Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Staw - POMOCY Mój staw zarasta rzesa wodna

Urszulanka - 2010-07-18, 06:51
Temat postu: POMOCY Mój staw zarasta rzesa wodna

Od 12 lat mój staw cieszył mnie swoim pięknym urokiem.Mam w nim rybki(karasie,troszkę płotki ,karpia i amura) Bardzo lubię wczesnym rankiem posiedzieć z kawką i połowić je,niestety w tym roku urok mego stawu znikł,pojawiła się rzęsa wodna która w szalonym tempie pokrywa jego lustro.Łzy cisną się do oka,jestem bezradna,co mam zrobić ,aby przywrócić piekno mego stawu .POMOCY
Próbowałam wybierać ją podbierakiem,ale niestety następnego dnia było tego coraz więcej.Mój staw jest bardzo duży i ma nieregularny kształt,słyszałam że można wybierać ją siatką,ale w tym wypadku będzie to trudne.
Nigdy czegoś takiego nie miałam,co robić .proszę pomóżcie mi.Urszula

kloszard - 2010-07-18, 08:46

Ja bym na twoim miejscu ile tylko mozesz wybrał mechanicznie a nastepnie zarybił wieksza iloscia amura. Nie wiem ile sztuk amura juz masz (widocznie za mało). Pisałas ze to duzy staw to moze zainwestowac w kaczki :)
Ludwig - 2010-07-18, 09:02

Przede wszystkim dużo amura i tołpygi. Z czasem zacznie znikać. To zależy od tego ile sztuk wpuścisz.

Owszem można też mechanicznie lecz nie jest to tak skuteczne jak ryby.

kloszard napisał/a:
Pisałas ze to duzy staw to moze zainwestowac w kaczki :)

To też jest dobry pomysł.

Artur - 2010-07-18, 09:06

W temacie http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0 Nasz szanowny pan Paweł napisał cos takiego. "Zacznijmy od tego ze jeżeli oczko jest bogate w substancje odżywcze (azotyny lub azotany powyżej dopuszczalnych norm) to żęsa będzie potężnym prtoblemem. Natomiast w oczkach które osiągnęły równowagę biologiczną nie utrzyma się dłużej niż kilka dni, jeśli jej ryby nie zjedzą to sama padnie.
U mnie nie chciała rosnąc. Przywlokłem z roślinami znad starorzeczy Bugu.
Raczej nie polecam do oczek, jest diablo ekspansywna i w ciągu kilku tygodni potrafi zarosnąc małe oczko. Jest bardzo trudna wtedy do usunięcia........." Poczytaj troche w tym temacie, moze znajdziesz sposob.

ppp - 2010-07-18, 18:37

Arion napisał/a:
"Zacznijmy od tego ze jeżeli oczko jest bogate w substancje odżywcze (azotyny lub azotany powyżej dopuszczalnych norm) to żęsa będzie potężnym prtoblemem. Natomiast w oczkach które osiągnęły równowagę biologiczną nie utrzyma się dłużej niż kilka dni, jeśli jej ryby nie zjedzą to sama padnie.

Tylko, że oczko to nie staw. W stawie od jego powstania następuje naturalna sukcesja, stare gatunki zanikają a pojawiają się nowe. Stale dopływają substancje biogenne. Wpuszczenie kaczek i amurów spowoduje jeszcze zwiększenie żyzność i zamulenia.

Elendil - 2010-07-18, 18:44

Środki chemiczne z monolinuronem w składzie załatwiają rzęsę na amen :-D
samuraj - 2010-07-18, 22:49

Z amurem to raczej bym się nie śpieszył , może i załatwi temat rzęsy ale napewno także będzie jadł i inne rośliny-- szukał bym innych sposobów
Urszulanka - 2010-07-19, 04:44
Temat postu: Mieszkam na wschodzie więc moja też chyba pochodzi z Buga
Arion napisał/a:
W temacie http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0 Nasz szanowny pan Paweł napisał cos takiego. "Zacznijmy od tego ze jeżeli oczko jest bogate w substancje odżywcze (azotyny lub azotany powyżej dopuszczalnych norm) to żęsa będzie potężnym prtoblemem. Natomiast w oczkach które osiągnęły równowagę biologiczną nie utrzyma się dłużej niż kilka dni, jeśli jej ryby nie zjedzą to sama padnie.
U mnie nie chciała rosnąc. Przywlokłem z roślinami znad starorzeczy Bugu.
Raczej nie polecam do oczek, jest diablo ekspansywna i w ciągu kilku tygodni potrafi zarosnąc małe oczko. Jest bardzo trudna wtedy do usunięcia........." Poczytaj troche w tym temacie, moze znajdziesz sposob.

