| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Bodzio13
Bodzio13 - 2010-08-09, 08:55 Temat postu: Oczko Bodzio13 Zbudowałem oczko z siatkobetonu poj. ok 20 m3. Oczko ma kształt nerki /zdjęcia/. Głębokość max 1,2 m. Woda przywieziona z pobliskiego bardzo czystego jeziora + opady. Mam następujące pytania:
-jaki i z czego mam zbudować filtr /jakie użyć materiały, ile warstw o jakiej grubości/
-woda z filtra wylewa się do rzeczki - czy w rzeczce mam nasadzić rośliny /jakie?/
-co powiecie na moją propozycję kaskady? Czy mam usypać "górkę" czy zostawić tak jak na zdjęciu?
- Jakie rośliny zastosować? Jak sadzić rośliny podwodne, których mnóstwo w pobliskim jeziorze?
-czy mogę już kupić ryby i ile? Woda wlana do oczka 2 tyg. temu.
-czy mogę o tej porze roku wsadzić lilie?
-o jakiej wydajności proponujecie pompę?
Będę wdzięczny za odpowiedzi http://forum.oczkowodne.net/images/smiles/hura.gif
Elendil - 2010-08-09, 09:15
Witaj na forum
Leniwy jesteś I gdzie te zdjęcia? Najlepiej załóż swój temat w galerii i tam wrzucaj zdjęcia oczka i wszelkie informacje.
Filtr
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=93 http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=163
Na resztę Twoich pytań też są dokładne odpowiedzi na forum. Najpierw poczytaj, potem pytaj
Bodzio13 - 2010-08-09, 10:28
Przepraszam ale zdjęcia nie weszły
gregorj - 2010-08-09, 19:36
wielki kawał wody wybudowałeś, roślin huk się zmieści, moim zdaniem na tak dużym oczku można się pokusić o strefy "tematyczne", chodzi mi o sadzenie gatunków większymi grupami,
praktycznie na większość twoich pytań są odpowiedzi na forum, ale korzystaj z tych okolicznych jak najwięcej bo masz mnóstwo do obsadzenia świeżej wody, co by zaraz jakieś świństwo glonowe ci nie opanowało całkiem, okoliczne ponadto szybko powinny chwytać masę w tej wodzie, po za tym musisz zgubić też sztuczność zbiornika - kamienno-betonowe brzegi, można by trochę trawę odsunąć od trawnika/kłopoty przy koszeniu/, kaskada w tej chwili też wygląda trochę nienaturalnie, ale po obsadzeniu roślinami powinna się "wtopić" , ja osobiście bym ją spłaszczył i wyciągnął w sensie wydłużył. Ogólnie bardzo fajne fest oko, duże wyzwanie przed tobą, ale kombinacje z roślinami to już jedna z przyjemniejszych rzeczy przy oku - śpiesz się to przed zimą jeszcze się ładnie poprzyjmują. Życzę powodzenia.
Bodzio13 - 2010-08-10, 09:18
Bardzo dziękuję za rady! Wszystko zrobiłem sam wedle mojego pomysłu ale stanąłem na tym właśnie etapie. Nie miałem osoby, której mógłbym się doradzić aż odkryłem to forum! Już przeczytałem wiele postów i stwierdzam, że ludzie mają naprawdę pomysły. Ponieważ mój budżet jest ograniczony oraz daleko do specjalistycznego sklepu a pod ręką mam bardzo czyste jezioro więc zastanawiam się czy nie skorzystać z jego zasobów. Ale nie wszystkie rośliny w nim występują. Zastanawiam się nad roślinami podwodnymi, które mogę pozyskać z tego jeziora. Czym moją rzeczkę odsadzić? Całą czy tylko jej połowę? Filtr na pewno sam zbuduję i ukryję go pod kaskadą, którą przebuduję wzwyż i wzdłuż. Chciałbym wpuścić ryby myślę o 6 orfach i kilku koi i coś co będzie zjadać glony na ściankach.
