2012-06-25, 12:39 fiu fiu fiu
Ładnie zagospodarowana linia brzegowa...jest na co popatrzeć....DJMazi - 2012-06-25, 21:15 Super !!Sadownik - 2012-07-12, 20:19 Masakra!!
po przeszło 50 latach okazało się ze granica miedzy działkami jest źle wytyczona i biegnie dokładnie przez środek oczka...
6 metrów w moja stronę będę musiał przenieść granice jak się z sąsiadami nie dogadam a będzie ciężko...Adalbert - 2012-07-12, 21:28 Jak co roku wjeżdżałeś sąsiadowi na 3 palce w miedzę to przez te 50 lat się uzbierało rewi - 2012-07-13, 11:14 No to współczuje 6 metry to już spory kawałek Piotrek.P. - 2012-07-13, 12:41 Z tego co pamiętam to po 30latach użytkowania działki przechodzi ona na własność jeżeli był opłacany podatek. Ludzie niestety tak wcześniej robili bo nikt tego nie sprawdzał. Ta sama sytuacja była na polach , rolnik podczas orania przesuwał się o jedną bruzdę do sąsiada rewi - 2012-07-13, 15:52 Piotrek.P., niestety to jest nadal standard Polskich Rolników mieszkam pod Lublinem gdzie takowe rolnictwo jest rozwinięte do stopnia ile mogę jeszcze doorać Sadownik - 2012-07-14, 18:00
Adalbert napisał/a:
Jak co roku wjeżdżałeś sąsiadowi na 3 palce w miedzę to przez te 50 lat się uzbierało
przeszło 50 lat temu kupili pole obok nas postawili oni sobie płot i jak była granica 50 lat temu tak była do dziś...
ale się okazuje ze już 50 lat temu była źle wyznaczona...vivit - 2012-07-14, 18:09 Witaj w klubie właśnie przerabiam granicę z sąsiadem. Dziadek za dalego 3 metry wjechał...no i teraz jest spore zamieszanie.. Sadownik - 2012-07-15, 11:30 vivit, o to powiedz mi jak to wygląda wszystko ze strony praktycznej??
nie było możliwości jakoś dogadać się ??
w sumie stracę najładniejsza cześć ogrodu... na rzecz sąsiadów którzy i tak "burdel" ma tym zrobią...Sadownik - 2013-03-16, 16:10 siemka, po dłuższej przerwie:)
stało się... po zimie pojawiły się dziury w foli, jakie mogły być tego przyczyny??
od spodu nie było szans aby coś ja przebiło od góry raczej tez nie... a wiec co??AurorA - 2013-03-16, 16:51 Lód , kamienie. A jaka to folią?Gosik - 2013-03-16, 19:56 Z pierwszych postów wnioskuję że EPDM, bo i wygląd by się zgadzał, i grubość folii 1mm.Sadownik - 2013-03-16, 21:31 folia firmy izofrex z jakimś włóknem syntetycznym PCV.
1 mmSadownik - 2013-03-25, 21:05 i sprawa załatwiona:) dostane nowa folie w ramach gwarancji:)
jestem bardzo pozytywnie zaskoczony
każdemu polecam ta firmę:PGosik - 2013-03-26, 17:22 No nie wiem czy to polecanie takie dobre, bo dostaniesz w zamian nową?, a stracony czas dojrzewania biologicznego wody, stracone ukorzenianie się roślin, aklimatyzacja ryb, cały ekosystem który w międzyczasie powstał, a Twoja ciężka praca, którą musisz powtórnie wykonać, bo folia okazała się bublem?...no nie wiem czy to polecanie jest takie dobre.Bartosz888 - 2013-03-27, 08:29 Witam a folie izofrex kupywales u producenta , czy na alllledrooogo
Pozdrawiam Sadownik - 2014-10-12, 12:38 witam:) tak dla przypomnienia lasoch - 2014-10-12, 18:31 Jak pięknie *.* !! Co to za odmiana tej fioletowej lilii :O ? Jaka przepiękna kaskada Boskie lilie ! Oczko wraz z najbliższą okolicą - uwielbiam Jedno z piękniejszych wg mnie