Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - Hagen Laguna Pond Vacuum Kit

Arkadiusz_r - 2010-07-28, 20:53
Temat postu: Hagen Laguna Pond Vacuum Kit
Witam

Szukam czegoś (nie odkurzacza) do oczyszczenia od czasu do czasu ścianek oraz dna mojego 500l oczka.
Oczko mam małe więc odkurzacz to zbyt duży koszt.
Tym co znalazłem mógłbym umyć ścianki oraz zebrać (wypłukać) resztki liści, mułu, etc. z dna.

Czy jest ktoś kto posiada coś takiego? Co o tym sądzicie?

JAREK G - 2010-07-28, 21:03

Bez kryptoreklamy :evil: chcesz coś takiego to jest od dawna w sklepie "oczkowym" http://sklep.oczkowodne.n...ka-wodnego.html
Ludwig - 2010-07-28, 21:06

Arkadiusz_r napisał/a:
Szukam czegoś (nie odkurzacza) do oczyszczenia od czasu do czasu ścianek oraz dna mojego 500l oczka.

Był tu taki jeden patent. Na kiju bambusowym mocujesz szczotkę od WC i czyścisz. Na twoje oczko spokojnie by wystarczyło. Bez wydawania pieniędzy. ;)

Arkadiusz_r napisał/a:
Tym co znalazłem mógłbym umyć ścianki oraz zebrać (wypłukać) resztki liści, mułu, etc. z dna.

Wystarczył by zwyczajny podbierak.

Arkadiusz_r - 2010-07-28, 22:12

@Ludwig
To nie jest zwykła szczotka.
Urządzenie podłącza się za pomocą węża do kranu. Działa ono na zasadzie wytwarzanego podciśnienia. Zanieczyszczenia zbierane są w specjalnym woreczku. W zestawie jest przedłużka dzięki której można przedłużyć ramię odkurzacza do 145cm.
Odkurzacz przeznaczony jest do niedużych oczek. Dobrze się sprawdza przy zbieraniu lepkich gatunków glonów z podłoża i roślin wodnych. Podczas sprzątania dolewana jest do oczka świeża woda.

AurorA - 2010-07-28, 22:34

Ja myślę że w tak małym oczku zaraz jak to podłączysz do kranu to zacznie Ci się woda przelewać. Poza tym musi być pewna głębokość minimalna tak aby worek był pod wodą.

Też chętnie posłuchałbym opinii na temat tego zestawu. Sprzedaje się w bardzo dużych ilościach a jakoś opinii kompletnie brak.

lis_ek - 2013-10-22, 15:01

Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc piszę tutaj. Czy ktoś z was, wie może gdzie mogę w tej chwili zakupić taki odkurzacz ?? Niestety, w naszym oczkowym sklepie się skończyły i będą dopiero na wiosnę, a ja potrzebuję tego teraz, ale nie mogę nigdzie znaleźć :-( . Może ktoś z was, ma do odsprzedania ??
AurorA - 2013-10-26, 01:55

Firma która była wyłącznym dystrybutorem na Polskę padła i jest problem ze zdobyciem sprzętu Hagena. można kupić na zagranicznych aukcajch na e-bay. Ja obecnie dogaduje się z czechami i myślę że na wiosnę będą. Firma Placek - brzmi dumnie ;)
lis_ek - 2013-10-26, 12:28

Ok, dzięki za informację, poszukam na zagranicznych, a jak mi się ie uda, to poczekam do wiosny i zobaczymy czy u Cb będą ;) . Nazwa rzeczywiście wdzięczna :P .
piotr5875 - 2013-10-29, 22:23

Prawie identyczne są do czyszczenia basenów sprawdź w którymś z dużych marketów w dziale basen , na pewno znajdziesz
pozdrawiam
piotr5875

lis_ek - 2013-10-30, 22:34

Ok, dzięki :-D
luzio - 2014-04-06, 22:31

A takie rzeczy jak większe liście?