Pozdrawiam
Elendil - 2010-08-10, 09:57
Do rzeczki kosaćce żółte, sity, pałki, manna mielec mięta. Jest temat o filtrze glebowo korzeniowym i strumieniu to poczytaj. Obsadź tak z 50-70%.
Glonów ze ścianek nic nie zje w całości - trochę skubną ryby, trochę ślimaki. Na glony najlepsze rośliny. I nie myśl o rybach póki nie będziesz miał oczka dobrze obsadzonego roślinami bo Ci się zrobi syf.
Gosik - 2010-08-10, 10:32
Na te kamienne obramowania daj Tojeść rozesłaną-szybko zarośnie, a i jej piękne malutkie, żółte kwiatki dodadzą uroku.Poza tym Tojeść może rosnąć i w oczku, i za oczkiem-jej jest wszystko jedno. Możesz posadzić za oczkiem i skierować pędy w stronę oczka-będzie zasłaniała brzegi, a jednocześnie super prezentowała się w wodzie.Pamiętaj aby rośliny przyniesione z jeziora-wypłukać, tak z 2-3 godz w misce, aby nie przenieść robactwa wodnego do oczka. Niektórzy dodają środki septyczne-ja nie dodaję nic-płuczę tylko w czystej wodzie.
ILUSION - 2010-08-10, 21:04
Ten wał z folii jest praktycznie nie do zasłonięcia
Gosik - 2010-08-14, 13:30
Bodzio, jak obsadzisz brzegi oczka Tojeścią, a w oczku zrobisz pogrupowania roślinne-tylko pamiętaj, aby większe i bardziej ekspansywne, nie zasłaniały mniejszych-to oczko będzie super.Zajdź tzw punkt widokowy-z którego każdy patrzy na oczko-to jak w teatrze-ta strefa nie może być niczym zasłonięta. Im dalej punktu widokowego-tym więcej roślin, a pałki, tatarak, kosaćce-na samym końcu sceny-czyli tył oczka, lub dalekie boki oczka.No i oczywiście lilie, lilie, lilie-jak zakwitną-sam palce będziesz lizał-będzie kapitalnie się prezentowało.
Bodzio13 - 2010-08-14, 20:21
Wielkie dzięki! Jestem na etapie nasadzania roślin. W sklepach albo brak wyboru albo ceny za sufitu. Ale bardzo szybko uczę się rozpoznawania roślin i sam pozyskuję je z naturalnych zbiorników. Ponieważ mieszkam na Kaszubach o czyste i zasobne zbiorniki u nas nie trudno. Pogłębiam rzeczkę / długa 12 m/ aby wykorzystać ją jako filtr korzeniowo- glebowy i o dziwo mimo jeszcze małej ilości roślin już działa- woda czyściejsza. Lilie już mam co prawda dwie i stopniowo zanurzam je co raz głębiej. Wiem, że nie wszystko uda się mi zrobić w tym roku ale w wrześniu zrobię fotki z tego co udało mi się przedstawię. Myślę orfach ale nie wiem czy na zimę mam je wpuścić do oczka.
Gosik - 2010-08-14, 20:43
podobno tylko koi ma problem z zimowaniem.Karasie znoszą dobrze i orfy też.
Vanka - 2010-08-15, 07:11
| Bodzio13 napisał/a: | | Myślę orfach ale nie wiem czy na zimę mam je wpuścić do oczka. |
Przy głębokości, którą ma twoje oko spokojnie możesz wpuścić orfy jak tylko woda dojrzeje. Myślę, że wrzesień będzie ok.
AurorA - 2010-08-15, 20:11
| Bodzio13 napisał/a: | | Zbudowałem oczko z siatkobetonu poj. ok 20 m3. Oczko ma kształt nerki |
ja bym nazwał ten kształt- gogle
przenoszę temat do galerii
Bodzio13 - 2010-08-19, 21:27
Stało się! Ucieka mi woda. Podejrzewam nieszczelną rzeczkę. Nasadziłem w niej rośliny i stan wody w niej się podniósł. Nie wiem czym ją uszczelnić może folią w płynie?