[ Dodano: 2010-07-19, 05:48 ]
Elendil napisał/a:
Środki chemiczne z monolinuronem w składzie załatwiają rzęsę na amen :-D

[ Dodano: 2010-07-19, 06:08 ]
Całą niedzielę poświęciłam na wybieranie rzęst.Zrobiłam sobie siatkę 2,5mX100cm i chodząc od brzegu do brzegu wybierałam ją.Nie powiem nawet jej ubyło,ale dziś już jest zimniej i nie wiem czy pogoda pozwoli na dalsze wybieranie.Obawiam się, że jeżeli nie ,to jutro ponownie będę miała stan początkowy.
Jeden z kolegów wspomina o zastosowaniu środka chemicznego monolinuranem,a co takiego jest???Gdzie można dostać taki środek i czy jest on bezpieczny dla ryb.
Jeżeli chodzi o ilość amura w moim stawie,to według moich wyliczę powinno być ich 3 szt.
Zauważyłam jednak że w tym roku go nie słychać tak dobrze jak w ubiegłym.Podjadał pałki wodne,trzcina się ruszała że ho,ho.
Mam pytanie,czy szczupak może zjeść ,dużego karpia lub dużego amura.
Właśnie w tym roku pod lodem padło mi troszkę ryby,był tam właśnie duuuży szczupak,aż sama nie wiem jak on mógł tam się taki wyhodować.Może zjadł mi amura!!

Elendil - 2010-07-19, 06:43

Monolinuron jest zawarty m. in. w takich preparatach

Algofin produkowany przez Tetrę - do nabycia m. in. tu http://sklep.oczkowodne.n...in-3000-ml.html

Oase Faden Algen produkowany przez OASE - sklepu musisz poszukać sama. Ja mam na zbyciu jedną butelkę na 10000l wody. Pod tym linkiem masz ulotkę http://img534.imageshack..../img2868.th.jpg

Pzdr.

Ludwig - 2010-07-19, 20:05

Urszulanka napisał/a:
Mam pytanie,czy szczupak może zjeść ,dużego karpia lub dużego amura

Raczej nie chyba ,że miał z 1m 40cm ;) . Szczupaki nie polują na duże ryby (nie mówię o wszystkich przypadkach). Jeżeli były mniejsze okazy to polował na nie :P . Hmm... ale dlaczego szczupak w twoim kochanym stawie ?

Urszulanka napisał/a:
eżeli chodzi o ilość amura w moim stawie,to według moich wyliczę powinno być ich 3 szt

To stanowczo za mało. Ale z drugiej strony jeżeli chcę sie mieć jakie kolwiek rośliny to lepiej mniej niż więcej.

Urszulanka napisał/a:
Właśnie w tym roku pod lodem padło mi troszkę ryby,był tam właśnie duuuży szczupak,aż sama nie wiem jak on mógł tam się taki wyhodować.Może zjadł mi amura!!

Zależy od wielkości amura i szczupaka :P

Stasiek - 2010-07-19, 20:22
Temat postu: Rzęsa
Tylko nie chemia.U mnie rzęsę jak się rozrosła zjadły karasie,wzdręgi i linki.
Jak dokupiłem kilkanaście sztuk.Na twój staw sobie pomnóż.

Ludwig - 2010-07-19, 20:28

Stasiek napisał/a:
Tylko nie chemia.U mnie rzęsę jak się rozrosła zjadły karasie,wzdręgi i linki.

Gdy rzęsa się rozrośnie radykalne środki już nie pomagają. Wtedy wchodzą drastyczne, chemia :P .

P.S

Wiecie ,że rzęsę sprzedają na alegro. A jakie opisy ho ho ;)

Urszulanka - 2010-07-20, 04:35

Dlaczego szczupak w moim kochany stawie??????
Mój przyjaciel doszedł do cichego wniosku że powinien tam być,dokonuje selekcji ryby.Ja stwierdzam jedno,w moim stawie dokonał jej wspaniale.
Wczesnym rankiem siadałam z kawką nad stawem i łowiłam po 40 karasi.W tym roku jak złapię 2-6 szt. oooo to juz dobrze.
Piszecie że na alledrogo sprzedają rzęsę,zaraz tam wchodzę ,jeszcze biznes na tym może zrobię.

kosaosama - 2011-01-22, 18:30

witam wzystkich ,czytałem co tu piszecie
ja mam odmienny problem ,mianowicie mam amury które wyjadają wszystko co bym nie zasadził, ostatnio przywiozłem właśnie rzęsy tak gdzieś około 250 l.
powiem szczerze ,myślałem że ilość taka pozwoli na to by się rozmnożyła
ale niestety zjadły ją w jakieś 6 dni ,
najdziwniejsze że amurów wpuściłem niezbyt dużo jakieś 30 szt. 10kg w sumie
stawu mam jakeś 800m2
powtarzam nie wpuszczajcie chemii
popełniłem ten błąd i zapłaciłem odtleniając wodę ,przez co padło mi wiele ryb min. jesiotry
kup amury ale nie małe takie jak dłoń ,myślę że 10szt załatwi sprawę.

neron87 - 2011-02-24, 00:36

Tak jak w innym temacie. Ja u siebie mam 7 małych amurków. Też mi rosła rzęsa a teraz jak widać nie ma po niej śladu. Oczywiście po zimie znowu się pojawi ale tylko pod koniec lata i to na chwile bo amurki wszystko wykoszą :)

http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=4711

shiftman - 2011-02-24, 19:12

tak wpuść więcej amura i tołpygi ale inne ryby również zjadają rzęsę przy głodówce
neron87 - 2011-02-24, 20:29