Bodzio13 - 2010-08-22, 13:30
Jednak oczko jest szczelne. Woda uciekała przez rzeczkę. Uszczelnię ja ceresitem- masą uszczelniającą i wtedy znowu posadzę rośliny i mam nadzieję, że będzie OK.
AdrianJ - 2010-08-22, 17:36
Oczko zadbane ładne daj zdjecia nowe. O jakiej hodowli koi myslisz o zwykłych euro koi czy o japońskich KOI? Masz gł na której np. u Slipea koi japońskie przeżyly więc może je tam wprowadzisz
Bodzio13 - 2010-09-13, 20:24
Nowe zdjęcia mojego dzieła. Jeszcze nie dokończone. Dzisiaj wpuściłem 6złotych karasi i 6 złotych linów. Zrobiłem aby zobaczyć czy przeżyją zimę. Wszystkie uwagi przyjmę z pokorą. Pozdrawiam.
koczisss - 2010-09-13, 21:00
Szkoda ryb, bo jest duża szansa, że nie przetrwają zimy.
Oczko jest zbyt młode i wpuszczanie ryb we wrześniu jest pomyłką.
Gdy wybudowałem oczko i wpuściłem ryby na początku sierpnia to do wiosny co prawda wszystkie przetrwały, ale lata już nie doczekały.
Woda jest uboga w rośliny i zwierzęta, nie ma też osadów, jednym słowem nie ma równowagi biologicznej. Nowe środowisko, zmiana warunków na ryby źle działa, a na aklimatyzację już czasu niewiele, bo temperatury nie te.
Bodzio13 - 2010-09-13, 21:09
Woda z jeziora o lipca Rośliny w wodzie sukcesywnie od 2 m-cy. .Zgodnie z zaleceniami forumowiczów ryby po 2 miesiącach. Kupiłem je po 3 zł szt.Sam chce się przekonać czy przetrwają w tych warunkach zimę. Dzięki za komentarz. Pozdrawiam.
JAREK G - 2010-09-13, 23:11
Dobrze nakarm ryby przed zimą i powinno być
Elendil - 2010-09-14, 06:49
Tak jak Jarek napisał, dobrze podkarm dobrą karmą i powinno być ok. I póki jeszcze wrzesień sadź rośliny w oku to na wiosnę ostro ruszą bo pod tym względem słabo u Ciebie.
castleman - 2010-09-14, 15:57
Będzie dobrze, ja też w podobny sposób i o podobnej porze startowałem z rybami.
Posadź jakieś roślinki (najlepiej takie które nie zrzucaja nic na zimę) przy kołnierzu oczka, teraz trochę straszy betonik, wg mnie nie wygląda naturalnie.
leszek50-57 - 2010-09-14, 16:33
Bodzio,zamaskuj filtr,a co do zimy to trzeba kupić lub zrobić przerębel
sty. i pompkę powietrzną i na pewno ryby przeżyją .
poz.Leszek
------------------
Bodzio13 - 2010-09-14, 17:04
Filtr będzie schowany w "bunkrze" pod kaskadą. W oczku jak widać posadziłem pałki, 2 lilie, kaczeńca, grążel żółty, irysy i jeszcze co mniejszego od irysów ale nie znam nazwy. Z rzeczką miałem problemy bo z niej woda mi uciekała. Po wysmarowaniu ceresitem 65 jest ok. Posadziłem w niej trochę roślin ale nie wiem czy na wiosnę moc no się nie rozrosną. Rybki nakarmię myślę, żę raz dziennie starczy ?
[ Dodano: 2010-09-14, 18:19 ]
Co do betonu to obsadzę krawędzie tojeścią ale nie mogę jej dostać. Chyba, że otrzymam inną podpowiedź. Na razie musi tak być a wiosną zobaczę co mogę jeszcze zrobić .
zuzi10 - 2010-09-14, 23:42
Nie obraź się na mnie ( będę szczera aż do bólu), ale w tej chwili ten beton z kamieniami przypomina mi sztuczną szczękę. Tojeść nic Ci tu nie pomoże.Wydaje mi się,że jedyna opcja poprawienia tego to obsypanie wokół ziemią ( będzie jej potrzeba niestety dość dużo) do wysokości kamieni z lekkim spadem na zewnątrz i wtedy na tym wzgórku możesz sadzić rośliny trawkę, ułożyć jakieś pnie, a nawet jeśli to możliwe jakiś jeden lub 2 większe głazy by się przydały itp. Możesz też posadzić jakieś niewielki krzaczki, takie do formowania, aby nie przysłaniały widoku wody,ale maskowały ten brzeg. Ważne aby zakryć tę szczękę pod zębami-kamieniami i załagodzić ten sztuczny betonowy wał.Niestety nie wyobrażam sobie jak można zamaskować ten beton od wewnątrz. Tu chyba będzie największy problem. Folia nad betonem ma tę wyższość,że zawsze można gdzieś podkopać coś poprawić.Tu już nie wiele da sie zrobić.
tomasz_st88 - 2010-09-15, 08:14
Za tojeścią możesz się rozejrzeć po jakiś klombach czy ogródkach znajomych. Wystarczy oderwać kawałek, wsadzić do ziemi (ewentualnie wody na początek) i zacznie rosnąć jak szalone. Ja teraz muszę to wyrywać, bo mi skalniak zarośnie. Ale nie wiem, czy ten beton zakryje. Może więcej wody się jeszcze zmieści?
Artur - 2010-09-15, 08:23
| tomasz_st88 napisał/a: | | Za tojeścią możesz się rozejrzeć po jakiś klombach czy ogródkachznajomych. |
Znajdziesz ją w parkach na rowach, oraz w podmokłych miejscach. Ale jak powiedział przedmówca, każdy prawie ma ją w ogródku i często gęsto wychodzi poza ogrodzenie.
czarnk - 2010-09-15, 12:53
| zuzi10 napisał/a: | | Niestety nie wyobrażam sobie jak można zamaskować ten beton od wewnątrz. | Mi wydaje się, że można jeszcze dolać wody a wtedy beton od wewnątrz pokryje nalot i będzie wyglądało naturalnie
gregorj - 2010-09-15, 13:30
| zuzi10 napisał/a: | | opcja poprawienia tego to obsypanie wokół ziemią |
popieram, coś takiego będzie ciekawsze, ładniejsze i łatwiejsze do obsadzenia czymś co przysłoni kamienie
Bodzio13 - 2011-04-09, 21:26
Lody puściły. Niestety kolorowe rybki nie przeżyły zresztą żaby też. Chyba dlatego, że nie miałem napowietrzacza. Przeżyły japońce, które wpuścił mi do oczka kolega- nie zdążyłem go powstrzymać. To miał być prezent!!! Latem piwko, leżak, wędka i do roboty.... trochę roślin zamówiłem w sklepie Administratora. Jak przyślą to zrobię fotki. http://forum.oczkowodne.n...es/upapa1zw.gif
Bodzio13 - 2014-08-27, 18:58
Dzisiaj moje oczko tak wygląda:
Woda z pompy od dołu zasila 1 kosz wypełniony 20 cm warstwą gąbek i 16 pionowo ustawionych szczotek filtracyjnych, które przykrywa 4 cm mata japońska . Następnie woda od dołu zasila drugi kosz wypełniony woreczkami z keramzytem, które przekrywa mata japońska. Woda z drugiego kosza przelewa się do 30 l pojemnika z 40 cm warstwą gąbek tapicerskich. Z tego pojemnika przelewa się do 40 l pojemnika wypełnionego kulkami peszela i następnie płynie rzeczką 15 m i wpada do oczka. Z trójnika drugim wężem część wody przelewa się przez lampę UV i wpada na kaskadę,
W oczku jak widać są rośliny nawodne i podwodne. Od dwóch tygodni zatopione są dwa worki z kwaśnym torfem.
Oczko jest napowietrzane w 2 miejscach.