Tak jak mówi kolega wyżej. Karaś też od niechcenia zje rzęsę.... taka już natura ryb to tak samo jak w Akwarium...
Agga - 2011-02-24, 21:40

u mnie karasie wcinają rzęsę aż im się uszy trzęsą , secjalnie im przynoszę :-D
tylko że w dużym stawie tych ryb musi byc naprawdę sporo żeby wyjadały

neron87 - 2011-02-25, 12:18

To fakt bo w stawie którym łapie karasie nie dają rady choć jest ich pełno. Pod koniec lipca cały staw zarasta rzęsą i jest po łapaniu. Tak jak mówię zaryb trochę oczko i je przegłódź a na pewno zjedzą i rzęsę.
bean - 2011-05-28, 18:40

witam wszystkich serdecznie własnie dzis sie zarejstrowałem ,bardzo sie ciesze ,ze jest takie forum ,mam staw ok 800m2 na dzialce ktora kupilem osiem lat temu wokolo rosną wierzby duze co by swiadczylo ze ów zbiorniczek ma ze 40 lat co z pewnoscią powoduje zamulanie dna dzieki opadajacym listkom ,tuz po kupnie nawpuszczalem wiele gatunkow ryb ktore jakims cudem poginęłyale nie widac sniętych i wlasnie co roku mam na stawie pelną tafle zęsy ,czy nadmiar tej rosliny moze przeszkadzac rybom ,czy moze byc zakwaszona woda? ,moze jaka wydra?a moze miejsowi kłusownicy z siatka ?
Gosik - 2011-05-28, 18:43

Bean-witamy na forum. Gdybyś dokładnie przejrzał temat w którym zadałeś pytanie-zobaczyłbyś odpowiedzi.
http://forum.oczkowodne.n...der=asc&start=0

wawik - 2012-06-24, 10:44

Ja wepnę się tutaj (aby nie zaśmiecać forum) z rzęsą w oczku wodnym.
Wiem, że zdania są podzielone mieć, albo nie mieć - oto jest pytanie.
Powierzchnia oczka to około 10-12m2 i w ponad 90-ciu % pokryta rzęsą.
Kilkanaście rybek i chyba za mocno dokarmiam, bo moje rybki rzęsy nie jedzą.
Chętnie podzielę się nadmiarem rzęsy . Gratisowo. :piwko:

rewi - 2012-06-24, 15:31

OMG nawet u mnie w pobliskim stawie tyle nie ma :-o
ewa535 - 2012-06-25, 16:10

Swoją drogą to ładnie wygląda. Tylko, ze rybek nie widać wtedy. Jakbym miała hektary ogrodu , których nie mam to miałabym trzy oczka. Jedno z rybkami typowe, drugie dla płazów bez rybek a trzecie z rzęsą :) NA prawdę ! Superaśna ta zieleń. Pożycz kaczki od kolezanki co ma za małe oczko dla nich ;)
wawik - 2012-06-26, 11:33

Wczoraj przytkało mi pompe i powierzchnia cała się zazieleniła, nawet ładnie to wyglądało, ale dzisiaj odłowiłem całe wiadro rzęsy i nareszcie pokazała się woda - krystalicznie czysta woda.
Dodam jeszcze że pompa idzie od ub. roku bez przerwy i bez czyszczenia filtra, ale dzisiaj czeka ją jednak czyszczenie. :piwko:

art1234 - 2012-06-26, 12:47
Temat postu: ale ja czegoś nie rozumiem
jak duży jest ten staw bo wygląda na mały co jest za problem podbierakiem wyjąć to zielone :-D
u mnie kiedyś na stawie było tez tak zielono i co tydzień wywalałem kilka taczek i jakoś sobie zgineła

pisanie ratunku mój staw zarasta w przypadku takiego oczka to trochę przesada :-D

gorzej byłoby z trzciną lub grązielem w stawie naturalnym.

pzd
Art

wawik - 2012-06-26, 13:26
Temat postu: Re: ale ja czegoś nie rozumiem
art1234 napisał/a:
jak duży jest ten staw bo wygląda na mały co jest za problem podbierakiem wyjąć to zielone :-D

W poprzednim poście pisałem, że:
Powierzchnia oczka to około 10-12m2

Cytat:
pisanie ratunku mój staw zarasta w przypadku takiego oczka to trochę przesada :-D
pzd
Art

W którym też to miejscu ja napisałem ratunku?
Temat o rzęsie był założony 2 lata temu, a ja tylko podpiołem się do niego, aby nie zaśmiecać forum. Co jest w tym złego?
Dziękuję za miłe przyjęcie.

Gosik - 2012-06-26, 14:30

12m to małe oczko. Weź podbierak i wyłów rzęsę. Ja mam 30 m i w ten sam sposób wyławiałam w ub.roku Azollę, która rozpanoszyła się dosłownie po całości.