W oczku jest 15 złotych karasi i dwie złote orfy. Oczko ma pojemność 18 m3.
Pomimo tego woda w oczku jest STALE ZIELONA!!!!!!
Wczoraj przeciąłem plątaninę korzeni roślin w rzeczce i po podniesieniu zobaczyłem wodę zieloną jak syrop. CZYŻBY TO CHOLERSTWO PRODUKUJĄ KTÓREŚ ROŚLINY?????
Ręce opadają……
zuzi10 - 2014-08-29, 00:57
Torfu nie trzymaj w oczku dłużej niż dwa tygodnie bo zaczyna gnić i zamiast polepszyć stan wody, pogarsza go. Może dosadż jeszcze roślin w samym oczku, obsadz trochę bardziej brzegi i daj więcej rślin pływających.Ja zawsze na jesieni i wiosną daję tigger do oczka. i jak mam za dużo głonów nitkowych, a tylko - odpukać- takie mam, dodaje biotorfin. Wody nie wymieniam jedynie robię dolewki.Filtr mam maleńki, tylko mechaniczny i strumyk tak z 4-5 metrów włączane gdy jestem na działce.Oczko o połowę mniejsze.Ryb około 20.Woda nie powala przejrzystością basenową, ale jest taka stawowa lekko brązowa.Spróbuj może zastosować tigger i biotorfin. To nie takie duże koszty, a może coś pomoże w uzyskaniu rónowagi biologicznej.
lis_ek - 2014-08-29, 21:31
Oczko na razie wygląda ,,surowo" , ale myślę że trochę przeróbek, dużo roślin i będzie fajny zbiorniczek
Bodzio13 - 2014-08-30, 13:31
Dzięki zuzi10 za radę. Torf już wywaliłem- był w oczku ponad 2 tyg. ale nie zgnił. Muszę przyznać, że w tym roku kompletnie po 2 latach wymieniłem wodę i to chyba był błąd bo nawet żaby się wyprowadziły. Ale musiałem dokonać wymiany bo ta woda to było szmabo a nie oczko. Chemii nie stosowałem - trzeba spróbować. Przy okazji wywaliłem grążęla żółtego bo gnił. W mojej rzeczce króluje mięta wodna - czyżby ona miała coś wspólnego z zieloną wodą? PH wody ok 8 i jest stałe.
A jakie konkretnie rośliny polecasz abym posadził?
PS
Co jest z tym Fotosikiem za przekroczenie limitu trzeba zapłacić im kasę?
Radzionek - 2014-08-30, 21:10
Bodzio 13, nic nie musisz płacić, jeśli skorzystasz z innych darmowych hostingów zdjęć. O roślinności do oczka jest tyle porad, ilu oczkomaniaków.Idź na skróty i wejdź w temat "Rośliny wodne" u Arka. Coś wybierzesz dla siebie.
zuzi10 - 2014-08-30, 23:13
Trigger3 i biotorfin to nie chemia, To preparaty biologiczne. Ja nigdy nie stosuję chemii. Raz na początku oczkowania spróbowałam i powiedziałam dziękuję. Ja dawniej tez dawałam do oczka worek torfu i wiem,że wbrew temu co twierdza niektórzy ma wpływ na stan wody. Nadaje jej lekko brązawy stawowy odcień i obniża ph.Ale torf musi być kwaśny ph 3,5 najlepiej aby był włóknisty spągowy i nie trzyma się go dłużej niż 2 tygdnie.
Jeśli chodzi o rośliny to ja mam zarówno w strefie bagiennej oczka jak i w strumieniu oprócz mięty irysy,kaczeńce, babkę wodną, sitowie,manne mielec, jakąs trawę oczywiście lilie, a z pływajacych dość dużo rogatka,żabiściek i osokę. Kupuję też wiosna 1-2 pistie i 1-2 hiacynty, które się przy sprzyjającej pogodzie rozrastaja
Bodzio13 - 2014-08-31, 08:57
Zdjęcia ponownie
|
|